Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Tomat

NYTT TEMA
DrPain

Innlegg: 3278
DrPain
24.08.08 15:32

Det finnes bifftomat,cherrytomat, klasetomater, snackstomater, coctailtomat, plommetomat,osv.

Kan noen forklare meg forskjellen på dem, bortsett fra det rent fysiske, samt bruksområdene til de forskjellige?

Superion

Innlegg: 241
Superion
24.08.08 16:59
Bifftomat kalles i USA for 'beefsteak' tomat. Der stekes godt krydrete, tykke skiver av disse store tomatene og serveres på samme måte som en biff. En bifftomat har minst 6 indre "rom". "Veggene" er tykke og det finnes lite saft. Det er maks. 6 tomater pr. klase. En meget smakfull tomat som egner seg godt til steking.

Cherrytomat blir også kalt delikatessetomat eller kirsebærtomat. Den dyrkes i en meget næringsrik jord og høstes alltid moden. Dermed får den en veldig sterk tomatsmak. Cherrytomaten vokser i klaser på ca. 30 tomater. Den er godt egnet som snacks. Cherrytomater, både gule og rød, frest raskt i varm panne og servert til for eksempel lammestek, er verdt å prøve!

Cocktailtomat skiller ser fra cherrytomat ved at det er en litt større variant. Den omsettes gjerne i hele klaser. Sorter som dyrkes i Norge heter Aranka, men den kalles ofte for aromatomat grunnet den deilige tomatsmaken. Cocktailtomat er nydelig til garnityr og i salater. Finnes også som klasetomat.Pæretomat er små som cherrytomater, men er pære- eller dråpeformet og finnes i flere farger. Den har en god og kraftig tomatsmak og brukes i salater, som snacks eller som garnityr.

Plommetomat har som navnet tilsier form som en plomme. Den har tykke vegger som gir mye smakfullt kjøtt. Det er denne tomaten som brukes mest til hermetisering, pureer og ketchup. Finnes også som klasetomat.

Gule tomater er også blitt en vanlig syn hos oss. Flere at de overnevnte sortene finnes også i gule varianter. Smaken er ofte mildere enn på røde tomater og de finnes også som klasetomater.

Soltørkede tomater har gjort sitt inntog her i landet. I det italienske kjøkken er de uunnværlige. Røde eller gule tomater blir tørket med skinnet på under kontrollerte forhold, gjerne med grovt havsalt. De oppbevares tørt eller i olivenolje. Soltørkede tomater har en sterk smak og er ypperlig som smakstilsetning i supper, sauser, pesto, gryter og som garnityr i salater. Hvis de virker veldig harde kan de med fordel bløtes i litt lunkent vann før bruk.

Kilde:
http://www.frukt.no/artikkel.aspx?artid=8480
Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg