Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Fattigfolk må skjerpe seg

NYTT TEMA
Lammeskinn
LammeskinnInnlegg: 108
15.09.18 15:49

Hvorfor klarer man ikke å styre økonomien sin? Er det en medfødt skavank eller mangel på impulskontroll som gjør at enkelte ikke forstår at penger må betales tilbake når de lånes, eller at støtten fra NAV ikke strekker til røyk og alkohol? 

skapape
skapapeInnlegg: 140
18.09.18 12:38

Hva ønsker du å oppnå med dette denne tråden?

A_Øivind
A_ØivindInnlegg: 12481
25.09.18 14:14
Lammeskinn: Hvorfor klarer man ikke å styre økonomien sin? Er det en medfødt skavank eller mangel på impulskontroll som gjør at enkelte ikke forstår at penger må betales tilbake når de lånes, eller at støtten fra NAV ikke strekker til røyk og alkohol?

Noen mennesker har sikkert kastet bort pengene sine, men de fleste ufrivillig fattige har nok rett og slett vært litt uheldige. De er innvandrere, alkoholikere, enslige mødre, uføre, pensjonister, energispekulanter på Nasdaq osv. Det er ikke så enkelte å komme ut av det igjen selv om de lever forsiktig.

Wenger_Love
Wenger_LoveInnlegg: 1905
26.09.18 02:17

Øyvind: folk som over tid i Norge er fattige; er dårlige med penger. Selv om det selvfølgelig finnes mange nyanser og g tragiske historier. 

A_Øivind
A_ØivindInnlegg: 12481
26.09.18 08:05
Wenger_Love: folk som over tid i Norge er fattige; er dårlige med penger.

Under er en lenke til en artikkel fra 2013 som forteller litt om hvem de fattige i Norge er. Artikkelen er 5 år gammel, men mønsteret har nok ikke endret seg så mye. Jeg vil imidlertid tippe at andelen innvandrerfamilier blant de fattige har økt.

Ellers er jo ikke fattigdom noe absolutt i Norge, men må ses i forhold til den øvrige befolkningen. En fattig person i Norge kan være steinrik sammenlignet med de virkelig fattige i verden.

Dagsavisen - Hvem er de fattige

bjarsvei
bjarsveiInnlegg: 3747
26.09.18 08:18

Innledning i tråden. .. i utgangspunktet så har du ingen verdens ting med hva og hvordan et individ bruker sine penger ...det er mangel på folkeskikk å utnevne seg selv til moralens vokter som bruker hverdagen sin på å skarve om de ekle fattige og hvorfor de er fattig og hva de bruker pengene sine til og hva de skulle brukt dem til...

KongOlav2
KongOlav2Innlegg: 40765
26.09.18 08:23
bjarsvei: Innledning i tråden. .. i utgangspunktet så har du ingen verdens ting med hva og hvordan et individ bruker sine penger ...det er mangel på folkeskikk å utnevne seg selv til moralens vokter som bruker hverdagen sin på å skarve om de ekle fattige og hvorfor de er fattig og hva de bruker pengene sine til og hva de skulle brukt dem til...

Dersom en person bruker f.eks. 2000 kr per måned på røyk om økonomien er skral i utgangspunktet, så fortjener man tyn. Spesielt om man har barn å forsørge.

bjarsvei
bjarsveiInnlegg: 3747
26.09.18 08:31

Værste våset jeg har hørt..du har INGENTING med hva folk gjør med pengene sine, og det å formene seg på det hører hjemme på kjøpesenter kaffeene der 70 åringene sitter hver dag og skarver den type sladderi til hverandre om alt og alle ..de sitter i små klubber der hver dag og driver med denslags..forkastelig..en som bli fanget i fiskegarnet nav , kommer ikke ut av det garnet i livet så om en som lever av nav bruker stønaden til alkohol eller narkotika , så får nå de personen noen timer pr mnd med positive følelser pr mnd ...det unner jeg alle.

KongOlav2
KongOlav2Innlegg: 40765
26.09.18 08:36
bjarsvei: Værste våset jeg har hørt..du har INGENTING med hva folk gjør med pengene sine, og det å formene seg på det hører hjemme på kjøpesenter kaffeene der 70 åringene sitter hver dag og skarver den type sladderi til hverandre om alt og alle ..de sitter i små klubber der hver dag og driver med denslags..forkastelig..en som bli fanget i fiskegarnet nav , kommer ikke ut av det garnet i livet så om en som lever av nav bruker stønaden til alkohol eller narkotika , så får nå de personen noen timer pr mnd med positive følelser pr mnd ...det unner jeg alle.

Dersom folk er single, ikke har ansvar for noen andre og bruker pengene på røyk for å kjøpe seg elektronikk, gå på cafeer eller ferieturer, er det samme for meg om de er så dumme.

Men om de har ansvar for barn og dette går utover barna, er det noe helt annet. Forventing, spørsmål eller søknad om høyere stønader fra NAV bør også være totalt uaktuelt så lenge man bruker penger på røyk, alkohol, osv.

bjarsvei
bjarsveiInnlegg: 3747
26.09.18 08:40

En fattig skal kunne bruke sine penger fritt og rikfolk skal kunne ha tingene sine ifred fra de fattige...selv om tjuvpakket i staten er robberne der i gården 

KongOlav2
KongOlav2Innlegg: 40765
26.09.18 08:41
bjarsvei: En fattig skal kunne bruke sine penger fritt og rikfolk skal kunne ha tingene sine ifred fra de fattige...selv om tjuvpakket i staten er robberne der i gården

Så staten som deler ut penger til nav-ere er "robberne", mens folk som bruker penger på røyk/alkohol i stedet for å gi barna sine en trygg oppvekst skal man synes synd i? Er det det du sier?

bjarsvei
bjarsveiInnlegg: 3747
26.09.18 08:43

Kong Olav , ja har man ansvar for andre liv så er det noe annet..men uanz så er det en taushetsbelagt affære i nav og ikke noe folk flest skal legge seg opp i. Det er en uting at vi skal gå rundt å Hauke over hverandre. 

KongOlav2
KongOlav2Innlegg: 40765
26.09.18 08:44
bjarsvei: Kong Olav , ja har man ansvar for andre liv så er det noe annet..men uanz så er det en taushetsbelagt affære i nav og ikke noe folk flest skal legge seg opp i. Det er en uting at vi skal gå rundt å Hauke over hverandre.

Greit nok. Da er vi iallfall halvveis enige.

(Innlegget ble redigert 26.09.18 08:45)

FrannyLee
FrannyLeeInnlegg: 16942
26.09.18 08:47
bjarsvei: Innledning i tråden. .. i utgangspunktet så har du ingen verdens ting med hva og hvordan et individ bruker sine penger ...det er mangel på folkeskikk å utnevne seg selv til moralens vokter som bruker hverdagen sin på å skarve om de ekle fattige og hvorfor de er fattig og hva de bruker pengene sine til og hva de skulle brukt dem til...

Noe av problemet er vel at det i Norge finnes en plass mellom 4 og 5 millioner voktere av denne såkalte moralen.

Bill_Babba
Bill_BabbaInnlegg: 5736
26.09.18 12:15

Ja. og hva er fattig?

En familie på 5, med en felles inntekt på 600 000,- er  Fattig i Norge.

Øker en felles inntekt til 750 000,- så er en fortsatt fattig.

En familie på 5 med totalinntekt på 750 000 i året har ikke økonomi til å kjøpe en bolig der det er flest jobber i Norge mer.

Med en bitte liten økning, til like over 800 000 i året, så an dem plutselig kjøpe bolig i områder med mye jobb. Og en er i nedre del av normalen.

 

Du kritiserer fattige, fordi dem er i enkle jobber du ikke ønsker å betale for, som du likevel trenger. eks. renhold på din egen arbeidsplass. Dem som stabler matvarene dine i hyllende slik at du finner dem med en gang. osv.

Uten å tenke på mat de fleste vi ser i Luksusfellen, er par med mye høyere inntekt en hva du har. 

Wizzard
WizzardInnlegg: 20091
28.09.18 09:25

Det burde ikke være mulig å låne mere penger ut enn det man kan håndtere. Her har utlåner ansvaret 100%

 

GreySerpent
GreySerpentInnlegg: 22976
28.09.18 09:32
KongOlav2: Spesielt om man har barn å forsørge.

Den dagen man setter egne behov foran barnas, fortjener man i høyeste grad tyn ja!

Rainmaker
RainmakerInnlegg: 55537
28.09.18 10:52
Wizzard: Det burde ikke være mulig å låne mere penger ut enn det man kan håndtere. Her har utlåner ansvaret 100%

Hipp hurra, fritt frem for å misligholde lån.

Il-Pirata
Il-PirataInnlegg: 21559
21.11.18 23:27
Bill_Babba: hva er fattig?

Det motsatte av rik.

De fleste i Norge i dag er fattige, selv om de kjører Tesla og lever i en illusjon og selv tror de er rike (noe politikere og pressen til stadighet tuter om, at nordmenn er så jekelig rike, men dette er feil). Gjeldsbyrden er enorm hos Ola Nordmann og bankene har balletak på veldig mange og kommer det et boligkrakk, eller rettere sagt ikke om men når krakket igjen kommer og boligens oppskrytte verdi blir halvert, så vil mange sitte igjen med minus om boligen blir solgt. Da skal det bare en skilsmisse til, eller å bli ufør eller arbeidsløs så er den personlige krisen et faktum.

Rikdom er å være fri (gjeldsfri), noe ikke så mange er i dag.

(Innlegget ble redigert 21.11.18 23:36)

Il-Pirata
Il-PirataInnlegg: 21559
21.11.18 23:47
Wizzard: Det burde ikke være mulig å låne mere penger ut enn det man kan håndtere. Her har utlåner ansvaret 100%

Jepp, men det spiller ingen rolle, fordi dette desverre er en ønsket politikk. Penger skapes av gjeld i dette FIAT-penge systemet og ikke av verdiskapning. Dette økonomiske systemet krever hele tiden vekst og noens penger er andres gjeld. Hele tiden kreves nye penger inn i systemet og for å få til dette, må bankene som er de eneste som har lov å "lage penger", låne de ut. Betaler en tilbake, vil pengene forsvinne, mens renter og gebyrer derimot er bankenes inntekter.

For å sitere Henry Ford: Hvis folk virkelig forsto pengesystemet, ville de gjort opprør.

Bill_Babba
Bill_BabbaInnlegg: 5736
26.11.18 19:49
Il-Pirata: De fleste i Norge i dag er fattige, selv om de kjører Tesla og lever i en illusjon og selv tror de er rike (noe politikere og pressen til stadighet tuter om, at nordmenn er så jekelig rike, men dette er feil). Gjeldsbyrden er enorm hos Ola Nordmann og bankene har balletak på veldig mange og kommer det et boligkrakk, eller rettere sagt ikke om men når krakket igjen kommer og boligens oppskrytte verdi blir halvert, så vil mange sitte igjen med minus om boligen blir solgt. Da skal det bare en skilsmisse til, eller å bli ufør eller arbeidsløs så er den personlige krisen et faktum.

Ja, noe er du inne på.

Litt av tankene jeg hadde, når jeg nevnte mine lønns eksempler.

Derfor blir TS helt feil.

Siden det blir politisk styrt slik, via banker. Lager en falsk kjøpekraft.

 

Får meg til å tenke på meg selv. Har 2 X inntekt i lån på min bolig i Bergen....

Il-Pirata
Il-PirataInnlegg: 21559
28.11.18 04:16
Bill_Babba: Får meg til å tenke på meg selv. Har 2 X inntekt i lån på min bolig i Bergen....

Det er heldigvis ikke helt umulig å klare om du skulle være skikkelig uheldig. Selv var jeg uheldig og ødela meg under arbeide og hadde jeg hatt gjeld da hadde jeg måttet gå fra gård og grunn iom. at uføreforsikring ikke er i tankene når en er frisk og rask og driver eget foretak. Men så kan jeg jo si at jeg tidligere i livet prioriterte hardt å bli gjeldfri og det ble min forsikring og redningsplanke.

Bill_Babba
Bill_BabbaInnlegg: 5736
28.11.18 21:19
Il-Pirata: Det er heldigvis ikke helt umulig å klare om du skulle være skikkelig uheldig. Selv var jeg uheldig og ødela meg under arbeide og hadde jeg hatt gjeld da hadde jeg måttet gå fra gård og grunn iom. at uføreforsikring ikke er i tankene når en er frisk og rask og driver eget foretak. Men så kan jeg jo si at jeg tidligere i livet prioriterte hardt å bli gjeldfri og det ble min forsikring og redningsplanke.

 Med jobbens ordninger, så vil jeg garantert bli total gjeldfri om jeg skulle skade meg, og jeg får erstatning slik at event trygd, med forsikrings tillegget, så får jeg samme inntekt som jeg har pr i dag, fram til jeg blir pensjonist. 

Det er være med rente oppgang. Jeg tåler maks 14% boliglån rente.

Det kan bli stygt.

Farmer
FarmerInnlegg: 1931
23.12.18 04:20
Il-Pirata: Jepp, men det spiller ingen rolle, fordi dette desverre er en ønsket politikk. Penger skapes av gjeld i dette FIAT-penge systemet og ikke av verdiskapning. Dette økonomiske systemet krever hele tiden vekst og noens penger er andres gjeld. Hele tiden kreves nye penger inn i systemet og for å få til dette, må bankene som er de eneste som har lov å "lage penger", låne de ut. Betaler en tilbake, vil pengene forsvinne, mens renter og gebyrer derimot er bankenes inntekter

Dette er oppskriften på ting som har skjedd før i historien, flere ganger. Alvorlig på 30 tallet, ubehagelig i Norge på 80 tallet, og "litt" krise i Hellas og Island for ca 10 år siden, utløst i USA.

Men, dette skal da være markedsøkonomiens naturlige reguleringsform sier de lærde. Nok rett det. Det fritar uansett ikke det sosiale aspektet ved saken.

fazz
fazzInnlegg: 25479
23.12.18 05:03
Il-Pirata: De fleste i Norge i dag er fattige, selv om de kjører Tesla og lever i en illusjon og selv tror de er rike (noe politikere og pressen til stadighet tuter om, at nordmenn er så jekelig rike, men dette er feil). Gjeldsbyrden er enorm hos Ola Nordmann og bankene har balletak på veldig mange og kommer det et boligkrakk, eller rettere sagt ikke om men når krakket igjen kommer og boligens oppskrytte verdi blir halvert, så vil mange sitte igjen med minus om boligen blir solgt.

>>> Tull. "Ingen" i Norge i dag som bor i "egen" bolig er fattige, de aller aller fleste har mye større verdi i boligen enn hva de har i gjeld. Ett "boligkrakk" betyr i praksis en kjapp reduksjon i verdien på boligen på ca 20%. Det betyr at dersom boligen din er verdt 5 millioner i dag, så er den verdt 4 millioner om kort tid. Dette i seg selv har ingen betydning, boligen din kunne ha blitt verdt 0 kroner over natta uten at det har noen betydning. 

Det har KUN betydning dersom du MÅ selge. Hovedgrunnen til at folk i dag selger bolig er fordi de kjøper større og finere bolig med fortjenesten de har opplevd med prisoppgang på den gamle boligen. Så lenge du fortsetter å betale lånet ditt til banken så driter banken i om papirverdien på boligen din er 0 kroner eller 5 millioner. Problemet til folk kommer ved endring i livssituasjon, skilsmisse, arbeidsledighet, sykdom etc. Altså at din økonomiske situasjon endrer seg relativt brått. Men dette er ett problem for de samme personene uansett om det er ett krakk eller ikke, det er bare at krakket gjør den økonomiske situasjonen 20% verre. Men dersom du gjennomgår en skillsmisse så tilsvarer det for deg at du "mister" halvparten av verdien i boligen, noe som er langt verre enn ett "boligkrakk". 

Så nei, ett boligkrakk påvirker ikke nevneverdig folk flest sin økonomi, så lenge arbeidsledigheten er lav og rentene er lave. Det er mye verre for folk flest om f.eks rentene stiger kraftig i løpet av kort tid, men det er ingen ting som tilsier det. Og dersom du er redd for det så for guds skyld bind rentene på lånet ditt i 10 år og du sover godt.

(Innlegget ble redigert 23.12.18 05:03)

RogerMaar
RogerMaarInnlegg: 3481
02.01.19 11:54
Il-Pirata: Det motsatte av rik. De fleste i Norge i dag er fattige, selv om de kjører Tesla og lever i en illusjon og selv tror de er rike (noe politikere og pressen til stadighet tuter om, at nordmenn er så jekelig rike, men dette er feil). Gjeldsbyrden er enorm hos Ola Nordmann og bankene har balletak på veldig mange og kommer det et boligkrakk, eller rettere sagt ikke om men når krakket igjen kommer og boligens oppskrytte verdi blir halvert, så vil mange sitte igjen med minus om boligen blir solgt. Da skal det bare en skilsmisse til, eller å bli ufør eller arbeidsløs så er den personlige krisen et faktum. Rikdom er å være fri (gjeldsfri), noe ikke så mange er i dag.

Jeg blir av og til satt opp som parkeringsvakt ifm. arrangement for frivillige organisajoner, dvs. håndballturneringer, skirenn, osv. Avgiften er vanligvis 50 kroner.

Dette slår aldri feil; Flere av de som ankommer i Volvo XC90, BMW A5 eller Tesla synes det er en skandale å måtte betale 50 kroner i avgift. Mens de som dukker opp i en rustete 98' Avensis aldri har noen innvendinger.

Jeg tenker at man kanskje ikke bør kjøre en bil som koster 20.000 pr. måned i verditap når det svir så fælt å betale 50 kroner i parkeringsavgift til det lokale idrettslaget. Da er du enten ekstremt gjerrig, eller du har satt deg selv i en unødvendig situasjon.

(Innlegget ble redigert 02.01.19 11:59)

Klikk for å gå tilbake til toppen