Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Vassbillig mobildata

NYTT TEMA
webtykje
webtykjeInnlegg: 35
01.06.17 14:36

Både svenske og danske mobildataabonnement er mye rimeligere enn norske. I Danmark kan du få 500GB/mnd for 379 DKK/mnd.

 

Når roaming forsvinner 15. juni, burde det i prinsippet være mulig å kjøpe et svensk, dansk, polsk - eller annet europeisk abonnement og bruke fritt i Norge.

Noen som har tenkt på dette, og evt undersøkt mulighetene og priser rundt omkring?

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7789
01.06.17 19:19
webtykje: Når roaming forsvinner 15. juni, burde det i prinsippet være mulig å kjøpe et svensk, dansk, polsk - eller annet europeisk abonnement og bruke fritt i Norge.

Har du sjekka om operatørane vil selga til utlendingar?

webtykje
webtykjeInnlegg: 35
01.06.17 20:51

De "vil" vel neppe selge til utlandet. Men når lovgivningen mht roaming først er kommet, ser jeg ikke helt hvordan de skal klare å stoppe det. 

I beste fall vil de selge abonnement til deg og meg, og enhver utlending som vil kjøpe. I verste fall vil det oppstå et "grått" marked, hvor enkeltpersoner og kanskje tvilsomme bedrifter, vil videreselge abonnement mot fortjeneste. Når prisdifferansen på et abonnement er flere hundre prosent mellom Norge og f.eks. Danmark, og bruksvilkårene er de samme, så er det ikke et spørsmål om noe slikt vil skje, men når tid det skjer...

Jeg tror nok at operatørene vil innse at det beste for alle parter, er at de unngår slike mafiatilstander, og dermed åpner for salg over landegrensene. Jeg tror konsekvensen av lovendringen som trer i kraft 15. juni, vil være at det etterhvert kan bli slik at operatører fra hele Europa vil operere på ett felles marked. Det vil i så fall bety veldig gode vilkår for forbrukerne.

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7789
01.06.17 21:55
webtykje: Jeg tror konsekvensen av lovendringen som trer i kraft 15. juni, vil være at det etterhvert kan bli slik at operatører fra hele Europa vil operere på ett felles marked. Det vil i så fall bety veldig gode vilkår for forbrukerne.

Det er ein faktor du glømmer: Utbygging av infrastrukturen må betalast. Dersom alle kjøper billige utanlandks abonnement, så blir det ikkje pengar til å vedlikeholda det norske nettet. Det hjelper lite at prisane er lave, når nettet ikkje blir vedlikeholdt.

Norske teleprisar er forøvrig historisk lave. Og vi får stadig meire for pengane. Ingen grunn til å klaga.

webtykje
webtykjeInnlegg: 35
02.06.17 10:54

Vel - norske telepriser kan gjerne være "historisk lave" - men de er like fullt mye dyrere enn f.eks. i Sverige. Kan ikke helt se den logiske årsaken til det. At vi får "stadig mer for pengene" er ingen unnskyldning for å legge prisene mye høyere enn sammenlignbare naboland...

Dersom det blir et felles marked for hele Europa, så kommer det selvsagt ikke til å bety at ingen lengre vil betale for infrastruktur noen steder og bare satse på å selge abonnementer der andre bygger infrastruktur.

Utfordringen er selvsagt at man med den nye lovgivningen som trer i kraft 15 juni, effektivt fjerner den inntekten som skal dekke utenlandske operatørers nettleie. Men dette blir likt for alle operatører i Europa, ikke bare de norske, så det vil nok komme en ny modell på plass etterhvert som sikrer infrastrukturen som helhet.

Et mye større markedsområde vil også bety potensielt mye større inntektsmuligheter, men tøffere konkurranse. I sum tror jeg større konkurranse vil være positivt for forbrukerne.

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7789
02.06.17 12:17
webtykje: Dersom det blir et felles marked for hele Europa, så kommer det selvsagt ikke til å bety at ingen lengre vil betale for infrastruktur noen steder og bare satse på å selge abonnementer der andre bygger infrastruktur.

Problemet er jo at dersom alle prisane skal reflektera eit kostnadsnivå som for eksempel Danmar, som er padde flatt og billig å bygga ut, så blir det ein utfordring å finansiera utbygging i områder med vanskelig topografi og få kundar.

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7789
02.06.17 12:23
webtykje: men de er like fullt mye dyrere enn f.eks. i Sverige. Kan ikke helt se den logiske årsaken til det.

Sverige har større befolkningskonsentrasjon rundt byane, som reduserar kostnadene. 

webtykje
webtykjeInnlegg: 35
02.06.17 12:56
InnocentBystander: Problemet er jo at dersom alle prisane skal reflektera eit kostnadsnivå som for eksempel Danmar, som er padde flatt og billig å bygga ut, så blir det ein utfordring å finansiera utbygging i områder med vanskelig topografi og få kundar.

Argumentasjonen din henger ikke på greip. Forskjellen i befolkningstetthet mellom Norge og Sverige er ikke så stor at det rettferdiggjør den store prisforskjellen.  Dette er en myte som norske teleselskaper med god hjelp fra folk som deg, bruker for alt det er verdt for å rettferdiggjøre høyere priser enn operatørene i nabolandene.

For så vidt enig i at Danmark er padde flatt, og billig å bygge ut. Men dersom logikken din skal henge på greip - hvordan forklarer du da at rimeligste pris for et mobildataabonnement på 250GB/mnd, kjøpt hos norsk leverandør i Norge med 16 innbyggere pr kvadratkilometer, ligger på 1.346,- kroner pr måned i følge www.mobilborsen.no - mens det samma abonnementet på Island, som har en befolkningstetthet på 3 innbyggere pr kvadratkilometer koster 524 kroner pr måned?

Med andre ord - Norge har mer enn 5 ganger større befolkningstetthet enn Island, men prisen på mobildata her er bortimot det tredobbelte av Islandske priser. I følge dine teorier burde det jo ha vært motsatt...

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7789
02.06.17 13:15
webtykje: Med andre ord - Norge har mer enn 5 ganger større befolkningstetthet enn Island,

På Island bur dei fleste i byar langs kysten.

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7789
02.06.17 13:19
webtykje: - hvordan forklarer du da at rimeligste pris for et mobildataabonnement på 250GB/mnd, kjøpt hos norsk leverandør i Norge med 16 innbyggere pr kvadratkilometer, ligger på 1.346,- kroner pr måned i følge www.mobilborsen.no

200 GB/mnd hos Telia kostar 799.

For resten av forskjellen så kan du sjekka forskjellen i lønnsnivå.

webtykje
webtykjeInnlegg: 35
02.06.17 14:01
InnocentBystander: På Island bur dei fleste i byar langs kysten.

Så du mener at det ikke er mobildekning på veiene mellom disse byene?

Husk også på at Island har en mye mer utfordrende topografi enn Norge. Det er geologisk sett et svært ustabilt område, landskapet består for en stor del av fjellområder, lavaørkener og isbreer - og landet som helhet er påvirket av hyppige jordskjelv og vulkanutbrudd. 

webtykje
webtykjeInnlegg: 35
02.06.17 14:05
InnocentBystander: 200 GB/mnd hos Telia kostar 799. For resten av forskjellen så kan du sjekka forskjellen i lønnsnivå.

Det tilsvarer ca 4 kr pr GB - mens prisen på Island ligger på ca 2 kroner pr GB. En prisforskjell på 100%.

Så  dobbel pris på norske teletjenester i forhold til Island skal forsvares med at lønnsnivået i Norge er dobbelt så høyt som på Island? Mener du virkelig dette? At vi nok har et litt høyere lønnsnivå enn Island, er vel for så vidt riktig - men vi tjener ikke dobbelt så mye som Islendingene.

(Innlegget ble redigert 02.06.17 14:10)

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7789
02.06.17 21:43
webtykje: landskapet består for en stor del av fjellområder, lavaørkener og isbreer

Eg trur neppe det er dekning på isbrear og lavaørkenar, så der har du ein bra del av landet som det ikkje trengst utbygging på.

Som sagt, på Island trengst det dekning langs kysten. Sjekk dekninskartet for Noreg, så ser du at det meste av landet er dekka.

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7789
02.06.17 22:48
webtykje: Så du mener at det ikke er mobildekning på veiene mellom disse byene?

Sjekk dekningskart. Veldig begrensa 4G: https://www.siminn.is/english/support/coverage/

Samanlikna med Telia sin 4G dekning i Noreg https://telia.no/dekningskart som no dekkar det meste av landet.

webtykje
webtykjeInnlegg: 35
03.06.17 18:06
InnocentBystander: Sjekk dekningskart. Veldig begrensa 4G: https://www.siminn.is/english/support/coverage/ Samanlikna med Telia sin 4G dekning i Noreg https://telia.no/dekningskart som no dekkar det meste av landet.

Men du overser det faktum at i Norge er kundegrunnlaget som skal betale for utbygging, vedlikehold og drift av nettet, nesten 20 ganger større enn på Island. Så jeg er likevel rimelig sikker på at driftskostnader i forhold til omsetning er minst like stor, og kanskje større på Island enn i Norge .

Derfor ingen plausibel grunn til at prisene her skal være dobbelt så høy som på Island...

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7789
03.06.17 18:31
webtykje: Men du overser det faktum

Du overser det faktum at her i landet har vi 4G dekning i to separate nett (det tredje er under utbygging) over stort sett heile landet. Island har 4G dekning rundt noen få byar. Kanskje inntektene det er for lave til å bygga ut 4G over heile landet?

Når det er sagt, så har det jo vist seg at auka konkurranse pressar prisane. Spørsmålet er kor lavt ein kan pressa kostnadane for drift av nettene. Ein nettoperatør har jo alt gitt opp her i landet.

webtykje
webtykjeInnlegg: 35
03.06.17 18:56
InnocentBystander: Spørsmålet er kor lavt ein kan pressa kostnadane for drift av nettene. Ein nettoperatør har jo alt gitt opp her i landet.

Vi behøver ikke begrense oss til Island. Hva med Canada?  Canada er arealmessig 26 ganger større enn Norge, men har knapt 7 ganger Norges innbyggertall - altså et enormt land, med langt lavere befolkningstetthet enn Norge. Og Canada har et godt utbygd mobilnett. 200GB mobildata er 60% dyrere i Norge enn i Canada...

Spørsmålet er vel heller hvor mange av Telenors milliarder som gikk tapt gjennom bestikkelser til Uzbekistan gjennom Vimpelcomskandalen, som du og jeg må betale i form av overprisede teletjenester...


InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7789
03.06.17 20:02
webtykje: Spørsmålet er vel heller hvor mange av Telenors milliarder som gikk tapt gjennom bestikkelser til Uzbekistan gjennom Vimpelcomskandalen, som du og jeg må betale i form av overprisede teletjenester...

Kvifor i alle verden har du abonnement hos Telenor? Dyraste operatøren i landet... Om du skal klaga på prisar, så må du i det minste bruka den som er billigast.

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7789
03.06.17 20:10
webtykje: Hva med Canada?

Så vi skal ta kvart jævla land på heile kloden? Det blir faktisk litt for dumt.

Problemet du uansett vil få med å kjøpa dritbillig abonnement i utlandet er at operatøren må kjøpa roaming kapasitet hos norske operatørar. Trur du dei vil vera velvillige til å subsidiera abonnementet ditt? 

Neppe.

webtykje
webtykjeInnlegg: 35
03.06.17 22:58
InnocentBystander: vifor i alle verden har du abonnement hos Telenor? Dyraste operatøren i landet... Om du skal klaga på prisar, så må du i det minste bruka den som er billigast.

Har da aldri hatt abonnement hos Telenor - men mange er pga dekning avhengige av å bruke operatører som bruker Telenor sitt nett, og Telenor overpriser tjenestene både til kunder og andre operatører.

 

webtykje
webtykjeInnlegg: 35
03.06.17 23:10
InnocentBystander: Så vi skal ta kvart jævla land på heile kloden? Det blir faktisk litt for dumt. Problemet du uansett vil få med å kjøpa dritbillig abonnement i utlandet er at operatøren må kjøpa roaming kapasitet hos norske operatørar. Trur du dei vil vera velvillige til å subsidiera abonnementet ditt?  Neppe.

Det blir aldeles ikke for dumt. Grunnen til at jeg har nevnt Canada, er fordi 1: Landet er MYE større enn Norge - ENORMT mye større - ergo MYE dyrere å drifte og vedlikeholde nettet enn i Norge. Og 2: Befolkningstettheten er MYE mindre enn i Norge, så det vil være mer kostbart nett pr kunde i Canada enn i Norge.

Hele poenget er at dette dokumenterer at andre land med mer kostbar infrastruktur pr kunde, har mye rimeligere mobildata enn hva norske operatører tar seg betalt i Norge. Ergo er mobildata i Norge overpriset.

Og nettopp det er mitt poeng - dersom norske operatører hadde lagt seg på litt mer edruelige priser, og holdt noenlunde samme prisnivå som andre, så hadde man ikke behøvd å kjøpe utenlandske abonnement.

Til slutt til spørsmålet ditt - om hvorvidt norske operatører vil være velvillig til å subsidiere abonnementet mitt, så er det totalt uinteressant. Etter 15. juni, er de faktisk pålagt ved lov å gjøre det - på samme måte som andre europeiske teleoperatører er pålagt å "subsidiere" norske mobilbrukere som trafikkerer deres nett. Det må de forholde seg til, enten de liker det eller ikke.

Så - den eneste måten de i så fall kan unngå bankerott på, er å sørge for å legge seg på et konkurransedyktig prisnivå. Der er de ikke i dag. Bra for markedet - bra for kundene...

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7789
03.06.17 23:54
webtykje: Det blir aldeles ikke for dumt

Jo, det blir for dumt fordi du ikkje har gjort leksa di.

Først Danmark. Bom. Du hadde ikkje tatt med alle fakta.

Så Island. Bom Du hadde ikkje tatt med alle fakta.

Så Canada. Har du sjekka noesomlelst bortsett frå dei mest banale fakta? Ikkje veit, eg, men nok er det nok.

 

Faktum er at du lever i eit høgkostland med vansklig topografi, og kan ikkje forventa å betala teleprisar som om du bur i eit flatt lavkostland. 

Kom tilbake når du har hatt dansk abonnement i eit års tid. Fungerte det?

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7789
04.06.17 00:01
webtykje: Til slutt til spørsmålet ditt - om hvorvidt norske operatører vil være velvillig til å subsidiere abonnementet mitt, så er det totalt uinteressant. Etter 15. juni, er de faktisk pålagt ved lov å gjøre det - på samme måte som andre europeiske teleoperatører er pålagt å "subsidiere" norske mobilbrukere som trafikkerer deres nett. Det må de forholde seg til, enten de liker det eller ikke.

Feil.

Det er abonnentane som ikkje skal belastast ekstra. Loven regulerar ikkje korleis teleselskapene belastar trafikk mellom seg.

Så når eg som Telia abonnent reiser til Spania på ferie. så må Telia betala for den trafikken eg brukar i det spanske nettet. Problemet for Telia er at den kostnaden kan dei no ikkje viderefakturera til meg. Der er også grunnen til at utanlandske selskap ikkje vil selga billige abonnement til bruk her i landet, for dei må betala roaming uten å kunna viderefakturera til kunden.

webtykje
webtykjeInnlegg: 35
04.06.17 13:03
InnocentBystander: Først Danmark. Bom. Du hadde ikkje tatt med alle fakta. Så Island. Bom Du hadde ikkje tatt med alle fakta. Så Canada. Har du sjekka noesomlelst bortsett frå dei mest banale fakta? Ikkje veit, eg, men nok er det nok.   Faktum er at du lever i eit høgkostland med vansklig topografi, og kan ikkje forventa å betala teleprisar som om du bur i eit flatt lavkostland.  Kom tilbake når du har hatt dansk abonnement i eit års tid. Fungerte det?

Hvilke andre fakta enn "de mest banale fakta" er det du mener vil påvirke prisen i Canada?

Greit at vi lever i et høykostland med vanskelig topografi, men det rettferdiggjør ikke at vi skal ha høyere telepriser enn andre høykostland som har like vanskelig topografi, og som faktisk har dyrere nett pr kunde enn Norge. Hvis du kaller Canada for et "flatt lavkostland", har i alle fall ikke du gjort leksa di...

Ser ingen grunn til at et dansk abonnement ikke skulle fungere her.

webtykje
webtykjeInnlegg: 35
04.06.17 13:14
InnocentBystander: Feil. Det er abonnentane som ikkje skal belastast ekstra. Loven regulerar ikkje korleis teleselskapene belastar trafikk mellom seg. Så når eg som Telia abonnent reiser til Spania på ferie. så må Telia betala for den trafikken eg brukar i det spanske nettet. Problemet for Telia er at den kostnaden kan dei no ikkje viderefakturera til meg. Der er også grunnen til at utanlandske selskap ikkje vil selga billige abonnement til bruk her i landet, for dei må betala roaming uten å kunna viderefakturera til kunden.

Du har åpenbart ikke forstått noe som helst av konsekvensene av den nye lovgivningen som trer i kraft.

Det du sier over, er for så vidt riktig - men alle skjønner jo at den dagen et rimeligere utenlandsk abonnement kan brukes fritt i et land med dyre abonnementer, så vil alle gjerne ha det abonnementet. Riktignok kan operatørene velge å nekte å selge abonnementer utenfor eget land - men da vil det oppstå et grått marked, hvor pirater selger utenlandske abonnementer med fortjeneste. 

Jeg ser ikke problemet ditt med at Telenor, Telia, og andre operatører kunne selge abonnementer i hele Europa. Selvsagt måtte de da være med på å spleise på nettrafikken i stort sett alle land - men det må de uansett.

Hvis du mener at mobilabonnement ikke skal omsettes over landegrensene, så betyr det at norske operatører går glipp av å kunne selge tjenester i et marked med 700 millioner innbyggere, samtidig som de uansett må betale for sine abonnenters bruk av utenlandske nett. Hadde det ikke vært bedre med et åpent marked, hvor alle kunne konkurrere på like vilkår?

Torotto
TorottoInnlegg: 13281
04.06.17 13:25

Sitat: Problemet for Telia er at den kostnaden kan dei no ikkje viderefakturera til meg. Der er også grunnen til at utanlandske selskap ikkje vil selga billige abonnement til bruk her i landet, for dei må betala roaming uten å kunna viderefakturera til kunden.

sitat slutt

Det er jo akkurat det Telenor gjør. Øker prisene og endrer pakker. 

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7789
04.06.17 14:02
webtykje: Det du sier over, er for så vidt riktig - men alle skjønner jo at den dagen et rimeligere utenlandsk abonnement kan brukes fritt i et land med dyre abonnementer, så vil alle gjerne ha det abonnementet. Riktignok kan operatørene velge å nekte å selge abonnementer utenfor eget land - men da vil det oppstå et grått marked, hvor pirater selger utenlandske abonnementer med fortjeneste.

Og då oppstår ein enkel situasjon: Du får ein SMS frå operatøren som informerar deg om at du brukar abonnementet i strid med betingelsane. Dersom det ikkje stoppar, så vil abonnementet bli kansellert.

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7789
04.06.17 14:10
webtykje: Hvis du mener at mobilabonnement ikke skal omsettes over landegrensene, så betyr det at norske operatører går glipp av å kunne selge tjenester i et marked med 700 millioner innbyggere, samtidig som de uansett må betale for sine abonnenters bruk av utenlandske nett. Hadde det ikke vært bedre med et åpent marked, hvor alle kunne konkurrere på like vilkår?

Det står norske operatørar fritt å bli virtuelle operatørar i andre land, og selga abonnement der. Det står også norske operatørar fritt å selga abonnement med totalt, ubegrensa fri bruk i alle land. men då må altså den norske operatøren betala for den trafikken som blir generert.

Det er også fritt for utanlandske operatørar fritt å tilby abonnement med fri ubegrensa trafikk her i landet. Dei må då altså betala for den trafikken. På same måten som Ice idag må betalal Telia for trafikken som Ice sine kundar har i Telia sitt nett.

Trafikk mellom operatørar er handelsvare, og er heile grunnlaget for at vi har roaming og virtuelle operatørar.

arnekk
arnekkInnlegg: 4051
04.06.17 17:44

Hvis man kan abonnere på 500 GB så er det like før man kan abonnere på fri datastrøm. Som på fiberen i heimen. Dette åpner for at man kan for eksempel ikke trenge annet utstyr enn abonnement på Canal Digital, en PC og et TV apparat. 500 GB er omtrent 500 filmer.

Det spørs om ikke Telenor og de andre operatørene må komme etter etter hvert.

webtykje
webtykjeInnlegg: 35
04.06.17 18:36
InnocentBystander: Og då oppstår ein enkel situasjon: Du får ein SMS frå operatøren som informerar deg om at du brukar abonnementet i strid med betingelsane. Dersom det ikkje stoppar, så vil abonnementet bli kansellert.

Det er slett ingen "enkel situasjon". Om noen bosatt i Danmark, kjøper danske mobilabonnement for så å selge disse videre "under bordet" til nordmenn, som bruker abonnementene i Norge - hvordan kan operatøren da vite hvem som faktisk bruker abonnementet?

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg