Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Hva skjer med økonomien?

NYTT TEMA
aksjehandler

Innlegg: 696
aksjehandler
15.07.20 15:57
Lyngen: Da er vi inne på det jeg synes er vanskligst å forstå, nemlig valuta

Det er umulig å forstå alle bevegelsene i valuta selv om du jobber med valuta i NB. jeg bruker å se kun på tilbud/etterspørsel først. Så makro. Viktige varer for landet. olje og fisk er viktige for Norge, men det styrer ikke valutaen. Det er ingen oljevaluta. De siste årene har det gått på etterspørsel og farten på forbruket i økonomien. Jeg tror det har noe med indre effektivitet å gjøre i Norge. Det er ansatt håpløst mange i offentlig sektor de siste årene. vanvittig med rådgivere. Norske kroner er blitt svekket over mange år. I mars i år ble det bare veldig akutt. NOK er rett og slett søppel med de politikerne vi har. Det er nok litt vrient å svelge, men de er udugelige og late.

Lyngen

Innlegg: 2012
Lyngen
15.07.20 15:59
aksjehandler: Jeg er self made mangemillionær. Det har ikke bare vært lett hele tiden. Andre tider har det vært lett. Nå er det det. Alt går bra.

Gratulerer! Selv om jeg kritiserer, så er jeg jo misunnelig egentlig hehe. Uansett er det hva man bruker makt/penger på som betyr mest. 


Hva tror det er som utløser neste finanskrise? Tror du det er lenge til eller er du ansett bekymringsløs optimist? Derivatmarkedet? Repomarkedet? Boligmarkedet? CLO? Kina? 

Lyngen

Innlegg: 2012
Lyngen
15.07.20 16:07
aksjehandler: Det er ingen oljevaluta.

Petrodollar recycling! Selve essensen for å forstå storpolitikken i Midt-Østen. Noen går så langt som å si at dollar er backed by petrodollars. Vesten kriger ikke for demokrati og mot terrorisme, men for økonomiske interesser. Vesten støtter terroriser for å styrte de som ikke spiller det rette spillet slik som SA, Qatar og Norge. De som støtter mest terrorisme, diktatoriske, religiøst estremister, nemlig saudiene er en av USA´s viktiskte støttespillere. Alt pga oljeinteresser. Det viktigste grepet USA gjorde etter at gullstandaren måtte oppløses. Oljehandlelen er vel ryggraden til dollar som verdens dominerende reservevaluta. Alle land må ha store reserver i dollar for å styrke sin egen valuta. USA sin stormakt er et dollarhegemoni. Handlesoverskudd blir i stor grad plassert i dollar i USA, enten i statsobligasjoner eller aksjer og eiendom. Dette er fy fy å snakke om i massemedia. 

(Innlegget ble redigert 15.07.20 16:17)

aksjehandler

Innlegg: 696
aksjehandler
15.07.20 16:19
Lyngen: Hva tror det er som utløser neste finanskrise? Tror du det er lenge til eller er du ansett bekymringsløs optimist? Derivatmarkedet? Repomarkedet? Boligmarkedet? CLO? Kina?

Jeg tror vi er helt trygge dette året og ut. Krisen dette året har vært og den er korrigert. Det er på vei opp i de fleste markeder. Jeg er optimist i år og 2-3 mnd. ut i neste år.

 

Det er imidlertid et stort problem som er veldig vanskelig. Noen land har stor utenlandsgjeld og de går i tillegg med underskudd hver dag. USA er et slikt land, Italia et annet og det landet er i problemer. De underskuddene kan det ikke være evig. Så enten må skatter/avgifter opp eller så må de ha stor vekst i økonomien. USA kan kanskje greie det. Italia kan ikke. Spania og del Frankrike har de samme problemene som Italia. Hellas var så lite, men det har heller ikke kommet klar av de fundamentale problemene. Utgiftene er for høye og inntektene er  for små for utenlandsgjelden. 

(Innlegget ble redigert 15.07.20 16:19)

Lyngen

Innlegg: 2012
Lyngen
15.07.20 16:32

Den brede pengemengden som er mest gjeld fortsetter å gå bare oppover. Det sier seg selv at den må srekke til slutt, men det kan jo ta lengre tid enn mange tror.


Alt startet med dereuleringene på slutten av 70-tallet og de viktigste årsakene var vel oppløsingen av Steagall-Glass act og oppfinnelsen securitization. For å bruke Mervin King (tild sentralbanksjef i England) sine ord: The transformation of bank deposit (banker skaper penger ved utlån)- money- with safe value into iliquid investment (verdipapirifisering) is the alcemy of money and banking.

Lyngen

Innlegg: 2012
Lyngen
15.07.20 16:36
aksjehandler: Noen land har stor utenlandsgjeld og de går i tillegg med underskudd hver dag. USA er et slikt land

Så lenge de klarer å betale rentene så kan de fortsette? USA kan trykke opp mye dollar nettopp fordi andre land er avhengige av dollar slik at dollaren ikke mister for mye verdi. Men hvor langt kan de gå? 

aksjehandler

Innlegg: 696
aksjehandler
15.07.20 17:01

Det er ikke helt riktig. De har dette gjeldstaket. Altså et tak på hvor mye utenlandsgjeld USA kan ha. Det har de løftet noen ganger etter mye uenighet. Det er viktig å merke seg rundt 20. juli neste år 2021 da avtalen mellom republikanere og demokrater går ut. Nettopp på gjeldstaket da de ble enig om en 2 årig fredningstid etter veldig tautrekking rundt 20. juli 2019. Rundt 20. juli 2021 er altså tiden og pengene brukt opp. Før den tid vil jeg ut av markedene igjen. 

Høy utenlandsgjeld, underskudd og nå trolig noe økende offentlige utgifter er ingen god kombinasjon. De hadde måtte stenge ned USA i juli 2019 om de ikke hadde økt sin utenlandsgjeld,. uten et økonomisk mirakel har jeg mine mistanker til USA sommer neste år, sett av den datoen 20. jul 2021 på kalenderen. De kan jo lage en parodi på økonomien sin å heve gjeldstaket en gang til, men et sted må jo grensen gå i forhold til BNP.

 

Olje handles i USD. Det er riktig og USA gjør alt for at det skal fortsette og Trump har en fornuftig politikk mot SA og sjeikene der. I tillegg er USA verdens viktigste finanssentrum og ja det konverteres mye i USD. Dollar er viktig på den måten. Ikke fordi USA har så bra økonomi, fordi det har de ikke lenger.

(Innlegget ble redigert 15.07.20 17:07)

aksjehandler

Innlegg: 696
aksjehandler
15.07.20 20:23

Bankaksjer går ganske bra i USA. Det staselige spektakulære store Goldman Sachs slår forventningene og stiger 1%, men har vært høyere i dag. Har du hatt jobb i denne banken har du vært noe der borte. Det var skikkelig statusjobber når jeg drømte om en karrière på Wall Street i sin tid og jeg kunne ha blitt noe der borte. Bodd i et kjempehus i utkanten av NY, hatt privatsjåfør og slike stilige tofargede sko som ser ut som gamasjer og rosa skjorte med hvit snipp og pent slips og selvsagt skinn dokumentmappe.  Gordon Gekko II  siden min forretningsmoral ikke er særlig høy, men grådighet er god fordi den virker.


Kort sagt skal du lære børs må du se:


Wall Street


Money Never Sleeps


Margin Call


Boiler Room


The Wolf of wall Street


Rogue Trader


Så må du lese en hel bokhylle med litteratur om TA (alt om candlestick charting), FA og tung teoretisk finans lik NHH sin.


Etterpå må du på online kurs og det kan bli mange før du kan tørrtrene og bli noe bra om du har talent og teft.


Selv vil jeg anbefale filmen Wall Street og GG's sitt mindsett. Noen enkle kurs i TA og et opphold i live tradingroom der trader er live og virkelige og ikke fake og du får være og lære. Du bør også tørrtrene med liksomkonto der pengene er liksom penger ikke ikke virkelige. Starte med 100k og gjør dem til 200k. Gjør det noen ganger så kan det hende du duger. Dette som en snarvei til full NHH utdanning og enormt med arbeidstrening, Husk Røkke ble rik bare på fiske og fin finansteft etterpå;-)


 


 


 


 


 

Lyngen

Innlegg: 2012
Lyngen
15.07.20 22:09
aksjehandler: Altså et tak på hvor mye utenlandsgjeld USA kan ha.

Hva mener du ville skje økonomisk om de bare hever taker mer og mer? Kineserne vil vel være bekymtret for at de ikke får tilbake pengene? Eller er ikke det meningen? 

Lyngen

Innlegg: 2012
Lyngen
15.07.20 22:17
aksjehandler: Goldman Sachs

Det hadde vært utrolig interessant å sittet på desken der om de hadde fortalt alle de gjør og hvordan de tenker. 


Hva tenker du om high frequency trading og AI? Alladin til BlackRock f.eks. Det hander vel mye om å være store, så store at de påvirker salg/kjøp alene. Få riktig informasjon før andre (lovlig?) og være først i linjen. For amatører er det vel mye gjetting og mindre jo større de er? 

aksjehandler

Innlegg: 696
aksjehandler
15.07.20 23:11
Lyngen: Hva tenker du om high frequency trading og AI

Jeg har gjort meg mange tanker om det, men som en middels stor privat trader overser jeg det og bruker hva jeg kan og har. De aller fleste High Frequency tradene ser vi ikke. Øyet kan ikke oppfatte dem. Dessuten bryr jeg meg ikke all verden om ordrebildet fordi det er manipulert av salgs og kjøpsprogram. Jeg så mye på hva som ble solgt til salgskurser eller kjøpskurser og hva som ble kjøpt til kjøpskurser eller salgskurser for å finne ut hvor presset i etterspørsel/tilbud var. Nå kan du ikke det med stor suksess.  


Jeg har ikke utstyr til HF handel og slett ikke nettlinje kjapp nok. Da bruker jeg noe som høres rart ut, men det er geometri. Ren matematikk i chartene. Det gjelder for handlene som er 3-4 mnd og mest lønnsomme. Så bruker jeg nesten  alltid et bånd av de glidende snittene og i fire verdier. Det blir da grafer direkte i chartene og jeg vurderer hvor snittene ligger i forhold til grafen. Det er de glidende snittene og de eksponentielle snittene. Hold deg fast, nå kommer det spesielle. Jeg bruker 4 forskjellige charts på samme verdipapir på denne måten. Det er altså 4 forskjellige tidsrammer. 5 min, 15 min, 1 time og 1 dags charts og i valuta er det suverent, men også i aksjer/indekser. Jeg leser alle disse fire chartene samtidig som dimensjoner og det er igrunnen kunsten.  Dette for kortsiktig trading. Daytrading, trading over få dager der jeg sitter få dager for å maksimere bevegelsene (for erfarne tradere). Jeg daytrader ikke så mye lenger. Du mister perspektivet og det er ikke så lønnsomt. De fleste taper på det. Jeg var dog en god daytrader før. Er flink med TA (litt mer enn dyktig). 


Du skal ikke gjette eller ta store sjanser som trader. da er du for ute av det bare der. Det er også andre store feller. Du kan være svært dyktig og heldig, men det hjelper ikke om du ikke greier å håndtere pengene dine eller gevinstene. Det er et eget kapittel, men viktig for de som har noe suksess først.


Jeg plukker nå enkelte aksjer. Det er jeg bra på. Da sitter jeg som regel lenge og det blir flere mnd. Jeg trader indeksene. Det kan være daytrading, men jeg bruker å trade trend. I valuta tar jeg kortere trader og det hender jeg sitter bare 5 min. har tjent både 50k og 100 k på de min. og det er jo bra timelønn;-) Valuta er veldig annerledes å trade enn aksjer. jeg foretrekker USD/JPY og har aldri tapt på dette krysset. Liker også andre valutapar.


Det er viktig å huske på med aksje og valutahandel. Ingen er god i starten og første året. Øvelse gjør mester. Trading er dessuten en kunst. Man må ha noe talent for å skape mesterverk. Når man gjør det? Det er bedre enn sex!


 

Lyngen

Innlegg: 2012
Lyngen
15.07.20 23:20

Kan godt fortstå at det er en rus når man lykkes. Geometrien din er gresk for meg. Jeg så en dok hvor en kar viste en diger bygning midt i USA som kun var satt opp for HF handel med Wall Street og handlet på nanosekunder (fiber) Mye penger der på begge måter. 

Hvordan tenker man når man trader valuta?

(Innlegget ble redigert 15.07.20 23:23)

aksjehandler

Innlegg: 696
aksjehandler
15.07.20 23:43
Lyngen: Hvordan tenker man når man trader valuta?

Jeg tenker som så. Da må vi tilbake til det greske og det er av og til også gresk for meg.


Jeg bestemmer meg for en trade. Hva jeg skal trade. Hvor mye jeg skal trade for. Inngang må jeg bestemme. Hvor gå inn? Da må jeg se på charts. Hva er støtte og hvor sannsynlig er den. Da går jeg inn og legger stoploss litt under (må ha stoploss i valuta). Så går traden dårlig og jeg stoppes ut, men taper ikke så mye og slipper følelsene med å håndtere et tap uten stoploss (som kan bli betydelig i valuta). Det motsatte skjer. handelen går bra og jeg er alltid litt fleksibel på utgang. Helst vil jeg sitte. Dessuten vil jeg gjøre den perfekte trade. Jeg vil dra opp den opprinnelige stoplossen til en positiv stoploss (jeg setter på en sikring av gevinst som jeg trekker opp). Da kan jeg egentlig sitte lenge, men i valuta er bevegelsene brutale og raske så dette er vanskelig.  Så derfor har jeg en metode. De 4 forskjellige chartene. Det korte cartet passet kanskje ikke, så det litt lengre gjør kanskje det og det lengste er nesten perfekt for traden. Da vet jeg det og holder på den for et chart lyver ikke. Det forteller handelen i det papiret. Jeg bruker derfor verdiene av handelen som grunnlag og det blir mye mer riktig. Man må trade hyppig. Det er stressende med mye penger involvert. En trade på 100 mill er mye vanskeligere å håndtere enn en på 1 mill. tro du meg. Jeg har gjort det. Min største utfordring er at jeg av og til kikker nedi i venstre hjørnet. Der står saldoen. Jeg har sett sinnsyke tap og gevinster der med få minutters mellomrom. Nå håndterer jeg den ganske greit. Det var veldig vanskelig lenge. Mind over matters! Driver med selvkontroll, mental trening og yoga.


Det jeg her har fortalt om hadde best gjort seg som et kurs på youtube for å lære dette riktig. Jeg har satt sammen en egen metode basert på læremestre fra japan, UK og USA der jeg har gått i lære for mange år siden.


 

Lyngen

Innlegg: 2012
Lyngen
16.07.20 14:16

aksjehandler: 


Hvordan er det i tradingmiljøer? Vil de også helst av folk ikke skal vite at bankene setter inn kontopenger uten å låne de noe sted når de gir ut boliglån? 


For å forstå økonomi må vi jo forstå hvordan penger blir skapt ellers blir det ikke riktig. Om jeg har forstått det riktig så låner banker inn penger i tillegg for å få fordringen ut av balansen og kunne skape enda flere "lån" uten å få problemer med likviditeten/kapitalkrav. Da gjør de vel en vurdering på hva som lønner seg for dem, hvor mye de skal sette til verdipapirifisering (mortgage backed securities). Dette er jo en kostnad for banken i utganspunktet, men de tjener jo også penger på salg. Og så er det dette med tid, bond maturity. Lånene vi betaler inn hver måned går jo tregt for bankene over kanskje 20 år, mens obligasjonene (OMF, norsk modell) er mye raskere i salg/kjøp.


Kjenner du til hvordan bankene tenker og hvordan de tjener mest mulig totalt sett? 

aksjehandler

Innlegg: 696
aksjehandler
17.07.20 10:18

"Halve byen" på visning når det var det nede på Torshov i et ganske sentralt og helt nytt bygg. Veldig populær bydel det.Dette lover godt for alle som ruger på leiligheter sentralt i byen og det kan stige mye i høst. 

aksjehandler

Innlegg: 696
aksjehandler
17.07.20 10:24
Lyngen: Kjenner du til hvordan bankene tenker og hvordan de tjener mest mulig totalt sett?

Ja, men bankene taper også. Grådigheten styrer til tapene blir store og frykten styrer. Dette går i faser for bankene.


Penger blir skapt ut av nesten ingenting ved å selge boliglånene videre og kapitalisere dem opp som gearede produkter. Så lenge det er penger og billige penger er dette risikofritt. I dag så for rentene er ingenting og pengemarkedet flyter fritt akkurat nå.


Tradingmiljøer er preget av stort ego, grådighet, vinnermentalitet og tøffing. Egenskaper som må til for å lykkes i vår tøffe tid der man bør være milliardær før 60 år. 

Lyngen

Innlegg: 2012
Lyngen
17.07.20 13:14
aksjehandler: Penger blir skapt ut av nesten ingenting ved å selge boliglånene videre og kapitalisere dem opp som gearede produkter. Så lenge det er penger og billige penger er dette risikofritt

Og pengene våre blir spredt rundt i verden via Wall Street/City. 


Men bankene kalulerer jo hvor mye de er tjent med å verdipapirifisere eller er det bare en risikovurdering? Hvordan kontopengene skapt fra ingenting faktisk blir brukt av bankene er vel meget komplisert da de pengenes omløp kan gå mange veier? Eller hvor stor andel er faktisk bundet i eiendom? Bankene driter jo i hva du bruker nye penger på så lenge man betaler kravet.


Systemet er jo slettes ikke risikofritt hvis boligmarkedet kollapser. Det er jo sprøtt at pengetrykking er basert på boligpriser. 

Lyngen

Innlegg: 2012
Lyngen
17.07.20 13:15
aksjehandler: Tradingmiljøer er preget av stort ego, grådighet, vinnermentalitet og tøffing. Egenskaper som må til for å lykkes i vår tøffe tid der man bør være milliardær før 60 år.

Veldig interresant å lese "Svømme med haier" hvor en nederlandsk journalist har intervjuet en rekke tradere i City anonymt. 

Lyngen

Innlegg: 2012
Lyngen
17.07.20 13:19

Det mange ikke forstår heller er at kontopenger er kun en fordring, et løfte om at banken vil betale ut når du ønsker det. Det er i realiteten ikke noe penger plassert som depositum. Bankene kan bruke våres penger på konto akkurat som de vil. 

Script

Innlegg: 4515
Script
08.09.20 13:33

Folk kan streike eller forhandle seg fram til lønnsøkning. Men i sum forsvinner økningen i stigende boligpriser, en massiv overføing av penger fra lønnsmottagere til kapitalister.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg