Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Lage middag for hele uka på Søndag

NYTT TEMA
Elveblest
ElveblestInnlegg: 221
09.05.12 20:46
vanlig_fyr: Begynn å blansjer grønnsakene på mandag. Det er en teknikk som brukes stadig vekk i profesjonelle kjøkken.
Kok opp rikelig med vann, og smak til med salt. Slipp grønnsakene opp i det kokende vannet, og kok så de er halvferdige. Ta de ut og slipp i kaldt vann/isvann.
Du tar ut en del enzymer i grønnsakene som gjør at de holder seg relativt bra i kjøleskapet, og det eneste du behøver å gjøre senere er å slippe de i en kaserolle med ferdig oppkokt vann i et minutt eller to. Vil du gjøre mer med de så tar du grønnsakene ut av vannet, tilsetter smør, salt og pepper og sauterer de. Ferdige grønnsaker på 5 minutter, og ingen overkokte, ekle, smaksfattige grønnsaker.
Lag en potetmos, gjerne av potet med skall på. Kok potetene møre i rikelig med usaltet vann. Ta av vannet, mos de og tilsett melk og litt smør. Kjøl ned. Ved servering tilsetter du litt melk, og smaker til den med salt, pepper, og evt andre ting. Sennep f.eks. Tar deg max 10 min å ha ferdig potetmos.
Om du gjør det til en vane å planlegge måltidet, ta ut kjøttet og legg på kjøkkenbenken før du går på jobb. Når du da kommer hjem holder det 20 grader i stedet for 4, og det går raskere å varme, samt at det blir saftigere. Dette med noen forbehold mtp hygiene.
Kok kyllingkraft. En god base å bruke i supper.
Hva med en lun potetsalat til maten? Ha ferdigkokte poteter fra søndag som du kutter i terninger. Stek de varme i stekepannen, og mix med tomater, løk, litt salat, rå grønnsaker som paprika og kanskje avocado. Litt ristede pinjekjerner og en vinaigrette, og du har en smaksrik potetsalat.
Vinaigrette. Står seg lenge og kan lages og oppbevares på en gammel oljeflaske. Bruk den til å smaksette salater. Olivenolje og eddik mikses i et forhold på 3-1. Ha i litt sennep og honning etter smak, og du har en bra dressing. Tilsett i salaten like før servering sammen med salt og pepper. Tilsetter du det lenge før servering vil salaten begynne å brytes ned, og blir vassen og utiltrekkende.
SyltingLær deg å sylte. 1-2-3. 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann. Bruk denne, eller smaksett etter behov og ønske. Kok opp laken og slå den over skåret rødløk, og la det trekke. Sett i kjøleskapet. Kan spises rå, og holder seg lenge ettersom syltingen konserverer det. Prøv det en gang. Er litt surt alene, men funker bra som tilbehør.
Lær deg å lage majones. Kan du det kan du smaksette det med hva som helst. Hvitløk gir deg aioli.
Avokadocreme. Avokado, sitron, rømme, salt, pepper og sukker blandes med stavmixer til en fin masse. Passer bra til grillmat og laks, samt sushi.
Dette var de første tankene mine. Spørsmål?

Jeg har forsåvidt et godt reportoir av hverdagsretter, men jeg har aldri tenkt på det med blanchering. Kutting og koking og allerhelst litt steking også av grønnsaker er en av de tingene som jeg har gått veldig lei av. Jeg kan ikke spise korn eller råkost, det utelukker jo en del av de raske løsningene.

Kraft, eddiker og salater har vært innslag i kjøkkenet i noen år, men jeg lever to liv, hektisk familiekokk i ukene, og avslappet prøvekanin i eget hjem i helgene. Jeg er mer spesifikt ute etter tips om konservering/en masse-kokking. Jeg tilstreber å lage god og sunn mat, samtidig som jeg må ta hensyn til mitt eget og en toårings preferanseregime. 

Men takker ærbødigst for tips om blanchering. Jeg skal studere det.

gourmande
gourmandeInnlegg: 12614
09.05.12 21:29
bennyen: blir sprø av saltet oppå.

Jeg har saltet i oljeblandingen... Kanskje å sprinkle fingersalt over til slutt, for seg, er tingen? Nå skal jeg iallefall ikke gi meg, det burde jo ikke være rocket science:-)

Gaddget
GaddgetInnlegg: 742
09.05.12 21:34
dudo: Huh? Hvordan i allverden har det seg? Det er jo bare 10-15 min på 225 grader, så er de gylden og sprø.

Aner ikke, men jeg stekte de i ca en halvtime (jf. Jamie Oliver). Liker ikke å følge oppskrifter slavisk, jeg ser i ettertid at båtene kunne hatt litt kortere koketid. 

Elveblest
ElveblestInnlegg: 221
10.05.12 20:10

Prøv amadinepoteter, de har gjerne en størrelse som passer til dette, kok dem og legg dem i en stor stekepanne med lokk, inneholdende olje- og smørblanding (hvis du har trøffelolje, vel, så husk at du kan bli påkjørt og drept i morra), knust hvitløk, løk i store biter, og kjør rosmarin og timian oppå. Stek dem lenge på middels- varme under lokk og kast rundt på dem av og til, da kan du få crispy skall og smørdampet potetmos på innsiden. 

(Innlegget ble redigert 10.05.12 20:16)

gourmande
gourmandeInnlegg: 12614
10.05.12 20:29
Elveblest: Prøv amadinepoteter

Amandine, franske mandelpoteter er godt, men de norske synes jeg er hakket bedre på smak. Tror de også oppfører seg likt mht steking.

bennyen
bennyenInnlegg: 12564
gourmande
gourmandeInnlegg: 12614
11.05.12 07:29
bennyen: Sjuves metode

Tommel til Bennyen!

Elveblest
ElveblestInnlegg: 221
11.05.12 18:06
gourmande: Amandine, franske mandelpoteter er godt, men de norske synes jeg er hakket bedre på smak. Tror de også oppfører seg likt mht steking.

jeg tror du har rett. Men hos min tyrker har de en stor kasse med amadinepoteter i ass. størrelse, jeg pleier å plukke ganske (men ikke helt) små, da jeg synes de er veldig lett å ha med å gjøre i stekepanna i den størrelsen. Steker dem hele, så klart, kanskje det er derfor jeg kan steke dem lenge uten at de blir tørre j

Klikk for å gå tilbake til toppen