Du må være logget inn for å bruke denne funksjonen.
Logg inn Ny bruker? Registrer deg her.Ny bruker? Registrer deg her!
Noen som kan å lage majones/ailoi?
Ingredienser og fremgangsmåte?
1 stk eggeplomme 1 ss dijonsennep 1 ss eddik 4 dl olje (raps, solsikke etc) saften av frisk sitron salt og pepper
Det er ofte lettest å få godt resultat om alle ingredienser har samme temperatur og lettest er det om det holder romtemperatur.Ha alt i en høy og smal beholder, slik at munnstykket på stavmikseren akkurat passer. Plasser stavmikseren i bunn, start og trekk den langsomt opp. Ferdig til å smakes til,
Eller:
Pisk eggeplommer med sennep og eddik til det skummer.
Tilsett olje gradvis, spe kun en tynn stråle mens du pisker.
Tilsett litt sitron/vann når majonesen begynner å tykne.
Tilsett krydder og smak til med sitron, sennep og evt urter etter eget ønske.
Jau, da har eg veitu:
http://millasmat.com/middag/aiolihvitloeksmajones/
Fantastisk oppskriftsnettside! (ja der fikk innehaveren den reklamen...)
Mitt tips er blitze i bunnen heelt til den begynner å emulgere (blir hvitt) før en tar den forsiktig litt opp. Og som med alle oppskrifter bør en smake seg frem, gjelder spesielt med sitronen.
Da jeg fikk denne oppskriften her på forumet, følte jeg meg skikkelig lurt. Til da hadde aioli og majones vært et mareritt.
Alle ingrediensene må være romtempererte!
Du må ha stavmixer og et høyt slankt beger (a la litermål). Legg i denne rekkefølgen: En hakket hvitløk i bunnen, deretter litt salt, litt presset sitron, ett egg (inkl hviten) og ca 1 dl olje (jeg tar solsikke/- og olivenolje 50/50). Sett stavmixeren i bunnen av begeret, la den jobbe i ca 10 sek, og dra den sakte opp mens den kjører. Voilà!
PS: Du kan også ha en liten klikk Dijon-sennep i.
Normalt passer det målebegeret som følger med stavmikseren perfekt ;)
Ikke at det er noe galt, men blir vel relativt mye sennepssmak av denne?
Det er nok der jeg har det fra; husker aldri hvordan det kom i hus:-)
Meget bra!
Jeg satser kanskje på aioli-typen;
jeg kjøpte oljer på Olviero, bla. den med hvitløk, den var god!
Én av grunnene til å lage majones selv er at da bruker man "ekte" gårdsegg, og unngår modifisert maisstivelse, xantangummi og andre ting som er i butikkmajonesene.
Pluss smaken da, mann:) Og dette med romtempererte ingredienser er faktisk utrolig viktig.
(Innlegget ble redigert 09.10.12 17:56)
Rett temperatur på råvarene er ekstremt viktig og kan påvirke resultatet enormt. Det kan ikke understrekes ofte nok.
Rart, da jeg alltid får bra resultat selv om egget kommer rett fra kjøleskapet. De gangene jeg lar egget ligge ute en stund merker jeg lite forskjell. Grundig evaluering er påkrevd neste gang det skal lages aioli.
Ja, skal prøve å få alle faktorene riktig før jeg går i gang!
Var nettopp i hønsegården etter egg.
(Den Oliviero-olivenoljen med hvitløk var god, litt OT.)
Noen gange er det bra ikke å vite, at ting ikke kan la sig gjøre:-)