Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Siv Jensen -krakk

NYTT TEMA
frode57
frode57Innlegg: 1474
15.02.17 09:32

Så ligger alt til rette for et skikkelig økonomisk tilbakeslag i Norge og i særdeleshet i Oslo området. Det har gått nesten 3 år siden oljepris krakket . Sammenlignet med 1987 krakket så er det tid for nedtur i Oslo området.

Jeg vil kalle det økonomiske tilbakeslaget vi nå får for Siv Jensen krakket. Det er mangel på vilje til å husholdere med kreditten gjør at folk ,særlig unge tar opp for mye i gjeld og da som toppfinansiering av boliglån.

Når boliger på ca 50 - 60 kvm stiger med halv million i verdi på noen få måneder så skjønner vi at her har markedet stoppet opp.

Og vi skjønner hvorfor. Det er tap for de som selger når de skal skaffe seg en annen bolig av bedre kvalitet eller gå ned i størrelse. Da får de et dårlig mellomlegg.

Siv Jensen har vist seg som den dårligste finansminister siden Willoch sine velmaktsdager. Det var jo den gang lett å forutsi at det måtte gå galt når alle kunne få lån . 

Spørsmålet nå er om hvor dyp tilbakeslaget blir ? Og når det kommer for fullt. ?

Bank Norwegian er vel den banken som er mest slepphendt av bankene med kort /lånevilkår mens DNB har den mest tvilsomme lånemassen.

Det er også en politisk handling å unnlate å gripe inn i spekulasjonen som er i boligmarkedet nå. Der finnes virkemidler som kan frigjøre boliger ut i et overopphetet marked..

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7787
15.02.17 09:57
frode57: Der finnes virkemidler som kan frigjøre boliger ut i et overopphetet marked..

Fortell...

petterG
petterGInnlegg: 9451
15.02.17 14:22
frode57: Det er mangel på vilje til å husholdere med kreditten gjør at folk ,særlig unge tar opp for mye i gjeld og da som toppfinansiering av boliglån.

Denne setningen er gresk for meg...

RogerMaar
RogerMaarInnlegg: 3290
15.02.17 14:30
frode57: Jeg vil kalle det økonomiske tilbakeslaget vi nå får for Siv Jensen krakket.

Velkommer til Krakknisse-klubben. Jeg regner med at det er enkelte her inne som husker Usenet-profetene som følte de var kjempesmarte da de satte seg på gjerdet i 1995 for å vente på boligkrakket og billige boliger.

De venter enda.

 

RogerMaar
RogerMaarInnlegg: 3290
15.02.17 14:35
frode57: Når boliger på ca 50 - 60 kvm stiger med halv million i verdi på noen få måneder så skjønner vi at her har markedet stoppet opp.

100% feil. Det er markedet som virker. Marked og etterspørsel...

Så kan man spørre seg om markedet heller burde vært mer regulert. Og det har vel finansministeren kommet med noen forslag om, blant annet dyrere å eie sekundærbolig etter siste statsbudsjett.

Forøvrig er det naturlig at Oslo, som er under press, har høye boligpriser. Det samme gjelder de fleste lands hovedsteder, oljekrise eller ikke. På en måte er det markedet som snakker til deg..: Det er fullt i Oslo, flytt til Ski.

(Innlegget ble redigert 15.02.17 14:36)

frode57
frode57Innlegg: 1474
20.02.17 10:03

Nå ser jeg Maaseide også vil starte bank. Det er en fin måte å få inn enda mere penger på . Ikke store kapitalen som skal til for at en kan få svingt seg opp og få ågerrenter . 

Nå har folk personlige gjeld kommet opp i 3000 millarder kr. Det er 3 ganger så mye penger enn da Norge hadde problemer med å betale gjelda si i 1992 og Støre fortalte at Norge var teknisk konkurs.

Det er noe med å IKKE gjøre noe med kreditt oppbyggingen hos folk flest.

Vi ser at det dukker opp stadig nye banker. Rema har også startet bank.

Hvordan dette skal ende vet vi jo. Det er bare spørsmål om tid før staten får noen banker å overta . De satte jo en pensjonsordning under administrasjon sist uke. Tror den het Silver.

Det er nok ikke alene om å ha dårlig dekning. 

Livet har vært herlig for mange i Norge. Ikke uten grunn at kaksepartiene frp og høyre sitter ved makta. Men nå er det slutt.

Det å la andre betale regningene sine blir det nå slutt på.

Det må bli slutt på den elleville utlånsvilligheten som bankene har holdt på med. Det er ikke bare å flytte til Ski.

For det er ekstra kostnader ved å bo i Ski. Og det er ikke så mye billigere å bo i Ski enn i Oslo .Det vet vel jeg som har bodd i nærheten der. Det er gode kollektivtilbud (tog) der så der er prisene høyere enn om du bor og er avhengig av bil.

 

RogerMaar
RogerMaarInnlegg: 3290
20.02.17 12:26
frode57: Nå ser jeg Maaseide også vil starte bank.

Et gammelt uttrykk i finansverdenen sier at du bør selge aksjene dine når taxisjåførene begynner å diskutere kjøp/salg av aksjer med deg. Da er det som regel like før det smeller.

Mulig vi kan tolke det samme ut ifra at Maaseide og Reitan starter bank. Problemet denne gangen er at det er noe vanskeligere å kvitte seg med lån enn med eiendeler...

frode57
frode57Innlegg: 1474
20.02.17 12:51

Meget korrekt påpekt RogerMaar.  Det er ikke måte på hvor mange som kan drive bank og forsikring .

Med 3000 mrd i gjeld på private hender og mange som har kortgjeld så er det bare for noen få mennesker å trykke på mislighold- knappen så er panikken her

frode57
frode57Innlegg: 1474
01.03.17 09:22

Det er litt underlig at det i Danmark er fullstendig oversikt over låneopptak  folk gjør slik at de ikke kan få for mye lån.

Det er derfor helt korrekt å beskylde sprøe politikere for handlingsvegring . Det er kanskje i håp om at oljeprisen skal stige men det vil den ikke gjøre så lenge depresjonen er vedvarende i vesten.

Globaliseringen har ikke ført til at arbeidere i vesten er blitt satt inn i høyere verdiskapning.

Det er litt morsomt å se hvordan media bagatelliserer våre utfordringer.

Det later som om alt er som det engang var. Når skal bankene strupe kredittveksten og få folk til å avpasse gjelden etter inntektene de har ?

Norge kan kjøre motkonjunktur politikk og skal det men det er ikke noe sunt boligmarked Norge har.

Nå ser vi jo at det er færre i butikker og ute på livet. Folk reiser ut av  landet. Norge er ikke attraktivt sted å bo lengre . Det lar seg ikke å bygge en fremtid i Norge med de levevilkårene som er her til lands.

Vi har en politikerstand som er direkte dumme. Dum er en person som gjentar dumheter . Og her er de dumme for dette har vi vært gjennom så mange ganger tidligere.  

puma1
puma1Innlegg: 19172
01.03.17 12:28
frode57: Så ligger alt til rette for et skikkelig økonomisk tilbakeslag i Norge og i særdeleshet i Oslo området. Det har gått nesten 3 år siden oljepris krakket . Sammenlignet med 1987 krakket så er det tid for nedtur i Oslo området.

Det er veldig vanskelig å spå, men 2017 blir et spennende år. Spesielt på boligmarkedet. 

Det ser f eks ut til at det er en bråstopp i befolkningsveksten i Oslo. En økning på bare 68 personer i 4.kvartal 2016. Med det store fødselsoverskuddet som er i Oslo, betyr det ganske stor nettoutflytting. Kombinert med høy boligbygging og lav lønnsvekst, kan det være at noe vil skje i løpet av året. Noe a la det som allerede har skjedd i Stavanger. 

puma1
puma1Innlegg: 19172
02.03.17 08:20
puma1: Det ser f eks ut til at det er en bråstopp i befolkningsveksten i Oslo. En økning på bare 68 personer i 4.kvartal 2016

Eller 66. Ut fra de offisielle tallene som ble offentlig i dag En nettoutflytting på 1 002 personer i 4.kvartal. men fødselsoverskuddet gjør at det likevel går i pluss.  

RogerMaar
RogerMaarInnlegg: 3290
03.03.17 11:04
puma1: Eller 66. Ut fra de offisielle tallene som ble offentlig i dag En nettoutflytting på 1 002 personer i 4.kvartal. men fødselsoverskuddet gjør at det likevel går i pluss.

Innfødte ut, innvandrere står for fødselsoverskuddet?

puma1
puma1Innlegg: 19172
03.03.17 11:23
RogerMaar: Innfødte ut, innvandrere står for fødselsoverskuddet?

Oslo-kvinner føder færre barn enn landsgjennomsnittet. Årsaken til det store fødselsoverskuddet er den spesielle befolkningspyramiden i hovedstaden. Med et stort antall kvinner i fertil alder, og relativt få eldre. Lave dødstall er sterkt medvirkende her. 

I Oslo er det mye utflytting til Akershus, men det er også en trend til at EU/EØS-borgere reiser hjem. Norge har nå nettoutflytting vis-a-vis EU/EØS. I 4.kvartal 2016 hadde landet en nettoinnflytting på 3 640 personer, men Syria sto for 3 563 av dette. Så det kan godt være at vi etterhvert går mot en nettoutvandring totalt sett. I 2016 ble det satt ny utvandringsrekord. 

frode57
frode57Innlegg: 1474
03.03.17 16:35

Meget bra innlegg puma 1. 

Folk drar nå ut av landet. Vi som skal ta ut pensjon , planlegger for å flytte ut av landet. Har ikke råd til å bo her. 

Jeg ser hver dag at prisene på matvarer stiger. 

Så dette må bare ende med en ting. 

Vi ser i dag at de få boligene som selges går til nye høyder. 

Norge er et godt land å bo i . Men det er for lett å falle utenfor velferdsgodene. Jeg forarges over mangelen på politisk styring. 

Skulle ikke være nødvendig å planlegge for utlendighet i pensjonstilværelsen eller som trygdet. Men slik er det. 

Det hjelper ingen om det kommer et krakk heller. Det er alle som taper. 

Og menn sitter og drikker seg sanseløs fulle og har ikke sjanse på et verdig liv sammen med en kvinne for mange sin del fordi forventningene til menn er altfor høye. Vi har et samfunn som er dårlig på nærhet og vennskap. Det gjør at folk flytter ut. 

Stakkars Ola og Kari Nordmann. Det er så lite storsinnet at de klarer ikke å gi hverandre rom til et godt liv sammen.. 

Men boligspekulasjon . Se det kan de. 

RogerMaar
RogerMaarInnlegg: 3290
06.03.17 11:32
frode57: Folk drar nå ut av landet. Vi som skal ta ut pensjon , planlegger for å flytte ut av landet. Har ikke råd til å bo her.  Jeg ser hver dag at prisene på matvarer stiger.

Vel, jeg tviler meget sterkt på at det er de aller fattigste, dvs. de som ikke har råd til mat, som flytter til Spania.

Ellers er det naturlig at polakker strømmer inn når økonomien er i en bonanza, og strømmer tilsvarende ut når økonomien går tregere.

frode57
frode57Innlegg: 1474
09.03.17 12:35
RogerMaar: Vel, jeg tviler meget sterkt på at det er de aller fattigste, dvs. de som ikke har råd til mat, som flytter til Spania.
Ellers er det naturlig at polakker strømmer inn når økonomien er i en bonanza, og strømmer tilsvarende ut når økonomien går tregere.

Det er lys i tunnelen sier SSB ... hva er det.

Nå ser vi at SSB sier at det må komme en nedtur. Jeg tror det blir trangt i boligspekulasjonsdøren når boliger skal legges ut i tiden som kommer. Det kan ta lang tid før de får solgt leiligheten.

Det er mange uføre som drar ut av landet. De har også problemer der de kommer også.

Men det er nok som du sier RogerMaar ; det de som har kommet hit som gjestearbeidere eller som har hatt tro på Norge som nytt sted å bo men som nå ser at det er langt frat tilfellet.

Dermed er det mange nordmenn som må innse at profitten blir litt mindre enn ellers. Men de færreste vil tape om de har sittet med bolig gjennom 80 - 90 årene. Eller har kjøpt etter 1992.

 

frode57
frode57Innlegg: 1474
14.03.17 14:54

Nå ser jeg at Pareto må komme med noen velvalgte ord om snarlig oppgang i oljeprisen. For når oljeprisen kanskje bikker under 50 dollar fatet så blir nok krona enda sterkere og varene enda billigere inn til landet vårt.??

RogerMaar
RogerMaarInnlegg: 3290
16.03.17 12:14
frode57: Men det er nok som du sier RogerMaar ; det de som har kommet hit som gjestearbeidere eller som har hatt tro på Norge som nytt sted å bo men som nå ser at det er langt frat tilfellet. Dermed er det mange nordmenn som må innse at profitten blir litt mindre enn ellers. Men de færreste vil tape om de har sittet med bolig gjennom 80 - 90 årene. Eller har kjøpt etter 1992.

En gjestearbeider kommer hit for å jobbe. Hverken mer eller mindre. Er det ikke jobb så er man nødt til å returnere.

Leiligheter i bynære strøk har steget med minst 10-gangen siden 1992, så profitten er ikke i fare enda, nei.

RogerMaar
RogerMaarInnlegg: 3290
16.03.17 12:15
frode57: Nå ser jeg at Pareto må komme med noen velvalgte ord om snarlig oppgang i oljeprisen. For når oljeprisen kanskje bikker under 50 dollar fatet så blir nok krona enda sterkere og varene enda billigere inn til landet vårt.??

Kronekursen vil høyst sannsynlig stige i takt med oljeprisen. Høy oljepris gjør det attraktivt å investere i norske kroner.

frode57
frode57Innlegg: 1474
23.03.17 13:22

Nå er det litt underlig å mene noe om boligmarkedet. Jeg ville ha tatt tak i alle kolonihagene og flyttet de ut av byen og lagd parker hvor de er i dag.

Så ville jeg slått Oslo sammen med Lørenskog , Nittedal og Bærum og bygd ut infrastruktur ut dit og lagt det innunder sone 1. Da hadde man sluppet å fortette i Oslo.

Boligkrakket lar vente på seg. Det er nok greit så lenge folk klarer å betale låne sitt.

Siv Jensen lar jo boblen stige til nye høyder. Det var morsomt å lese at Stein Erik Hagen vil omgjøre Siemens bygningen ved Østre Aker til 800 boenheter.

Det er noen av oss som regner på det og ikke har råd til å bli boende i Oslo som pensjonist.

Lykkelandet er det for noen..

 

RogerMaar
RogerMaarInnlegg: 3290
24.03.17 12:37
frode57: Det er noen av oss som regner på det og ikke har råd til å bli boende i Oslo som pensjonist.

Jeg er ingeniør i min beste alder, og måtte ihvertfall ha bosatt meg 15-20km utenfor bykjernen i Oslo for å ha råd til en boilg for familien. (Kjerringa jobber også.)

Bare å innse at de sentrumsnære områdene kommer til å være forbeholdt noen få % av de som har best økonomi. Ser ikke på det som noe stort problem, så lenge det tilbys gode kollektivtilbud.

frode57
frode57Innlegg: 1474
27.03.17 15:03
RogerMaar: Jeg er ingeniør i min beste alder, og måtte ihvertfall ha bosatt meg 15-20km utenfor bykjernen i Oslo for å ha råd til en boilg for familien. (Kjerringa jobber også.)
Bare å innse at de sentrumsnære områdene kommer til å være forbeholdt noen få % av de som har best økonomi. Ser ikke på det som noe stort problem, så lenge det tilbys gode kollektivtilbud.

Det var et særs godt innlegg RogerMaar. egentlig.

Det vitner om galskapen i det som har skjedd i Oslo.

Og tro nå ikke at det ikke vil smelle. For det vil det gjøre. Når du ikke har råd til å bo der så er det heller få som har det. Og jeg vet at mange eldre tar seg opp nye lån som de må slite med når de blir eldre.

Dette er vanvittig for å si det på godt norsk.

Siv Jensen skal ha det for å ha satt en grense men den kom for sent. Tragedien vil bli mange til del.

Og folk har ikke skjønt tegningen enda.

Og nå er det områdene du nevner som vil bli råket . Kommunene som ligger inntil Oslo. Spekulantene surrer rundt med sine lånte penger. 15 % ,hva er vel det av totalen ... fortjenesten har jo vært formidable.

frode57
frode57Innlegg: 1474
29.03.17 11:01

Og fattigdommen følger boligpolitikken slik som SV sier.

Nå tar de fra folk bostøtten og flere vil måtte gå på sosialen. Men det gjør det lettere for oss som skal være på leiemarkedet og som bostøtten har drevet opp i pris, å komme inn i billigere boliger.

Men det er en trist sorti av politikere og partier vi har her til lands.

Gjeldsbelastningen hos folk er neglisjert. Media sin skjeve fremstilling av vårt herlige land har nådd nye høyder.

Imens så trekker for tenner og håper på gebiss.

Og vi har åpenbart et todelt helsesystem.

Shelby
ShelbyInnlegg: 534
16.04.17 16:22

Boligprisene er et resultat av eksisterende pengesystem. Bankene kan trykke opp så mye papirpenger den måtte ønske fordi krona er en FIAT-valuta. Markedet oversvømmes av billige kroner, som egentlig ikke er mer verdt enn et papir. Mindre risiko å låne folk penger til bolig enn produktiv industri.

I 50 åra klarte en husholdning å leve på ei inntekt. I dag må du ha du ha to. Du kan jo lure på hvorfor.

For å forstå hvordan verden er blitt som den er, bør du sette deg inn i hvordan pengesystemene fungerer.

Kort fortalt er penger=gjeld, da penger skapes gjennom kreditt. Kreditten må vokse hele tiden, hvis ikke krakker hele gjeldspyramiden.

Hvem som styrer Norge poltisk sett, betyr egentlig ingenting.

 

(Innlegget ble redigert 16.04.17 16:30)

frode57
frode57Innlegg: 1474
26.06.17 11:03

Så har de begynt å nevne 20% reduksjon som er krakktallet .

Men det vil vel ikke ende der. I sentrum av Oslo så bør prisene ned med 30 -40 %

frode57
frode57Innlegg: 1474
03.08.17 14:27

Det er prisfall og det har ikke skjedd noen rentehevninger enda.

Siv krakk.

frode57
frode57Innlegg: 1474
04.08.17 12:32
puma1: Det er veldig vanskelig å spå, men 2017 blir et spennende år. Spesielt på boligmarkedet.
Det ser f eks ut til at det er en bråstopp i befolkningsveksten i Oslo. En økning på bare 68 personer i 4.kvartal 2016. Med det store fødselsoverskuddet som er i Oslo, betyr det ganske stor nettoutflytting. Kombinert med høy boligbygging og lav lønnsvekst, kan det være at noe vil skje i løpet av året. Noe a la det som allerede har skjedd i Stavanger.

Det er boligkrakk i Oslo regionen. Når man ikke sier det så er det på grunn av panikken som skapes når krakk ordet kommer. Men analysen din Puma 1 er korrekt.

Denne nedturen kommer til å vare lenge.

RogerMaar
RogerMaarInnlegg: 3290
07.08.17 11:27
frode57: Det er boligkrakk i Oslo regionen. Når man ikke sier det så er det på grunn av panikken som skapes når krakk ordet kommer. Men analysen din Puma 1 er korrekt. Denne nedturen kommer til å vare lenge.

Krakk?

Boligprisene i Oslo er fortsatt 40% opp siste 2 år. 40% NED fra 2015 så kunne vi snakket om et krakk.

Det vi ser nå er at prisoppgangen i Oslo begynner å nå et metningspunkt. Når prisene stiger mye mer enn lønnsutviklingen, når man før eller siden et punkt der boligene blir dyrere enn folk er villige (eller har evne) til å betale. Dette skyldes en kombinasjon av flere årsaker, f.eks..:

- Svært lave lønnsoppgjør siste par år.

- Mange høytlønte stillinger i olje/gass har forsvunnet.

- Økte egenkapitalkrav.

- Lavere innvandring.

- Arbeidsinnvanderere drar hjem.

- Høye priser over tid i Oslo har tvunget fram meget gode boalternativer i områder utenfor bygrensen.

frode57
frode57Innlegg: 1474
07.08.17 14:48

Det er et boligkrakk på gang. Ikke så rent lite heller. Og når Erna sier det går så meget bedre nå og at alle skyer er borte fra himmelen , så er det prate tøv.

Det meste går galt nå om dagen. Industriproduksjonen går ned , naturlig nok. Boligsektoren har overtatt som driver av markedet. Da er det logisk at det dabber av når boligprisene synker. Det blir heller ikke bedre når frp og Listhaug driver å skremmer folk fra å komme hit. Og til og med får folk til å forlate landet vårt.

Det er litt selsomt å se hvordan det stemmer i forholdt til forrige gang vi hadde krakk i Oslo området på 90 tallet. 3 år etter krakket på børsen i 1987.

KRAKK ER DEFINERT SOM ET FALL PÅ OVER 20 % OVER NOEN MÅNEDER. 

Synes Siv krakket klinger godt selv om hun ikke har skyld i det som skjer nå. Dette er resultat av oljeprisfallet og mangel på statlig vilje til å holde igjen boligproduksjon og komme med det i offfentlig regi nå når fallet kommer. Det vil si at naturlig inngripen bør skje om ett par år når bunnen er nådd i markedet.

Det er ikke få mennesker som kommer til å miste jobb og bolig . Mange vil sulte og Nav vil bli satt under press.

Folk vil undres på hvordan dette kunne skje. Dette er baksiden av kapitalismen. Folk vil miste sine pensjoner. (private ) For staten har allerede stjælt en del av den offentlige pensjonsordningen.

 

(Innlegget ble redigert 07.08.17 14:49)

RogerMaar
RogerMaarInnlegg: 3290
08.08.17 10:11
frode57: Det er et boligkrakk på gang. Ikke så rent lite heller. Og når Erna sier det går så meget bedre nå og at alle skyer er borte fra himmelen , så er det prate tøv.

En av hovedgrunnene til at boligprisene går ned er de strengere utlånsreglene som bankene har blitt pålagt av regjeringen. IHvis boligprisene fortsetter å stige 20% hvert år vil vi til slutt få en megaboble. Mye bedre at vi slipper litt luft ut av ballongen nå.

Dvs. at dette er en ønsket situasjon som er styrt politisk.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg