Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Ikke noe tema om næringsliv

NYTT TEMA
politikk
politikkInnlegg: 28479
29.08.18 04:56

økonomi kan komme av og skape ett marked eller og foredle ett produkt til en smaksammensetning noen liker.   Joda.. Det kan bli ett moteprodukt og ikke bare ett kvalitetsprodukt.

eksempel med kaffebønner som øker sin markedspris etter tur gjennom elefant mage.  Årgangs vhiskey eller cognac vs ferskvare med datostempling.   Noe er smak og virkning og annet er kansje bare reklame for egen drit.

pris er gjerne uansett ett produkt av produksjonskostnader selv om reklame kortvarig kan hype opp prisen til langt over dette.

prisen som ikke gjenspeiler kvalitet elker motefiksjon er avhengighet som av vann og heroin.  Kan selges i alle kvaliteter til alle uansett pris.  Eneste løsning er konkurranse som tilbyr bedre og billigere produkter av det samme.

status produkter har som regel høy kvalitet og oppnår denne over tid i samnenligning med konkurrenter.  Men betyr ikke at prisen gjenspeiler totalkostnaden som toyota vs mercedes og bmw eller merkeklær / moter og tilsvarende andre fabrikater.

4 x pris pr volum for halvparten nytteverdi ?

AccountsReceivable
AccountsReceivableInnlegg: 319
29.08.18 09:12

At pris ikke nødvendigvis samsvarer med kvalitet/nytteverdi er gammelt nytt. Hva er det egentlig du vil frem til, eller spør om?

RogerMaar
RogerMaarInnlegg: 3430
01.09.18 14:12

Markedsøkonomien vil regulere de"problemene" du ramser opp her. Hvis noen tilbyr et produkt som er enkelt og bliig å lage til skyhøy pris vil det komme nye aktører i markedet som vil selge billigere.

Forøvrig er det helt feil at prisen i hovedsak er et "produkt av produksjonskostnadene". Den må dekke mye, mye mer enn som så. Kan nevne lønn til alle i administrasjonen, utgitfter til husleie, strøm, forsikringer, etc. Og ikke minst utviklingskostnadene. En barberhøvel fra Gillette kan koste flere milliarder i utvikling, hva tror du det koster å utvikle en ny BMW?

politikk
politikkInnlegg: 28479
02.09.18 01:06

Accountsreciva : at kvalitetsvare er vanskelig og skape.

en del ting som apper og moteprodukter er ganske kortvarig. Men ikke noe som skaper varige arbeidsplasser.

skal det bli langvarig og sikkert inntektsprodukt så må det ofte være helt ny teknologi eller en smak på mat og drikke det er veldig vanskelig og etterligne som coca cola og budweisser.

jeg tror ikke norge er i stand til og utvikle langvarig lønnsomme konsepter.   El-bil lot norge renne ut av hendene og garantert ikke være med i starten og utvikle merkevare rundt cannabis som legaliseres mer og mer i hele verden.

reklame vil neppe lønne seg hvis ikke selve produktet er veldig godt. Eksempelvis kan vi ta norsk billigmerke på øl og reklamere over hele verden.   Det kan nok selge litt men ikke i lengden hvis det ikke er bedre enn konkurrent produkter.

vil vel frem til hva norge kan leve av og skape av litt langvarige arbeidsplasser i fremtiden.   Dette med koding og utvikling av dataspill er nok en oppblåst boble. For det skal bli vanskelig og skape konsepter som call of duty, gran tourismo og terminator.  Altså elektronisk underholdning som det kan bygges videre og videre på.

politikk
politikkInnlegg: 28479
02.09.18 01:09

Rogermaar : alt du nevner og mye mer er produksjonskostnadene.

hver og en av delene på produksjonskostnadene må være billigere enn hos konkurrerende produkt for og ta markedsandeler.

AccountsReceivable
AccountsReceivableInnlegg: 319
07.09.18 00:48
politikk: Dette med koding og utvikling av dataspill er nok en oppblåst boble. For det skal bli vanskelig og skape konsepter som call of duty, gran tourismo og terminator.  Altså elektronisk underholdning som det kan bygges videre og videre på.

Kvalitetsvare er selvfølgelig vanskelig å lage, det vil jo som regel kreves sterkere krefter på investeringssiden om man skal sørge for kvalitet i alle leddene gjennom en utvikling og produksjonsprosess hvor man samtidig står uten noen form for inntekt (dette er jo riktig nok rettet mer mot nye bedrifter/markeder). Personlig tviler jeg ikke på at Norge i fremtiden skal klare å utvikle lønnsomme konsepter om man har et langsiktig perspektiv, vi satser stort på teknologi i her i landet, men det er selvfølgelig ikke slik at vi klarer å etablere oss på et internasjonalt marked ”over natten”. IT er kommet for å bli og vi må nok belage oss på at mange arbeidsplasser som i dag fylles av fysisk arbeidskraft vil bli erstattet av automatiserte programvarer og maskiner, et marked som vi enda kan klare å etablere oss i. Det jeg tror vi kanskje begge er enige i er at det trengs enda mer målrettet satsning innen flere industrier.

Jeg ville bare kommentere litt rundt spillindustrien som du snakker om, for den har jeg personlig god kjennskap til. Industrien vokser enormt fra år til år, bare i 2017 vokste omsetningen i industrien med 10%. E-sport opplever en voldsom vekst til tross for at det fortsatt er en industri helt i startgropen og det er fullt mulig for norske selskaper å etablere seg her, men det kreves selvfølgelig unge mennesker som forstår mulighetene og som er i stand til å presentere nye og innovative løsninger. Verdensmesterskapet i League of Legends nådde i fjor nye høyder med over 100 millioner seere, verdensmesterskapet i DOTA 2 endte med et prize pool på over 25 millioner dollar – begge mesterskapene ble skapt for under 10 år siden. Elektronisk underholdning er nok mye større enn du kanskje tror, jeg har selv vært en del av det norske e-sport miljøet i mange år og interessen har ikke gjort noe annet enn å vokse siden 90-tallet. En av grunnene til at det vokser så enormt nå for tiden er at det har blitt mer akseptert blant folk flest å være ”gamer”, selv i voksen alder. Slik jeg observerte det på tidlig 2000-tallet så ble e-sport miljøet en veldig imøtekommende arena for unge mennesker, mens man i mange idrettsmiljøer risikerte å bli ”fryst ut” fordi man ikke var god nok ble man tatt godt i mot e-sport miljøet uten at man nødvendigvis måtte være en del av et lag eller en spiller i verdensklasse. Det at e-sport nå blir større og større gjør nok at terskelen for at unge (og for så vidt også voksne) skal bli en aktiv del av miljøet lavere enn noen gang.

(Innlegget ble redigert 07.09.18 00:53)

politikk
politikkInnlegg: 28479
07.09.18 01:25

Accountsreceiva : jeg tror norge må forberede seg på mye mer kortvarige arbeidsplasser enn vi har hatt tidligere. 

Det vil nok uansett hvordan verdensøkonomien og teknologisk utvikling går og kan regnes som stabil etterspørsel er jo mat, energi, metaller og det noen ikke liker som rusmidler.    Jeg tror ikke norge er relativt sikker leverandør på noe annet enn olje og laks som kan skape stabile og varige arbeidsplasser.     Dette er langt for lite til og ha sysselsettingsgraden vi har hatt tidligere.

merkevare som gir lisensinntekter blir alfa og omega for sikker økonomisk inngang.   Norge vil nok la slike muligheter gå fra seg med og ikke være med på utvikling av produkter eller droppe investering i slike selskaper av etiske grunner.

jeg tipper f.eks at cannabisindustrien vil bli både lønnsom og varig når etterhvert lovlige produkter tar markedet fra de leverandører verden sliter med i dag.   Norge vil nok skygge unna investering og merkevarebygging.   Blir B produkter som produseres kansje på lisens i norge i bestefall.  Lisensproduksjon er også arbeidsplasser men ikke like god økonomi som lisensrettigheter.

det er veldig mange i verden som har it kunnskaper etterhvert og norge klarer nok ikke og lage stor software som windows, apple og andre store kundemasser bruker og stadig utvikle disse i varig stabile arbeidsplasser.

det meste av småindustri har måttet gi opp i norge gjennom tidene og dette tror jeg også blir tilfellet for it-utvikling.   Norge mister mer og mer av de teknologiske og ressursmessige fortrinnene vi har hatt til resten av verden og kan ikke oppnå samme lønnsomhet på arbeidsplasser og produkter.

de som klarer og lage 3D briller like lette som solbriller får nok ett stort marked og merkevarenavn.   Tror ikke det blir norsk fabrikat.

politikk
politikkInnlegg: 28479
07.09.18 21:33

Accountsreceiva : har vært på nyhetene om norsk batteri til el-biler med bedre kapasitet og nå nettopp om norsk utviklet batteri til mobiltelefoner.   Litt mindre kapasitet men brannsikkert i forhold til at det er av fast og ikke flytende innhold.

det er slikt norge må sikre seg rettigheter til og produsere på norsk jord.   Veldig få ting med potensiale for verdensmarked.

utnytter ikke norge de få mulighetene som dukker opp så får vi sysselsettingproblemer i fremtiden.

AccountsReceivable
AccountsReceivableInnlegg: 319
10.09.18 16:50

Her er jeg enig med deg, teknologi som er utviklet i Norge bør også produseres i Norge. Her har vi mye å gå på, litt mer nasjonal stolthet blant investorer hadde vi ikke tatt skade av.

AccountsReceivable
AccountsReceivableInnlegg: 319
10.09.18 16:52
politikk: Accountsreceiva : har vært på nyhetene om norsk batteri til el-biler med bedre kapasitet og nå nettopp om norsk utviklet batteri til mobiltelefoner.   Litt mindre kapasitet men brannsikkert i forhold til at det er av fast og ikke flytende innhold.

Har du btw en link til dette? Hadde interessant å lese hva dette dreier seg om.

politikk
politikkInnlegg: 28479
11.09.18 01:54

Accountsreceiva : angående det siste med mobilbatterier har jeg ikke hørt hvem.  Men bilbatterier var visst utviklet på kjeller og skulle prøves ut de neste to år.

antar det går og google dette.

ikke godt og vite når konkurranse og bedre teknologi innhenter norskutviklet.  Men få ting har jo potensiale til verdensmarked, så hvis ikke norge utnytter de få muligheter som finnes sliter vi nok.

RogerMaar
RogerMaarInnlegg: 3430
11.09.18 11:20
politikk: Rogermaar : alt du nevner og mye mer er produksjonskostnadene.

Nei, vanligvis skiller man mellom produksjonskostnader og NRE-kostnader (Engangskostnader / Ikke repeterbare). Her ligger blant annet utviklingskostnader, prototyping, testing, investering i fasiliteter, roboter, etc.

i tillegg kommer selvsagt en kalkulert margin som skal gi overskudd til bedriften og avkastning til eierne.

politikk
politikkInnlegg: 28479
11.09.18 13:02

Rogermaar : du kan definere dette akkurat som du vil. Men kapitalen brukt til slike formål skal tjenes inn igjen og utgjør utsalgsprisen på produktet.   Forenklet kalt produksjonskostnader.

utvikling og årelang forskning på medisiner er godt eksempel.

ikke fullt så langvarig og dyr utvikling som elektroniske spill er annet eksempel som ikke vil bli produsert uten at alle kostnader forventes og kunne dekkes inn.

rentekostnader er noe som betyr mye på store investeinger.  Det gjør at kun de med sparekapital fra før kan gjøre tunge investeringer.

RogerMaar
RogerMaarInnlegg: 3430
13.09.18 11:21
politikk: ikke fullt så langvarig og dyr utvikling som elektroniske spill er annet eksempel som ikke vil bli produsert uten at alle kostnader forventes og kunne dekkes inn. rentekostnader er noe som betyr mye på store investeinger.  Det gjør at kun de med sparekapital fra før kan gjøre tunge investeringer.

Alle kommersielle produkter må ha en prognose som tilsier fortjeneste før de settes i produksjon.

Det er selvsagt avhengig av hvert enkelt prosjekt om det er mulig å få lån, først og fremst hva man kan stille som sikkerhet. Sparekapital er selvsagt en fordel, men lånefinansiering er heller ikke direkte uvanlig.

De som kritiserer utbyttepolitikken har en tendens til å glemme kapitalkostnadene. Hvis du investerer 10 mill i f.eks. en privat barnehage, må du ta utbytte tilsvarende renter og inflasjon for å gå i null. Dvs. flere hundre tusen pr. år. Utbyttet skal også skattlegges, slik at man må øke ytterligere 30%.

politikk
politikkInnlegg: 28479
13.09.18 12:43

Rogermaar : utbytteskatt på sparekapital er lik uansett om pengene står på sparekonto eller gir avkastning som investering.

det er renter på lån som først og fremst må dekkes inn. Og i tillegg avdrag på lån.   Det er risiko for og tape pengene hvis ikke investeringen går rundt med inntekter etterpå.

en bedrift med nedbetalt lån har liten risiko for og gå konkurs hvis enkeltmannsforetak og ingen ansatte med løpende lønnsutgifter og andre utgifter som ikke kan stoppes.  Men det er likevel ingen inntektsgaranti for fortsatt drift.   Dvs...pengene som er nedlagt i bedriften ville da formert seg på bankonto fremfor og bare spises opp av inflasjon alene.

likevel må det betales formueskatt av lokaler og maskiner uten inntekt ?   Formueskatt kan betales hvis renter som inntekt.  Men ikke hvis maskinene står stille og ikke får inn en krone.

da kan faktisk næringsvirksomhet gå konkurs grunnet formueskatt alene.  Men de fleste redder seg vel på og fortløpende selge ut brukt utstyr slik at bedriften ribbes mer og mer år for år.

politikk
politikkInnlegg: 28479
21.09.18 14:35

Rogermaar : her er forslag til billige relevante produkter med verdensmarked og miljøperspektiv :

overganger fra alle bartirimerker til hverandre i samme spenningserie.    Dette vil gjøre at alle verktøymerker kan hrukes om hverdandre med samme batteri og samme spenning.

1. Verdensmarked.

2. Lite og billige utviklingskostnader og billige produksjonskostnader med plastdeksler og metallkontakter.

3. Kan reklameres som miljøbesparende og miljøvennlig i forhold til kjøp av nye batteriserier.

4. Produseres i norge uten lisenser til utenlandsproduksjon.   Sikrer store inntekter og arbeidsplasser.

hvem har grunderen i seg til slike revolusjonerende produkter med liten risiko og forholdsvis liten investeringskapital ?

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg