Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Fellesgjeld

NYTT TEMA
OslomannOslo

Innlegg: 12
OslomannOslo
09.06.20 12:58

Eksempel:

Skal jeg søke boliglån for begge summen (Totalpris 2 432 788,-)? Eller jeg bare søker boliglån for leiligheten? Og jeg søker en annen bank for Fellesgjeld også?

Rhabagatz

Innlegg: 32087
Rhabagatz
09.06.20 13:00
OslomannOslo: Eksempel: Skal jeg søke boliglån for begge summen (Totalpris 2 432 788,-)? Eller jeg bare søker boliglån for leiligheten? Og jeg søker en annen bank for Fellesgjeld også?

Fellesgjelden ligger allerede i leiligheten, så du slipper å finansiere den.


Du trenger bare boliglån på resten, men du vil få mindre lån fordi du må betale på fellesgjelden gjennom husleien.

Rainmaker

Innlegg: 57026
Rainmaker
09.06.20 13:01
OslomannOslo: Fellesgjeld

Fellesgjelden er ikke noe du trenger gjøre noe med. Den er der. Angitt fellesgjeld er andelen av gjelden i borettslaget som er "tildelt" aktuell enhet. Betaling av denne inngår i "husleien".


Du trenger ikke søke lån for den, men bankene vil imidlertid ta den med i vurderingen av din gjeldsgrad.

weakenedpremiershipsides

Innlegg: 1198
Rainmaker: Fellesgjelden er ikke noe du trenger gjøre noe med. Den er der. Angitt fellesgjeld er andelen av gjelden i borettslaget som er "tildelt" aktuell enhet. Betaling av denne inngår i "husleien".

Beklager å stille dumme spørsmål her. Men det du mener er at fellesgjelden nedbetales gjennom posten som vises som "Felleskostnader" på f.eks. Finn? Og ikke er noe som skal nedbetales umiddelbart ved boligkjøp.

lsklars

Innlegg: 103621
lsklars
15.06.20 12:23
weakenedpremiershipsides: posten som vises som "Felleskostnader" på f.eks. Finn?

Felleskostnader er noe du betaler i sameiet for vedlikehold etc. 

daniekr

Innlegg: 7207
daniekr
15.06.20 12:28
weakenedpremiershipsides: Beklager å stille dumme spørsmål her. Men det du mener er at fellesgjelden nedbetales gjennom posten som vises som "Felleskostnader" på f.eks. Finn? Og ikke er noe som skal nedbetales umiddelbart ved boligkjøp.

Stemmer. Fellesgjeld er din andel av borettslagets (eller sameie, aksjelaget osv) totale gjeld. Du er ansvarlig for å betale for din del, men det skal ikke betales ned eller inn i sin helhet når du flytter inn. Hvis de har såkalt IN-ordning, individuell nedbetaling, så kan du velge å betale det ned, men du må ikke.

Men siden det er en sum som hefter ved din leilighet, så vil bankene regne det som del av ditt totale lån når de ser på egenkapital og slikt.

La oss si borettslaget tar opp 20 millioner i lån for å bygge balkonger til alle beboerne. Det er 100 leiligheter i blokka. Da blir hver leilighets andel av gjelda 200 000 kroner. (20 millioner delt på 100 leiligheter). Da må du bidra til å betale månedlige avdrag på de 200 000 kronene, gjennom felleskostnadene. 

Fellesgjelda utgjør da deler av de månedlige kostnadene som hver beboer må dekke. Andre ting kan være vaktmester, oppvarming, TV/internett og så videre.

(Innlegget ble redigert 15.06.20 12:32)

clavin

Innlegg: 33663
clavin
15.06.20 12:38

Du har vel lov til å betale ned din andel av fellesgjelden om du vil, men trenger ikke å gjøre det, og de fleste pleier ikke å gjøre det.


Et mulig relevant forhold er hvorvidt leiligheten er selveier eller andel. Er det selveier så hefter du uansett bare for egen leilighet. Om det er snakk om andelsleilighet så vil borettslaget være ansvarlig for andelshavere som evt. forsømmer seg. Dette vil normalt sett ikke være "farlig" om fellesgjelden er på et lavt nivå, men om denne er så høy at nesten hele leiligheten består av fellesgjeld (og lavt innskudd) så kan man skyte seg i beinet om man betaler inn egen del av fellesgjeld. Hvis borettslagets totale gjeld overstiger verdien av leiligheten vil andelseiere "flykte" fra borettslaget og det går dermed konkurs. Den som har betalt ned egen andel vil da sitte med skjegget i postkassen.


Men, dette skjer vel ikke så ofte lenger, all den tid det ikke er så vanlig at leiligheter er belånt til pipa med fellesgjeld.

Rainmaker

Innlegg: 57026
Rainmaker
15.06.20 13:26
weakenedpremiershipsides: Beklager å stille dumme spørsmål her. Men det du mener er at fellesgjelden nedbetales gjennom posten som vises som "Felleskostnader" på f.eks. Finn? Og ikke er noe som skal nedbetales umiddelbart ved boligkjøp.

Ja, nedbetalingen av fellesgjeld er den del av "felleskostnad". 


 

Rusten

Innlegg: 2266
Rusten
16.06.20 12:06
weakenedpremiershipsides: Men det du mener er at fellesgjelden nedbetales gjennom posten som vises som "Felleskostnader" på f.eks. Finn? Og ikke er noe som skal nedbetales umiddelbart ved boligkjøp.

Stemmer, men det er uansett smart å sjekke borettslagets fremtidsplaner og er fellesgjelden høy så vil dette gi en høy husleie på lengre sikt.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg