Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Billig strøm

NYTT TEMA
kennethnilsen

Innlegg: 1687
kennethnilsen
11.02.21 23:25

Jeg tenkte å slippe en skikkelig "bombe"... Strøm er VELDIG enkelt !

Strømregningen er todelt, og halve fakturaen ( ikke summen ), er nettleie - den får du ikke gjort noe med. Nettselskapet i ditt område har enerett på denne delen.

Den andre delen, er strøm. Og så og si alle leverandører kjøper denne strømmen fra NordPool. Og skal selskapet du handler fra ha noen inntekter på denne leveransen, så må de ta et påslag, og/ eller et fastbeløp. Og det er jo greit at de tjener litt på denne leveransen.

Den billigste og mest ærlige avtalen, er en spotavtale. Det betyr at du får den samme prisen som selskapet betaler på NordPool, pluss påslag og et fastbeløp.

Selv har jeg en spot avtale uten påslag, men med et fastbeløp på kr. 29,90 pr. måned.
Det betyr at selskapet tjener ca. kr. 360,- pr. år på å levere strøm til meg. Men ettersom det også er nettleverandøren min, så skal de kunne overleve på dette :)

Får du et tilbud som er lavere enn dette, må du regne med at det er noen skjulte betingelser. Som f.eks. at du blir flyttet over på en dårligere avtale etterhvert, eller at det er noen kostnader du ikke ser. Så hvis du ønsker å spare opptil kr. 30,- i måneden, så må du garantert følge veldig godt med, og bytte ofte...

P.s. På en månedlig strømregning på kr. 2500,-, så kunne jeg spart opptil kr. 29,90 hvis jeg klarte å finne en leverandør som ikke trenger å tjene noe på meg som kunde.

Finner du ikke ut hva påslaget er på din avtale, kan du regne med at du betaler for mye. Har du et påslag på 7 øre ( som er sånn midt på treet ), utgjør det i disse dager ca. kr. 150,- på en totalt regning på kr. 2 500,-. Altså 4 kopper kaffe ute. Men de verste avtalene kan fort være 3 ganger så mye, og da bør man virkelig finne en ny avtale.

 

Rusten

Innlegg: 2299
Rusten
12.02.21 21:18
kennethnilsen: Den billigste og mest ærlige avtalen, er en spotavtale. Det betyr at du får den samme prisen som selskapet betaler på NordPool, pluss påslag og et fastbeløp.

Det er ikke mye som er ærlig med de avtalene strømselskapene opererer med i dag. Spot er den aller verste avtalen fordi strømprisen er alt for dyr.

Det beste alternativet i dag er forhåndsbestemt fastpris med bindingstid fra Jan-April, det er den mest ærlige avtalen fordi selskapene tvinges til å holde seg til samme pris uten at de kan gjøre noe med påslaget.

Med en spotprisavtale så kan de aller fleste selskaper endre påslaget etter 14 dager.

Dersom man ikke har fastpris, så gå for den aller beste spotavtalen med lavt påslag, men bytt selskap hver måned. 

De utnytter oss, så hvorfor ikke utnytte dem og deres lokketilbud hver måned.

Rusten

Innlegg: 2299
Rusten
12.02.21 21:39

dobbel post

(Innlegget ble redigert 12.02.21 21:39)

kennethnilsen

Innlegg: 1687
kennethnilsen
13.02.21 12:21
Rusten: Det er ikke mye som er ærlig med de avtalene strømselskapene opererer med i dag. Spot er den aller verste avtalen fordi strømprisen er alt for dyr. Det beste alternativet i dag er forhåndsbestemt fastpris med bindingstid fra Jan-April, det er den mest ærlige avtalen fordi selskapene tvinges til å holde seg til samme pris uten at de kan gjøre noe med påslaget.

Det er riktig at det er mange uærlige avtaler hvor påslagene skjules.

Men en fastpris avtale, kan sammenlignes med å binde renten på lånet. Og disse avtalene er over tid en melkeku for strømselskapene.

Spotpris avtale med lavt påslag vil alltid lønne seg. Som jeg nevner, så finnes det spot-avtaler uten påslag.

Rusten

Innlegg: 2299
Rusten
13.02.21 13:24
kennethnilsen: Det er riktig at det er mange uærlige avtaler hvor påslagene skjules. Men en fastpris avtale, kan sammenlignes med å binde renten på lånet. Og disse avtalene er over tid en melkeku for strømselskapene. Spotpris avtale med lavt påslag vil alltid lønne seg. Som jeg nevner, så finnes det spot-avtaler uten påslag.

Ja, jeg er enig i at en fastprisavtale er et tapsprosjekt over tid, men får man til en fastprisavtale i tidsrommet Jan-Mars når strømprisene går i taket så vil det være den billigste avtalen.

Jeg er ikke helt enig i at en spotprisavtale med lavt påslag alltid vil lønne seg, da må det i så fall være en prisgaranti. 

Jeg mener det beste alternativet er å gå inn på de billigste jalla-avtalene der strømselskapene prøver spekulativt å lure deg inn i en avtale hvor de betaler noe av strømmen for deg den første måneden med lavt påslag. Dette er er noe de gjør fordi de vet at kunder flest ikke bytter selskap. 

De henter igjen det tapte de neste månedene ved å skru opp påslaget men da er jeg allerede over i et annet selskap.

(Innlegget ble redigert 13.02.21 13:25)

kennethnilsen

Innlegg: 1687
kennethnilsen
13.02.21 19:15
Rusten: Ja, jeg er enig i at en fastprisavtale er et tapsprosjekt over tid, men får man til en fastprisavtale i tidsrommet Jan-Mars når strømprisene går i taket så vil det være den billigste avtalen.

Jeg har aldri sett en fastpisavtale med mindre enn 1 års varighet.

kennethnilsen

Innlegg: 1687
kennethnilsen
13.02.21 19:17
Rusten: Jeg er ikke helt enig i at en spotprisavtale med lavt påslag alltid vil lønne seg, da må det i så fall være en prisgaranti.

Alle avtaler med garantert pris, er dyrere enn spotpris-avtaler. Jeg har tidligere jobbet hos en nettleverandør.

Rusten

Innlegg: 2299
Rusten
13.02.21 19:21
kennethnilsen: Jeg har aldri sett en fastpisavtale med mindre enn 1 års varighet.

Det er flere selskaper som har hatt 3 mnd fastpris med gjensidig binding. Det er kampanjeavtaler som kun gjelder for nye kunder.

kennethnilsen

Innlegg: 1687
kennethnilsen
13.02.21 19:44
Rusten: Det er flere selskaper som har hatt 3 mnd fastpris med gjensidig binding. Det er kampanjeavtaler som kun gjelder for nye kunder.

Ok, da kan du sikkert spare noen kroner på å bytte avtale et par ganger i året. Men jeg regner med at en fastprisavtale på 3 mnd, med oppstart i november eller desember, tar høyde for "vinterpris", og at det ikke er så mye å spare.

Rusten

Innlegg: 2299
Rusten
13.02.21 20:05
kennethnilsen: Ok, da kan du sikkert spare noen kroner på å bytte avtale et par ganger i året. Men jeg regner med at en fastprisavtale på 3 mnd, med oppstart i november eller desember, tar høyde for "vinterpris", og at det ikke er så mye å spare.

Det kommer helt an på hvor høyt markedet presser strømprisene. I år ville man kommet meget godt ut med en fastprisavtale.

kennethnilsen

Innlegg: 1687
kennethnilsen
13.02.21 20:11
Rusten: Det kommer helt an på hvor høyt markedet presser strømprisene. I år ville man kommet meget godt ut med en fastprisavtale.

Nei, det kommer an på hvordan strømselskapene spår at prisene på NordPool vil utvikle seg de neste månedene.

Hvilken pris var det mulig å få i november ?

Rusten

Innlegg: 2299
Rusten
13.02.21 20:45
kennethnilsen: Nei, det kommer an på hvordan strømselskapene spår at prisene på NordPool vil utvikle seg de neste månedene.

Strømprisene i Norge bestemmes i det nordiske/nordeuropeiske "kraftmarkedet" (NordPool)

 Prisene på kraftbørsen påvirkes av tilbudet og etterspørselen etter strøm. Disse påvirkes igjen av flere faktorer, blant annet:

-Nivået på kraftproduksjonen i samarbeidslandene

-Nivået på kraftproduksjonen i land utenfor vårt kraftmarked

-Prisen på strøm utenfor vårt kraftmarked

-Forbrukernes strømforbruk

-Mengden strøm vi eksporterer til utlandet

-Dollarkurs -Prisen på CO2-utslipp

-Vedlikeholdsarbeid

-Kabelkvalitet

-Overføringsbegrensninger i strømnettet, også kalt flaskehalser

Det er altså markedet som avgjør strømprisen.

(Innlegget ble redigert 13.02.21 20:48)

Rusten

Innlegg: 2299
Rusten
13.02.21 21:20
kennethnilsen: Hvilken pris var det mulig å få i november ?

Litt usikker, gjør et google søk. Jeg vet at NorgesEnergi kom med et bindingstilbud i November som varte ut Februar eller Mars

(Innlegget ble redigert 13.02.21 21:21)

kennethnilsen

Innlegg: 1687
kennethnilsen
13.02.21 22:34
Rusten: Strømprisene i Norge bestemmes i det nordiske/nordeuropeiske "kraftmarkedet" (NordPool)

Du blander sammen prisen strømselskapene betaler ( ja, fra NordPool), og den prisen strømselskapene tar fra deg som kunde.

Og når strømselskapene skal lage en fastpris, så må de spå i fremtidige innkjøpspriser ( fra NordPool ).

Strømselskapene vil utifra denne spådommen, lage en fastpris som de føler er "trygg" for seg selv.

 

kennethnilsen

Innlegg: 1687
kennethnilsen
13.02.21 22:36
Rusten: Litt usikker, gjør et google søk. Jeg vet at NorgesEnergi kom med et bindingstilbud i November som varte ut Februar eller Mars

Når du ikke kjenner til prisene som ble gitt i forkant av den perioden vi er inne i nå - hvordan kan du da være så sikker på at den ville lønne seg ?

Rusten

Innlegg: 2299
Rusten
13.02.21 23:43
kennethnilsen: Når du ikke kjenner til prisene som ble gitt i forkant av den perioden vi er inne i nå - hvordan kan du da være så sikker på at den ville lønne seg ?

Det vet jeg fordi strømselskapene i November/Desember forventet en mildere og våtere vinter enn dette. Det sier seg selv at kundene med en avtale i denne perioden kommer meget godt ut av en fastprisavtale nå som spotprisen ligger skyhøyt

(Innlegget ble redigert 13.02.21 23:45)

Rusten

Innlegg: 2299
Rusten
13.02.21 23:55
kennethnilsen: Du blander sammen prisen strømselskapene betaler ( ja, fra NordPool), og den prisen strømselskapene tar fra deg som kunde. Og når strømselskapene skal lage en fastpris, så må de spå i fremtidige innkjøpspriser ( fra NordPool ). Strømselskapene vil utifra denne spådommen, lage en fastpris som de føler er "trygg" for seg selv.

Jeg måtte lese meg opp på hva jeg har skrevet og du har selvsagt helt rett i at det er strømselskapene som styrer fastprisen og at spotprisen styres av markedet.

b0lle

Innlegg: 14143
b0lle
17.02.21 08:17

Her var det mye feil fra TS. Leverandøren tjener selvsagt mer en de 29,90 han tjener. De får oss til å tro at det er på fast beløp og påslag de tjener penger, men de tjener også på det at de kan betale for strøm når den er litt billigere for så å selge den til spot pris.

TS har Hafslund Web spot, en avtale de gjemmer godt da det er deres rimeligste avtale. Men Haflsund strøm er et privateid aksje selskap og nettleien til TS kommer fra det statlig eide Elvia. 

Someone

Innlegg: 27355
Someone
17.02.21 09:18
kennethnilsen: Og når strømselskapene skal lage en fastpris, så må de spå i fremtidige innkjøpspriser

Evenuelt sikre seg, men det koster bitte litt ;)

kennethnilsen

Innlegg: 1687
kennethnilsen
17.02.21 19:01
Someone: Evenuelt sikre seg, men det koster bitte litt ;)

Helt riktig.

kennethnilsen

Innlegg: 1687
kennethnilsen
17.02.21 19:06
b0lle: TS har Hafslund Web spot, en avtale de gjemmer godt da det er deres rimeligste avtale. Men Haflsund strøm er et privateid aksje selskap og nettleien til TS kommer fra det statlig eide Elvia.

Og poenget ditt ?

kennethnilsen

Innlegg: 1687
kennethnilsen
17.02.21 20:24
b0lle: Her var det mye feil fra TS. Leverandøren tjener selvsagt mer en de 29,90 han tjener. De får oss til å tro at det er på fast beløp og påslag de tjener penger, men de tjener også på det at de kan betale for strøm når den er litt billigere for så å selge den til spot pris.

Det er riktig at strømselskapene kan kjøpe kontrakter og forsøke å "slå" børsen. Jeg vet om ihvertfall tre selskaper har sluttet med denne spekulasjonen etter å ha "tapt" nok på disse spekulasjoner.

Og et nettselskap tjener uansett penger på nettleien.

b0lle

Innlegg: 14143
b0lle
17.02.21 23:37

Poenget mitt var at du serverer flere faktafeil, og når du gjør det i et informativt åpningsinnlegg der du vil opplyse andre syntes jeg det er greit å si ifra.

Selvsagt spekuleres det i strømpriser, og leverandørene vil i flere perioder ha mye større fortjeneste en de gir utrykk for.

Du skriver at selskap som går under prisen du har må ha noen skjulte betingelser. Dette er også feil, da enkelte har 0 øre påslag og lavere fastbeløp evt 0,- fast og 1-2 øre som for de fleste vil være en billigere avtale.

Det er riktig som du skriver at om du vil spare mer må du følge med når det gjelder kampanjer. Disse blir alltid dyrere. Men hvor får du summen på 30 kr fra? Om du får på en kampanje på 6 mnd med minus påslag har du ca 13 øre minus per kwt. På et forbruk på 1000 kwt utgjør dette 130 kr. Tar du kortere perioder får du høyere minus påslag noe som vil si mer spart i mnd.

De værste avtalene du finner er forvaltningsavtaler og har ingenting med spot og påslag å gjøre. Den dårligste spot avtalen jeg kjenner til er en med påslag på 14,9 øre. På 1000 kwt utgjør det 150 kr sammenligne med din avtale men når det gjelder forvaltningsavtaler kan du risikerer å betale 10 ganger så mye som det.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg