Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Det forsvinner mye giga på pcen min.

NYTT TEMA
return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 21185
06.01.19 21:30
Sevens7ar: Fire uker er ikke «raskt fikset», og historien deres med å inkludere luguber programvare begrenser seg ikke til ett tilfelle.

Var det ikke slik at man gratis fikk bruke betalversjonen mens fiksingen pågikk? Problemet gjaldt vel også bare 32-bit kjørt ved admin-rettigheter?

4 uker...vel... jeg sliter med noe annet som har en bug som ble rapportert for snart 1 år siden, og det er ikke CC, men noe i dyre dommer... Så selv tidsaspekt innen IT-verdenen er nok fleksibel :).

Sevens7ar
Sevens7arInnlegg: 677
06.01.19 21:48
return_of_drakkar: Men hvorfor har Microsoft store en guide-betalversjon for CC?

Det blir litt feil å si at det er Microsoft som har denne guiden der. Du ser den er publisert av en som kaller seg konidalasureka, som også har publisert to andre guider for lignende programmer.

Hvorfor vedkommende har publisert disse er vel i håp om å tjene penger på dem, og hvorfor de fremdeles ligger der er nok fordi de ikke har blitt rapportert og/eller at Microsoft ikke fant noe skadelig i dem.

Det ligger mye søppel på Microsoft Store...

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 21185
07.01.19 09:00
Sevens7ar: Det blir litt feil å si at det er Microsoft som har denne guiden der. Du ser den er publisert av en som kaller seg konidalasureka, som også har publisert to andre guider for lignende programmer.Hvorfor vedkommende har publisert disse er vel i håp om å tjene penger på dem, og hvorfor de fremdeles ligger der er nok fordi de ikke har blitt rapportert og/eller at Microsoft ikke fant noe skadelig i dem.Det ligger mye søppel på Microsoft Store...

Jo, men det må da vel være slik at Microsoft liksom går god for det?
Folk vil jo oppfatte det som ligger der som at Microsoft mener det.

Hvis ikke er jo dette en smule useriøst, synes jeg da.

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 21185
07.01.19 15:57
Sevens7ar: Det ligger

Hvis vi deleter en fil via Windows, og gjerne tømmer den fra Papirkurven, blir den da 'deletet' slik at vi ikke kan lese den, eller blir 'removed' - slik som overskrevet med noe slik at selve data - er lost and gone på den?

madigan
madiganInnlegg: 9343
09.01.19 12:44
return_of_drakkar: Hvis vi deleter en fil via Windows, og gjerne tømmer den fra Papirkurven, blir den da 'deletet' slik at vi ikke kan lese den, eller blir 'removed' - slik som overskrevet med noe slik at selve data - er lost and gone på den

Du gjør den bare utilgjengelig ved å putte den i papirkurven,for å slette det sikkert må man ha en software som skriver over med en gang og frigjør diskplassen fila lå på.

 

Når det gjelder CC og bedrift pc'r,så vil ikke de ha noen slike programmer i det heletatt,fordi bedrifter har eget sikkerhets system som CC ikke kjenner,og da risikerer man at CC ser på ting som Crap og kan slette noe som har med sikkerhet å gjøre,så ikke bruk dette programmet hvis man er på en bedrift PC,det er derfor IT folk er der,for bl-a selv å gjøre data vedlikehold.

(Innlegget ble redigert 09.01.19 12:46)

Sevens7ar
Sevens7arInnlegg: 677
09.01.19 16:47
return_of_drakkar: Hvis vi deleter en fil via Windows, og gjerne tømmer den fra Papirkurven, blir den da 'deletet' slik at vi ikke kan lese den, eller blir 'removed' - slik som overskrevet med noe slik at selve data - er lost and gone på den?

Det som skjer når du sletter en fil og tømmer papirkurven avhenger av om det er en HDD eller SSD. På en HDD blir diskplassen markert som ledig og fra systemets synspunkt finnes ikke lenger filen. Oppføringen slettes, men informasjonen finnes der fremdeles selv om den er utilgjengelig uten spesielle verktøy. Over tid vil slettede filer automatisk overskrives med ny data og bli ugjenopprettelige i og med at systemet ikke ser annet enn ledig diskplass der.

SSD-er fungerer annerledes: Der blir filene og all informasjon helt borte og ugjenopprettelige med en gang så om du har kun SSD-er er dette noe du aldri trenger tenke på.

Når man skal kvitte seg med en HDD som inneholder konfidensiell eller privat informasjon som ikke kan komme på avveie, er det lurt selv for alminnelige privatpersoner å kjøre en file shredder tilsvarende disk wipe i CCleaner som overskriver hele disken en rekke ganger med tulledata slik at den blir uleselig.

Dette er selvsagt helt meningsløst for normale privatpersoner som ikke forsøker å skjule kriminelle handlinger å gjøre på en HDD som fremdeles brukes. Du frigjør ikke mer plass på denne måten, slettet data vil automatisk overskrives over tid uansett, og det hele innebærer helt unødvendig slitasje av disken.

(Innlegget ble redigert 09.01.19 17:00)

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 21185
09.01.19 19:02
Sevens7ar: SSD-er fungerer annerledes: Der blir filene og all informasjon helt borte og ugjenopprettelige med en gang så om du har kun SSD-er er dette noe du aldri trenger tenke på.

Jeg formoder at denne er ok med hensyn til automatisk total-fjerning (uten at det egentlig betyr noe)?

PS C:\WINDOWS\system32> fsutil behavior query DisableDeleteNotify
NTFS DisableDeleteNotify = 0  (Disabled)
ReFS DisableDeleteNotify = 0  (Disabled)

Storage
 119GB SAMSUNG MZYTY128HDHP-000L2 (SATA (SSD)) 22 °C

Sevens7ar
Sevens7arInnlegg: 677
09.01.19 19:21
return_of_drakkar: Jeg formoder at denne er ok med hensyn til automatisk total-fjerning (uten at det egentlig betyr noe)? PS C:\WINDOWS\system32> fsutil behavior query DisableDeleteNotify
NTFS DisableDeleteNotify = 0  (Disabled)
ReFS DisableDeleteNotify = 0  (Disabled) Storage
 119GB SAMSUNG MZYTY128HDHP-000L2 (SATA (SSD)) 22 °C

Det stemmer. For øvrig, i og med at du har en SSD fra Samsung er det en god idé å installere programvaren deres som heter Samsung Magician hvis du ikke allerede har gjort det.

Der medfølger også en Secure Erase som kan kjøre fra en USB flash drive for å fjerne all data inklusiv operativsystemet og resette fabrikkinnstillingene den dagen du skal kvitte deg med SSD-en.

(Innlegget ble redigert 09.01.19 19:29)

JOlsen
JOlsenInnlegg: 2865
11.01.19 19:13

Nå ble det veldig avansert. Kjører likevel CC. 

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 21185
11.01.19 19:32
Sevens7ar: Det stemmer. For øvrig, i og med at du har en SSD fra Samsung er det en god idé å installere programvaren deres som heter Samsung Magician hvis du ikke allerede har gjort det.

Neeeh, aldri hørt om det før nå.
Denne siden av IT-verdenen er ikke det jeg vanligvis er borti.

Men ok - lastet den ned, men fikk den nedslående meldingen om at 

"This drive is not supported"

Modell SAMSUNG MZYTY128HDHP-000L2...

PC'n er likevel grei nok til mitt bruk.
Kjøpte den fordi den hadde "Intel Core i5 5200U @ 2.20GHz" som støtter den "virtualization-teknologien" jeg ønsket for å leke med et spesielt software.
https://ark.intel.com/products/85212/Intel-Core-i5-5200U-Processor-3M-Cache-up-to-2-70-GHz-

La ikke mer penger i det enn nødvendig :).

Sevens7ar
Sevens7arInnlegg: 677
11.01.19 20:39
return_of_drakkar: Men ok - lastet den ned, men fikk den nedslående meldingen om at  "This drive is not supported"

OK, sikkert fordi det er en litt eldre modell som lages kun for å selges medfølgende i PC-er og ikke separat. Det betyr på ingen måte at det er et dårlig produkt.

Og ja, maskinen er absolutt grei nok så lenge den fungerer til det du vil. Folk har heller en tendens til å overdrive hvor kraftig maskin man behøver.

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 21185
12.01.19 09:35
Sevens7ar: OK, sikkert fordi det er en litt eldre modell som lages kun for å selges medfølgende i PC-er og ikke separat. Det betyr på ingen måte at det er et dårlig produkt. Og ja, maskinen er absolutt grei nok så lenge den fungerer til det du vil. Folk har heller en tendens til å overdrive hvor kraftig maskin man behøver.

Det var en lagertømming hos en forhandler, så vi kjøpte 2 stykk nesten liknende PC'er av typen Lenovo.
De duger godt nok her.
Den brukes bare privat, og skal jeg jobbe hjemme så funker den jo bare som en terminal til jobben uansett.
Min er en Lenovo B 50-50 (den andre er noe nyere og mer elegant for å si det sånn).

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 21185
12.01.19 21:58

Jeg skal ikke si noe fra og til om Ccleaner eller liknende.
Men om man bruker Seamonkey nettleser+epost så viser det seg at Ccleaner i mange tilfeller sletter ting i Seamonkey-profilen, f.eks slik at man mister lagrede passord i eposten sin.

Nå er det vel ikke så mange her som bruker Seamonkey, men just in case...

JOlsen
JOlsenInnlegg: 2865
16.01.19 15:20

Jeg bruker Chrome og da går det bra med CC. Sletter mye unødvendige filer, og jeg får mer plass. Vinn vinn situasjon. 

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 21185
16.01.19 15:32
JOlsen: Jeg bruker Chrome og da går det bra med CC. Sletter mye unødvendige filer, og jeg får mer plass. Vinn vinn situasjon.

Chrome er jo det mest brukte, mens den jeg nevner er mest for spesielt interesserte :).

perchri
perchriInnlegg: 9147
01.03.19 22:07
JOlsen: Det kom opp en advarsel: Da blir alle gjennopprettingspunkt slettet og du kan ikke opprette nye.  Er det da så lurt? Er det mulig å slå på Systembeskyttelse igjen? Må bare være sikker.

Gjør som foreslått, og slå av gjenopprettingen. Den spiser mye GB. Installer Cromium Reflect, hardisk Ghosting (FREE). Ta regelmessig kopi av hardisken på en 64Gb USB pinne. Går noe galt kan du i det minste opprette PC igjen fra denne pinnen. Den er rask og annenhver dag er fint å ta HD Ghosting.

JOlsen
JOlsenInnlegg: 2865
02.03.19 20:09

Jeg vet ikke hvordan jeg tar kopi av harddisken. Er ikke så inne i faget. 

hillebillys
hillebillysInnlegg: 9852
02.03.19 20:43
JOlsen: Jeg vet ikke hvordan jeg tar kopi av harddisken. Er ikke så inne i faget.

Du trenger ikke å kopiere hele harddisken.
Eneste du trenger er å ha bilder og dokumenter du virkelig ikke vil miste på flere steder.

Enten en online tjeneste, såkalt sky tjeneste.  Eller på en usb pinne, dvd rom eller annen harddisk.

Innstillinger og slikt er om noe skulle skje, bare irriterende og litt knot, så er det til bake.
Men bildet av barnebarn, eller selvangivelsen. Det er ting som er greit og ha ett annet sted om noe skulle skje med pc'n.

En annen ting jeg ikke har sett nevnt her (fulgte ikke helt med alt om CCleaner "krigen")

Windows diskopryding har to muligheter. en vanlig og en "rydd opp i systemfiler".  Der kan du bli kvitt enda mer, spesielt gamle versjoner av windows, og gamle oppdateringer som ikke trengs lengre.

Men du må huke av selv, og trykke "ja eg er sikker"

Bare sett dokumenter og bilder du "må ha" på en annen harddisk eller usb penn først (Eller sky tjeneste)

JOlsen
JOlsenInnlegg: 2865
03.03.19 09:28

Nå slo jeg av gjenoppretting. Det var ikke smart. Får ikke slått på igjen. Må ha minnepinne på 8 GB og alt på disken blir slettet står det. Kan det være så vanskelig? Er det ikke bare å slå på igjen? Og jeg fikk ingen ekstra giga. 

Sevens7ar
Sevens7arInnlegg: 677
03.03.19 09:39
JOlsen: Nå slo jeg av gjenoppretting. Det var ikke smart. Får ikke slått på igjen. Må ha minnepinne på 8 GB og alt på disken blir slettet står det. Kan det være så vanskelig? Er det ikke bare å slå på igjen? Og jeg fikk ingen ekstra giga.

Trykk Windows-tasten og begynn å skrive Opprett et gjenopprettingspunkt og klikk på den når du ser det dukker opp i søket. I vinduet som åpnes klikker du på Konfigurer... for å åpne vinduet der du kan aktivere eller deaktivere systembeskyttelsen, samt endre hvor mye diskplass den skal få lov til å bruke eller slette eksisterende gjenopprettingspunkter. I vinduet hvor du klikket på Konfigurer... kan du eventuelt velge å opprette et nytt gjennopprettingspunkt nå ved å klikke på Opprett.

(Innlegget ble redigert 03.03.19 09:42)

JOlsen
JOlsenInnlegg: 2865
03.03.19 18:05

Takker for det. Nå er det i orden. Er det greit å lagre viktige ting på ekstern harddisk, så som dokumenter bilder osv. ? Eller må det være en minnepenn? 

Sevens7ar
Sevens7arInnlegg: 677
03.03.19 18:21
JOlsen: Takker for det. Nå er det i orden. Er det greit å lagre viktige ting på ekstern harddisk, så som dokumenter bilder osv. ? Eller må det være en minnepenn?

Ekstern harddisk fungerer utmerket.

JOlsen
JOlsenInnlegg: 2865
03.03.19 19:28

Og ja jeg har CCleaner, den er god å ha. Får ryddet opp. 

politikk
politikkInnlegg: 29153
04.03.19 06:44

Jolsen : internett er i ferd med og våkne opp og bli selvbevisst.


cyberdyne systems kan fremdeles hende.   Unngå data for enhver pris ??


skremmer deg vel kansje, men mye rart kan sikkert hende når nett blir overbelastet slik som at programmer ikke oppdateres og nedlastes fullstendig etc...

perchri
perchriInnlegg: 9147
11.03.19 22:55
Sevens7ar: Solid State Drive (SSD) er det moderne lagringsmediet som har tatt over for Hard Disk Drive (HDD).

Et PS:  Den har ikke for øyeblikket tatt over for hardisken. SSD slites veldig når du skriver til den, antatt levetid ca 3000timer max. En HDD varer i hundretusen timer,faktisk evig. Dette skriver de ikk et døyt om i sine SSD spesifikasjoner Derfor bør en heller ikke, overhodet, å foreta defragmentering på en SSD

Sevens7ar
Sevens7arInnlegg: 677
12.03.19 00:34
perchri: Et PS:  Den har ikke for øyeblikket tatt over for hardisken. SSD slites veldig når du skriver til den, antatt levetid ca 3000timer max. En HDD varer i hundretusen timer,faktisk evig. Dette skriver de ikk et døyt om i sine SSD spesifikasjoner Derfor bør en heller ikke, overhodet, å foreta defragmentering på en SSD

Dette stemmer over hodet ikke.

Rett nok var levetid et av punktene mange var skeptiske til da SSD-er først kom på markedet, men de bekymringene ble raskt avslørt som grunnløse. Omfattende testing viste at selv første generasjon av SSD-er var langt mer holdbare enn fryktet, og siden den gang har det kommet flere generasjoner med vesentlige teknologiske forbedringer.

Faktum er at en SSD kan forventes å vare lenger enn en tilsvarende HDD, hvilket også gjenspeiles i garantiene produsentene gir. En SSD er dessuten mindre utsatt for feil og slitasje pga at den ikke har noen bevegelige deler.

(3000 timer blir ikke et halvt år engang så jeg antar at dette var en skrivefeil.)

Hovedårsaken til at du ikke defragmenterer en SSD er at det ikke har noe for seg fordi hvordan data lagres og leses på en SSD er grunnleggende forskjellig fra en HDD hvor man har en disk som spinner og et lese- og skrivehode som fysisk flytter seg over disken. Det har naturlig nok en del å si hvor mye disse komponentene må bevege seg frem og tilbake for å lese data, og ergo er defragmentering nyttig på en HDD. Rett nok er dagens operativsystemer langt flinkere enn tidligere til ikke å fragmentere data over hele disken så selv for HDD-er er ikke nytten den samme som den en gang var.

JOlsen
JOlsenInnlegg: 2865
17.03.19 11:19

Hvordan finner jeg ut at jeg har SSD? 

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 21185
17.03.19 12:47
JOlsen: Hvordan finner jeg ut at jeg har SSD?

Nederst til venstre på skjermen din har du et forstørrelseglass-ikon.

Klikk på dette og skriv: Power Shell og trykk enter.

Du komm inn i Power Shell og kan skrive eller lime inn denne kommandoen: Get-PhysicalDisk   og trykk enter,så får du svaret i det som heter Media Type...

ok?

(Innlegget ble redigert 17.03.19 12:49)

Sevens7ar
Sevens7arInnlegg: 677
17.03.19 12:47
JOlsen: Hvordan finner jeg ut at jeg har SSD?

.

(Innlegget ble redigert 17.03.19 12:49)

JOlsen
JOlsenInnlegg: 2865
17.03.19 13:46
return_of_drakkar: u komm inn i Power Shell og kan skrive eller lime inn denne kommandoen: Get-PhysicalDisk og trykk enter,så får du svaret i det som heter Media Type...

Takker :)


 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg