Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Statiner og Q10

NYTT TEMA
supper2

Innlegg: 483
supper2
30.12.10 12:09

Statiner er en gruppe legemidler som brukes mot forhøyet (og ofte også ved normalt høyt!) kolesterol.

 

Det er et fysiologisk faktum at statiner hemmer kroppens naturlige egenproduksjon av det livsnødvendige co-enzymet Q10.

http://www.villagedrug.com/sections/level_info.php?level_id=88&page=compounding

Hvorfor anbefaler ikke både produsentene av statiner, helsemyndigheter og leger at de som bruker statiner tar tilskudd av Q10 for å kompensere for dette. 

 

Mener skolemedisinen at kroppen fortsatt får nok Q10 når en tar et legemiddel som hemmer kroppens egenproduksjon?

 

Nok et eksempel på at ifølge skolemedisinen så er ikke mangel på livsnødvendige næringsstoffer noe problem. Mangel på legemidler derimot er et stort problem. Kroppen klarer ikke selv å regulere kolesterolproduksjonen, og trenger hjelp av statiner. Når så disse "fremmedstoffene "av noen statiner hemmer kroppens egen regulering Q10 så er imidlertid det ikke noe problem!

 

Hvis for høyt nivå av kolesterol må senkes, hvorfor må ikke da for lavt nivå av Q10 økes? Kan det være fordi det ikke finnes et legemiddel som kan øke Q10 produksjonen? 

 

gourmande

Innlegg: 12615
gourmande
30.12.10 13:49

Leger er ikke opptatt av kosthold, vitaminer og hvilke verdier som undergraves av ulike medisiner.

Statiner er det verste, absolutt verste, man kan innta. Det ødelegger blodet.

nattevakt1

Innlegg: 699
nattevakt1
31.12.10 05:06
supper2: Hvis for høyt nivå av kolesterol må senkes, hvorfor må ikke da for lavt nivå av Q10 økes? Kan det være fordi det ikke finnes et legemiddel som kan øke Q10 produksjonen?   

Eller kan det være fordi skolemedisinerne driver evidens-basert praksis?

Sammenhengen mellom statiner og Q10, konsekvensene av lavere Q10 nivåer og nytteverdien av Q10 tilskudd er langt fra så klare som du vil ha det til. 

supper2

Innlegg: 483
supper2
31.12.10 09:48

Nei det kan nok ikke være fordi skolemedisinerne driver evidens-basert praksis. For det første er ikke all skoledmedisin evidens basert.

 

Det er feks ikke vitenskapelig dokumentert at høyt kolesterol FORÅRSAKER hjerte- og karsykdom. Bare at det er en korrelasjon. Det kan like godt være dårlige/tette blodårer som forårsaker høyt kolesterol. I og med at kolesterol er med på å reparere skadede blodårer.

 

I tillegg har vi de mye omtalte og ikke-dokumenterte influensavaksinene.

 

Når det gjelder Q10 og statiner så bommer du så det holder. Her er det åpenbart at du ikke vet hva du prater om, så hvorfor later du som?

 

Det er et fysiologisk faktum at statiner hemmer kroppens egenproduksjon av Q10. Dette er ikke noen teori, men ren fakta. En vet nøyaktig hvordan det skjer også. Det er ikke her stridens kjerne ligger. Spørsmålet er om det er nødvendig å ta tilskudd av Q10 når en tar et legemiddel som beviselig senker kroppens egenproduksjon?

 

Legemiddelindustrien stoler mye mer på sin egen fortreffelighet enn kroppens egne selvregulerende mekanismer. Kroppen klarer ikke å regulere kolesterolnivået selv og trenger tilførsel av medisiner. Dette gjelder ifølge skolemedisinen ikke bare noen, men store deler av menneskeheten. Når så disse statinene kødder med andre av kroppens selvregulerende mekanismer (q10 produksjonen) så stoler ikke skolemedisinen på at det er fornuftig å tilføre nøyaktig det samme stoffet som medisinen blokkerer produksjonen av.

 

Det henger ikke på greip. Og alt handler om legemidler. Har vi et legemiddel så bruker vi det. Men finnes det bare et naturlig stoff som kan løse problemet så driter vi i det. 

JazKo

Innlegg: 5219
JazKo
04.01.11 09:17
gourmande: Statiner er det verste, absolutt verste, man kan innta. Det ødelegger blodet.

Feil. Statiner er en av de legemidlene som toleleres best av de fleste og brukes av mange hundretusen bare her i Norge. Potensielt livsreddende medisin.

Hadde det faktisk vært holdepunkter for noe som trådstarter skriver om, hadde nok leger og alle andre i helsevesenet anbefalt kosttilskudd i tillegg.

supper2

Innlegg: 483
supper2
04.01.11 09:47
JazKo: Feil. Statiner er en av de legemidlene som toleleres best av de fleste og brukes av mange hundretusen bare her i Norge. Potensielt livsreddende medisin. Hadde det faktisk vært holdepunkter for noe som trådstarter skriver om, hadde nok leger og alle andre i helsevesenet anbefalt kosttilskudd i tillegg.

Canada has forced the statin makers to warn of the coenzyme Q-10 deficiencies

http://www.villagedrug.com/sections/level_info.php?level_id=88&page=compounding

 

Mon tro hvorfor det er tilfelle hvis det ikke er holdepunkter for det jeg skriver. Dette er ikke noe trådstarter har funnet på. Trådstarter henviser til kilder, i motsetning til JazKo, som slenger rundt seg med løse, udokumenterte påstander. 

(Innlegget ble redigert 04.01.11 09:47)

JazKo

Innlegg: 5219
JazKo
04.01.11 10:20

Ok, du gir oss kilder fra en siden uten noen som helt troverdighet. Så du skal få en kilde fra meg med stor troverdighet innenfor helsevesenet. Her skal jeg gi deg en bra kilde. RELIS, et uavhengig organ som svarer på medisinske spørsmål fra leger, farmasøyter og alle andre som luerer. De skriver om statiner og Q10:

[...]

Studiene har til dels vist målbar effekt, men da har pasientgrunnlaget oftest vært lite. Kvaliteten på studiene har også variert og oftest er det ikke målt på harde endepunkter.

[...]

Statiner og Q10
HMG-CoA-reduktasehemmere, statiner, kan redusere serumkonsentrasjonen av Q10. Statinene blokkerer syntesen av mevalonsyre, som er en prekursor for koenzym Q10 (9). Serumnivåer av Q10 er imidlertid ikke vist å korrelere med intracellulære koenzym Q10- nivåer eller mitokondrienes evne til energiproduksjon (3). En studie viste at fire ukers behandling med simvastatin (20 mg/dag) reduserte serumkonsentrasjonen av Q10 med ca. 32%, mens nivået i musklene økte med 47% (9). En annen studie viste at simvastatin gitt i 6 måneder (20 mg/dag) ikke førte til noen forandring på Q10-nivåene i skjelettmuskulatur sammenlignet med utgangsverdiene (10). Den kliniske signifikansen av de reduserte serumkonsentrasjonsnivåene er derfor uklar. Det er behov for flere studier for å avgjøre hvorvidt dette resulterer i (muskel-) bivirkninger og for å bestemme eventuell nytte av Q10 supplement for pasienter som bruker statiner (2,6,9).

Bivirkninger
Q10 synes å være forbundet med få bivirkninger. De hyppigst rapporterte er gastrointestinale; kvalme, diarré, epigastrisk ubehag, halsbrann og nedsatt apetitt. Bivirkninger av Q10 er rapportert med en frekvens på mindre enn 1% (7-8).

[....]


Statiner kan redusere serumkonsentrasjonen av Q10, men den kliniske relevansen er uklar. Tilskudd av Q10 til pasienter som behandles med statiner bør derfor ikke anbefales med utgangspunkt i dagens dokumentasjonsgrunnlag.

Kilden er her.

justanothername

Innlegg: 15697
justanothername
03.02.11 19:09
supper2:   Det er feks ikke vitenskapelig dokumentert at høyt kolesterol FORÅRSAKER hjerte- og karsykdom. Bare at det er en korrelasjon. Det kan like godt være dårlige/tette blodårer som forårsaker høyt kolesterol. I og med at kolesterol er med på å reparere skadede blodårer.

Jeg begynte å lese litt om kolesterol for en tid siden og ble egentlig litt overrasket over hva jeg fant ut.

Man får jo inntrykk av at dette stoffet er noe skadelig giftig noe som man må unngå, men det er jo faktiske en av byggestenene i cellemembranen. Uten kolesterol i kroppen så dør man! Men kroppen kan jo produsere det den trenger selv, og resirkulerer faktisk også kolesterol.Og det er ikke så mye som trengs, bare noen få gram.

Det man er redd for er det at høye kolersterolnivåer i blodet fører til plakk på innsiden av blodårene, som gjør dem stive og som snevrer inn tverrsnittet. Dette belegget kan det også løsne biter av og det havner da i de tynnere blodårene og stenger for blodtilførselen, og du får blodpropper og hjerte (eller hjerne) slag.

Ideen om at høye nivåer av kolesterol i blodbanen er farlig  baserer seg på noe så enkelt som at man tok prøver av dette stoffet (under obduksjoner) og fant ut at det inneholdt masse kolesterol.

Det er imidlertid ikke nødvendigvis så enkelt.

Kolesterolet kan ikke flyte fritt i blodbanen, men må kapsles inn i et lipoprotein (lipo=fett). Det er to forskjellige størrelser på disse innkapslingene, og man snakker om Low Density Lipoproteing (LDL) og High Density Lipoprotein (HDL). Etter at alle trodde at kolesterol var farlig, fant man ut at det bare var LDL som var det, mens HDL tvert i mot var godt for helsa.

LDL har en tetthet (densitet) på 1.019-1.063 gram/milliliter og er 18-28 nanometer i diameter og inneholder 50% kolesterol og 25% protein.

HDL har en tetthet på mer enn 1.063 gram/milliliter, og er 5-15 nanometer i diameter og inneholder 30% kolesterol og 33% protein (noe som gir den en høyere tetthet)

Kolesterolet pakkes inn i LDL når det sendes fra levra ut til cellene via blodbanen, og det pakkes inn i HDL når det returnerer til levra.

Når en celle trenger kolesterol oppstår det LDL reseptorer på cellemembranen som tiltrekker seg LDL partikler fra blodbanen. Vi må altså ha i hvert fall noe LDL kolesterol i blodet, ellers så vil ikke cellene få det de trenger. Men hvis vi ikke får det gjennom kosten, så vil faktisk levra produsere det.

Ettersom vi altså trenger dette stoffet i blodet er jo ikke spørsmålet: "hva kan vi gjøre for å unngå kolesterol?", men heller: "hvorfor fester i enkelte tilfeller LDL-ene seg til veggen i blodbanene?"

Veggen har en grid på 26 nanometer og LDL er fra 18 til 28, så de mindre størrelsene kan man kanskje tenke seg setter seg fast i denne, mens de største ikke kan det, (så masse velfylte store kolesterol partikler kan være helt greit?) Men det skal jo normalt ikke skje at partikler fester seg i denne veggen, det er mekanismer som motvirker det (som jeg ikke har satt meg inn i ennå).

 

En av teoriene som utvikles nå er at dette skjer om fettstoffene i hinnen endrer seg (oksiderer)  pga frie radikaler og/eller glykose i blodbanen. Da blir LDL partiklene angrepet av de hvite blodlegmene, som imidlertid "forspiser" seg og nesten eksploderer (blir til "foam cells"). Dette er det da som fester seg i veggen.

 

Så problemet er kanskje egentlig ikke kolesterolet i seg selv, men oksydering av kolesterolet som tross alt må finnes der. Å senke kolesterolnivået kan jo hjelpe på en måte da det blir mindre "råstoff" til dette belegget, men det er altså da ikke den "riktige" løsningen på problemet.

justanothername

Innlegg: 15697
justanothername
04.02.11 01:32

Står noe om mytene på http://www.cholesterol-and-health.com/Cholesterol-Rich-Foods-Raise-Blood-Cholesterol.html

 

justanothername

Innlegg: 15697
justanothername
04.02.11 01:44
JazKo: Feil. Statiner er en av de legemidlene som toleleres best av de fleste og brukes av mange hundretusen bare her i Norge. Potensielt livsreddende medisin.

Det er en debatt om dette nå, og det er mulig hele kolesterol-skrekken en basert på en misforståelse. Kolesterol et et meget viktig stoff i cellene våre (utgjør ca 20%) og spesielt i hjernen. Statiner kan skape problemer der.

http://www.cholesterol-and-health.com/Memory-And-Cholesterol.html

JazKo

Innlegg: 5219
JazKo
04.02.11 17:38
justanothername: Det er en debatt om dette nå, og det er mulig hele kolesterol-skrekken en basert på en misforståelse. Kolesterol et et meget viktig stoff i cellene våre (utgjør ca 20%) og spesielt i hjernen. Statiner kan skape problemer der. http://www.cholesterol-and-health.com/Memory-And-Cholesterol.html

Du linker til en side som ble oppdatert i 2005 og skriver samtidig "Det er en debatt om dette nå..." er vel å overdrive litt? Du mister troverdighet der med en gang.

Jeg tror alle kan si seg enige med deg i at kolesterol er viktig, det er utrolig viktig i mange prosesser i kroppen. Men som alt annet, så går det en grense mellom "god mengde" og "dårlig mengde". Det er forsket frem til et kolesterolnivå i blodet mellom 4-5 mmol/L er det mest gunstige, mens høyere enn 8 mmol/L er regnet som veldig forhøyet og faren for iskemisk hjertesykdom øker betydelig. Statiner gis ikke til alle i hele verden, men kun de med forhøyet kolesterol nivå samt genetisk forhøyet kolesterol.

Skal man gå dypere i det så deles kolesterol i flere typer, HDL, LDL og triglyserider, hvor det finnes foretrukne verdiger for hver av dem.

Det ligger så mye mer bak "kolesterol er farlig" eller "kolesterol er bra", derfor bør man ikke tro alt som leses overalt på nettet.

For å ta det ut av kontekst så er salt også farlig for kroppen, men samtidig utrolig nødvendig!

justanothername

Innlegg: 15697
justanothername
05.02.11 01:17
JazKo: Skal man gå dypere i det så deles kolesterol i flere typer, HDL, LDL og triglyserider, hvor det finnes foretrukne verdiger for hver av dem.

...og forholdet ser også ut til å være viktig idet HDL ser ut til å motvirke problemene med LDL, så å snakke om kolesterolet i entall er feil. Og egentlig er det vel feil å snakke om "kolesterolet" i blodet, da det er er bærerene, lipoproteinene som omslutter kolesterolet de hvite blodlegmene ser, og angriper hvis de er oksydert.

JazKo

Innlegg: 5219
JazKo
05.02.11 01:43
justanothername: ...og forholdet ser også ut til å være viktig idet HDL ser ut til å motvirke problemene med LDL, så å snakke om kolesterolet i entall er feil. Og egentlig er det vel feil å snakke om "kolesterolet" i blodet, da det er er bærerene, lipoproteinene som omslutter kolesterolet de hvite blodlegmene ser, og angriper hvis de er oksydert.

Ooog? Skal du prøve å ro litt mer?

justanothername

Innlegg: 15697
justanothername
06.02.11 18:08
JazKo: Du linker til en side som ble oppdatert i 2005 og skriver samtidig "Det er en debatt om dette nå..." er vel å overdrive litt? Du mister troverdighet der med en gang.

Hva mener du?

Sett i lys av at kolesterolteorien ble lansert i begynnelsen av 1900-tallet så er jo 5-6 år "nåtid". Jeg tenkte med "nå" mer i dekader enn i uker eller måneder eller hva nå du tenker på.

justanothername

Innlegg: 15697
justanothername
06.02.11 18:15
JazKo: Det ligger så mye mer bak "kolesterol er farlig" eller "kolesterol er bra", derfor bør man ikke tro alt som leses overalt på nettet. For å ta det ut av kontekst så er salt også farlig for kroppen, men samtidig utrolig nødvendig!

Dette var nettopp poenget mitt, at man ikke bør presentere kolesterol som "en giftig substans man ikke må spise" slik det  faktisk blir lest av mange, noe som er resultatet av det som måten info om kolesterol blir presentert på. (J.fr. det at mange folk fremdeles tror det er "farlig" å spise mer enn ett egg for dag.)

Det jeg klager over er kvaliteten på den informasjonen som ender opp hos folk, og mye av ansvaret for dette må nok tabloidiseringen i pressen ta ansvar for.

justanothername

Innlegg: 15697
justanothername
06.02.11 18:15
JazKo: Skal du prøve å ro litt mer?

Hva mener du? Kjenner du ikke til dette?

justanothername

Innlegg: 15697
justanothername
06.02.11 18:22
JazKo: Du linker til en side som ble oppdatert i 2005 og skriver samtidig "Det er en debatt om dette nå..." er vel å overdrive litt? Du mister troverdighet der med en gang.

Siste oppdatering på siten er 4. februar 2011, nest siste er 2. februar 2011 osv osv.

 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg