Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Selskapsform

NYTT TEMA
malacay3
malacay3Innlegg: 19027
02.05.18 20:45

Jeg har vurdert, og kommer til å ta over et lite sted som driver med takeaway. Det er uaktuellt med aksjeselskap, jeg skal drive dette stedet sammen med min samboer. Men det er han som kommer til å være der og ta seg av den daglige driften. Mens jeg tar det økonomiske ansvaret.

Dersom jeg forstår lovgivningen rett må vi være gift for at jeg skal slippe unna et ansettelsesforhold. Det holder ikke med at vi er samboere. Så har vi et alternativ med Delt ansvar, jeg sliter litt med hvordan det fungerer.

Beklager om jeg stiller dumme spørsmål, men for å si det enkelt, jeg ønsker å ta det økonomiske ansvaret for en liten bedrift hvor min samboer skal jobbe, uten å måtte ta jobben med arbeidsgiveravgift, pensjon, skatt etc.

Er rett og slett det enkleste å gifte oss ?

Malacay 

AccountsReceivable
AccountsReceivableInnlegg: 291
03.05.18 09:58

Aksjeselskap er vel det beste alternativet, i dag kreves det kun 30.000 kr i egenkapital, med et AS har man også begrenset personlig ansvar. Er det slik at AS er helt utelukket så kan dere starte et Ansvarlig Selskap (ANS/DS).

Oversikt over selskapsformer (Altinn)

spredo-the-original
spredo-the-originalInnlegg: 1505
05.05.18 21:58
malacay3: Jeg har vurdert, og kommer til å ta over et lite sted som driver med takeaway

Hvorfor er det uaktuelt med aksjeselskap?

Du må uansett ha mer enn 30.000 kronoer i kapital når du starter opp, så risikoen er den samme. (Ok, den er faktisk mindre med et AS, men det kan vi komme tilbake ti senerel)

DA og ANS... Om du absolutt MÅ velge noe, så skal du her velge DA.
I et ansvarlig selskap har eierne ubegrenset ansvar for selskapets forpliktelser. Det betyr at om selskapet ikke går som ønsket, vil kreditorene kreve ALT dekket av dere på eiersiden.
I et ANS er dere solidarisk ansvarlig for all gjeld, hvilket betyr at kreditorene kan gå etter dere begge for å få dekket ALT.
I et DA skriver dere i selskapsavtalen hvor mye hver enkelt av dere skal være ansvarlig for (%-andel) og så vil dere ikke skylde mer enn x% av totalen.

Men... jeg ser ingen grunn til ikke å gå for et AS med en gang. Den største fordelen er at det er LITT mer administrasjon og dokumentasjon.. så OM det går dårlig, så vil dere (faktisk) se det litt tidligere. Og spare penger på å gi opp tidligere.
Og om det går bra... så skatter dere som privatpersoer bare av de pengene dere tar ut av selskapet. (Selskapsskatten er lavere enn personskatten, så om dere har penger til overs sparer dere skatt på å la pengene bli i selskapet).

S

malacay3
malacay3Innlegg: 19027
08.05.18 18:35

Problemet mitt er at jeg måtte ta en veldig kjapp avgjørelse. Jeg takker for veldig gode råd, det ble DA hvor jeg har 99 % av ansvaret (og eiendelene), men jeg kommer til å høre på dere og bytte til aksjeselskap.

Fordelen med vgd, det finnes folk med kunnskap her inne.

Malacay 

spredo-the-original
spredo-the-originalInnlegg: 1505
10.05.18 02:45
malacay3: Fordelen med vgd, det finnes folk med kunnskap her inne.

We aim to please:)

Og siden jeg tidligere har blitt spurt om det samme:

Ja, isolert sett er skattetrykket litt høyere i et AS. Men om man bare har AS'et som lønnsinntekt jevner det seg noe ut med minstefradraget (som går på "lønnsinntekt")

Men den største fordelen er "administrasjonen". 
I et DA, om firmaet trenger penger, så setter du pengene inn på firmakontoen og driver videre. Fører det mot privatkontoen "den andre veien" og er ferdig med det. "Du har ikke tatt penger ut, du har skutt dem inn".

I et AS så skal du i utgangspunktet lage en låneavtale. Med renter og det hele. Du setter inn pengene på konto, og bokfører det som et lån. Ikke den helt store forskjellen.

Om det ikke går så bra med selskapet: I et AS slutter du å ta ut lønn, i et DA slutter du å ta ut "privatuttak". Mye det samme.

Men det viktigste:
Om et DA har mistet alle pengene er det ingen som hindrer deg i å drive videre. Det er uansett DU som må betale ALL gjelde tilslutt uansett.
I et AS må du til enhver tid vite at du har mer enn 50% av aksjekapitalen. Netto. Om du driver videre etter at 50% av aksjekapitalen er brukt opp risikerer du å være personlig ansvarlig for et etterfølgende underskudd.
Men OM du driver lovlig: Når du ser at 50% av aksjekapitalen er tapt må du ta et valg. Drive videre ved å skyte inn mer penger eller legge ned. (Dette er selvfølgelig et valg du BURDE tatt i et DA også, men erfaringsmessig SPAR folk penger inn i et DA ford "det ordner seg".) I et AS må dette formaliseres. Mer kapital inn, dokumentasjon, brønnøysundregistrene... Du får virkelig øynene opp for hva du risikerer. DA kan du ta en "informert beslutning".

Og OM du bestemmere deg for å legge ned, så risikerer du ikke mer penger enn aksjekapitalen du har skutt inn, og muligens lønn du ikke har tatt ut. (OG eventuelle garantier du har gitt som privatperson ved siden av)

Og om selskapet går bra:
I et DA skatter du fullt av HELE overskuddet, uansett hva du gjør med pengene.
I et AS skatter du bare fullt av de pengene du tar ut. Lar du penge stå i bedriften skatter du bare 24%. 

Men jeg ville sett mest på den "ER det verdt å skyte inn mer penger i dette, for når ting først går galt har folk en tendens til å vente for lenge med å kaste inn håndkledet." Formaliteter rundt innskuddet vil gjøre det hele mer "virkelig".

 

Uansett, lykke til:)

S

malacay3
malacay3Innlegg: 19027
10.05.18 13:27
spredo-the-original: Men jeg ville sett mest på den "ER det verdt å skyte inn mer penger i dette, for når ting først går galt har folk en tendens til å vente for lenge med å kaste inn håndkledet." Formaliteter rundt innskuddet vil gjøre det hele mer "virkelig".

Hvis ting går galt takler jeg tapet. Da er det rett og slett bare å selge igjen :)

Malacay

spredo-the-original
spredo-the-originalInnlegg: 1505
10.05.18 20:01
malacay3: Hvis ting går galt takler jeg tapet. Da er det rett og slett bare å selge igjen :)

Problemet er at de fleste tenker "det går nok bra". Og så tar de ikke ut "lønn" en måned eller to. 
Og så bruker de et kredittkort, for leverandøren måtte jo ha penger. Og da tar du heller ut penger for å dekke det enn å ta ut lønn måneden etter. Og så kommer husleien...

Poenget er at i et DA kan du flytte rundt på penger som du vil, de er dine alle sammen.
I et AS er det regler, og det ser litt styggere ut med "låne 20.000 kroner til firmaet, 1 års nedbetaling" fulgt av nytt lån 14 dager senere.

Uansett, lykke til. Det blir nok bra:)

malacay3
malacay3Innlegg: 19027
14.06.18 21:38
spredo-the-original: Uansett, lykke til. Det blir nok bra:)

Kommer til å gå i null hvertfall. Men du har rett i en ting. Hvor mange telefoner med tilbud om kreditt, firmatelefon til "bare" 2000 kr, måneden, oppføring i den kjente "nyeintrenettkatalogen" etc jeg har fått. Det er helt groteskt. Heldigvis har jeg vett nok til å si nei, men snakk om å bli pepra.

Verste var faktisk 180.no som ringte meg for at vi skulle bli enige om hvordan den endelige oppføringen skulle være. 

Jeg påpeker at jeg aldri har snakket med de om noen oppføringing, hvorpå vedkommende svarer at det er gratis, det er bare tilleggsopplysninger jeg skal betale for.  

Jeg blir litt grinete og sier at jeg vil ha hverken vanlige opplysninger eller tilleggsopplysninger og ber de slutte å ringe meg.

Sluttkommentar fra selger: " Det kommer til å bli vanskelig å finne firmaet ditt".

Skal nok leve med det.

Malacay 

spredo-the-original
spredo-the-originalInnlegg: 1505
15.06.18 00:12
malacay3: Heldigvis har jeg vett nok til å si nei, men snakk om å bli pepra.

Det er en av de morsomme tingene med Norge.

Som privatperson er du offisielt idiot. Du er ikke ansvarlig for noe av det du gjør, du har allvedens løsninger for å komme ut av avtaller... angrerist, ideer om "vesentlig urimelig for deg som kjøper"...

Når du starter et firma blir du plutselig "smart"... og du er ansvarlig for ALT, også de tingene du aldri har visst om...

msoder
msoderInnlegg: 2
28.06.18 08:34

Intresant inlägg! Det är samma sak i Sverige kan jag meddela... Om du söker mer info om skillnaden mella AS och ENK så kan du finne det här. Själv hade jag försöka att starta ett AS och gjort mitt bästa för att kunna lägga in de 30 000 som krävs. Det är ju tråkigt om (mot all förmodan så klart) någon blir magsjuk eller liknande av din mat och stämmer dig. Har du då ett ENK så kan du bli personligen betalningsskyldig, men det kommer du aldrig att bli om du har ett AS. Kanske ett lite dåligt exempel eftersom du så klart kommer att vara supernoga med maten, men hoppas att du förstår vad jag menar. 

Marchionni
MarchionniInnlegg: 6999
29.06.18 18:12
spredo-the-original: Når du starter et firma blir du plutselig "smart"... og du er ansvarlig for ALT, også de tingene du aldri har visst om...

Ja, dette er faktisk litt interessant. Jeg eide for noen år siden et AS som det ikke lenger var aktivitet i og var for sent ute med å levere årsregnskapet. Konsekvensen var dagsbøter i samme størrelsesorden som det DNB eller Telenor ville fått.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg