Vel, for det første, så kommer det an på øyet som ser angående hva som er "status og penger". Det finnes bondeknøler som har investert i en rekke leiligheter i byene på et riktig tidspunkt og har nå millioner av kroner etter å ha sittet på baken sin og gjort praktisk talt ingenting for å få de millionene - og det med minimal risiko.
Så har du de som har kjøpt enda flere leiligheter og lever praktisk talt av å leie til andre stakkars sjeler som ikke har bolig - eiendomsbaroner.
Begge disse "gruppene" - bondeknøler som har investert på riktig tidspunkt og ikke minst eiendomsbaroner har allerede "pengestatusen" i orden. Har de yrkesstatusen i "orden"? Sikkert ikke, men jeg tviler på at de bryr seg når de tar en kikk på kontoen i og med at de kanskje tjener mer enn leger, tannleger, økonomer, ingeniører, osv. Urettferdig? Absolutt, men poenget er å definere først hva "status" i forhold til penger er og hvordan du eventuelt ønsker å komme frem til "dine" minimum 600,000 kr i året.
Punkt 2) Svært få starter med 600,000 kr i lønn, med mindre det er et yrke hvor du skal prestere "heavy" i forhold til salgsrettete yrker. Så du må selge mye i dette yrket for å kunne runde minst 600,000 eller mer. Det kan være alt fra forsikringer, til noe simpelt som telefonsalg, osv.
Punkt 3) Når det gjelder karakterer på bachelor- og masternivå, så er dette veldig viktig og snittet fra videregående er det "minste problemet" du akkurat nå har - selv om det er et stort problem i seg selv, noe jeg skal komme tilbake til senere i dette innlegget.
Her er litt mer om betydningen av karakterer:
http://www.dn.no/talent/2014/09/25/2159/Utdannelse/studerer-fem-timer-mer-fr-flere-jobbtilbud-og-hyere-lnn
Når det gjelder startlønn, så må jeg ta nok en gang NHH og BI som eksempler siden disse studentene liker gjerne å rette seg inn mot yrker som har med "penger, business, finans" og slikt å gjøre.
Når toppstudenter fra disse institusjonene starter med mellom 500,000 - 550,000 kr, inkludert bonuser og overtid, så er det ingen tvil i at du skal se langt etter 600,000 kroner som "start" innenfor psykologien.
http://www.dn.no/talent/2015/03/27/0903/Utdannelse/slik-gikk-det-med-nhhstudentene
Punkt 4) Jeg synes at du har et veldig feil fokus når du "kobler" sammen psykologi, status og "minst 600,000 kr" og tror at dette er noe du kommer til å tjene på pasienter - på mennesker som sliter med psykiske plager. Det er uetisk og ikke minst så er det nærmest garantert for at du verken ender opp med toppkarakterer etter 6 år med studier eller starter med 600,000 kr i lønn det første året ved å ha et slikt fokus du har.
Det er ikke noe galt i at du ønsker penger, men det blir galt når dette er det eneste fokuset du har og ellers så virker det som du bryr deg for mye om hva andre mener om "status". Men du kommer ikke til å oppnå målene dine med psykologistudiene, og de psykologene som tjener minst 600,000 kr eller mer har etablert sin egen "store" krets med pasienter etter lang tid og mange år. De praktiserer sikkert også privat og er helst lokalisert et eller annet sted på vestkanten i Oslo. Disse psykologene er det veldig få av, så dette er absolutt ikke normalen.
Lønnstabeller i staten finner du her:
https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/lonnstabeller/id438643/
Så hvis du tror at du starter på trinn 68 eller 69 fra første dag, så er det selvsagt lov å drømme, men det blir ikke mer realistisk for det om.
Punkt 5) Det siste punktet. Om du ønsker å studere til profesjon i psykologi, så finnes det bare en vei - den harde veien. Den harde veien er å forbedre omtrent alle dine karakterer på Vitnemålet med minst en karakter mer i snitt, slik at du havner et sted mellom 5,4 og 5,6 i rent snitt. Da regner jeg ikke med tilleggsspoeng og andre poeng du kan få. Det er svært vanskelig å oppnå dette snittet og det tar tid, men det er den eneste muligheten din.
Ja, da havner du i den andre kvoten, så du vil måtte vente til det året du fyller 23 år for å kunne utnytte dine alderspoeng, som er da maksimum 8 alderspoeng.
Det koster store penger å ta opp fag - og bøker er heller ikke gratis. Men det er den eneste veien om du ønsker å få direkte tilgang til profesjonsstudiet.
Noen prøver å ta årsstudiumet i psykologi og håper på at de skal komme seg inn på profesjonsstudiet på denne måten. Dette er også en veldig vanskelig vei med mye usikkerhet.
For det første må du rett og slett ha karakter A i alle fag i årsstudiumet, og det garanterer likevel ikke videre tilgang til resten av profesjonsstudiumet. Mange må sitte og vente år etter år på "lotteriet" og håper at de blir trukket ut "videre". Det er selvsagt hvis du har A-er i alle fag.
Denne ordningen fases også ut i større og større grad. Den har vel allerede blitt faset ut ved UiO, og så vidt jeg vet er det bare UiT og UiB som ennå har denne ordningen, men som sagt, så gir ikke denne veien direkte tilgang til profesjonsstudiet selv om du skulle ha fått A-er på alt, det første året.
Dermed er det bare snittet fra VGS og alle poeng som følger med på dette nivået, så kan garantere direkte tilgang.
Håper at dette hjalp og ga deg litt mer fakta, slik at du kan vurdere hva som er den beste veien videre.