Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Hva er sunn mat ?

NYTT TEMA
Hercule

Innlegg: 10886
Hercule
14.09.12 12:02

Jeg tror at begrepet "sunn mat" er en del som ikke tar med seg realiteter.

Noe som er "sunt" for en person trenger nødvendigvis er være "sunt" for en annen. Det aller viktigste med "sunn mat" er at den smaker godt. Mennesker har forskjellig smak til forskjellig tid.

Det finnes f.eks kropper som forbrenner sukker uten resultat i så mye kalorier som en annen.

Det kan ikke være særlig sundt å trykke ned mat som ikke smaker bra. F.eks trykker man i seg kalorifattig mat når det ikke smaker godt blir det som et skremsel som man styrer unna hver gang man ser det.

Sunn mat ligger i at synes det er godt og da kommer også kallorifattig mat med for delt i retter over lenger tid og i sum blir som det skal være.

Litt av alt og jeg tror ikke mennekser er like på forbrenning også her.

Someone

Innlegg: 27390
Someone
14.09.12 12:40

Tror man må se på hele bildet, og at sunn mat bare er en bit av en sunn livstil.

Johninho2

Innlegg: 37653
Johninho2
14.09.12 14:27

Ingen mat er usunn i seg selv. Så lenge inntaket av kalorier er tilpasset den livsstilen man lever så kan folk spise det meste. Likevel så er det klart at naturlig ubehandlet mat er å foretrekke fordi man da vet hva man får i seg. I tillegg kommer selvsagt ulike sykdommer og allergier som også kan påvirke hva som er sunt og ikke.

Gaddget

Innlegg: 742
Gaddget
14.09.12 15:11

Gratulerer med oppdagelsen. Jeg skyr ordet "sunt" like mye som aspikk og first price cola.

fiskene

Innlegg: 11543
fiskene
17.09.12 15:06
Hercule: Det aller viktigste med "sunn mat" er at den smaker godt.

Du har jo misforstått hele begrepet. At en spesiell type matvare, eller matrett, er sunn, betyr at den gjør godt for kroppen vår. For å ta et eksempel som setter det på spissen:

Sunt: økologisk, fersk, frukt og grønt, optimal fordeling av karbohydrater, proteiner og fett osv., hjemmelaget (fra bunn av) og minst mulig transfett/mettet fett. Vann som tørstedrikk.

Usunt: Hel- og halvfabrikata, e-stoffer og tilsetningsstoffer generelt, sukker, behandlet mat generelt (hvitt mel, hvit ris osv.), transfett. Brus/saft som tørstedrikk.

Det blir også litt feil å si at sunt er synonymt med kaloriinntak og hvor mye en legger på seg. En kan fint legge på seg ved å kun innta sunn mat som gjør godt for kroppen. Og også motsatt, at en kan gå ned i vekt med usunn mat (da om en går med kaloriunderskudd over lengre tid, eller evt. har en intoleranse e.l. som gjør at kroppen ikke tar opp næringen).

Selvsagt bør maten smake godt, men det har lite å bety for hvor sunn den er. Det er også der utfordringen egentlig ligger, å kunne lage sunn OG god mat.

sanila

Innlegg: 34058
sanila
17.09.12 17:35
fiskene: , å kunne lage sunn OG god mat.

Ja takk begge dele sagde Ole Brumm, å han er ganske klokk han::-)

maniacwohooo

Innlegg: 1650
maniacwohooo
22.09.12 14:40
fiskene: Det er også der utfordringen egentlig ligger, å kunne lage sunn OG god mat.

Uten å kverrulere for mye, så vil jeg faktisk påstå at det er lettere å lage god sunn mat, enn god usunn mat. 

 

Men for all del, ga innlegget ditt tommel og er generelt enig i det du skrev. 

fiskene

Innlegg: 11543
fiskene
23.09.12 21:48
maniacwohooo: Uten å kverrulere for mye, så vil jeg faktisk påstå at det er lettere å lage god sunn mat, enn god usunn mat.

Men for all del, ga innlegget ditt tommel og er generelt enig i det du skrev.

Joda, men for de som er vandt til usunn mat, vil sunn mat smake "vondere" ofte kun fordi det er sunt. Go figure.

Takker!

sanila

Innlegg: 34058
sanila
23.09.12 22:07
fiskene: Joda, men for de som er vandt til usunn mat, vil sunn mat smake "vondere" ofte kun fordi det er sunt. Go figure.

Ikke fordi det er sunt, men fordi det er uvant.

susilu

Innlegg: 37117
susilu
27.09.12 01:13

Det er neppe sunt å spise mat man ikke liker.

kvikhaldenfk

Innlegg: 2826
kvikhaldenfk
30.09.12 12:00

Så lenge man er i form kan man spise hva man vil.

taknina

Innlegg: 37129
taknina
30.09.12 12:02

Grandiosa hver dag

Namo666

Innlegg: 845
Namo666
30.09.12 12:39

Men tenk på deat engelske ordet da; "Healthy", altså sunn mat er mat som kan gi en helsemessig gevinst ved å tilføre kroppen vitaminer, mineraler og stoffer den trenger. Det blir litt som å fylle drivstoff på en bil, noen biler klarer seg fint på drivstoff av lav kvalitet, mens andre biler kanskje er mer følsomme og fungerer dårlig. Men selv bilen som fungerer fint på dårlig drivstoff, kunne kanskje fungert ende bedre på bra drivstoff. Altså selv om man kan spise hva man vil uten å legge på seg, så betyr ikke det at kroppen ikke hadde hatt det enda bedre om man spiste sunt!

Tomme kalorier, mat som ikke gjør særlig annet enn å still sulten og tilføre overflødige stoffer, regner jeg som ikke-sunt. Smaken sitter ganske mye i hodet, du kan venne deg til å ikke like salt på maten for eksempel

 

edit:skriveleif

(Innlegget ble redigert 30.09.12 12:40)

Saltosprekkens_Draum

Innlegg: 4630
Hercule: Noe som er "sunt" for en person trenger nødvendigvis er være "sunt" for en annen. Det aller viktigste med "sunn mat" er at den smaker godt.

Ja, naboen min er topptrent og i knallform men drikker 45 liter bensin etter middag hver dag, og spiser kun gråstein og rått svinekjøtt. Smaken er som baken sier han, helt rævva uansett. 

Som kveldsdrikke bruker han kun hjemmebrent, da helst metanol. Sunneste karen i bygda. Har til og med to grilldresser, en rød og en blå. 

(Innlegget ble redigert 30.09.12 13:45)

Abernaber

Innlegg: 11580
Abernaber
30.09.12 21:56
Hercule: et kan ikke være særlig sundt å trykke ned mat som ikke smaker bra. F.eks trykker man i seg kalorifattig mat når det ikke smaker godt blir det som et skremsel som man styrer unna hver gang man ser det.

Du vet at om du presser det ned noen gangr, venner du deg til en nye smaken=?

Det blir ikke sunt meg burgertallerken og cola uansett hvor ofte du spiser det..

Hyrro

Innlegg: 20761
Hyrro
30.09.12 22:09

En sunn livsstil etter min mening er å ha det godt med seg selv. Glede seg over livet og kose seg med god mat og drikke.

Moderne forskning heller mer og mer til at sinnet har mer styring over kroppen enn hva man tidligere har trodd.

Jeg kan ikke forstå at de som sliter seg ut på gørrkjedelige treningsentre og spiser kaninmat har noe bedre liv enn andre. Overdrivelser er av det onde hva det enn måtte gjelde. Det er heller ikke bra å proppe seg med øl og grandiosa for hyggen skyld. Normal allsidig kost og normal bruk av kroppen er nok det beste, slik jeg ser det. Men for all del, en skikkelig rotbløyte og/ eller fråtsing i godsaker må en hver kunne unne seg - av og til. Livet skal leves.

 

 

Hyrro

Innlegg: 20761
Hyrro
30.09.12 22:14
fiskene: Sunt: økologisk, fersk, frukt og grønt, optimal fordeling av karbohydrater, proteiner og fett osv., hjemmelaget (fra bunn av) og minst mulig transfett/mettet fett. Vann som tørstedrikk. Usunt: Hel- og halvfabrikata, e-stoffer og tilsetningsstoffer generelt, sukker, behandlet mat generelt (hvitt mel, hvit ris osv.), transfett. Brus/saft som tørstedrikk.

Huff, blir jo rent sliten av dette.

Må vel snart ha fagbrev for å handle i butikken.

fiskene

Innlegg: 11543
fiskene
30.09.12 22:17
Hyrro: Huff, blir jo rent sliten av dette.
Må vel snart ha fagbrev for å handle i butikken.

Ja, dessverre har matindustrien gjort det slik at vi må nærmest lese oss opp til en grad innen ernæring for å kunne holde oss unna alle ulumskhetene som skjuler seg i produktene.

oggen

Innlegg: 2358
oggen
30.09.12 22:33

Enkelt. Ikke for mye av noe, og ikke for lite av noe. Det skulle da holde det?

Til slutt skal man drite i forskningsrapporter:)

koseklatten

Innlegg: 570
koseklatten
01.10.12 05:57

Sunn mat og slanking har ingenting med hverandre å gjøre.

Det beviste en amerikansk professor en gang, som kun spiste sjokoladeboller med raffinert sukker og ingenting annet, og likevel mistet vekt.

Det han demonstrerte var at det ikke er hva slags type mat man spiser som avgjør om man mister vekt eller ikke, men hvor mye man spiser av det.

ghog

Innlegg: 9455
ghog
01.10.12 09:27
fiskene: Sunt: økologisk, fersk

Mye bra i innegget ditt, men økologisk er vel ikke noe sunnere en "vanlig", og frosne erter f.eks. er like sunne som ferske.

 

MagneSt

Innlegg: 2690
MagneSt
01.10.12 15:52
ghog: men økologisk er vel ikke noe sunnere en "vanlig",

http://www.doktoronline.no/news/2007-10/okologiske_matvarer.html

Det som da blir litt skremmende er jo at kunstgjødseldyrket mat sannsynligvis inneholder underskudd på viktige næringsstoffer (matjorda utarmes gradvis).

Ellers inkluderer sunt kosthold å redusere brus, potetgull, sjokolade o.l. Variert meny med mye frukt og grønt, frokostblandinger uten tilsatt sukker...og mye tyder på at urhveten spelt er en bedre kornsort enn dagens.

Og helst hjemmelagd da fabrikkmat ofte inneholder for mye salt i tillegg til masse tilsetningsstoffer. Generelt altfor mye salt i kostholdet, prøv Gastromat som smaksforsterker (30-40 % havsalt)

Ofte er det relativt små justeringer som skal til kombinert med mere mosjon for mange.

PS: Og faktisk er sunn mat også å spise den i ro og fred - ikke å sluke den i all hast.

(Innlegget ble redigert 01.10.12 16:03)

ghog

Innlegg: 9455
ghog
01.10.12 16:15
MagneSt: http://www.doktoronline.no/news/2007-10/okologiske_matvarer.html
Det som da blir litt skremmende er jo at kunstgjødseldyrket mat sannsynligvis inneholder underskudd på viktige næringsstoffer (matjorda utarmes gradvis).

Den undersøkelsen var fra 2007. Denne er fra 2012, og har omvendt svar.

R_Dawkinsfan

Innlegg: 1881
R_Dawkinsfan
01.10.12 16:18
Hercule: Noe som er "sunt" for en person trenger nødvendigvis er være "sunt" for en annen. Det aller viktigste med "sunn mat" er at den smaker godt. Mennesker har forskjellig smak til forskjellig tid.

Man kan i grove trekk si hva som er sundt for gjennomsnittsmennesket. Men jeg syns hele debatten er fordummende. Det er enkelt for alle oss mennesker å veie oss og dermed følge med på hvilken vei vekta går. Så er det bare å se på hva du har spist/trent den siste tiden og så burde alle kunne legge sammen to og to for å se om man har spist riktig eller ikke.

TURBRA

Innlegg: 42653
TURBRA
01.10.12 16:34
R_Dawkinsfan: Man kan i grove trekk si hva som er sundt for gjennomsnittsmennesket. Men jeg syns hele debatten er fordummende. Det er enkelt for alle oss mennesker å veie oss og dermed følge med på hvilken vei vekta går. Så er det bare å se på hva du har spist/trent den siste tiden og så burde alle kunne legge sammen to og to for å se om man har spist riktig eller ikke.

Man kan også godt være slank og usunn, så det at man ikke er overvektig er ikke alltid synonymt med sunnhet. Mange slanke mennesker som dør unge eller middelaldrende av både hjerte- og karsykdommer og kreft..

For mye mettet fett, for mye sukker og salt er ikke bra for noen, og ei heller for mye rødt kjøtt. Akkurat det enes de fleste ernæringsekspertene om.

Tror på det å spise variert, gjerne noen kjøttfrie dager i uka hvor man kan spise vegetarkost og/eller fisk, og få i seg en del frukt og grønnsaker forøvrig.
Man skal også kunne kose seg med hva man har lyst på inn i mellom selv om det både er kaloririkt og kanskje ikke så sunt! :))

(Innlegget ble redigert 01.10.12 16:35)

Pelle_Parafin

Innlegg: 2967
Pelle_Parafin
01.10.12 17:10

Sunt er relativt. Er du konsentrasjonsleirfange hadde det vært skikkelig sunt med en bigmac meny.

En liten digress. Leste engang en bok som het ; Alexander Dolgun en Amerikaner i Gulag.

I følge han var noe av det viktigste man kunne eie i gulag en egen suppetallerken. De som hadde egen tallerken fikk suppe først før de lånte bort tallerkenen til kompiser, fettet fløt på toppen og de ekstra kaloriene gjorde overlevelsessjansene mye mye bedre.

Boka var veldig bra og hadde gjort seg bra som film.

gourmande

Innlegg: 12615
gourmande
01.10.12 17:26
Pelle_Parafin: De som hadde egen tallerken fikk suppe først før de lånte bort tallerkenen til kompiser, fettet fløt på toppen og de ekstra kaloriene gjorde overlevelsessjansene mye mye bedre.

Makes you think & appreciate:-)

DogbertITkonsulent

Innlegg: 7380
DogbertITkonsulent
01.10.12 19:07
fiskene: Sunt: økologisk

Flere undersøkelser viser at "vanlig" mat er like sunn som "økologisk" mat.

MagneSt

Innlegg: 2690
MagneSt
01.10.12 19:18
ghog: undersøkelsen var fra 2007. Denne er fra 2012, og har omvendt svar.

Og i din link finnes en annen link: http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.6830887 - og har omvendt svar :P

Og jeg mener fortsatt at det å skape et godt jordsmonn gir bedre og sunnere avlinger, men spis du det du vil.

(Innlegget ble redigert 01.10.12 19:27)

Kjell28

Innlegg: 14151
Kjell28
01.10.12 20:06

Jeg synes man kan begynne med maten fra naturen sin side... Begynn med maten som mer eller mindre alle er enige om er sunn... Mellomproduktene kan man bare la ligge til Drevon, Fedon og disse andre har kranglet ferdig...

Grønnsaker, salater, frukt, vann, kjøtt, fisk, kylling, egg bør ha nøkkelhull merke etter min mening.

Når en type grandiosa har fått nøkkelhullmerke fordi den er marginalt bedre enn andre ferdigpizzaene er man på gal sti.

Nøkkelhulmerke bør være noe man kan gå etter inne i matjungelen (butikken) for den som vil velge sunt på samme måte som andre går etter "first prize" for de som vil leve billig...

(Innlegget ble redigert 01.10.12 20:07)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg