Bilde

BAJONETTROP

3 innlegg

35 svar

Medlem siden

Svar skrevet av BAJONETTROP

Skrevet i Hvorfor feiga Norge ut?

Skrevet i OT-minner og mimring.

Skrevet i Hvorfor feiga Norge ut?

BornOnThe4thOfJuly [sitat…] Jeg vil råde deg til ikke å ha vondt av at andre mente livet deres var best tjent med å ikke starte noe som ville forverret livet deres betraktelig. Din eventuelle smerte...

Vær heller glad for at dine forfedre antageligvis var blant de frieste folkene i hele Europa. Fri fra føydalisme og adelens misbruk av bondestanden. For det henger sammen. En sterkere norsk stat hadde også medført føydalisme og en sterk undertrykkelse av den vanlige nordmann. Vi var på vei dit når Svartedauden satt en stopper for det.

Norge var på vei mot noe stort i høymiddelalderen. Kanskje også med et utpreget klasseskille, som du påpeker. Pesten tok trolig ikke prosentvis flere liv i her til lands sammenlignet våre naboland. Men dårlige jordbruksforhold gjorde at pesten rammet Norge hardest her oppe. Det allerede lille overskuddet før pesten, knakk oss under og etter. Og Norge trengte hjelp. Det er sant. Resten har du beskrevet.

Da pesten kom var Europa overbefolket. Pestepidemiene kom når vi minst ventet det i 300 år. Naturen har med å korrigere oss mennesker fra tid til annen. Og den mest effektive måten naturen har, er smittsomme epidemier.

Jeg er glad for at den norske bondestanden hadde det relativt godt. Et tegn på det var at norske bønder var påbudt å ha våpen. spesielt gjennom 1600-tallet, da det var minst en krig per generasjon. I veldig mange andre europeiske land ville det ha vært galskap å gi bondestanden våpen og var følgelig også mange steder forbudt.

Det jeg nok er sår for, er at Norge i så mange århundrer har spillet tredjefiolin. Og for en fra Oslo som liker 16-1700tallet, er jeg misunnelig på byer som Stockholm og København. Hvor denne epoken fortsatt sitter i veggene. Mange steder, bokstavelig talt.

1
Mrsa2 Lensmann Jens Nilsen Nedrebø fødd 1627 og døde i 1704 skreiv dagbok. Du kan lese den her https://media.digitalarkivet.no/view/109265/1

Tusen takk, Mrs!

Til dere andre som er veldig kyndige, jeg mener ikke å endre premissene for tråden. Det er bare at jeg vil fordype meg i denne perioden.

Jeg kjøper de fleste argumenter for hvorfor det ikke ble en "væpna revolusjon" under dansketiden. Jeg bare synes det er vondt å erkjenne fakta. Hvis jeg er heldig, finner jeg noen få med reaksjonære tanker og kan finne ut hvorfor deres kampvilje ble slukket eller brent ut.

Jeg synes fortsatt det er et spennende tema. Norge, en stolt nasjon ble kuet av Danmark. Jeg synes det fortsatt er noe å grave i og fordi jeg ikke vil slutte en setning med prepsisjon, så slutter jeg med takk for innlegg så langt.

1

Skrevet i trenger gavetips 60 års,dag.

Jeg ville ha foreslått en fin klokke. Alternativt en Glock 19, hvis det er ville dyr eller mennesker i regionen. Men hovedsaklig fungerer det best med en fin klokke.

1

Skrevet i Fantasitråd: Min Drømmejobb

Min drømmejobb er å være "metropolitan cop" i NYC. Kjøre T-bane hele dagen og ta slemminger, samt spise så mye junk food jeg vil. Det er mye junk food der nede på stasjonene. Og millioner av damer. Å blinke til de italienske bicha i og under Brooklyn. Like living in a movie with Al Pacino and De Niro. Yeah man. Don't you get it? I get it. Why the fuck don't you get it, you punk!

1

Skrevet i Hvorfor feiga Norge ut?

1769 [sitat…] Er det ikke skrevet? Jeg mistenker at du ikke har lett etter det. Jeg tror heller ikke du vet hvor du skal lete. Da må man nemlig være en pragmatisk historieviter. DN2 727...

ersom du leter litt, så kanskje du finner ett eller annet som støtter ditt syn, for historien er lang og kildene mange. Vis litt innsats, så blir du også respektert. Tankeeksperimenter, slik du presenterer i innlegget ditt, krever liten innsats og lite kompetanse, og verdsettes deretter.

Da vet jeg hvor du står vedrørende en del ting. Jeg sier meg ikke enig da det å finne åpenbare kilder er en smal sak. Jeg ønsker å finner mer om den normale menigmann fra omtrent 1700-1720.

Kan du hjelpe meg med, så skal jeg kalle deg min overmann, historisk sett.

1

Skrevet i Kan ROMA noensinne vinne Serie A igjen?

Skrevet i Generell diskusjon rundt coronaviruset

Jeg har fått koronavirus ved balansenerven. Før var jeg ganske god på norsk. Jeg vet ikke hva det kommer i, men jeg kan pluselig ikke lenger preposisjoner.

Nå er jeg under gjennomsnittet god på norsk.

1

Skrevet i Hvorfor feiga Norge ut?

Heldigvis sitter ingen av oss på en sikker fasit. På samme måte som ingen av oss kan med sikkerhet vite hvordan livet vårt er om hundre år.

Jeg har med likhet av mange nordmenn fått underholde frykten av å bli jaktet i et fremmed land. Uten at det kan sammenlignes med hva nordmenn opplevde under siste krig. Eller krigene vi snakker om her.

Men jeg nekter å tro at det å våkne opp og legge seg i en verden hvor Sverige var en stormakt og vår store fiende, ikke ga grobunn for nasjonalisme. Og at det å ligge ute, vekk fra familien, ikke skapte et hat mot det etablerte.

Jeg, mine herrer, tror ikke på dere. Jeg har sett malerier malt rundt 1690 av nordmenn i uniform. Og sjeldent har jeg sett mer nasjonalisme som kan konkurrere med Hitler sitt vanskjøtte galskap.

Det er ikke skrevet. Det er ikke notert på noen måte. Men nordmenn ønsket en stat for seg selv. Langt mer enn noen pragmatiske historievitere flere århundrer senere, tror på.

For de var folk. Gode og dårlige. Med lyter og egenskaper. De levde og forlot denne verden som oss. Det er klart at de var styrt av følelser.

Ikke av tørre boksider som skal konkludere med noe logisk. De løp av redsel og de løp for kjærlighet. Og det å leve et år til. De var alt annet enn dumme. De prøvde å gjøre det beste ut av sitt liv i sin tid. Akkurat som oss. Å begrense de til en tinnsoldat blir bare dumt. Ikke at noen her har prøvd det. Men det foregikk langt mer mellom ørene enn det vi i etterkant gidder å tro. Det å leve fra fødsel til død generer millioner av tankerekker.

Og nå tenker du at jeg må være veldig myk eller dum. Kanskje jeg er. Men det stopper meg ikke fra å prøve å forstå hva en nordmann tenkte da han la seg for å sove. Ca 300 år siden. Kall meg en idiot, men jeg nekter å tro det bare var mekaniske tanker som når han skulle opp og hvor han skulle gå.

Og muligens tenkte han eller hun lite om styresett. Men en langt større andel enn vi tror, gjorde det. Fordi det ligger i vår natur.

1

Du poengterer mange ting som er fakta. Og du har noen personlige meninger jeg bare delvis er enig med deg i, sånn i det hele. Men det er fornøylig lesning. Og jeg sier takk for det. Jeg vil dog tilføye at ordningen med at annenhver norsk gård skulle stille klar en bondesoldat til enhver tid, gjorde Norge til et av de mest militæristerte land på begynnelsen 1700-tallet. Norge hadde da vært involvert i ikke mindre enn seks kriger siste hundre år.

Jeg er mulig naiv. Men jeg kan ikke i min villeste fantasi utelukke en viss romantistering om det norske foregikk i starten av 1700-tallet. Ca hundre år før grunnloven ble skrevet. Om de kunne lese eller ei, så var de glade i historier. Og Norge har mange stolte historier hvis man går pre-pest. Og de overlevde til denne tid. Noen. I det minste noen, gikk med en drøm om å få tilbake det norske. Og avskaffe en konge som knapt anså Norge som en reell nasjon. 50 år etter freden hadde vi det norske selskab i København. Det kom ikke ut av det blå.

Det er min mening. Og den bøyer jeg meg for.

1
BornOnThe4thOfJuly Det er mulig at du setter pris på svarene men jeg ser ikke at du tar til deg noen av disse svarene og opplysningene du får av dem. Du er fortsatt like oppsatt på at det skulle være...

Det er mulig at du setter pris på svarene men jeg ser ikke at du tar til deg noen av disse svarene og opplysningene du får av dem. Du er fortsatt like oppsatt på at det skulle være en naturlig norsk nasjonalisme der på 15- og 1600-tallet selv om alle har forklart deg at så ikke var tilfelle.

Kanskje jeg er en vriompeis. Kanskje jeg ikke vil tro på det. Jeg skal ta litt av det innover meg. Men samtidig søke i kilder hvor det er størst sannsynlighet for at jeg finner bevis på at jeg kan ha delvis rett.

Det er så forbanna dumt at jeg ikke kan intervjue noen soldater under f.eks store nordiske krig.

1

Jeg setter stor pris på svarene. Hadde dette vært Kvinneguiden, ville de fleste ha sporet av og snakket om sminke eller Paradise Hotel. Så derfor setter jeg pris på velvalgte meninger om et kapittel vi hører eller leser lite om.

Jeg tror vi undervurderer nordmenn fra 16- og 1700-tallet, hvis vi ser på de som analfabeter uten interesse for annet enn egen høsting. Og det var da flere enn bare bønder? Jeg tror de fleste var ganske oppdaterte i sin tid. Både bøndene, de urbane og overklassen. Riktignok på forskjellige måter.

At vi på 1800-tallet fikk så mange tenkere er for meg litt pussig. Fantes ikke disse talentene på 1700-tallet? Eller blomstret de først bare fordi vi ikke lenger var underlagt en annen nasjon, men hadde inngått en union med en annen? For hvordan kan vi ellers forklare blomstringen av 1800-tallstenkere og det tomromet 1700-tallet etterlot seg. Med noen få undtak.

At hovedstaden lå her eller der, tror jeg hadde en større betydning. Jeg tror det ligger i våre gener nå å ikke stemme ja til EU. Et gammelt rop fra dansketiden.

At vi måtte sende ut bondesønner for å drepe en geografisk nær fiende, tror jeg satt langt inne hos mange. Nordmenn har mer til felles me svenskene. Og trolig har hatt det i flere tusen år. At en puddebefengt konge i Købehavn bestemte over disse bønders liv, må ha svidd.

Det må ha vært krefter på 16- 1700-tallet som ønsket løsrivelse. Alt annet virker ulogisk. Jeg har ikke lett godt. Kanskje jeg bør. Hvis noen kan peke meg i en retning hvor jeg kan grave, hadde jeg satt pris på det.

1

Og hvorfor er det ikke flere som stiller det samme spørsmålet? Frankrike og USA ble bygget ut av revolusjoner. De var blodige, ja. Men sjelden har man sett stater så stolte av hvordan de ble til. Tidlig norsk historie vitner ikke om at vi var feige? På 1200-tallet senest var vi en stormakt.

Hvorfor glemte vi det på 16-1700-tallet. Vi var og er ingen pyser. Det norske folk er ingen pyser. Så hvorfor brøt vi ikke løs fra Danmark? Et land med knapt flere mennesker enn oss. Og med et areal som hadde kjedet en nordmann etter få måneder.

1
1769 [sitat…] Fordi de ikke hadde den drømmen. Den drømmen ble ikke til før på slutten av 1700-tallet i visse intellektuelle kretser, og den ble ikke allemannseie før midten av 1800-tal...

Du har rett. Men hvorfor kom ikke drømmen om et stolt norge tidligere. På 16- og 1700-tallet hadde folk flest en opplevelse av det sterke norge før svartedauen. Hvorfor lot vi oss kue?

Var det fordi avstanden for mange var omtrent like stor til Christiania/Bergen som København? At det betydde for lite?

Jeg forstår fortsatt ikke at man valgte å ta ordrer fra en konge 1000-2500 km unna for å drepe en nabo bare noen kilometre unna på andre siden av svenskegrensen.

1
Framsynt [sitat…] Du skulle kanskje sette deg inn i Norges historie og befolkningsutvikling. Etter svartedauen på 1300 tallet som tok 2/3 av befolkningen deriblant alle lærde så var det bar...

Jeg vet at Norge var hardt rammet av svartedauen. Jeg vet også at det er mindre dyrkbar jord her enn i de andre skandinaviske landene. Men hva med fiske? Under den store nordiske krig var den danske flåten hovedsaklig besatt av nordmenn. Hvorfor tok ingen tak i drømmen om et fritt norge da?

Dine argumenter har mening. Men mangler for mye til å ha betydning.

Jeg lurer fortsatt på hvorfor vi lot oss styre fra avstand så lenge. Det jeg ikke lenger lurer på, er hvorfor vi stemmer nei til EU. Alt henger sammen på et vis:)

1

Skrevet i Islamkritikere på venstresiden

Dette er et dilemma for venstresiden. Mange på venstresiden føler behov for å beskytte en minoritet. Selv når denne minoriteten er så langt fra venstresidens idealer at det nesten blir komisk. Konservative muslimske krefter, er virkelig ikke god sosialisme:)

Jeg synes ventreorienterte Espen Goffeng beskriver dette dilemmaet godt i sin bok "Vikeplikt for høyre."

3

Skrevet i Fantasitråd: Min Drømmejobb

Skrevet i HF843 - Stane o Scuin

Hvorfor 1769? Hvis jeg ikke husker feil var det året da Napoleon ble født. Men lite annet viktig skjedde da?

1

Skrevet i Kveld om den amerikanske borgerkrigen (1861-1865)

Skrevet i Niconis ordlek - ellevte tråd

Skrevet i Når vi finner liv.

Skrevet i Gjedda ble sur

Jeg svømte forbi en lang gjedde en gang. Den var veldig lang. Noen dager etter tok en fisker og hans flokk opp en gjedde på over 15 kg. Jeg tror det var den. Den var lang og nokså tykk. RIP, gjedda. Vårt møte gikk greit. Men for fiskeren ble du for sexy og feit. RIP.

1
Laster...