Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Angående inkassogebyrer

NYTT TEMA
lacostanostra

Innlegg: 9
lacostanostra
17.02.11 04:40

Idag har vi en elite som tjener 3-4 ganger mer enn gjennomsnittet og tror at alle i Norge er rike. Disse bestemmer salærer som er hel hinsides.  Inkassobyråer er den største mafian i Norge

lacostanostra

Innlegg: 9
lacostanostra
17.02.11 05:04

Ble kanskje litt useriøs den første der.. når det gjelder bøter så er jo også de helt ufattelig høye..De som sitter å bestemmer har jo gode lønninger de..for mange av oss blir en fartsbot fort en 14 dagers lønn...

Valdriss

Innlegg: 7509
Valdriss
17.02.11 08:53

At inkassobyraaene  tar altfor hoeye gebyrer kan jeg vaere
enig med deg i,  men...
Ingen med normalt vett og oekonomisk gangsyn behoever
komme i en slik situasjon, basta.
Gjeld til banker, restskatt, kommunale avg. etc. kan alle ordne
paa en enkel maate ved aa kontakte kreditor i god tid foer
forfall.   De som handler/shopper og lever over evne, har jeg
ingen sympati med, saa de maa taale en slik laerepenge.

Jeg har sjoel aldri har hatt mer enn noedvendig, men min fam. har
heller aldri sultet eller manglet noe.  Ingen har behoevd aa purre paa en regning, alle disse har alltid blitt betalt innen forfall. 
Det er nok mange unge som har mye aa laere av oss gamle....

torestre

Innlegg: 3539
torestre
17.02.11 14:54

Tja vet ikke om inkassosalærene er så veldig høye jeg egentlig.

Det føles selvfølgelig urimelig at en regning på noen hundrelapper kan vokse til flere tusenlapper fordi man ikke har betalt regningen i tid. Men for at den skal vokse seg så stor går det også veldig lang tid.

At kreditor skal ha betalt for hovedstolen og renter fra forfall bør vel ikke betviles. Så la oss nå ta et kostnadseksempel på en ubetalt egenandel for et legebesøk:

Hovedstol kr 207

Denne har 14 dagers betalingsfrist. For at man skal kunne sende en purring med purregebyr må det altså gå 14 dager over forfallet. Dvs tidligst 28 dager etter legebesøket dersom du får fakturaen i hånda på vei ut fra legekontoret. Purregebyret er kr 61 i dag, helt uavhengig av om du skulder en krone eller en million kroner. Så kommer da renter fra hovedforfall i tillegg til dette. Det utgjør kanskje 1 kr eller noe slikt på et så lavt beløp. (gidder ikke finregne på det engang) Så kravet har vokst til kr 269kr.

På dette inkassovarselet/purringen har du 14 dagers betalingsfrist. Dersom du fortsatt ikke betaler vil saken kunne oversendes til inkasso. Det har da gått minimum 42 dager etter legebesøket.

Inkassobyrået mottar da saken hos seg og sender en betalingsoppfordring med såkalt lett salær etter at de har registrert saken. Salærene er regulert i lovverket og er avhengig av størrelsen på hovedstol. I dette tilfellet kan inkassoselskapet ta et påslag på kr 305. Men purregebyret bortfaller når salærer påløper. Dvs det samme som at inkassoselskapet skal ha kr 244 av de 305 kronene og kreditor skal ha 61 kr av de. Kravet er altså økt til kr 512 kr + renter. Renter vil fortsatt ikke utgjøre rare beløpet.

En betalingsoppfordring har en betalingsfrist på 14 dager. På den 29. dagen etter forfall av betalingsoppfordring vil tungt salær påløpe. Tungt salær på denne hovedstolen vil være kr 610. Igjen så vil tidligere gebyrer og salærer bortfalle når denne legges til. Kravet er da altså oppe i 817 kr + renter og det har gått minimum 85 dager siden legebesøket.

Etter dette kan ikke inkassoselskapet ta ut mer i salærer. Spiller ingen rolle om de sender 1 brev eller 100 brev. Det eneste som øker etter at tungt salær har påløpt er renter. Renter deles i 2 deler. Det er renter på hovedstolen og det er også renter på salærene.

Inkassoselskapet kan tjene mer penger på saken dersom de skal gå til rettslig inndrivelse av kravet. Normalt vil man bruke skriftstykket ( fakturaen) som underlag og sende denne til namsmannen for utlegg. Dette kan inkassoselskapet ta en gebyr for som kan legges til gjelden. Gebyret er begrenset oppad til et rettsgebyr (kr 860) + merverdiavgift. Tilsammen kr 1075. Namsmannen skal ha kr 1571 for å behandle saken.

Kravet er nå opp i kr 3463 kr + renter. På denne tiden begynner rentene å svi litt. Man kan regne med flere tikroninger i påslag på grunn av renter.

Nå er det litt blandet behandlingstid hos de forskjellige namsmennene. I Oslo kan man regne med adskillige måneder før man kan få et lønnstrekke eller pant i eiendom eller annen formue. I en småkommune ute på bygda går det kanskje bare en måned eller to.

Fra 207 kr til 3463 kr + renter er et stort hopp. Men det er jo ikke inkassoselskapet som skal ha alle disse pengene. Etter at namsmannen har tatt sitt og kreditor har fått sitt sitter altså inkassoselskapet igjen med kr 1624 + renter.

For dette beløpet har altså inkassoselskapet registrert saken, sendt flere brev til skyldner og namsmannen og fulgt opp saken i uker og måneder og det har gått minimum 99 dager fra legebesøket i det utleggsforretningen sendes. Betaling kan først påregnes tidligst 30 dager senere. Dvs at det har gått 129 dager siden legebesøket. Normalt vil det ta enda lengre tid.

Det er heller ikke uvanlig at namsmannen ikke trekker hele beløpet på en lønning. Et krav på denne størrelsen kan fort trekkes over 4 måneder iblant lengre.

 

sparkie

Innlegg: 1592
sparkie
17.02.11 17:43

Jeg synes definitivt ikke at inkassosalærene og gebyrene er for høye. For det første skal inkassobyråene dekke sine utgifter. Dernest er tross alt dette noe man kan unngå om man ikke soser det til økonomisk.
Alle kan glemme å betale ei regning eller to, men etter purring bør det ringe ei bjelle hos de fleste. Da bør man ikke trekke det helt ut til inkasso.

Bøter derimot, kunne kanskje vært en prosentsats av brutto inntekt. For øvrig er også bøter noe man greit kan greie å unngå, spesielt om økonomien tilsier at man bør slippe det. Med det mener jeg, sliter man økonomisk -> kjør etter fartsgrensene.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg