Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Gjeldsordning å odel

NYTT TEMA
Toroive

Innlegg: 1
Toroive
07.03.16 22:05

Har gjennomført en gjeldsordning. Ser nå at jeg må ta over gården å driften hjemme da mine foreldre begynner å bli for gamle et år etter gjeldsordningen ble ferdig. Åssen stiller dette seg i forhold til ettertiden på gjeldsordningen? Har jo odel å de gamle har jo borett. Vil jo nødig bli husløse alle mann. Er jo også my gjeld å drift i forbindelse med gården. Noen som har noe erfaring med dette:)

krikkert2

Innlegg: 5198
krikkert2
08.03.16 12:47

Dette temaet reguleres av gjeldsordningsloven § 6-2 fjerde ledd, endringsadgangen etter sluttført gjeldsordning:

"Dersom skyldneren innen to år etter gjeldsordningsperiodens utløp mottar arv, gevinst eller liknende av betydelig omfang, kan retten, på begjæring av en fordringshaver, hvis krav er omfattet av gjeldsordningen, sette gjeldsordningen helt eller delvis til side i den utstrekning skyldnerens økonomi og hensynet til fordringshaverne tilsier det. Gjeldsordningen kan ikke settes til side på grunn av gevinst som skyldes verdiøkning på bolig."

Som du ser er det snakk om "arv, gevinst eller liknende av betydelig omfang". Det er altså bare snakk om forhold som øker din netto formue. Hvis du må kjøpe ut foreldrene dine fra gården til landbrukstakst/odelstakst og dette må lånefinansieres vil du ikke ha mottatt noen arv, gevinst, eller liknende. De gamles borett vil redusere verdien av gården.

Det er også en frist - to år etter gjeldsordningsperiodens utløp. Fristen tar som utgangspunkt når du "mottar" verdiene, ikke når overgangen blir tinglyst. Hypotetisk sett, hvis du mottar verdiene to år og en dag etter utløpet er du "home free". Mottar du dem to dager tidligere kan kreditorene begjære endring; også etter toårsfristen.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg