Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Hvorfor ikke bergne el forbruket kun etter kWT?

NYTT TEMA
rkrk
rkrkInnlegg: 46
28.06.15 16:28

Mer rettferdig!
Vi har alle el målere i hus og hytter som angir hvor mange kilowatt som er brukes!
Det burde derfor være en enkel sak kun å fakturere etter antall brukte kilowatt?

Det snakkes om linje leie og avgifter som settes opp i faktura. Men dette kunne jo lett bakes inn i pr kilowatt, å fakturere kun etter det.
Vanlige bedrifter setter jo ikke opp husleie, og avgifter når de fakturerer!
  
Det viktige med dette er at da ville alle kun betale etter sitt forbruk!

Når det som i dag blir for mye faste avgifter tenker mange at "det koster det samme uansett" og dermed lar være å gjøre en egeninnsats for å oppnå et mindre strømforbruk. Og de som faktisk gjør en innsats for ikke full uttelling for det pga. faste avgifter ol. Derfor blir det urettferdig.
Også de som konstruerer, selger energieffektive produkter, eller tenker å gjøre det, lar være fordi argumentene for å gjøre det blir mindre.    

JaktFalk79
JaktFalk79Innlegg: 1020
28.06.15 18:21

Under 1/3 av strømregningen din er for strøm. Over 2/3 er nettleie og avgifter til Staten (el-avgift og mva).

Siden man (Arbeiderpartiet) ønsket å åpne for fellesskapets salg av eiendelene (linjene og kraftverkene) og også at det skulle være fri konkurranse på leveranse av strøm, så kan det ikke bakes inn i en "pakke". 

Både nettleie og avgifter regnes ut fra forbrukt energi (med unntak av noen små fastbeløp). Det vil derfor alltid være lønnsomt å spare energi. Dog er strøm såvidt rimelig i Norge at det sjelden gir avkastning å investere for å minske forbruket.

Det gjøres politiske 7-mils-steg for at energi skal bli dyrt i Norge (ved å legge linjer i alle retninger mot Europa for dine og mine avgiftspenger), slik at på sikt vil det være nødvendig og lønnsomt å investere i energisparing.

Torotto
TorottoInnlegg: 15562
28.06.15 23:20
rkrk: Det snakkes om linje leie og avgifter som settes opp i faktura. Men dette kunne jo lett bakes inn i pr kilowatt, å fakturere kun etter det.

Prinsippet er jo at strøm leveres i ett marked. Men linje inn til boligen din leveres fra Lokalt Elektrisitetsverk og videre fra Stats nett.

Strømmen du bruker  vil kunne variere i pris, utifra hvor du kjøper den og hvilken kontraktstype du har. 

Derfor vil det kunne handle om 2 fakturaer.  

Eksempelvis:   Hafslund for nettleie og Norges Energi for strøm. 

Bruker du mindre kraft så blir jo nettleien høyre, ettersom linjekostnader ligger faste og hvis mange bruker mindre energi må nettleien deles på annen måte.

(Innlegget ble redigert 28.06.15 23:23)

SUV
SUVInnlegg: 4449
29.07.15 16:08
rkrk: Mer rettferdig!Vi har alle el målere i hus og hytter som angir hvor mange kilowatt som er brukes!Det burde derfor være en enkel sak kun å fakturere etter antall brukte kilowatt?

Det ville ikke blitt mer rettferdig å betale pr kWh. For husk på at nettleia er det navnet sier, det er leie av strømnettet fra kraftverket og frem til huset ditt. Dette nettet er bygget og vedlikeholdt og det må gjøres selv om du bare kjøper 1 kWh i året, og da er de  naturlig at man betaler for dette på et eller annet vis, og kostnadene bør fordeles rettferdig og med nettleia som en kombinasjon av forbruk og tid så blir det mest rettferdig.

Det blir litt som å leie en bil ei uke og så ved innlevering si at man vil betale for bare en dag siden man bare brukte den en dag. Leiebilfirmaet har hatt sine utgifter på bilen og de må man betale for, så enkelt er det.

Klikk for å gå tilbake til toppen