Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Investere i nytt kamera

NYTT TEMA
hanssolo
hanssoloInnlegg: 3
18.12.17 21:50

Hei,

Tenkte å investere i nytt kamera, men usikker hva jeg skal velge.

Har iphone 7 pluss og gopro5 fra før og er fornøyd med de, men tenkte det var på tide å oppgradere.

Det står foreløpig mellom Canon 750D, 800D eller Nikon D5300, da disse er rimelige i pris. Canon 80D virket også veldig bra, men stiv pris.

Har noen erfaring med disse??

Har ikke så mye peiling, men har nylig blitt hekta på å ta bilder og leke med Lightroom og PS.

Jeg ønsker å kunne ta bra portrett og naturbilder. Ta bra bilder om kvelden feks.

Må også kunne ta bra bilder av ting i bevegelse, da jeg planelegger å ta bilder/video fra sportsaktiviter etc.  Mulighet til å kunne filme bra i slowmotion er ett pluss.

Jeg reiser en del og ønsker å ta bilder som skal brukes til både privat bruk og til instagram.

 

Takker for svar på forhånd!

 

BornOnThe4thOfJuly
BornOnThe4thOfJulyInnlegg: 40654
22.12.17 01:54
hanssolo: Hei, Tenkte å investere i nytt kamera, men usikker hva jeg skal velge. Har iphone 7 pluss og gopro5 fra før og er fornøyd med de, men tenkte det var på tide å oppgradere. Det står foreløpig mellom Canon 750D, 800D eller Nikon D5300, da disse er rimelige i pris. Canon 80D virket også veldig bra, men stiv pris. Har noen erfaring med disse?? Har ikke så mye peiling, men har nylig blitt hekta på å ta bilder og leke med Lightroom og PS. Jeg ønsker å kunne ta bra portrett og naturbilder. Ta bra bilder om kvelden feks. Må også kunne ta bra bilder av ting i bevegelse, da jeg planelegger å ta bilder/video fra sportsaktiviter etc.  Mulighet til å kunne filme bra i slowmotion er ett pluss. Jeg reiser en del og ønsker å ta bilder som skal brukes til både privat bruk og til instagram.   Takker for svar på forhånd!

Er mest tilbøyelig til å si at du neppe kan gjøre mye feil uansett hvilket kamera du velger.

Kameraene (speilrefleks og speilløse) fra de siste årene er generelt gode alle sammen.

Går du for Canon, Nikon, Sony, Pentax, Fuji eller Olympus og kun kitobjektivet så får du helt greie bilder med alle.

De dyrere modellene gir først og fremst litt raskere skuddtakt og litt flere muligheter til å styre oppsettet til kameraene.

Skal du leke deg i PS og LR så bør du være sikker på at du får ut bilder i RAW-format.

Når det gjelder det å få bra bilder er det minst like mye, eller egentlig mye mer, objektivet du benytter som er avgjørende. For bra portretter så er det nødvendig med et lyssterkt objektiv (lavt f-tall) for å kunne får "blurret" vekk bakgrunnen og dermed framheve personen. Naturbilder kan tas med ulik brennvidde men ofte tenker man på vidvinkel. Da blir ofte kitobjektivet litt for smalt for enkelte.

Virkelig gode gode objektiver er dyre og ofte langt dyrere enn kameraene. Før du bruker opp alle pengene dine så bør du antageligvis starte med et kamera med kitobjektivet og kanskje kjøpe et billig 50 mm-objektiv med f 1,8. Da får du prøvd ut en del av mulighetene som ligger i ulike objektiver.

Så får du etter det avgjøre om du vil bruke mer penger.

Alle de kameraene du nevner er mer enn bra nok til å kunne produsere svært gode bilder. Det er fotografen som er begrensningen for de fleste av oss. Ikke kamera.

Ta en tur til en fotoforretning å sjekk ut hvordan de ulike kameraene passer deg. Husk også at du skal orke å bære det rundt også. Det beste kameraet er det du har med deg og blir det nye kamera for tungt til å ta med seg så er det egentlig et bomkjøp.

Jeg kan ellers anbefale å kjøpe både kamera og objektiver brukt (finn.no eller foto.no) da du vil kunne spare mye penger på dette og utstyret holder seg bra.

Har selv Canon-kameraer men som sagt vil alle de merkene jeg nevnte fungere bra som en startpakke. Merkevalg har imidlertid mer å si dersom du skal ta skrittet videre (skrittet videre blir dessverre ofte dyrt). Da har Canon, Nikon og til dels Sony et større antall objektiver å velge mellom da det først og fremst er til disse 3 merkene tredjepartsprodusenter lager sine objektiver.

TrondVaatsveen
TrondVaatsveenInnlegg: 754
29.12.17 17:42
hanssolo: Jeg reiser en del og ønsker å ta bilder som skal brukes til både privat bruk og til instagram.

Velkommen til VGD.

Kan anbefale deg Canon EOS 800D, eller Canon EOS 77D.

Med et av disse kamera-ene vil du få dekket dine fotografiske behov til en fornuftig pris.

Med det gode utvalget av Canon linser, så har du et hav av muligheter for å kunne fotografere og filme, også i ekte HD kvalitet.

Selv har jeg brukt Canon siden 1977, og er fornøyd med både de nye kameraene og de eldre analoge, som gode gamle Canon AE-1.

Lykke til med valget av kamera og fotograferingen.

Mvh. Trond Vaatsveen

Torotto
TorottoInnlegg: 12925
31.12.17 21:22
hanssolo: Har ikke så mye peiling, men har nylig blitt hekta på å ta bilder og leke med Lightroom og PS. Jeg ønsker å kunne ta bra portrett og naturbilder. Ta bra bilder om kvelden feks. Må også kunne ta bra bilder av ting i bevegelse, da jeg planelegger å ta bilder/video fra sportsaktiviter etc.  Mulighet til å kunne filme bra i slowmotion er ett pluss. Jeg reiser en del og ønsker å ta bilder som skal brukes til både privat bruk og til instagram.

Utifra det du skriver, så virker det som om du ikke har noe felt som er utgangspunktet.

Speilrefleks er i utgangspunktet basert på legio i forhold til ulike linsevalg.

Bilder som primært skal vises i datamedia så er det snakk om lav grad av forstørrelse. 

Reiser du en del, så vil du fort merke at systemkamera med mange linser, blir liggende på hotell eller aller helst hjemme.

Så inntil du har vurdert hvilket fagområde innenfor foto du vil satse på, så anbefaler jeg deg å kjøpe en lite kamera av god kvalitet, som du kan ta med over alt og i tillegg har muligheter for High speed video.

Har selv en Nikon med en rekke dyre linser, men vil idag faktisk skaffe meg ett slikt som kreativt verktøy, som du kan ta med deg overalt. 

 

gjespe
gjespeInnlegg: 19507
01.01.18 21:08
hanssolo: Det står foreløpig mellom Canon 750D, 800D eller Nikon D5300, da disse er rimelige i pris.

Det er et omfattende spørsmål du stiller men vil fatte meg i korthet for uansett hva du får av råd her er dette ditt løp.

Er mye enig men Torotto sin kommentar over her og når det gjelder kameraene du nevner vil du ikke klare å se forskjell på hvilke bilder er tatt med hvem uansett så det er andre premisser du må legge til grunn. Det er lett å begynne i feil ende - i stedet for fokus på selve bildet og uttrykket. 

Nikon D5300 som du nevner har jeg tidligere god erfaring med men utstyret bestemmes mye ut fra hva du vil fotografere.

De kameraene du nevner er alle speilreflekser med utskiftbar optikk og som Torotto også nevner blir de ofte tunge å dra med seg rundt når du reiser. Har selv reist Asia rundt med ryggsekk full av Nikon utstyr og i 35 varmegrader - anbefales ikke så den tid er over.

Gleden av et mindre og lettere kamera som likevel dekker 90% av det du skal fotografere er mye morsommere. Det beste kameraet du har er jo det du har med deg. Og med dagens mindre kompaktkameraer eller M43 som Olympus og Panasonic har du uante muligheter og kan fokusere på det som er viktig - nemlig selve bildet. 

Ønsker du utskiftbar optikk og et godt lett kamera kan jeg anbefale et Panasonic Lumix GX80 - du finner masse omtale om det på you tube.

Et kamera uten utskiftbar optikk men med utrolige muligheter er også Lumix LX15 med utrolig 4K video og touchskjerm. 

Mange av oss som tidligere kun brukte og jobbet med speilrefleks har gått mer og mer over til lettere systemer. Bildekvaliteten og mulighetene er fantastiske i dag og du kan også se bilder om du søker f.eks på flickr.com i søkefeltet der kan du skrive inn kameramodell eller objektiv.

Men som sagt - det er du bak kameraet som skaper bildet.

 

(Innlegget ble redigert 01.01.18 21:09)

bjarsvei
bjarsveiInnlegg: 641
13.01.18 11:56
hanssolo: Det står foreløpig mellom Canon 750D, 800D eller Nikon D5300, da disse er rimelige

750 D er helt ok ..spesielt med dagens pris , for 2 år siden var det dobbelt så dyrt...det er slik med canon at de har gjort det slik at ingen våger å investere i dyre kameraer for derved å se at det kamera noen månder etterpå ligger ute flere tusen kroner billigere i en kampanje...så klager canon over at digitalkamera salget stuper...det kan idiotene takke seg selv for...

råd...kjøp et kamera til ca 5000 -. da får du et godt kamera som holder seg i pris...  de fleste tar bildeer i M-mode og da er det øye som ser som lager bildet og ikke kameraet...

petterG
petterGInnlegg: 9438
13.01.18 17:33
bjarsvei: så klager canon over at digitalkamera salget stuper...det kan idiotene takke seg selv for...

I likhet med all annen forbrukerelektronikk...

BornOnThe4thOfJuly
BornOnThe4thOfJulyInnlegg: 40654
13.01.18 18:09
bjarsvei: 750 D er helt ok ..spesielt med dagens pris , for 2 år siden var det dobbelt så dyrt...det er slik med canon at de har gjort det slik at ingen våger å investere i dyre kameraer for derved å se at det kamera noen månder etterpå ligger ute flere tusen kroner billigere i en kampanje...så klager canon over at digitalkamera salget stuper...det kan idiotene takke seg selv for... råd...kjøp et kamera til ca 5000 -. da får du et godt kamera som holder seg i pris...  de fleste tar bildeer i M-mode og da er det øye som ser som lager bildet og ikke kameraet...

Det er derfor jeg anbefalte å kjøpe brukt.

Kameraer, både Canon og alle andre sine kameraer, stuper i pris de par første årene og du vil få et bra kamera dersom du kjøper et kamera som er et par år gammelt brukt.

Det gjelder som sagt over her stort sett all forbrukerteknologi at det stuper i verdi de første årene.

Når det gjelder objektiver går de også ned betydelig i pris etter et par år men så holder de seg bemerkelsesverdig godt i de nye prisleie mange år framover.

petterG
petterGInnlegg: 9438
13.01.18 22:15
BornOnThe4thOfJuly: Når det gjelder objektiver går de også ned betydelig i pris etter et par år men så holder de seg bemerkelsesverdig godt i de nye prisleie mange år framover.

Kvalitetsoptikk står seg utrolig bra. Jeg solgte mitt seks år gamle Canon 70-300 f4 for det samme jeg betalte som nytt!

bjarsvei
bjarsveiInnlegg: 641
16.01.18 15:32

må skille mellom markedsverdi og kampanjer....det er canons kampanjer som skremmer folk fra å kjøpe nytt ...et eksempel ...for et par år siden låg canon 1200 D til butikkpris 3200-. den holdt seg på den prisen hele tiden til den ble erstattet med 1300D...canon ville ikke tjent noe på å kaste 1200D ut med en kampanjepris på 1990-.kr

mens et kamera til 8-9000 kr fort kan kastes ut i kampanje på 5790-. det er surt for de som har kjøpt det til 9000 noen mnd i forveien...kamera til 10000 kastet ut i kampanje til 5990 osv ..da kommer det en psykologi inn i markedet , frykten for å tape tusener av kroner på å kjøpe nytt...da forlater en markedet og velger noe annet enn kamera...dette er registrert som salg-stup av nye digitalkamera...

brukt kjøp er som å adoptere et barn fremfor å få et eget...syntes jeg..

men jeg har merket meg at dem som kjøper et NYTT kamera til ca 5000 risikerer minst...selv om det alltid lurer en kampanje under overflaten til 3990-. og det er litt for jævlig at det er canon selv som står for kundenes tap og ikke markedet..

fcuk
fcukInnlegg: 15358
09.02.18 10:42

Akkurat nå koster Sony A7 m/ 28-70mm zoom 7495,- på Elkjøp.

 

Dette er et fullformat speilløst kamera som med tanke på bildekvalitet, ikke står tilbake for noen andre speilløse foruten Sony sine egne oppgraderte modeller.

Zoom-objektivet som følger med er også forbausende bra. Perfekt reisekamera som kan lades med USB.

bjarsvei
bjarsveiInnlegg: 641
19.02.18 11:49

his en skal bruke lightroom og / eller photoshop så holder det lenge med et canon 1300D til 3000-.  hva i helvete skal en med utstyr til 50k når en tar bildene inn og maler dem...

Torotto
TorottoInnlegg: 12925
19.02.18 17:37

Et system kamera er til for å kunne være legio og hvor samme kamerahus, kan brukes til ulike type objektiv og spesialfelt.

Å kjøpe ett systemkamera med en linse, er i seg selv tåpelig! 

Ettersom de fleste lager bilder som gjengis i småformat 10x15cm eller for det meste på en datamaskin skjerm. 

Så vil ett kompakt kamera fint kunne gjøre jobben og vil være lettere å dra på! 

hillebillys
hillebillysInnlegg: 9335
23.02.18 18:59

Jeg fant ut att jeg ville ha noe annet en Sony tlf min til bilder og filming.

 

Men etter prøving så fant jeg ut at speilrefleks og linser for meg blir litt mye å drasse på. Og fleste jeg kjenner som har kjøpt det har kun en linse, 18-55  og står alltid på.

Virker for meg meningsløst å ha slikt kamera og kun en linse. Da kan en like greit kjøre fastlinsekamera.

 

Jeg endte opp med ett Canon G7X markII
Rett og slett fordi jeg likte det... Så resultater på nett som jeg likte. Og den har touch skjerm som gjør att du på skjermen kan trykke rett på det du vil ha fokus på (I auto).
 Og du kan flippe rundt skjermen, om du filmer noe og da vil ha med deg selv, og da kanskje fortelle hva du ser på eller noe slikt.

Fikk den i dag, og har testet littegrann og er foreløpig veldig fornøyd. Kommer sikkert etterhvert til å finne noe jeg ikke liker med det, men slik er det vel alltid

bjarsvei
bjarsveiInnlegg: 641
04.03.18 13:04

til høsten blir det et år med telt og sykkel i frankrike ,sammens med foto-utstyret..så blir det italia og tjekkia..ett år hvert sted...huske lappesaker..p

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg