Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Dere som er kjent med Tyskland

NYTT TEMA
Questio
QuestioInnlegg: 1
08.05.17 16:43

Dere som er kjent med Tyskland:

Hva er deres oppfatning av samfunnsmessige og kulturelle likheter samt ulikheter som kan være til hinder for forståelse, normer osv i Tyskland i motsetning til Norge. Hva kan dette medføre? Hva er annerledes med Tyskland, og hvorfor er det annerledes i motsetning til Norge?

Serutover
SerutoverInnlegg: 3445
08.05.17 16:53

Selvtilliten ved å være en økonomisk gigant koblet sammen med ydmykheten ved å ha en mørk fortid.

kansas00
kansas00Innlegg: 19321
21.05.17 11:09

Du kommer ikke utenom den vesentlige forskjellen på Norge og Tyskland. Nemlig at tyskland er en ung føderasjon av stater, mens norge er en nasjon samlet til en nasjon for ca. over tusen år siden. I så måte er de regionale forskjellene større i tyskland og ikke minst er makta fordelt på en helt annen måte. Husk at de statene som dannet tyskland i 1871 hadde vært i de blodigste kriger med hverandre opp til samlingen. I så måte kan man si at tyskland ikke er så enhetlig som mange vil tro. I så måte er tyskland mer desentralisert. Selv om makta ligger i berlin, så ligger f.eks sentralbanken i frankfurt, forfatningsdomstolen i karlsruhe, landslaget rulerer på å spille sine landskamper rundt  de store byene etc.

Siden du har postet spørsmålet ditt på eu-forumet på vgd... Så er det litt interesant å se utviklingen av eu mot å bli en føderasjon. I ledersetet for eu sitter jo eus eneste føderasjon.

I så måte er en viktig forskjell på norge og tyskland at motstanden mot sentralmakta er større i norge rett og slett fordi  mer makt ligger i Oslo, enn den makta som for tyskerne ligger i berlin. Samtidig fører desentralisering av maktstrukturer til at man får større forskjeller mellom regionene. Da tyskland ble samlet i 1871 kan det jo bare tenke deg hvilke forskejller de f.eks var på sterkt militaristiske og lutherske preussen mot det mer katolske og historisk habsburg-lojale bayern. Selv da hitler ble valgt til makta, så var det tydelig regionale forskjeller på hvor partiet hans var mest populært.

Siden du har postet dette på eu-forumet på vgd, så er det også litt ineressant å registrere at eu utvikler seg mot en føderasjon, og det skjer mens unionens eneste føderasjon sitter i førersetet.

(Innlegget ble redigert 21.05.17 11:19)

Serutover
SerutoverInnlegg: 3445
21.05.17 12:19
kansas00: Du kommer ikke utenom den vesentlige forskjellen på Norge og Tyskland. Nemlig at tyskland er en ung føderasjon av stater, mens norge er en nasjon samlet til en nasjon for ca. over tusen år siden. I så måte er de regionale forskjellene større i tyskland og ikke minst er makta fordelt på en helt annen måte. Husk at de statene som dannet tyskland i 1871 hadde vært i de blodigste kriger med hverandre opp til samlingen. I så måte kan man si at tyskland ikke er så enhetlig som mange vil tro. I så måte er tyskland mer desentralisert. Selv om makta ligger i berlin, så ligger f.eks sentralbanken i frankfurt, forfatningsdomstolen i karlsruhe, landslaget rulerer på å spille sine landskamper rundt de store byene etc.
Siden du har postet spørsmålet ditt på eu-forumet på vgd... Så er det litt interesant å se utviklingen av eu mot å bli en føderasjon. I ledersetet for eu sitter jo eus eneste føderasjon.
I så måte er en viktig forskjell på norge og tyskland at motstanden mot sentralmakta er større i norge rett og slett fordi mer makt ligger i Oslo, enn den makta som for tyskerne ligger i berlin. Samtidig fører desentralisering av maktstrukturer til at man får større forskjeller mellom regionene. Da tyskland ble samlet i 1871 kan det jo bare tenke deg hvilke forskejller de f.eks var på sterkt militaristiske og lutherske preussen mot det mer katolske og historisk habsburg-lojale bayern. Selv da hitler ble valgt til makta, så var det tydelig regionale forskjeller på hvor partiet hans var mest populært.
Siden du har postet dette på eu-forumet på vgd, så er det også litt ineressant å registrere at eu utvikler seg mot en føderasjon, og det skjer mens unionens eneste føderasjon sitter i førersetet.

Tyskland hadde en forgjenger i det Tysk-romerske riket. Det oppsto før Norge ble samlet og eksisterte i nesten 1000 år før det ble oppløst i 1806. Fra 1806 var restene av det tysk-romerske riket en konføderasjon og i 1871 ble dagens Tyskland opprettet. Dvs. landet ble redusert etter 1. og 2. verdenskrig. Slik sett kan en si at landet har en lengre historie enn den norske. Mer broket enn den franske historien, men like lenge som dem, da det Tysk-romerske riket og Frankrike var arvtagerne av Frankerriket som deltes i 843.

(Innlegget ble redigert 21.05.17 12:24)

Aurorabliss
AurorablissInnlegg: 6169
21.05.17 12:32
Questio: Dere som er kjent med Tyskland: Hva er deres oppfatning av samfunnsmessige og kulturelle likheter samt ulikheter som kan være til hinder for forståelse, normer osv i Tyskland i motsetning til Norge. Hva kan dette medføre? Hva er annerledes med Tyskland, og hvorfor er det annerledes i motsetning til Norge?

Det er annerledes på politisk hold.

De sosialistiske partiene i Tyskland er tilnærmet Høyre i Norge. Angela med sin kristeligdemokrathet har tatt med seg det verste av begge fløyer.

Da jeg var der på en markedsdag og begynte å snakke med SPD, fikk min nederlandske, helliberale husvert spader og kalte dem kommunister.

Tyskland er preget av en tyngde, en synd de delvis mener de må sone for: Jødene før og under krigen.

Angela fremstår som en vrengeutgave av Gro Mor Godhjertas vafler og spontaninviterer røkkvis rubbel og bit, uten å ha noen plan for hva man skal gjøre med menneskene.

Nå for tiden, etter at makronen ble overhode i Frankrike, søker han og Angela sammen på madrassen som de håper å holde flytende idet de innskrenker andre EU-lands frihet og stemmerett og kjører på til de får det som de vil: Tysk-fransk enevelde.

kansas00
kansas00Innlegg: 19321
21.05.17 13:25
Serutover: Tyskland hadde en forgjenger i det Tysk-romerske riket

Det er som dem sier om det tysk-romerske riket.. Det var hverken romersk eller noe rike. Selv om man sikkert kan argumentere historisk både for og i mot om hårfagre var den som samlet norge til et rike, så var nå iallefall norge i nærheten av å være et rike på et tidspunkt lenge før tyskerne forente seg. Det eneste som lå i det tyske-romerske riket var at de via sine elektorer støttet den habsburgerske tronen. Utover det var det jo land som kriget mot hverandre og hadde helt forskjellige allierte.

Serutover
SerutoverInnlegg: 3445
21.05.17 13:45
kansas00: Det er som dem sier om det tysk-romerske riket.. Det var hverken romersk eller noe rike. Selv om man sikkert kan argumentere historisk både for og i mot om hårfagre var den som samlet norge til et rike, så var nå iallefall norge i nærheten av å være et rike på et tidspunkt lenge før tyskerne forente seg. Det eneste som lå i det tyske-romerske riket var at de via sine elektorer støttet den habsburgerske tronen. Utover det var det jo land som kriget mot hverandre og hadde helt forskjellige allierte

Det tysk-romerske riket ble mer og mer desentralisert og det endte opp som en løs konføderasjon, men det førte til at menneskene som bodde der delte en felles identitet. Det er ikke uten grunn at menneskene i Sachsen og Bayern snakker tysk, ikke saksisk og bayersk.

Ikke ulik den prosessen som foregår i UK for tiden, landet blir mer og mer desentralisert og går nå i retning av en føderasjon og kanskje oppløsning. De som bor der har dog en felles identitet.

(Innlegget ble redigert 21.05.17 13:48)

kansas00
kansas00Innlegg: 19321
21.05.17 17:55

Skal vel heller ikke glemme at norge og tyskland faktisk har en god del felles historiske bånd. Som ikke minst har gitt seg utslag i både kultur,skikker og normer. Det heter seg jo at en del av juletradisjonene våre stammer fra tyskland. Både skikker og tradisjoner. Som en stor skipsfartnasjon hadde jo også norge kontakt med tyskland. Bergen var jo en hansaby. Universitetet i oslo ble f.eks konstruert av en tysker. Flere av eidsvoldsmennene har jo navn som kan tyde på at de har tysk avstamning bakover i slekta. En rekke norske kunstnere og andre reiste jo til tyskland for å studere/jobbe. Den tyske keisern kom jo til norge for å feriere/fiske.. og det norske kongehuset er jo av tysk avstamning enten du går bakover på den engelsk siden eller på den danske siden. Heter seg jo at det norske kongehuset tilhører Glücksburg/Oldenburg som jo ligger i grenseland mellom tyskland/danmark. Tilhørte vel danmark en periode og tyskland en annen.

Så hvis man ser historisk på det, så har nok den tyske påvirkning på norge vel så viktig som den anglo-amerikanske man har sett i etterkrigstiden. Gjennom 400-årsnatten har vi jo i "teorien" vært naboland med tyskland.

Serutover
SerutoverInnlegg: 3445
21.05.17 19:32
kansas00: Skal vel heller ikke glemme at norge og tyskland faktisk har en god del felles historiske bånd. Som ikke minst har gitt seg utslag i både kultur,skikker og normer. Det heter seg jo at en del av juletradisjonene våre stammer fra tyskland. Både skikker og tradisjoner. Som en stor skipsfartnasjon hadde jo også norge kontakt med tyskland. Bergen var jo en hansaby. Universitetet i oslo ble f.eks konstruert av en tysker. Flere av eidsvoldsmennene har jo navn som kan tyde på at de har tysk avstamning bakover i slekta. En rekke norske kunstnere og andre reiste jo til tyskland for å studere/jobbe. Den tyske keisern kom jo til norge for å feriere/fiske.. og det norske kongehuset er jo av tysk avstamning enten du går bakover på den engelsk siden eller på den danske siden. Heter seg jo at det norske kongehuset tilhører Glücksburg/Oldenburg som jo ligger i grenseland mellom tyskland/danmark. Tilhørte vel danmark en periode og tyskland en annen.
Så hvis man ser historisk på det, så har nok den tyske påvirkning på norge vel så viktig som den anglo-amerikanske man har sett i etterkrigstiden. Gjennom 400-årsnatten har vi jo i "teorien" vært naboland med tyskland.

Med tanke på de båndene er det trist å se hvordan det står til nå. Det er på tide at vi blir medlemmer av EU, for det er der mesteparten av den europeiske samtalen foregår.

perchri
perchriInnlegg: 7411
04.12.17 08:24
Questio: Hva er annerledes med Tyskland, og hvorfor er det annerledes i motsetning til Norge?

En av grunnene...Tyskerene er utrolig arbeidsomme,og utrolig "Ordnung must sein". Effektive, samt gjennomgående stolte av sitt arbeid,og har disiplin, noe som totalt mangler her på berget. Noe å tenke over,kanskje?

HLund
HLundInnlegg: 3919
04.12.17 08:26
perchri: En av grunnene...Tyskerene er utrolig arbeidsomme,og utrolig "Ordnung must sein". Effektive, samt gjennomgående stolte av sitt arbeid,og har disiplin, noe som totalt mangler her på berget. Noe å tenke over,kanskje?

Samt mangler litt humor og ikke så altfor serviceinnstilte. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg