Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Fall i forbruk?

NYTT TEMA
karichristoffersen55

Innlegg: 910

Jeg synes det virker som om folk flest gjør færre  og mindre innkjøp bare på siden maidagene. Alt trenger man ikke av mat og husholdningsprodukter og mange reagerer ksnskje mye på embalasjer o.l og har så nok i hjemmene sine kanskje. Skjer det en dreining i forbruket vårt og at folk flest sparer mer? Jeg synes jeg har observert mye forskjell når jeg har vært i butikken sammenliknet med tidligere. Økt miljøbevissthet?

Palimpsest

Innlegg: 6198
Palimpsest
27.09.19 17:47

Om man skal argumentere for fall i forbruk så er nok reallønnsnedgang og stadige rentehevinger mer funderte enn observasjoner på butikken.


Men det er mange ting som kan føre til en dreining i forbruket, og økt miljøbevissthet er én av dem.

fargerik

Innlegg: 69595
fargerik
29.09.19 16:18
karichristoffersen55: Jeg synes det virker som om folk flest gjør færre og mindre innkjøp bare på siden maidagene. Alt trenger man ikke av mat og husholdningsprodukter og mange reagerer ksnskje mye på embalasjer o.l og har så nok i hjemmene sine kanskje. Skjer det en dreining i forbruket vårt og at folk flest sparer mer? Jeg synes jeg har observert mye forskjell når jeg har vært i butikken sammenliknet med tidligere. Økt miljøbevissthet?

Jeg har ikke observert noe, men jeg antar at truslene om mer renteøkning får noen til å forbruke litt mindre og heller nedbetale lån. Og det syns jeg personlig er ganske smart gjort av de som velger det.

AccountsReceivable

Innlegg: 399
AccountsReceivable
01.10.19 16:24

Miljøbevisstheten kan vel virke som den har økt litt den siste tiden, påstanden er utelukkende basert på gjentatte saker i media hvor forbrukere har vist misnøye med dagens bruk av emballasje og matsvinn, men jeg har ingen statistikk å vise til for å underbygge den hypotesen.

Det skal sies at nordmenns forbruksgjeld fortsetter å øke drastisk, de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 7,4 prosent og 470.000 forbrukslån var gått til inkasso ved utgangen av 2018 (E24, juni).

Selv om gjelden øker mindre enn før mye på grunn av tregere vekst i boligmarkedet er jo nordmenn sårbare for renteøkninger, gjelden vokser fortsatt rakere enn inntekten og det er forventet at rentebelastningen kan bli større i årene fremover (SSB).

Når det kommer til forbruk så viser Detaljomsetningsindeksen at den har sunket 0,2% de siste 3 månedene, men det er fortsatt en 0,4% økning i indeksen om man ser tilbake et helt kalenderår (SSB). Det skal sies at det også fremkommer en 0,8% nedgang på handel i butikk med husholdningsvarer, men dette er åpenbart ikke noe man bare legger merke til i kassa på KIWI.

Når det kommer til sparing ligger spareraten i dag på 7% (2019K1), 0,2% mindre enn samme periode i 2018 (SSB).

(Innlegget ble redigert 01.10.19 16:29)

karichristoffersen55

Innlegg: 910

Gjeldsveksten var nå synkende og det indikerer kanskje at mange nå løser inn mye gjeld kanskje nettopp på grunn av mye usikkerhet omkring rentene fremover fra mange hold. Mitt inntrykk fra dagliglivet er at folk flest tar litt om gangen og klarer å gjøre det meste selv. Noe som kanskje betyr økt press på lokale arbeidsplasser. Blir spennende om der kommer flere pålegg fra myndighetene hva gjelder bolig og andre ting. Lokalt her er det mange personer som har nytt godt av vedlikehold og brøyting av private veidstumper. Dette har vært " løft" som kommunen har bidratt med men er nå slutt. Om det er et prinsipp myndighetene vil følge så kan det jo lett gjelde både innen helse og så mye annet. For de fleste går det kanskje greit men langt fra for alle tror jeg.

karichristoffersen55

Innlegg: 910

Jeg lurer vel litt på om det skjer en ansvarsforskyvning over på enkeltmenneske samholdet med tidligere regelverk eller om det bare er kommunen her som er så hardt ut å kjøre. Alle har sitt ansvar og mer virker det å bli. Jeg er ikke så sikker på om det er noe positiv utvikling.

Palimpsest

Innlegg: 6198
Palimpsest
02.10.19 13:01
karichristoffersen55: Gjeldsveksten var nå synkende og det indikerer kanskje at mange nå løser inn mye gjeld

Nei, det indikerer at man tar opp nye lån i en litt mindre galopperende fart enn før. Samlet gjeld vokser fremdeles, det er kun farten den vokser i som har avtatt litt.

rosmebraad

Innlegg: 38314
rosmebraad
02.10.19 16:24

Forbrukerøkonomen anbefaler ihvertfall innbetaling på gjeld fremfor handling av dill og dall.

Morten_1996

Innlegg: 3210
Morten_1996
02.10.19 20:34

Er dette en antakelse som gjelder hele landets forbrukervaner basert på hva du har observert på handleturene dine de siste månedene?

PerryAndre

Innlegg: 9045
PerryAndre
02.10.19 23:52
karichristoffersen55: Jeg synes det virker som om folk flest gjør færre  og mindre innkjøp bare på siden maidagene

Det er ganske normalt i mange hjem. På høsten er fryseren fylt opp med litt av hvert etter fiske turer og eller jakt turer. På våren er det meste spist opp, og da blir det for oss fiskere og jegere å kjøre diesel bilen til butikken for å få tak i middagsmaten. El bil duger ikke når man skal kjøre ett stykke enten til hytta eller på jaktturer langt unna. Og kanskje skal man også trekke på noe tungt. 

A_Øivind

Innlegg: 12921
A_Øivind
03.10.19 14:11
karichristoffersen55: Skjer det en dreining i forbruket vårt og at folk flest sparer mer?

Det får vi håpe ikke skjer, for det kan få uheldige ringvirkninger for mange av oss. Det er også derfor Finanstilsynet foreslo endringer i boliglånsforskriften nylig. 

F.R.O.G

Innlegg: 14440
F.R.O.G
05.10.19 22:40

Rentene stiger! Det er fakta. Klart at de med mye lån sitter bremsene på og reduserer forbruket sitt. Dette vil medføre at mange butikker går konk helt garantert. Arbeidsplasser går tapt, vi ser at boligsalgene går betraktelig tregere også. Men dette gjelder jo ikke bare forbruk. Det vil raskt gjelde vedlikehold av bolig og oppussing. Alt som kan utsettes blir utsatt, bare akutte feil blir prioritert. Dette vil medføre at alle yrker vil merke at folk strammer inn. Arbeidsplasser vil gå tapt i stor stil tipper jeg. Så må renten ned igjen, men det tar mange år å få arbeidsplassene tilbake.

return_of_drakkar

Innlegg: 28204
return_of_drakkar
10.10.19 14:01
karichristoffersen55: Skjer det en dreining i forbruket vårt og at folk flest sparer mer? Jeg synes jeg har observert mye forskjell når jeg har vært i butikken sammenliknet med tidligere. Økt miljøbevissthet?

Netthandel kan være en årsak til det du opplever.
https://www.ssb.no/varehandel-og-tjenesteyting/statistikker/vroms/termin

BlueRaptor

Innlegg: 3624
BlueRaptor
17.10.19 13:54
karichristoffersen55: Jeg synes det virker som om folk flest gjør færre  og mindre innkjøp bare på siden maidagene. Alt trenger man ikke av mat og husholdningsprodukter og mange reagerer ksnskje mye på embalasjer o.l og har så nok i hjemmene sine kanskje. Skjer det en dreining i forbruket vårt og at folk flest sparer mer? Jeg synes jeg har observert mye forskjell når jeg har vært i butikken sammenliknet med tidligere. Økt miljøbevissthet?

Har du "observert" dette fordi tallene i butikken din er synkende?

karichristoffersen55

Innlegg: 910

Jeg går litt rundt til de forskjellige kjedene litt avhengig av hva jeg til enhver tid trenger og aktuelle tilbud da jeg akkurat nå har tid og anledning og en uunnværlig trille bag og verdikort på bussen.

 

Jeg tror det er riktig som du sier at mange handler netthandel. Jeg ser de ansatte  plukker ut varer i kartonger som sannsynligvis skal til de tusen hjem. Ikke sjelden at stor taxien til " handlehjelpen" er på utsiden av butikkene eller " unicare" og noen av de mange helsehjelpere som løper rundt å handler inn småting deres beboere trenger. Det står mye i lokalmedia at de klarer kun å hjelpe de sykeste som tar alle budsettets ressurser. Vanskelig å si hva som er riktig. Lokalavisa er veldig " blå blå".

 

Det blir mer og mer vanskelig nå for mange tror jeg. De seneste årene har det vært juleinnsamlinger som det aldri har vært tidligere som jeg husker og det er en trist utvikling. Samtidig tas det lite tak i etter mitt syn for mange. Veldig mange er helt eller delvis arbeidsledig med få muligheter til tilbakeføring til arbeidsliv og det er nedslående. Hva som skjer er at problemene ikke kommer o det åpne og ikke får håp til å blir løst. Vanskelig å forstå at dette er en utvikling som kan være bra for miljøet og gi en god effekt på noe som helst.Men alle er jo som til alle tider tidligere ikke i samme situasjon. Enkelte mennesker er av de veldig ressurssterke uavhengig av kjønn alder og etnisitet. Det er hevet over enhver tvil. 

 

Tar man på seg " fuglebrillene" så forstår man jo at hva som skjer er at markedet ute i verden prøver å finne en ," ny tilpasning" sett på bakgrunn av hvilke råvarer som anses å være " gode og grønne etter nåtidas briller eller viten".

 

Og dette spekulerer politikere og de ressurssterke i.

 

Men jeg tror det er endringer også i matvarehyllene. Naturlig etter alle de forferdelige skandalene.

 

Selv har jeg alt gjort unna julehandelen men er i litt annen situasjon kanskje enn det store flertall.

 

Jeg tror mange er spent på om vi kommer til å merke " brexit" og tollsanksjoner i utvalget og pris.

 

Jeg tror også fler og fler reagerer på overvåking av innkjøpene slik at butikkene finner kundeprofiler og spørreundersøkelser av kaffemerker og politisk stemmegivning. Folk har ofte så forskjellige interesser. Alle er ikke interessert i politikk og sånn.

 

Jeg tror også fler og fler gjør storhandel jevnlig i Sverige eller Danmark. Har hørt om vennegjenger som til og med leier en hel buss fra tid til annen.

 

Dengang jeg studerte ble " handelslekkadjen til utlandet" omtalt men det ble sagt at dette var ubetydelig.

 

I dag får man motsatt inntrykk av hva de sier i media enkelte politikere.

Vi frykter alle der værste og håper det beste tror jeg.

 

(Innlegget ble redigert 17.10.19 21:15)

karichristoffersen55

Innlegg: 910

Veldig klokt og fornuftig tror jeg også med nedbetaling av gjeld. Samtidig er det viktig at de alle de unge har en reell mulighet og åpning til boligmarkedet. Så mange av oss har opplevet noe annet men var heldige å hadde foreldre som kunne hjelpe.

(Innlegget ble redigert 17.10.19 22:38)

kytec

Innlegg: 49239
kytec
17.10.19 22:51
karichristoffersen55: Jeg synes det virker som om folk flest gjør færre og mindre innkjøp bare på siden maidagene.

Det er bra, forbruket skal ned. 

karichristoffersen55

Innlegg: 910

Spøørs om det er så lett alt sammen. Om forbruket faller fordi mange ikke har penger til mat mener jeg. I tidligere tider så man " det er bunn i fattigfolk også". Mulig det. Men er der bunn i markedet? Det var ikke det i de harde tredveåra. Da hørte jeg historier om folk som gikk til banken for å låne penger for å få begravet sine. Blankt avslag selv om vedkommende var i arbeid men forsørget hele familien på sin inntekt nesten. Strøm og mat og sko var det smått med. Men som min far sa. Alle hadde det mye det samme så det kunne bare gå en vei og det var oppover.


Slik det ligger an er det " utgruppene" som skal betale prisen? Sånne det ligger an nå.??? Men det ligger ofte så mye rart bak tingene i dag. Kanskje blir det enda værre. Enn dengang. Ikke særlig gode utsikter om ikke politikerene tar mer forpliktende tak selv tror jeg.


Men derom vet vi jo ingenting.

karichristoffersen55

Innlegg: 910

På seg selv kjenner man andre. Er det ikke hva folk ofte tenker.??? Men det kan bli både for mye ansvar og forpliktelser og for mye uforbindtlighet og eksperimentering også kanskje? Ikke rart sykefravær for mange øker synes jeg.Ikke minst psykiske lidelser tror jeg.Og det er en trist utvikling for så mange av oss som hadde ønsket det annerledes. Enkelte mennesker trenger hjelp og ikke straff.

 

Om det er slik da? Jeg tror alle vi venter på politikerene.

(Innlegget ble redigert 17.10.19 23:29)

karichristoffersen55

Innlegg: 910

For all del. Vi har alle båre feil og mangler.


Men at vi er mange som er mye bekymret tror jeg er sant og det var litt bakgrunnen for denne tråden. Jeg lurte litt på hvordan andre opplevet disse dagligdagse shoppingrundebe mange av oss mye har hatt ansvar for i familien.sin.


Jeg synes politikerene burde mer gå foran som gode eksempel som litt i tidligere tider. Men vi har alle våre feil og mangler.

karichristoffersen55

Innlegg: 910

Alle har vi vårt ansvar i dag. Best om alle passer sitt tror jeg. Ingen ønsker vel å forfølges og overvåkes slik enkelte forferdelige steder i utlandet. Hvem vet av hvem.

karichristoffersen55

Innlegg: 910

Men kanskje ungdommen kan vise vei. De er jo i " sine beste år" eller " velmaktsdager". Eller kanskje ikke i det nye pensjonssystemet?  Eller kanskje den nye dansen på rivieraen eller den franske eller spanske sørkysten blir hetende " Brexit". For dem som reiser og har reist mye i jobben eller annet. Det er så mangt og mye mellom himmel og jord. Ikke sant.

(Innlegget ble redigert 18.10.19 00:27)

karichristoffersen55

Innlegg: 910

Ingenting er umulig mener jeg. " Tro kan flytte fjell" som de sa i gamle dager.

karichristoffersen55

Innlegg: 910

Jeg ser at dette ble mye drodling på en gang men følte meg nok litt ensom nå i kveld noe jeg sjelden gjør da jeg holder meg aktiv så langt jeg kan. Den folkesykdommen har jeg ikke tenkt til å få før tiden er inne.

 

Mitt poeng er at skal man komme overforbrukrt om der er noe til livs så må man se på andre enn minstependjonister og helt vanlige forbrukere. Det er min mening. Skal man tilby andre varer og tjenester som er mere " grønne" bør de jo være testet ut og ikke gi skade eller uheldige virkninger.

 

Men det virker jo som dette handler om bilen. Når det gjelder å stoppe co2 eller rense? Hva vet man sikkert? Om der er noen garantier for noe. Aldri har vel noen hatt noen garantier heller.

(Innlegget ble redigert 18.10.19 01:01)

karichristoffersen55

Innlegg: 910

Enkelte mennesker har et sykt behov for å føle seg bedre enn andre tror jeg. Det blir for mye moralsk pekefinger synes jeg. Ikke noe jeg synes om for min del. Men jeg både aksepterer og respekterer at vi ikke alle er like. Mye ungdom er jo både fremremragende eksempel for fred og forsoning og fantastisk flinke hver på sitt vis. Ingen forkleinbsel for ungdommen. Ettersom man blir eldre tar man ofte mer en dag av gangen. Da faller det mer naturlig liksom.

Hver dag har nok med sin plage og man har ofte problemer nok med" å gripe dagen."

(Innlegget ble redigert 18.10.19 01:28)

karichristoffersen55

Innlegg: 910

For å avslutte tråden. Det er vanskelige tider og de fleste.  er så sparsommelig de bare kan tror jeg.  At søppelberget øker er ikke vanlige menneskers skyld tror jeg.

BlueRaptor

Innlegg: 3624
BlueRaptor
20.10.19 16:20

VGD er ingen blogg.

petterG

Innlegg: 9718
petterG
20.10.19 20:08
BlueRaptor: VGD er ingen blogg.

Heldigvis, det er ille nok som det er...

speedbird_1

Innlegg: 496
speedbird_1
20.10.19 20:11
karichristoffersen55: Enkelte mennesker har et sykt behov for å føle seg bedre enn andre tror jeg. Det blir for mye moralsk pekefinger synes jeg.

kom med kristendommen i år 1000 ...ble bygdedyret i norge siden...nordmenn er det største dritet som har tilfalt dette vakre landet...

karichristoffersen55

Innlegg: 910

Folk har mye ferietid til gode tror jeg og drar kanskje til naboland for å handle. Man kanskje benytte legetjenester også der som EØS borger. 

Klikk for å gå tilbake til toppen