Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Ny finanskrise på vei?

NYTT TEMA
ArnoldFan
ArnoldFanInnlegg: 3840
15.04.12 13:16

Tok opp dette på politikk-internasjonal uten særlig respons.

Saken dreier seg i hovedsak om Peter Schiff, økonomen som er mest kjent for å ha spådd finanskrisen 2007-2008. Han sier rett ut at det Obama adm. gjør og det sentralbanksjef Bernanke gjør, forverrer krisen, og vil føre til en enda større krise i løpet av de kommende år. Året 2019-2020 har vært nevnt.

Det ligger masse klipp ute på Youtube, jeg anbefaler alle som er interessert å gå der og høre detaljert hva han har og si. Jeg skal prøve etter beste evne å gjengi det han sier her:

Schiff sier at situasjonen 2007-2008 var en nødvendig korreksjon av boligmarkedet, da det var oppblåste priser og mye spekulasjon. Schiff mener at alle banker og finansinstitusjoner som tok store sjanser burde gått konk. Offentlig stimuli fører til en ny boble. Dessuten har USA en økning i gjeld som gjør statsgjelden uhåndterlig, de har ingen midler å bruke på stimuli, og er for øyeblikket tom for kuler. Det årlige budsjettunderskuddet er som kjent enormt, og det er gjort for lite for å korrigere dette. Dette fører til at USA vil trykke mer penger for å betale for seg, noe som vil øke inflasjonen. Dette vil føre til at vi får en dollarkrise. USAs myndigheter har for store utgifter og for små inntekter (fordi staten er for stor), de må leve på lånte penger og de må trykke penger. På ett tidspunkt vil Japan, Kina og Saudi-arabia og alle andre som kjøper US treasury bonds slutte og kjøpe fordi USA er insolvent, og fra det øyeblikket vil dollaren og andre amerikanske verdipapirer stupe i verdi. Gull og sølv vil ta av inn i stratosfæren.

Grunnen til at USA havnet i denne situasjonen er at de har en negativ handelsbalanse, fordi de har for stor tjenestesektor, stor arbeidsløshet og for liten industri/vare sektor (jobbene innen manufacture har i stor grad gått utenlands, USA har tapt hundretusenvis av jobber her). Dette blir kombinert med at amerikanske forbrukere har brukt penger over evne fpå forbruk (ting som taper seg i verdi), fordi det offentlige og sentralbanken har gjort lån billig, svært lett og skaffe selv om man ikke har sikkerhet osv, og nesten risikofritt, dette har ført til uansvarlig pengebruk fra forbrukere. Sub prime lånene (der hvor låntakerne er tvilsomme) har blitt blandet sammen med andre lån og solgt til investorer som sikre produkter (!). Det lå tikkende bomber i disse pakkene.

For at USA skal komme seg på beina, må vanlige amerikanere jobbe og spare, det offentlige må la markedet må fungere igjen slik at nye jobber skapes, og de som burde gå konkurs må få gå konkurs. USA må rette opp handelsbalansen og kutte i det offentlige for å få budsjettoverskudd.

Schiff trekker fram den store depresjonen på 20 tallet og .com boblen på 90-tallet for å vise hvorfor han har rett (igjen).

Så Schiff sier at Keynes tok feil rett og slett, ihvertfall hvis man kjører stimuli rett etter bobler med lånte penger.

(Innlegget ble redigert 15.04.12 13:19)

ArnoldFan
ArnoldFanInnlegg: 3840
15.04.12 13:33

Glemte å nevne rentepolitikken, renta i USA er svært lav (er den fortsatt 0?), og når renta går opp igjen så vil de som ble reddet av reddningspakkene fra det offentlige feile igjen, og man får den samme karusellen vi har sett før, bare enda verre.

Dette kunne vært unngått mener Schiff, hadde man ført en ansvarlig rentepolitikk fra første stund.

drillern
drillernInnlegg: 6429
15.04.12 19:41
ArnoldFan: Dette kunne vært unngått mener Schiff, hadde man ført en ansvarlig rentepolitikk fra første stund.

Vi kan sende over noen rødgrønne politikkere  så får de nok orden på sakene.Tett med veibommer,og  skatter avgifter så det klinger i statskassa, for dette er de flinke til.

ArnoldFan
ArnoldFanInnlegg: 3840
15.04.12 19:58
drillern: Vi kan sende over noen rødgrønne politikkere så får de nok orden på sakene.Tett med veibommer,og skatter avgifter så det klinger i statskassa, for dette er de flinke til.

Obama kan selvsagt si: Sorry vi må vise ansvarlighet overfor Kina, og derfor blir det skatteøkinger over hele linja, store sosiale kutt over alt, og alle planer og løfter som ble gitt i presidentvalgkampen legges på is. Hvis man var bekymret for okkupy bevegelsen før..........

OlePerOlsenPersen
OlePerOlsenPersenInnlegg: 1196
20.04.12 08:41

Et par koselinker 

'Already when I talked to him last time, he was critical of his pupils (elever/gammelt ord for unge studenter) who were still agitating for inflation' (Hayek on Keynes)

http://www.youtube.com/watch?v=Oqhe4K1Jz-8

 

Våre velkjente Teddybjørner (ok fjollete stil men greit innhold)

Keynesian assymetry etc

 

Stupidity, from Keynes to the Mony Hall problem

 

Bernanke (ja, den kjente og Keynesianer) får et problem utover årene... 

http://www.youtube.com/watch?v=uZr0WQxQpLs&feature=related

Men uansett : På lengre sikt holder nok selv ikke den mer intelligente libertarian model, så vi ender nok med å måtte innse at resource-based economy (det motsatte av sentraløkonomi og konsernøkonomi) i autonome kooperativer er det eneste realistiske for stabilitet og bærekraft. 

 Sosialismen kan vi glemme, den er enda verre enn Keynesnaivismen

(Innlegget ble redigert 20.04.12 08:43)

OlePerOlsenPersen
OlePerOlsenPersenInnlegg: 1196
20.04.12 08:45

Paralleller med tillväxt i naturen visar att både mördarsniglar, människor och tumörer måsta ha en snabb tillväxt, men en viktig lärdom är att tillväxt i naturen alltid bryts på ett eller annat sätt. Är det troligt att BNP skulle vara den udda fågel som bryter detta mönster?
Ett enkelt räkneexempel visar att svensk BNP fyrdubblas på en mansålder och att den kinesiska ekonomin på samma tid blir tusen gånger så stor.
Även om detta aldrig kan duga som bevis borde det vara ett övertydligt indicium på att vi har med något orimligt att göra.
En deciliter olja innehåller lika mycket energi som muskelarbetet från en stark och uthållig man under en lång arbetsdag. I skenet av detta är oljan mycket billig.
Att bryta oljeberoendet är svårt, men i skenet av peak-oil har vi inget val.
En bild över upptäckter av oljekällor och vår oljekonsumtion visar att vi idag lever på det som uppäcktes för 50 år sedan.
Bungyjump är en illustration av att det inte står i strid med naturlagarna att tänja gränserna, men det visar också att man aldrig kan leva över ramarna som naturen sätter upp annat än ett kort ögonblick. Man dras alltid tillbaka till jämviktsläget. WWF:s redovisning av ekologiskt fotavtryck säger att vårt gummiband är tänjt nära bristningsgränsen.
Overshoot day inträffade i år redan den 27:e september.
I en uppdelning i kategorierna "predikament" och "problem" hamnar peak-oil på halvan som det gäller att acceptera. Det som kan gå att åtgärda är hur vi får energi till transporter, mat och värme. Och, ännu viktigare, hur mycket kan vi förbruka? Hur ser lågenergisamhället ut?
På samma sätt måste vi ta till oss att tillväxten faktiskt är omöjlig. Problemet är att få ett så bra liv som möjligt utan en växande BNP.
I sanning en utmaning, men att sticka huvudet djupt ned i sanden har aldrig löst några problem.

http://www.youtube.com/watch?v=V8UhF9kMNsM

(Innlegget ble redigert 20.04.12 08:46)

OlePerOlsenPersen
OlePerOlsenPersenInnlegg: 1196
20.04.12 08:47

This turbulent, troubled global economy is precisely what Chris Martenson predicted in early 2010, "When Exponential Meets Reality" (episode 166). He asserts that we can no longer look at the economy without factoring in the terminal decline of its master resource -- oil. The author of "The Crash Course: The Unsustainable Future of Our Economy, Energy and Environment" believes that, as "the generation that gets to deal with hitting up to resource limits," we first need a new cultural story to inspire appropriate action.

http://www.youtube.com/watch?v=V4vNYzBxdsY&feature=related

OlePerOlsenPersen
OlePerOlsenPersenInnlegg: 1196
20.04.12 08:48

Hvis man var bekymret for okkupy bevegelsen før....

Occupybevegelsen er like kritisk til Obama som til høyresiden. 

Hvis du tror noe annet har du hørt feil. 

OlePerOlsenPersen
OlePerOlsenPersenInnlegg: 1196
20.04.12 08:56

Pyramide scheme. 

A.k.a.mainstream økonomi (sosialisme, liberalisme, Keynes)

A.k.a.vekst i alt nødvendig for å prøve å tette igjen minkende budsjetter. 

Så kan folk lure på hvorfor vi har fallende budsjetter og økende lån i Norge på mange områder, men likevel økning i industrialisme og skattenivåer. 

Hele pengemodellens hovedproblem er at den forutsetter at kostnader alltid vil være lavere enn verdiskapning. Som selvflg ikke har noe med virkelighetens verden å gjøre. 

Som regel er det motsatt. Spare kostnader vil da måtte bli ekstremt, og da får vi utnyttelsen av borgere fordi regjeringer og korporasjoner kjører økonomien på ræv. 

Hollande skal jo ha 75% toppskatt. Sosialismen prøvde seg med lav skatt for fattige og 'alle' (ikke reelt, men på overflaten). Det endte i nærmest konkurs. (Cuba, Sovjet..Kina under Mao)

Hele hovedproblemet er selvsagt ikke at vi har økonomi. Problemet er at den er gammeldags, og at den fungerer i et sentralsystem (ineffektivt). 

(Innlegget ble redigert 20.04.12 08:58)

Klikk for å gå tilbake til toppen