Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Psykisk helsevern - Sammen er vi dynamitt

NYTT TEMA
gunnerna
gunnernaInnlegg: 314
24.11.18 10:27

EN STOR PARAPLYORGANISASJON I PSYKISK HELSEVERN ?

En stor paraplyorganisasjon som vi kan kalle «Sammen for et bedre psykisk helsevern».

Hvorfor kan ikke brukere, pårørende og faggruppene i psykisk helsevern stå sammen i kampen for et bedre psykisk helsevern ? Hvorfor sitter vi på hver vår tue ? Vi har et hav av saker å kjempe for. I årene fra 2008 til 2015 døde 1910 pasienter i psykisk helsevern i selvmord. I 2016 ble det begått 614 selvmord i Norge. Mange unge faller ut av videregående skoler og ellers i samfunnet. Over halvparten av nordmenn i 30-årene som blir uføretrygdet har psykiske lidelser.

En gang på 90-tallet startet pårørende sin egen organisasjon LPP (Landsforeningen til pårørende i psykisk helsevern). Pr. i dag har LPP om lag 2 300 medlemmer.  Brukerne er organisert i Mental Helse med sine 7500 medlemmer, Aurora, Hvite Ørn, WSO(Wes hall overcome) m.fl.

Hvordan få faggruppene til å lytte til brukerstemmene ?

For ca. åtte år siden var jeg medarrangør av et seminar med tema «Brukermedvirkningpå systemnivå» i psykisk helsevern. Pårørende, brukerne og faggruppene var representert med sine foredragsholdere. Faggruppen (en lege) holdt sitt innlegg før pausen og de andre gruppene holdt sine innlegg etter pausen. Etter pausen forsvant alle i faggruppene og gikk da glipp av innspill fra brukergruppene. Dette kaller jeg faglig arroganse. 

Hva kan organisasjonene i psykisk helsevern lære av organisasjonene i somatisk helsevern ?

Ca. 250 000 mennesker i Norge har diabetes 1 og 2. Diabetesforbundet har 33 000 medlemmer. Norge har ca. 300 000 revmatikere og Revmatikerforbundet har 35 000 medlemmer. Norge har ca. 850 000 hjerte- og lungesyke. LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) har 50 000 medlemmer. En av tre (dvs. 1,6 millioner) får kreft i løpet av livet. Kreftforeningen har 118 000 medlemmer. I de overnevnte organisasjonene står pårørende sammen med sine brukere i samme forening og kjemper sammen med disse for en bedre hverdag. De har skjønt at SAMMEN er vi sterke.

En av tre får (dvs. 1,6 millioner) i løpet av livet en psykisk lidelse. Mental Helse (landets største interesseorganisasjon for brukere og pårørende i psykisk helsevern) har 7 500 medlemmer. Hvorfor får ikke Mental Helse flere medlemmer ? Og hvorfor har pårørende til folk med psykiske lidelser dannet sin egen organisasjon ?

Sammen er vi dynamitt

Hvorfor kan ikke pårørende, brukere og faggruppene stå sammen i kampen mot stigmatisering og fordommer mot psykiske helseutfordringer ? Og hvorfor kan ikke gruppene stå sammen i kampen for at deres stemmer skal høres og i kampen for et varmere og snillere samfunn og bedre tilbud i psykisk helsevern ? Jeg er overbevist om at gruppene har mye å tilføre hverandre.

SAMMEN ER VI STERKE – SPLITTET ER VI SVAKE

 

Gunn Pound

Leder

Mental Helse Stovner

 

Script
ScriptInnlegg: 3930
24.11.18 20:55

Psykiaterne er ute og forsvarer seg, fordi de ikke klarer å helbrede suicidale mennesker, og forhindre slevmord Det skulle være interessant å høre hvilken konkret behandling psykiatrien tilbyr mennesker i en slik livsfarlig situasjon. Jeg mistenker at behandlingen begrenser seg til tabletter og samtaleterapi, som naturligvis er alldeles utiltrekkelig.

Script
ScriptInnlegg: 3930
08.12.18 14:40

Folk bør lese innlegget av Marie Berger om selvmordsbehandling  på Debattsidene i Klassekampen i dag. Så ser man hvor klein den såkalte "behandlingen" er. En vits og en katastrofe,det brukes ikke energi i det hele tatt. - Alternativet? Jo, en psykiater besværet seg i Aftenposten forleden over at det var blitt så vanskelig å bruke TVANG, han ville sløve ned eller reime fast flere psykiatriske pasienter enn i dag.

Disse folkene eier simpelthen ikke menneskelighet, de har vel fått opplæring i grusomhet.

(Innlegget ble redigert 08.12.18 14:45)

Script
ScriptInnlegg: 3930
05.04.19 19:15

La merke til at Grønvold var knallhard mot de psykiatriske pasientene, de var ansvarlig for over hundre mord eller hva det var. Har Grønvold noen gang tenkt på at det psykiatriske pasientns raseri skyldes hans frustrasjon og dilletaniske behandling? Disse forferdelige psykiatiaterne og psykologer, tror at de kanhelbrede alvorlig syke mennesker meed snakk og gift (for psykoiaternes del). Det må en helt annen tilnærming til, fagfolkeene og pleierne må ut til pasientene, og hjelpe dem å løse de konkrete problemene de har, bare slik kan de lære å bli selvstendige. Og det må være intensivt, psykiaterne har gjerne en time i måneden, det er en så slapt og likegyldig og faglig forkastelig at det aldri ville gått i en annen profesjon, roten til ondet. Og det skal en intensiv kraftanstrengelse av både lege, pleiere og pasient å få rykket opp det ondet, og føle seg fri til å ta egne valg, de ssom ikke er bestemt av sykdommen.

 

Det må være fultl intensivt, hver dag må en helsepersonell følge opp, evt støtte pasienten i det program som er lagt opp. også slik at pasienten føler at personelet bryr seg om ham og hans fremgang.Her har jo overlegenes notoriske slurrv og likegyldighet overfor pasientene, smittet over på pleiepersonalet, med tildels tragiske følger. Intensiteten, hyppigheten og den mdlidende kontrollen er fullstendig avgjørende for resultatet av behandlingen, ellers faller pasienten tilbake til de ganle, sykelige mønstrene. I psykiatrien opererer man med tegne, det finnes bøker om dette. Har du de og de tegnene, så har de og de sykdommene. Men det disse folkene ikke skjønner er at en psykiatisk i seg selv er et symptom, et tegn på tegnet. Medisineer døyver smertefulle symptomer, og kan være nødvendige, men de behandler ikke det den psykoatriske sykdommen er et tegn på.

(Innlegget ble redigert 05.04.19 19:27)

Script
ScriptInnlegg: 3930
05.04.19 19:41

Hvorfor er en psykiatrisk pasient "lat"? Fordi han ikke tror han får til å gjøre det som situasjonen krever, nestenhva som helst, frustrert ugangn i enkelte tilfeller (så fikk han til noe!) Det gjelder nesten utrolig enkle ting. Det er dette som  må forbedres og intensiveres, viljen og gleden over å få til selv enkle ting på egen hånd. Den ytre intensiteten fra oersonalet skal hjelpe peasienten til å gjøre det nødvendige,, indre arbeidet til pasienten. Underveis vil pasienten miste motet og troen(kanskje bli aggressiv), da gjelder det at å hjelpe pasienten på rett spor igjen, og ikke lage noen stor scene lik deler av psykiatrien i dag, der bagatleller blåses opp til tegn på symbolske, katastrofale ting. Glem det, og hold deg til det praktiske, fornuftige, medmenneskelige. 

(Innlegget ble redigert 05.04.19 19:58)

sveibjar
sveibjarInnlegg: 3184
05.04.19 19:45

LOL .....

karichristoffersen55
karichristoffersen55Innlegg: 910
27.09.19 19:26

Enig i at å dra lasset sammen er veien å gå og i at all tvang bare gjør vondt verre. Ofte er det slik at vi alle kaver med vårt både pasienten og de enkelte andre medlemmer av hans eller hennes familienhet. Enkelte familier er også sterkt arvelig belastet. For også disse sykdommene går i arv.

 

Det er også det at andre lidelser og sykdommer bringer mer penger i kassa for samfunnet Å hjelpe og kurere.

 

Samfunnet  og politikk og lover er er i endring hele tiden nå og helsesystemet strekker ofte  ikke til for de minst ressursterke av oss som ingen solid økonomi har og som er opplyste nok til å finne frem i det private tilbudet. Det offentlige tilbudet tror jeg ikke mange ønsker å sende sine nærmeste til.

Merkelig er det hvordan mange akkurat i disse dager har fått beskjed om å ta minst mulig antipsykotikum da forskningen er gått videre og man har bekymringer for livslang bruk av disse også med tanke på utvikling av demens og syn. Har jeg hørt.

 

Det er de harde fakta.

(Innlegget ble redigert 27.09.19 19:31)

karichristoffersen55
karichristoffersen55Innlegg: 910
27.09.19 20:36

Med dette bakteppe kanskje ikke så rart med alle de selvmordene. Alle kan vi få nok tror jeg. Alle kan føle systemet rammer spesielt en selv og sine. Man trenger ikke være særlig disponert for å utvikle en psykisk lidelse for å oppleve det slik tror jeg. Behandlingen i dag  må være grunnlovstridig

 

Man må bare prøve å tenke positivt og se framover.

(Innlegget ble redigert 27.09.19 20:40)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg