Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Windows (10) PC-beskyttelse

NYTT TEMA
return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 25925
07.10.18 15:02

Noen tanker.
Etter å ha brukt Linux i flere år, er jeg tilbake på Windows (10), etter kjøp av ny PC.

Jeg har per dags dato:
- Windows Defender og Windows brannmur (disse er da alltid på)
- Malwarebytes gratis (som kjøres nå og da)
- SuperAntiSpyware, gratis (som kjøres nå og da)
- Cyberreason Ransomfree (jobber i sanntid)
- Ransom Stopper (jobber i sanntid)

Tradisjonelle virus er i dag ikke det verste problemet, men masse annet svineri.
Såkalt "ransom", altså at alle filer krypteres og man forlanger løsepenger har det jo vært mye blest om. Det skumle er at mens man tidligere fikk inn dette ved å klikke på lenker i mailer etc., så opplever i alle fall bedrifter at man får dette uten at det er klikket på noe som helst; dette ifølg et IT-firma jeg kjenner godt til.

Har for moro skyld prøvd gratisversjoner av Avira og Avast.
Greie de og sikkert bra, men det dukker jo så ofte opp "tilbud om betalingsversjonene", samt at gratisversjonene jo har vesentlig langt færre funksjoner enn betalingsversjonene. Gratisversjonene er for meg da ikke noe alternativ til Windows Defender, egentlig.

Nettstedet "How-to-geek" anbefaler som en veldig god kombinasjon Windows Defender + betalingsversjonen av Malwarebytes. Noen mener Malwarebytes er dårlig, mens disse mener at de er et av få firmaer som bryr seg om råd og tilbakemeldinger.

Personlig vurderer jeg kombinasjonen i avsnittet ovenfor, eller å kjøpe en årsversjon av Panda Antivirus Pro som har masse funksjonalitet. 
Eller beholde som i dag.

Alle trenger PC-beskyttelse. Uansett hvor ufarlig man mener sine egne steg ut på nettet osv. er. Joda, mye god beskyttelse sitter mellom ørene som mange sier, men i dag er det ikke nok. Skurkene er dyktige, så man bør ikke ta lett på det. Er ulukken først ute kan det være et svare strev etterpå.

Jeg anbefaler ikke noe bestemt, men liker å lufte ting og diskutere forskjellige produkter og verktøy.

ps: jeg ser at det siste "ransom-verktøyet" blokkerer det som heter: suhlp64.exe

Videre bruker jeg mest Firefox og har installert DuckDuckGo som søkemotor og et par applikasjoner fra Mozilla-utvidelser for blokkeringer av "tracking". Det "trackes" i stor stil.

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 9763
07.10.18 17:41
return_of_drakkar: så opplever i alle fall bedrifter at man får dette uten at det er klikket på noe som helst; dette ifølg et IT-firma jeg kjenner godt til.

Problemet med ransomware er at når ein har klikka på det, så kan det spre seg gjennom opne filområder. Det er grunnen til at mange bedriftar har slutta å bruka "drive mapping".

Å påstaå at det kjem inn i PC eller bedrift sånn ut av tynne lufta er heilt feil.

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 9763
07.10.18 17:44
return_of_drakkar: Har for moro skyld prøvd gratisversjoner av Avira og Avast.
Greie de og sikkert bra, men det dukker jo så ofte opp "tilbud om betalingsversjonene", samt at gratisversjonene jo har vesentlig langt færre funksjoner enn betalingsversjonene. Gratisversjonene er for meg da ikke noe alternativ til Windows Defender, egentlig.

Spørsmålet er om det er noen vits i å ha tredjeparts antivirus. Windows Defender har same antivirus som betalversjonen til Microsoft, og den er det temmlig mange bedriftar som brukar utan problemer. Hos oss gikk vi frå McAfee til Microsoft sin, og har etter eindel år ikkje hatt problemer. Snarare tvert imot, faktisk...

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 9763
07.10.18 17:47
return_of_drakkar: Er ulukken først ute kan det være et svare strev etterpå.

Det beste rådet er å ta backup via nettjeneste eller ein USB disk innimellom. USB disken må ikkje vera tilkopla maskin utanom når det blir tatt backup. Då har ein iallefall dataene om det verste skulle skje (og det hender jo uansett at diskar tar kvelden).

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 25925
07.10.18 18:53
InnocentBystander: Å påstaå at det kjem inn i PC eller bedrift sånn ut av tynne lufta er heilt feil.

Nope, ikke ifølge det IT-firmaet jeg har snakket med (der jeg selv handler diverse saker). Det har vært eksempler hos bedrifter med faste IP-adresser. Det er jo ikke tynne lufta vi snakker om da, men ikke nødvendigvis klikk på lenker som vi har hørt masse om.

Iblant skjer det mye spkalt "uforståelig" inenn IT-verdenen, uansett.

(Innlegget ble redigert 07.10.18 18:55)

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 25925
07.10.18 19:54
InnocentBystander: Det beste rådet er å ta backup via nettjeneste eller ein USB disk innimellom. USB disken må ikkje vera tilkopla maskin utanom når det blir tatt backup. Då har ein iallefall dataene om det verste skulle skje (og det hender jo uansett at diskar tar kvelden).

Det er helt korrekt.
Men vi vet at backup er noe mange slurver med.
det var vel et større sykehus i utlandet som måtte betale løsepenger etter et krypteringsangrep.

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 25925
10.10.18 20:55
InnocentBystander: Spørsmålet er om det er noen vits i å ha tredjeparts antivirus. Windows Defender har same antivirus som betalversjonen til Microsoft,

Du kan så si...
På sett og vis har man jo betalt fot Windows Defender, fordi man har kjøpt PC med Win10 Pro.

Leser man tester blir man mest forvirret, fordi det spriker en god del. Tror jeg beholder det jeg har, som nevnt innledningsvis.

Skal man kjøpe noe så må man være sikker i sitt valg, dumt å betale masse for så å ikke ville ha det. Penger tilbake om ikke fornøyd, ok, men uansett slit med det.

Sevens7ar
Sevens7arInnlegg: 870
12.10.18 16:37

Det er greit å skille mellom hva man som privatperson trenger på PC-en hjemme og hva bedrifter og institusjoner bør investere i. Windows er i seg selv mer enn sikkert nok til privat bruk uten å supplere med diverse annen programvare.

Særlig for dem som er sikkerhetsbevisste nok til å ha orden på grunnleggende ting som hva slags nettsteder og lenker man åpner samt tar sikkerhetskopier av det man ikke kan miste. Har man gode rutiner, er programvare som Malwarebytes, SuperAntiSpyware osv strengt tatt løsninger på problemer som ikke finnes. Og har man ikke gode nok rutiner, er ikke flere programmer løsningen.

Min mening er at de medfører mer negativt enn positivt. Man må ofre litt tid og oppmerksomhet på disse programmene. Installere, holde dem oppdatert, følge med på hva de rapporterer... Kanskje ikke mye tid, men mer enn om man klarer seg uten dem.

En annen ting er at de typisk gir flere falske positive funn enn de hindrer/fjerner reelle trusler. Dessuten kan de potensielt introdusere nye sikkerhetshull. Med tanke på hvor ikke-eksisterende problemet de skal løse faktisk er, er min klare oppfatning at disse programmene er langt mer til bry enn nytte.

Det eneste jeg synes er verdt å gjøre utover normalt gode rutiner er å redigere hosts-filen og sperre en del sporing, kjente skadelige sider etc på den måten. Jeg bruker denne: https://github.com/StevenBlack/hosts 

Å bytte søkemotor til DuckDuckGo, som ble nevnt her tidligere, er for øvrig en god idé. Personvern, sporing osv handler jo også om sikkerhet, om enn i en litt annen forstand. Tilsvarende er et greit å styre unna Google, Facebook, Instagram og egentlig alt av sosiale medier i den grad man finner rimelig. Det blir selvsagt opp til hver enkelt hvor mye av dette man kan unnvære.

RickiBK
RickiBKInnlegg: 72334
12.10.18 16:42

Beste PC-beskyttelsen er å droppe å installere W10 på den 

madigan
madiganInnlegg: 9343
13.10.18 09:04

Jeg betaler gladerlig ca 500 spend i året for å ha ''Trend Micro'' som vaktbikkje på PC',ne mine (jeg har tre stk) I den prisen kan man ha programmet på opptill 6 enheter (inklusive smartphone) Trend micro har forstått at virus er en skjelden greie på private pc'r,og derfor gjør den samme jobben som malwarebytes i tillegg til å være et antivirus program,så da slipper man å ha flere programmer,den sjekker sider man surfer på,og blokkerer om nødvendig mistenkelige sider,den kjører i ghost (bakgrunn) med minimal bruk av ressurser,og kjører i sanntid,og har sandkasse,rootkit og blacklight og hva det heter for noe alt sammen.Har brukt dette programmet i en del år,og aldri hadt noe tull.Det høres dyrt ut,men jeg synes det er verdt pengene,i stedet for å betale flere,når dette ene programmet gjør samme jobben.

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 25925
13.10.18 20:39

Er det noen med kjennskap til nettstedet: fordelaktig.no?

Det oppgis at de selger masse billig programvare.
Og det som er sikkerhetsverktøy virker veldig billig.
Mens andre ting ikke nødvendigvis er det.

Havnet tilfeldigvis på nettsiden, så jeg bare lurer på...

fargerik
fargerikInnlegg: 66349
13.10.18 22:04
InnocentBystander: Spørsmålet er om det er noen vits i å ha tredjeparts antivirus. Windows Defender har same antivirus som betalversjonen til Microsoft, og den er det temmlig mange bedriftar som brukar utan problemer. Hos oss gikk vi frå McAfee til Microsoft sin, og har etter eindel år ikkje hatt problemer. Snarare tvert imot, faktisk...

Det er over tre år siden jeg kjøpte den laptopen jeg sitter og skriver på nå, og i 2015 var så vidt jeg vet win 10 ganske nytt.

Jeg fikk ihvertfall beskjed om at det ikke var noen vits i å kjøpe noe ekstra virusprogram, defender skulle være nok.

Og det har vært nok.

Jeg hadde fullversjonen av malwarebytes, men skippet det og har nå bare gratisversjonen.

Og alt har virket bra hele tiden.

Return of dakkar snakker jo veeeldig klokt her, da.

Backup, Backup, Backup.

Dog er vel det enkleste å holde seg unna nettsteder som viser porno helt gratis. Og slette epost som er suspekte uten å klikke på noen link. Og bytte viktige passord nå og da...og stort sett vise nettvett som det kalles.

(Innlegget ble redigert 13.10.18 22:12)

Torotto
TorottoInnlegg: 18194
13.10.18 23:46

Har kjøpt freedom vpn der ett par ganger, helt OK det.

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 25925
14.10.18 16:17
Torotto: Har kjøpt freedom vpn der ett par ganger, helt OK det.

Jeg har til gode å se at du har sagt det minste feil når det gjelder data/IT (eller hva vi kaller dette i dag).
Så jeg lytter sterkt til din "review".

Men du bruker vel Linux nå?
Eller begge?

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 25925
14.10.18 16:26
Sevens7ar: Det er greit å skille mellom hva man som privatperson trenger på PC-en hjemme og hva bedrifter og institusjoner bør investere i. Windows er i seg selv mer enn sikkert nok til privat bruk uten å supplere med diverse annen programvare.

Jeg takker for dine kommentarer!

Man kan sikkert alltids diskutere att og fram.

Privatpersoner spenner også over et vidt spekter, alt fra de som bare bruker, mail, de store avisene og lokalavisen pluss å betale regninger og Digipost; altså lette brukere.

Så har vi de som bruker dette ekstremt mye og som ikke bare nødvendigvis bruker det "sikre"; hva som nå måtte ligge i det.

For de førstnevnte er sikkert Windows selv godt nok, og da gjerne med gratisversjonen av Malwarebytes om de vil ha ekstra.
Eller at de kjøper med et software når de kjøper Pc.
Kommer jo an på hvor de kjøper den også.
Min første hjemme_PC kjøpte jeg hos et IT-firma, og den gangen kjøpte jeg med Panda; men det er mange år siden.

Så for mange, kanskje de fleste, vil det du sier være godt nok, og de bryr seg heller ikke og leser heller ikke noe om dette.

Men for andre er det spesielt interessant; derfor denne tråden.

Selv er jeg av den sorten som faktisk liker å prøve ut ting, samt å bruke ting for å se hva de gir.

Så fasit finnes jo ikke, men altså likevel "fasit" alt ettersom hvem man er :).

(Innlegget ble redigert 14.10.18 16:28)

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 25925
14.10.18 16:34
madigan: Trend Micro

Kjøpte du lisense på nettet?
Altså slik at du bare lastet den ned?
Hvis ja på det med å laste ned:

Hva gjør du hvis du skal installere på PC 2 eller på en annen enhet?
Må du flytte over noe fra PC1 via mail, USB eller hvordan fungerer dette?

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 25925
14.10.18 16:37
fargerik: Jeg hadde fullversjonen av malwarebytes, men skippet det og har nå bare gratisversjonen.

Artig, jeg vurderer faktisk Premium-versjonen :).

madigan
madiganInnlegg: 9343
14.10.18 16:50
return_of_drakkar: Kjøpte du lisense på nettet?
Altså slik at du bare lastet den ned?
Hvis ja på det med å laste ned: Hva gjør du hvis du skal installere på PC 2 eller på en annen enhet?
Må du flytte over noe fra PC1 via mail, USB eller hvordan fungerer dette?

Ja på nettet,etter å ha betalt,får du en mail (epost)  med nøkler og en link hvor  man laster ned,jeg valgte internet security total,det er dette som gjør malware jobben.

 

For å legge til andre enheter,går du bare på e-mailen med enhetene og laster fra samme lenken,og samme nøkler,Jeg går ut i fra at serveren til trend micro husker nøkler du tastet inn første gangen,så jeg har ikke tastet dette mer enn en gang,antar også at serverne holder telling på antall enheter du legger til,grensen er 6 enheter.

 

Hvert år trekker trend micro kroner fra konto,og oppgraderer programmet til den nyeste versjonen (uten at du merker det) det eneste man må gjøre på hver enhet er å restarte maskinen når man får beskjed om det,da har du den nyeste programmet for neste år.Programmet oppdaterer seg selv hver dag ellers,uten at de gir beskjed,man trenger ikke foreta seg noe mer enn en gang i året med den restarten.

 

Man får i god til en påminnelse om at de kommer til å fornye,mm du vil si opp abonnementet.

(Innlegget ble redigert 14.10.18 17:02)

madigan
madiganInnlegg: 9343
14.10.18 16:55

Du kan også abonnere på mnd rapport (frivillig) der rapporterer dem om de største farene på nettet hver mnd,programmet scanner maskinen hurtig ca en gang daglig etter malwares,og opptimaliserer,tar et par min:))

(Innlegget ble redigert 14.10.18 16:58)

madigan
madiganInnlegg: 9343
14.10.18 17:07

Ser ut som du kan spare litt på kjøpe den nå,229 spend nå,men da 5 enheter:)) 


https://fordelaktig.no/trend-micro-internet-security-1436.html?gclid=CjwKCAjw0oveBRAmEiwAzf6_rPcYoJeFCluD0RdH8dBf3moUno45gFD6S6jcb_Nl0OIJ9Mddv6uBqBoCM80QAvD_BwE

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 25925
14.10.18 17:52
madigan: Ser ut som du kan spare litt på kjøpe den nå,229 spend nå,men da 5 enheter:))

Ok (tomlene er brukt opp :) ).

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 25925
15.10.18 15:32
madigan: Ser ut som du kan spare litt på kjøpe den nå,229 spend nå,men da 5 enheter:))

Jeg har ikke bruk for mer enn 2 enheter, men vurderer p kjøpe ett eller annet.
Tok en ny installering av Win 10 i går kveld...

Jeg forstår at du er svært fornøyd med Trend.

(Innlegget ble redigert 15.10.18 15:32)

nometalhorse
nometalhorseInnlegg: 17800
15.10.18 20:22

Etter kun å ha brukt Microsoft Security Essentials på Windows 7 i mange år, og etter bytte til Windows 10 så brukes kun den som er inkludert og gratis på begge PCene jeg bruker hjemme.

Har aldri hatt noe som helst problemer, men bruker selvsagt hodet når det gjelder slike ting some e-post.

Malwarebytes og tilsvarende kommer aldri inn på mine maskiner.

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 25925
15.10.18 21:07
nometalhorse: Malwarebytes og tilsvarende kommer aldri inn på mine maskiner.

Hvorfor ikke?
Seriøst spørsmål.

nometalhorse
nometalhorseInnlegg: 17800
15.10.18 21:30
return_of_drakkar: Hvorfor ikke?
Seriøst spørsmål.

Kunne vært litt mer tydelig.

Så lenge du ikke opplever problemer så er den type programmer noe ingen trenger å ha på maskinen, men hvis man kommer ut for et eller annet så kan man prøve f.eks Malwarebytes.


petterG
petterGInnlegg: 9685
15.10.18 22:14
nometalhorse: Så lenge du ikke opplever problemer så er den type programmer noe ingen trenger å ha på maskinen, men hvis man kommer ut for et eller annet så kan man prøve f.eks Malwarebytes.

Det kan skje mye rart på maskinen din uten at du merker det. Derfor kan det være greit med en sjekk av typen Malwarebytes innimellom.

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 25925
16.10.18 15:19

Jeg installerte Win10 på nytt av ymse grunner.

Kjører nå Windows Defender 0 15 dagers prøve av fuulversjonen Ant.Malware. Vil kjøpe sistnevnte eller et komplett produkt.

madigan
madiganInnlegg: 9343
17.10.18 19:01
petterG: Det kan skje mye rart på maskinen din uten at du merker det. Derfor kan det være greit med en sjekk av typen Malwarebytes innimellom.

Enig , om man får malware på pc'n er skaden allerede skjedd , derfor er et godt antivirus program med malware scann å foretrekke, disse programmene plukker ned malware effektivt , slike som Trend Micro eller Kaspersky.

De koster litt, men er man glad i pc'n sin er det verdt det.

(Innlegget ble redigert 17.10.18 19:03)

Sevens7ar
Sevens7arInnlegg: 870
17.10.18 20:56
madigan: Enig , om man får malware på pc'n er skaden allerede skjedd , derfor er et godt antivirus program med malware scann å foretrekke, disse programmene plukker ned malware effektivt , slike som Trend Micro eller Kaspersky. De koster litt, men er man glad i pc'n sin er det verdt det.

Det vesentlige for å avgjøre om noe av denne ekstra programvaren er verdt det må være at 1) Windows gir i seg selv ikke god nok beskyttelse; 2) Det er ikke mulig å konfigurere Windows for å heve sikkerhetsnivået; 3) programvare fra f.eks. Kaspersky, Trend Micro osv gir bedre beskyttelse.

Svaret på 1) og 2) er at jo, Windows Defender er blant de beste sikkerhetsløsningene til PC-en din, og det er flere ting man kan gjøre i Windows for å heve sikkerhetsnivået dersom en føler at standardinnstillingene ikke holder.

Eksempelvis kan man skru på Kontrollert Mappetilgang for beskyttelse mot løsepengevirus eller bruke PowerShell til å skru på PUA Protection, heve Cloud Block Level, blokkere JavaScript og VBScript fra å kunne kjøre nedlastede eksekverbare filer, eller blokkere epost-klient fra å kunne kjøre slike.

Svaret på 3) er kort sagt nei.

Man får lite mer enn en placeboeffekt når man betaler for diverse programvare som i beste fall gjør en like god jobb som Windows. Er man spesielt opptatt av eller interessert i sikkerhet så er det mye annet som er mer hensiktsmessig enn å kjøre diverse unødvendig kode på maskinen sin, som å ha skikkelige rutiner for sikkerhetskopiering, eller det beste tipset av alt: Sette seg litt inn i PowerShell.

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 25925
17.10.18 21:29

Dette er nok litt som med kosthold, altså mat.
Resultatene viser diverse.
Og ikke all verdens vanskelig å finne det ene eller det andre.

Joda, Windows Defender har kommet seg fra å være dårlig til virkelig bra.

Tom's guide av 5.september oppsummerer med dette:
"Windows Defender is still a half-step behind the best programs at eradicating malware, but it is much improved over its past self and is still the easiest to get started with. Defender's low system impact is offset by its long scan times and lack of creature comforts, such as the ability to schedule scans."

Joda, for Ola og Kari Nordmann flest så er nok Windows Defender kanskje nå nok. Men så er heller ikke disse de som leser om antivirus og antimalware. I alle fall ikke om PowerShell, no way. Det blir nok for de fleste ikke så interessant.
https://www.digitalcitizen.life/simple-questions-what-powershell-what-can-you-do-it

Men for en del er diverse "ware" alltids et interessefelt :).


Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg