Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

NÅR BLE METTET FETT FARLIG?

NYTT TEMA
supper2

Innlegg: 483
supper2
26.05.10 14:32

Mettet fett har vært en naturlig del av kostholdet til mennesker siden artens opprinnelse. Sånn sett skulle en tro at vi var tilpasset mettet fett gjennom millioner av år. Noe annet vil jo være ulogisk og stride totalt mot elementær utviklingslære. Når ble det farlig? Og hvorfor er korn og skummet melk ufarlig? Dette er jo i evolusjonær sammenheng helt nye matvarer som kun har eksistert i 10.000 år. 

 

Hvor er logikken? Hvorfor er vi bedre tilpasset matvarer som i evolusjonær sammenheng er "nye", mens vi åpenbart ikke tåler matvarer som alltid har vært en del av menneskets kosthold?

mahofa

Innlegg: 195
mahofa
26.05.10 15:25
supper2: Når ble det farlig?

Fett i kostholdet er ikke farlig dersom det ikke fører til fedme. Det er kun de siste par generasjoner som har levd i slik overflod at man blir syk pga overvekt. Derfor har det ikke vært noe selektivt press i vår utvikling i favør for dem som ikke akkumulerer fett lett. Tvert imot. Svært høy forbrenning har jo vært ugunstig for opp til 50-100 år tilbake. Som alle andre organismer er vi godt tilpasset til å ta vare på resurssene.Og dessuten er vi ikke tilpasset å overleve i nærmere 100 år...

Anders81

Innlegg: 3292
Anders81
26.05.10 18:46
supper2: Mettet fett har vært en naturlig del av kostholdet til mennesker siden artens opprinnelse. Sånn sett skulle en tro at vi var tilpasset mettet fett gjennom millioner av år. Noe annet vil jo være ulogisk og stride totalt mot elementær utviklingslære. Når ble det farlig? Og hvorfor er korn og skummet melk ufarlig? Dette er jo i evolusjonær sammenheng helt nye matvarer som kun har eksistert i 10.000 år.    Hvor er logikken? Hvorfor er vi bedre tilpasset matvarer som i evolusjonær sammenheng er "nye", mens vi åpenbart ikke tåler matvarer som alltid har vært en del av menneskets kosthold?

Som mahofa skriver, så er det ikke noe galt med fett i moderate mengder. Hvis du hadde tilbrakt mye av dagen din i skogen på jakt etter byttedyr, så hadde den høye energimengden i fett kommet veldig godt med. Dessuten er helseproblemene assosiert med mettet fett noe som bygger seg opp langsomt og sjelden dukker opp før i 50-60 års alderen. Du skal ikke mer enn et par århundre tilbake, før gjennomsnittsalderen lå langt under dette.

Steinaldermennesket var i mer aktivitet enn det vi er i dag, og døde uansett lenge før aterosklerosen (som fører til bl.a hjerteinfarkt) ble noe problem.

mahofa

Innlegg: 195
mahofa
26.05.10 19:10
Anders81: Steinaldermennesket var i mer aktivitet enn det vi er i dag, og døde uansett lenge før aterosklerosen (som fører til bl.a hjerteinfarkt) ble noe problem.

Ja, nettopp.

Folk kreperte lenge før de rakk å avleire noe som helst i årene, eller utvikle kreft f. eks. De vanligste dødsårsakene var ting som fødsel, infeksjoner, benbrudd, lungebetennelse, ramle ned en fjellskrent(ulykker) osv...

Kitt_9

Innlegg: 1759
Kitt_9
30.05.10 22:08

"Når du spiser mettet fett blir det brukt som energi og fordelt til de ulike cellene ved å bli fraktet på lipoproteiner. Vi vet idag at et høyt inntak av mettet fett fremfor andre fettyper sansynligvis beskytter mot åreforkalkning.

Den aterosklerotiske prosessen (åreforkalkning) har ingen ting med mettet fett å gjøre. Dette er en avansert prosess, men enkelt sagt så starter den med en skade på blodåren. Det er gjenntatte skader på innsiden av blodårene, sammen med blodplater som lett danner propper i blodet, som er årsaken til det meste av hjerte- og karsykdommen. Igjen, mettet fett har ingenting med dette å gjøre.

Felles for alle de store hypotesene om hva som forårsaker aterosklerotisk plakk er "respons to injury" hypotesen. Den forteller oss at den aterosklerotiske prosessen starter med en skade eller "endotel dysfunskjon," det vil si en negativ belastning på cellene på innsiden av blodårene.

Aterosklerotisk plakkdannelse er en naturlig prosess som skjer kontinuerlig i blodårene. Den er der fra vi er nyfødte og er en del av kroppens naturlige reparasjonsprosess. Plakkdannelsen skjer under normale forhold kun i arteriene og på spesifikke steder i arteriene. Disse stedene kjennetegnes av et stort mekanisk stress og er sannsynligvis ekstra utsatt når blodtrykket øker.

 

Det er like mye fett og lipoproteiner som blir fraktet i arteriene som i venene, men det er kun i arteriene vi får aterosklerotisk plakk. Det viser oss at det med sikkerhet ikke er tilstedeværelsen av fett som forårsaker plakket.

Når vi vår hjerteinfarkt eller blodpropper andre steder i kroppen så skjer dette når den aterosklerotisk prosessen har kommet ut av kontroll. Det skjer gjerne når blodåren blir skadet gjentatte ganger på samme sted.

I tilegg kan lipoproteinene, som er en viktig del av reparasjonsprosessen, være ”modifiserte” og dermed påvirke den naturlige prosessen i negativ retning. Eksempler på dette er oksidering, glykolysering eller størrelsesforandringer. Om du i hovedsak har store LDL partikler er risikoen for hjerte- og karsykdom liten, men om partiklene er små og tette er risikoen økt.

Man har kommet frem til det man kaller aterogene fenotyper. Dette er en samling av risikofaktorer som opptrer sammen og som sammen øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Denne typen blodfettsammensetning kjennetegnes av lave HDL nivåer, høye triacylglyseroler og høy andel små tette LDL molekyler.

I tilegg er høyt blodsukker en viktig risikofaktor sammen med giftstoffer, stress, blodtrykk og annet.

I studier som har sett på lavkarbokosthold, har man sett at kroppen får lavere triacylglyseroler, høyere HDL og større forekomst av store LDL partikler. I tilegg får man en svært effektiv senkning av blodsukkeret, mindre oksidativ skade, mindre glykolysering, lavere blodtrykk og andre positive effekter på blodårefunksjonen.

Disse funnene viser oss at det sannsynligvis ikke er forbundet noen risiko for hjerte- og karsykdom med lavkarbokost og at det med all sannsynlighet gir en positiv effekt. Dette er uavhengig av fettmengden i maten.

Det er viktig å huske at det ikke er slik at mye fett i maten fører til mye fett i blodet. Karbohydrater, spesielt sukker og fruktose fører til svært høye blodfettnivåer og en negativ blodfettsammensetning.

 

Det er sant at trykk i seg selv (shear pressure) er hovedårsaken til at aterosklerose skjer i arteriene. Dette viser oss at det må skje noe med åreveggen for å starte prosessen. Mekanisk trykk kan være en slik trigger. Men høyt blodtrykk kan ikke forklare aterosklerose alene. Det er mange andre faktorer som kan skade arteriene.

Aterosklerose er en naturlig prosess og du kan finne plakk selv hos små barn. Reparasjonsprosessen i seg selv kan bidra til økt risiko. Det er i forbindelse med dette at glykolyserte og oksiderte lipoproteiner kommer inn. Om lipoproteinene har bundet seg til andre stoffer eller forandret struktur så oppfører de seg ikke som normale lipoproteiner. Høyt blodsukker vil i seg selv føre til større andel av glykolyserte produkter rundt omkring i kroppen. Dette er hovedårsaken til de store celleskadene hos diabetikere.

Et annet viktig moment er blodets evne til å levre seg. Blodpropper består av blodplater som løsner fra skadesteder. Om kroppen er dårlig til å bryte ned disse platene fort nok, øker risikoen for blodpropper. En teori går ut på at Lp(a) (lipoprotein lille a) forstyrrer kroppens evne til å bryte opp slike blodplater."

 

Skrevet av Pål Jåbekk på lavkarbo.no

 

(Innlegget ble redigert 30.05.10 22:10)

supper2

Innlegg: 483
supper2
01.06.10 11:26

Husk å ikke amme barna dine. Morsmelk inneholder store mengder mettet fett og kolesterol. Barnet ditt kan få hjerte- og karsykdom. Kan du forstå hva naturen tenkte på da den utstyrte morsmelken med slik gift? 

mahofa

Innlegg: 195
mahofa
01.06.10 19:57
supper2: Morsmelk inneholder store mengder mettet fett og kolesterol. Barnet ditt kan få hjerte- og karsykdom. Kan du forstå hva naturen tenkte på da den utstyrte morsmelken med slik gift? 

Men du sjønner det at aterosklerose tar uansett kansje oppmot 40-50 år å utvikle, de færreste går på morsmelk så lenge.

Turbolady

Innlegg: 8059
Turbolady
01.06.10 20:26
mahofa: Men du sjønner det at aterosklerose tar uansett kansje oppmot 40-50 år å utvikle, de færreste går på morsmelk så lenge.

Dessuten så skal barn ha denne typen fett når de er små og i en vekstperiode.

Vår kropps behov endrer seg ved årene.

Det er faktisk noen "lure" foreldre som har satt barna sine på en helt fettfri kost fra de var ganske små. Dette gir negative konsekvenser for disse.

(Innlegget ble redigert 01.06.10 20:27)

mahofa

Innlegg: 195
mahofa
01.06.10 21:03
supper2: Husk å ikke amme barna dine. Morsmelk inneholder store mengder mettet fett og kolesterol. Barnet ditt kan få hjerte- og karsykdom. Kan du forstå hva naturen tenkte på da den utstyrte morsmelken med slik gift? 

Dette må jeg forresten kommentere ytterligere, siden tråden din er rettet mot tema tilpasning/ evolusjon.

Det er nemlig slik at pattedyr(her mennesker) egentlig er tilpasset melkedrikking KUN i de første leveårene. Etter dette blir genet som sørger for produksjon ev enzym som bryter ned laktose, skrudd av. Dermed spaltes ikke sukkeret og det går gjennom tarmen uten å bli tatt opp. På et tidspunkt skjedde en mutasjon som gjorde slik at dette genet ikke skrus av allikevel slik at de fleste med europeisk opphav kan drikke melk hele livet.

Så dette med melkedrikking er derfor ikke et bra argument, da pattedyr ikke normalt har melk som næringrunnlag annet enn tidligst i livet.

 

mahofa

Innlegg: 195
mahofa
01.06.10 21:10
Turbolady: Det er faktisk noen "lure" foreldre som har satt barna sine på en helt fettfri kost fra de var ganske små. Dette gir negative konsekvenser for disse.

Selvsagt, men det er vel kjent fakta nåtildags at mangel på fedt tidligst i livet har konsekvens for utvikling av normal hjernefunksjon.

Turbolady

Innlegg: 8059
Turbolady
01.06.10 21:36
mahofa: Selvsagt, men det er vel kjent fakta nåtildags at mangel på fedt tidligst i livet har konsekvens for utvikling av normal hjernefunksjon.

Ser ut til at ikke alle helsefanatikere har fått med seg det dessverre.

supper2

Innlegg: 483
supper2
02.06.10 13:02
mahofa: Men du sjønner det at aterosklerose tar uansett kansje oppmot 40-50 år å utvikle, de færreste går på morsmelk så lenge

Hvis mettet fett er farlig for barnet på lang sikt så er det neppe ideelt heller på kort sikt. Poenget er at naturen ikke hadde utstyrt morsmelken med mye mettet fett og kolesterol hvis det ikke hadde vært gunstig for barnet.

mahofa

Innlegg: 195
mahofa
02.06.10 17:30
supper2: naturen ikke hadde utstyrt morsmelken med mye mettet fett og kolesterol hvis det ikke hadde vært gunstig for barnet.

Naturen er ikke et tenkende individ som til en hver tid kun utfører rasjonelle handlinger.

Naturen "utstyrer" ikke organismer med  gunstige egenskaper(her melkeproduksjon)

Slik fungerer IKKE evolusjon.

nattevakt1

Innlegg: 699
nattevakt1
02.06.10 22:22
supper2: Hvis mettet fett er farlig for barnet på lang sikt så er det neppe ideelt heller på kort sikt. Poenget er at naturen ikke hadde utstyrt morsmelken med mye mettet fett og kolesterol hvis det ikke hadde vært gunstig for barnet.

Du glemmer et par ting her.

For det første - et barn er ikke en voksen i miniatyr.  Barnets kropp er i kraftig vekst og utvikling, og vil ha andre ernæringsbehov enn en mer "stabil" voksen kropp. 

Det andre er at naturen ikke tenker, den styrer ikke utviklingen mot et perfekt mål (som mahofa allerede har påpekt).  Egenskaper og atferd som er gunstige på kort sikt, men ødeleggende på lang sikt, kan utmerket godt selekteres for gjennom evolusjonen, fordi hva som skjer med oss etter reproduktiv alder er lite relevant for vår fitness. 

supper2

Innlegg: 483
supper2
02.06.10 22:26
mahofa: Naturen er ikke et tenkende individ som til en hver tid kun utfører rasjonelle handlinger. Naturen "utstyrer" ikke organismer med  gunstige egenskaper(her melkeproduksjon) Slik fungerer IKKE evolusjon.

Du har tydeligvis ikke skjønt noe når det gjelder evolusjon. Naturen trenger ikke tenke eller utføre rasjonelle "handlinger" Evolusjonen fungerer slik at mennesket tilpasser seg den maten som er tilgjengelig. Morsmelk har alltid vært en del av menneskets natur. Det er de som opp gjennom evolusjonen har tålt- og tilpasset seg morsmelken slik den er som har fått ført sine gener videre. Over millioner av år vil vi derfor tilpasse oss morsmelken perfekt. Dette er helt elementær utvilklingslære.

 

Er det noe alle eksperter er enige om så er det at morsmelk er den perfekte næring for en baby. Problemet er at de motsier seg selv hvis de påstår at mye mettet fett og kolesterol ikke er bra for en baby, nettopp fordi den perfekte morsmelken inneholder mye av dette. 

nattevakt1

Innlegg: 699
nattevakt1
02.06.10 22:46
supper2: Er det noe alle eksperter er enige om så er det at morsmelk er den perfekte næring for en baby. Problemet er at de motsier seg selv hvis de påstår at mye mettet fett og kolesterol ikke er bra for en baby, nettopp fordi den perfekte morsmelken inneholder mye av dette. 

Men, hvilke eksperter er det som sier at morsmelk (med mye mettet fett og kolesterol) er farlig for spedbarn?

mahofa

Innlegg: 195
mahofa
02.06.10 22:52
supper2: Er det noe alle eksperter er enige om så er det at morsmelk er den perfekte næring for en baby. Problemet er at de motsier seg selv hvis de påstår at mye mettet fett og kolesterol ikke er bra for en baby, nettopp fordi den perfekte morsmelken inneholder mye av dette. 

Hvem pokker av en ekspert har sagt dette, altså at mettet fett er skadelig for en baby? Ingen EKSPERTER har noen gang sagt dette.

Muligens slike "eksperter" du refererer til?

(Innlegget ble redigert 02.06.10 23:07)

mahofa

Innlegg: 195
mahofa
02.06.10 23:02
supper2: Du har tydeligvis ikke skjønt noe når det gjelder evolusjon. Naturen trenger ikke tenke eller utføre rasjonelle "handlinger" Evolusjonen fungerer slik at mennesket tilpasser seg den maten som er tilgjengelig. Morsmelk har alltid vært en del av menneskets natur. Det er de som opp gjennom evolusjonen har tålt- og tilpasset seg morsmelken slik den er som har fått ført sine gener videre. Over millioner av år vil vi derfor tilpasse oss morsmelken perfekt. Dette er helt elementær utvilklingslære.

HAHAHAHA!!!!!

Du bør jekke deg ned et par tre hakk tror jeg, da dette faktisk er noe jeg driver med.

For å si det mildt er du helt på jorde, og jeg forstår uansett ikke at du kan si noe som helst om hva jeg forstår utifra de to setningene jeg skrev.

Og for å komme med et hint; mennesket tilpasser seg ikke noesomhelst dersom det ikke er noe selektivt press.(hvis du har hørt om det)

supper2

Innlegg: 483
supper2
02.06.10 23:09
mahofa: HAHAHAHA!!!!! Du bør jekke deg ned et par tre hakk tror jeg, da dette faktisk er noe jeg driver med. For å si det mildt er du helt på jorde, og jeg forstår uansett ikke at du kan si noe som helst om hva jeg forstår utifra de to setningene jeg skrev. Og for å komme med et hint; mennesket tilpasser seg ikke noesomhelst dersom det ikke er noe selektivt press.(hvis du har hørt om det)
[Slettet]

(Innlegget ble redigert 22.04.20 10:24)

supper2

Innlegg: 483
supper2
02.06.10 23:11
nattevakt1: Men, hvilke eksperter er det som sier at morsmelk (med mye mettet fett og kolesterol) er farlig for spedbarn?

Norske ernæringsmyndigheter anbefaler at barn i det øyeblikket de begynner å drikke kumelk, normalt på omtrent samme tidspunkt som de slutter å ammes, ved ett års alder, holder seg til lettmelk eller ekstra lett melk, fordi helmelk inneholder for mye mettet fett. Helmelk inneholder mindre mettet fett enn morsmelk. 

CLARK_GABLE

Innlegg: 398
CLARK_GABLE
02.06.10 23:16

Påstanden til trådstarter var at mennesket er godt tilpasset til å spise mettet fett.

Dette er jeg helt enig i etter å ha lest en del forskning på området. Det er ikke vanskelig å finne forskning som støtter påstanden, og det har ingen ting med aktivitetsnivå å gjøre.

Det man derimot bør gjøre dersom man spiser mye fett er  å redusere inntaket av karbohydrater.

(Innlegget ble redigert 02.06.10 23:18)

mahofa

Innlegg: 195
mahofa
02.06.10 23:16
supper2: Poenget er at naturen ikke hadde utstyrt morsmelken med mye mettet fett og kolesterol hvis det ikke hadde vært gunstig for barnet.

Du personifiserer naturen, og har du planer om å noen gang forså prinsippene bak evolusjon, er nok dette det første du bør slutte med.

Mulig du er religiøs, det kan virke slik...

nattevakt1

Innlegg: 699
nattevakt1
02.06.10 23:21
supper2: Norske ernæringsmyndigheter anbefaler at barn i det øyeblikket de begynner å drikke kumelk, normalt på omtrent samme tidspunkt som de slutter å ammes, ved ett års alder, holder seg til lettmelk eller ekstra lett melk, fordi helmelk inneholder for mye mettet fett. Helmelk inneholder mindre mettet fett enn morsmelk. 

Du svarer ikke på spørsmålet.  Spørsmålet var hvilke eksperter som sier at det er for mye mettet fett og kolesterol i morsmelken, ikke hva de anbefaler når barnet ikke lenger ammer.

mahofa

Innlegg: 195
mahofa
02.06.10 23:28
supper2: Men er det ikke selektivt press? Er det ikke survival of the fittest?
[Slettet]

(Innlegget ble redigert 22.04.20 10:24)

supper2

Innlegg: 483
supper2
02.06.10 23:32
nattevakt1: Du svarer ikke på spørsmålet.  Spørsmålet var hvilke eksperter som sier at det er for mye mettet fett og kolesterol i morsmelken, ikke hva de anbefaler når barnet ikke lenger ammer.

Jeg har ikke påstått noe sted at ekspertene sier at det er for mye mettet fett og kolesterol i morsmelk. Hvor står det skrevet? Derimot har jeg sagt at alle eksperter er enige i at morsmelk slik den er er den perfekte næring for babyer. MEN, hvis de samtidig påstår at mettet fett og kolesterol (i feks helmelk) er farlig for barn i omtrent samme alder så motsier de seg selv. Og nettopp det gjør helsemyndighetene..

mahofa

Innlegg: 195
mahofa
02.06.10 23:34
CLARK_GABLE: Påstanden til trådstarter var at mennesket er godt tilpasset til å spise mettet fett.

Heller ingen som har sagt noe imot dette, leser du hele tråden ser du at Supper2 bare kverulerer seg rundt seg selv..(som i alle andre tråder han deltar i)

mahofa

Innlegg: 195
mahofa
02.06.10 23:36
supper2: de påstår at mye mettet fett og kolesterol ikke er bra for en baby

Det står her.

supper2

Innlegg: 483
supper2
02.06.10 23:36
mahofa: Så du har hørt om "survival of the fittest " altså, da utfordrer jeg deg herved å ta skrittet videre!! Dette lærer idag barneskoleelever noe om(heldigvis), men mekanismene er nok langt mer komplekse en hva som fremgår i denne klisjeen. Har ikke sagt det ikke har vært et selektivt press(les en gang til). Og skal du være så kjepphøy heretter bøøøør du ha PhD i evolusjonsbiologi, hvis ikke bør du finne deg en tykk bok om emnet istedetfor å drite deg ut på vgd..

Hvor er det jeg tar feil? Hva er det jeg har sagt som er feil? Klarer du å være konkret. Dette er jo bare prat rundt grøten fra din side. Du sier jeg ikke skjønner, men klarer ikke å konkretisere det. Og kjepphøy kan du være selv.

 

Hvis du ikke har sagt at det ikke er selektivt press, hvorfor nevner du da at det er en forutsetning? Men uansett, da er vi enige om at det er selektivt press og at mennesket opp gjennom historien har måttet tilpasset seg omgivelsene og den maten som har være tilgjengelig, inkludert sammensetningen i morsmelk. Eller er vi ikke enige om det? Hvis ikke, hva mener du? Være konkret!

Stialex

Innlegg: 21537
Stialex
02.06.10 23:36
supper2: Mettet fett har vært en naturlig del av kostholdet til mennesker siden artens opprinnelse. Sånn sett skulle en tro at vi var tilpasset mettet fett gjennom millioner av år. Noe annet vil jo være ulogisk og stride totalt mot elementær utviklingslære. Når ble det farlig? Og hvorfor er korn og skummet melk ufarlig? Dette er jo i evolusjonær sammenheng helt nye matvarer som kun har eksistert i 10.000 år.    Hvor er logikken? Hvorfor er vi bedre tilpasset matvarer som i evolusjonær sammenheng er "nye", mens vi åpenbart ikke tåler matvarer som alltid har vært en del av menneskets kosthold?

Hei, supper2!

 

Hvem ble overvektige eller led av fedme for tusener eller titusener av år siden? Hvem fikk i det hele tatt tid eller mulighet til å oppnå slikt? Hva brukte man stort sett tiden sin til? Vel, å jakte, å oppdra/lære barna sine, unngå å bli drept av forskjellige farlige rovdyr, etc.

 

Hvis en person konsumerer veldig mange kalorier i form av mettet fett, men allikevel har en forbrenning som unngår at man legger på seg av dèt; vil ikke man da unngå farlige avleiringer av fett i arterier og andre blodårer, da?

 

 Hvorfor skulle da evolusjonen komme opp med en løsning på problemet med overvekt eller fedme?

supper2

Innlegg: 483
supper2
02.06.10 23:38
mahofa: Det står her.

Her står det at de påstår at mettet fett og kolesterol ikke er bra. Det står ikke at det er for mye mettet fett og morsmelk. Og det er dette som er selvmotsigelsen, nettopp fordi de samtidig påstår at morsmelk er den perfekte næring for en baby

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg