Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Røntgen hos tannlegen

NYTT TEMA
kansas00
kansas00Innlegg: 20973
17.05.08 11:35
Hvor skadelig er sånn stråling man får fra røntgen hos tannlegen ? Var hos tannlegen for en stund tilbake.. Vanligvis setter tannlegen inn en sånn plast greie man biter over som inneholder sånn "film (?)" som røntgenstrålene avbilder tennene på. Og så brukes det vel vannligvis ei sånn "blymatte" på overkroppen. Denne gangen her så lar tannlegen meg holde "filmen" mot tennene mens røntgen apparatet går (ingen bruk av plastdings som holder filmen) og ingen bruk av blykappe.. Kan jeg være utsatt for skadelige doser med røntgenstråling som følge av dette ? Eller er røntgenstrålingen hos tannlegen svakere enn annen røntgen. Er litt bekymret som følge av avviket i røntgenprossesen.. Noen tannleger her inne ?
flisespikkern
flisespikkernInnlegg: 637
17.05.08 14:57
Ingen fare... Bare små strålingsdoser du utsettes for her. Dersom du flyr ofte, blir du utsatt for mye mer stråling enn et røntgenbilde hos tannlegen.
Bare tenkt på hvor mye annen stråling du utsettes for hve eneste dag ufrivillig, fra mobiler, mobilmaster, høyspentmaster, trådløse nettverk osv... Det er mer bekymringsfullt;)
Sanyasi
SanyasiInnlegg: 14232
18.05.08 10:48
Man trenger ikke være tannlege for å svare på dette. Du skal ikke bekymre deg i det hele tatt. Jeg vet ikke hva du skal med blymatten på overkroppen. 5 cm utenfor strålefeltet trenger man ikke å benytte beskyttelse. At du holdt filmen er ingen problem. Ekstremiteter (armer og bein) kan man bestråle ekstremt mye før det utgjør noen helsefare.

Grunnen til at folk fikk "blymatter" som du kaller det før i tiden var at tannleger ikke har peiling på stråling, men den strålingen de opererer med gir så liten dose at man ikke har brydd seg med å lære dem heller, og de har vel gjerne fått med seg at man bør beskytte områder som ikke skal tas bilde av. Men som tannlege trenger man ikke ha peiling på stråling om man følger oppskriften. Man trenger heller ikke ha peiling på strålehygiene. Bare følg oppskriften.

Det er verre hvis en radiograf ikke har peiling på stråling, for radiografen tar i en del tilfeller over 1000 høyoppløste bilder i en undersøkelse/behandling, og gjerne like mange gjennomlysningsbilder. Hvis man da gjør feil og gir høy dose til feil organer, gir man høy dose flere tusen ganger. Det er likevel bare en dråpe i havet i forhold til strålebehandlingen for kreft, og selv de som får strålebehandling har yrsmå sjanser for å få kreft av strålingen. Når man kommer opp i slike doser får man dog hudskader og gjerne en del andre alvorlige bivirkninger av strålingen.

Tannlegen vil aldri kunne gi stråledoser som kan sammenlignes med dette. Bare av å leve, får du samme stråledose i løpet av EN dag som du får hos tannlegen. Ikke glem at kroppen din ikke kan leve utenfor et strålemiljø. Vi har utviklet oss i stråling i millioner av år; kroppene våre er tilpasset stråling. Kroppen har flere mekanismer som reparerer stråleskader og celler som er for skadet til å repareres får beskjed om å ta selvmord. Man får ikke kreft før absolutt alt slår feil. Og selv da tar det gjerne flere titalls år før kreften bryter ut.
Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg