Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Drømmenes funksjon

NYTT TEMA
Burroughs
BurroughsInnlegg: 750
17.05.12 22:08

Nå er det ikke utenkelig at drømmer kun er en bieffekt av søvnen, og ikke har noen funksjon overhodet. Men når de først er der, og om de på en eller annen måte kan vise seg nyttige, ville det være naturlig at deres potensiale ble utnyttet.

Når man sover, snur en seg en del ganger i løpet av natten for å unngå liggesår. Men ellers er kroppens muskler frakoblet viljen for å unngå at vi skader oss selv eller andre. Veksthormoner o.l. skilles også ut i løpet av natten. Så hva med drømmer?

Det finnes et ordtak som sier "use it or lose it". Dette gjelder både hjernen og musklene. Men hva hjernen angår, så er det ikke alle områder som blir aktivert og stimulert i løpet av dagen dersom en ikke opplever situasjoner der disse ferdighetene kreves. Våkner man, står opp, spiser o.l., og til slutt legger seg uten å treffe et eneste annet menneske, vil de deler av hjernen som har med sosiale funksjoner å gjøre bli lite stimulert. Dette gjelder både de emosjonelle og intellektuelle sidene ved det sosiale.

Er det mulig at hjernens aktivitet i drømme inkluderer alle områder, inkludert de som brukes lite eller overhodet ikke, for å unngå at de "skrumper inn" som følge av mangel på "mosjon"? I et hverdag som mangler de helt store høyder og dybder, er det ikke alltid at en føler dagene like sterkt. Men det forekommer at jeg har drømmer som emosjonelt sett er svært sterke, og noe jeg gjerne skulle opplevd i våken tilstand. Som singel har det også forekommet at jeg har drømt om jenter, som regel ikke-eksisterende, som jeg er i et forhold til der intense følelser man forbinder med nettopp parforhold for en kort stund blusser opp, og som sitter igjen selv lenge etter at man har våknet.

Hva ville skje med en person som levde et flatt og uinteressant liv, der flere av lokaliteter av hjernen nærmest befant seg i dvaletilstand i løpet av dagen, heller ikke ble aktivert under søvne? Både nervecellene og deres forbindelser til hverandre ville sakte men sikkert skrumpe inn og forvitre som følge at mangel på bruk, og vedkommende ville takle situasjoner der disse er påkrevd langt dårligere enn de som har vedlikeholdt dem bedre.

Selvsagt kan det være at drømmer har flere funksjoner, men å holde hjernen ved like kan som sagt være en av dem. Det er som en vet velkjent at hjernen under drømmesøvn er svært aktiv. (En annen teori er at det bidrar til å kategorisere og "fordøye" dagens hendelser.)

orbixx
orbixxInnlegg: 3657
18.05.12 00:43
Burroughs: Men det forekommer at jeg har drømmer som emosjonelt sett er svært sterke, og noe jeg gjerne skulle opplevd i våken tilstand. Som singel har det også forekommet at jeg har drømt om jenter, som regel ikke-eksisterende, som jeg er i et forhold til der intense følelser man forbinder med nettopp parforhold for en kort stund blusser opp, og som sitter igjen selv lenge etter at man har våknet.

Hei. Jeg kutter i ditt flotte innlegg.

Jeg forsøker ofte å tolke mine drømmer, som ofte har en basis i virkeligheten.

Sist natt drømte jeg om et møte med et ektepar som jeg kjenner godt, og hun kom med seksuelle tilnærmelser bak min rygg, mens resten av familien var i rommet.

Ingen merket noe, og jeg snudde meg ikke for å møte henne.

Nå er det en hemmelighet at jeg har hatt følelser for henne- i våken tilstand.

Jeg tror at årsaken til at jeg ikke snudde meg mot henne i drømmen, bunner i lojalitet mot kameraten, og at jeg ikke ville gå over streken.

Altså en konflikt mellom moral og følelser.

Mange tror at symbolene i våre drømmer er upersonlige, men i de fleste tilfeller handler de om sosiale forhold.

Burroughs
BurroughsInnlegg: 750
18.05.12 01:13

Ja, som nevnt er drømmene trolig komplekse fenomener, og det som okkuperer oppmerksomheten i ulik grad i våken tilstand, positivt eller  negativt, blir gjerne et dominerende innslag i drømme.

Det blir sagt at om en skal forsøke å fortolke det en opplever under søvnen, gjør en best i å tenke tilbake på hva det var en følte i den og den situasjonen, og hvilke relasjoner de ulike elementene hadde til hverandre. Dette virker som en mer primær måte å forholde seg til opplevelser på. Har selv merket av oppgaver som lesing og matematikk for min del er nesten umulig når dette opptrer i drømmene. Blir tankegangen altfor analytisk og reflekterende, ender det med at jeg våkner (eller kan hende er det fordi jeg er i ferd med å våne at dette inntreffer.)

Bare en er i stand til å huske og gjenskape opplevelsene i søvne, har man mulighet for å lære en ting eller to.

orbixx
orbixxInnlegg: 3657
19.05.12 00:02
Burroughs: Bare en er i stand til å huske og gjenskape opplevelsene i søvne, har man mulighet for å lære en ting eller to.

Helt enig.

Jeg håper at også andre forteller om sine opplevelser i drømmenes verden.

Positive og negative...

heaven_cent
heaven_centInnlegg: 270
21.05.12 10:14

Jeg deler mine drømmer i to kategorier : den største er "rusk og rask", disse huskes kun overfladisk og gir ikke noe særlig "etterbilde" etter oppvåkning. Disse ser jeg på som hjernens rydde- og katalogiserings-funksjon...nærmest en slags hjerne-defrag.

Den andre kategorien inneholder drømmer som jeg "bare vet" er en viktig melding fra hjernen til det bevisste jeg. De sitter som spikret etter oppvåkning og kan huskes for alltid. Ofte setter de en spesiell farge på tilværelsen i dagevis, enkelte ganger til den grad at man nesten undrer på hva som er "virkelighet" og hva som ikke er det. Disse drømmene har gjerne spesielle sekvenser som huskes bedre enn andre, og disse har jeg stort sett ikke noe problem med å analysere og se det "matnyttige" i.

  I den siste kategorien er det mange drømmer som utspiller seg inne i hus/bygninger, ofte med trapper i fysisk umulige konstellasjoner (Moebius-former f.eks). Dessuten har de ofte sterke basis-følelser, som glede, frykt, skam osv.

I tillegg finner jeg det mulig å dirigere drømmer til en viss grad...en slags "bevisste" drømmer hvor jeg på en måte våkner inne i drømmen og leder den videre. Kan ikke forklare det bedre...

Burroughs
BurroughsInnlegg: 750
24.05.12 00:56

Drømmer kan være temmelig varierte. Jeg har ofte en form for drømmer selv under innsovningsfasen, som kjenner helt forskjellige ut i forhold til de under dyp søvn.

Noen er som nevnt bare surrealistiske greier som ikke fester seg nevneverdig i hukommelsen, andre er ubehagelige paradoksalt nok fordi det virker som om de skapes av meg selv på et ubevisst nivå. Så er det de som bare oppleves, som om de kommer utenfra og bringer med seg mektige epos og minner om mennesker, steder og hendelser fra et liv som aldri var. Det er etter å ha hatt sistnevnte at det føles som om hjernen har foretatt en skikkelig opprenskning og defragmentering av seg selv når en våkner.

Å bli bevisst under drømme har også jeg opplevd noen få uhyre sjeldne ganger. Egentlig liker jeg det ikke, siden mine forsøk på kontroll ikke fører til noe. De gangene jeg skjønner at jeg drømmer, fører som regel også til oppvåkning. Mens andre ganger er jeg på sitt og vis bevisst, men jeg aner ikke at jeg sover, og jeg aner ikke hva jeg gjør der jeg er, hvordan jeg kom dit og knapt nok hvem jeg er. Hukommelsen er blokkert.

Det du beskriver heter nettopp det; bevisst drømming (eller lucid dreaming, som det heter på engelsk);

http://no.wikipedia.org/wiki/Bevisst_dr%C3%B8mming

En som deler sine personlige erfaringer innen lucid dreaming:

http://www.orthogonal.com.au/hobby/lucid/index.htm

Saltosprekkens_Draum
Saltosprekkens_DraumInnlegg: 4630
16.06.12 04:34

I våken bevissthet er noe logisk, mens det i drømmebevissthet ofte er ulogisk. 

Årsaken er nok å holde hjernen i en slags minimal aktivitet for å unngå bevisstløshet når kroppen må hvile for å regenerere biologisk etc. Samtidig må den rasjonelle bevisstheten hviles.

Anslag har påstått at menneskets bevissthetsprosesser bruker opptil 35% av all vår energi i visse perioder av dagen. Med andre ord trengs det hvile for både kropp og sjel, men sannsynligvis må det foreligge en minimumsprosess for at ikke hukommelsessystemene og oppvåkningsegenskapene skal falle ut.  

For to netter siden drømte jeg at en sjark sto oppe i lufta mens en fisker kjefta på en elefant i naboens hage. I drømmen var jeg irritert over at sjarken var dårlig vedlikeholdt. Det komiske ved drømmen var ikke komisk før jeg våkna og huska den. Med andre ord : Alle gjenstandene og bakgrunnen var helt som i virkeligheten, men selve sammenhengen var helt sprø. Dette er noe typisk for drømmeopplevelsen.  Noe som tyder sterkt på at drømmer er en ren hvile av den styrende bevisstheten mens da underbevisstheten (i drømme) holder seg gående.

 

(Innlegget ble redigert 16.06.12 04:36)

Burroughs
BurroughsInnlegg: 750
10.07.12 05:19

Hjerne forholder seg til den informasjonen som er tilgjengelig til ethvert tidspunkt. Når evnen til rasjonell tekning og refleksjon er såpass nedsatt som den er under søvn, og med manglende referanser å snakke om, vil den tolke de signalene som sendes ut i drømmesøvnen som noe ekte. Når vi opplever noe som ekte, vil vi også reagere ut i fra dette. Rent overfladisk tror vi virkelig at en morder jager oss, eller at vi sitter på et romskip på vei til månen.  

Men når det vi opplever strider imot visshet som er brent inn i oss, f.eks. at vi drømmer om at et familiemedlem som lever i beste velgående er død og begravet, eller tvert om at noen som ikke lenger finnes blant oss faktisk er levende og frisk og rask, vil man som oftest ikke reagere like sterkt som om dette var tilfellet, siden vi innerst inne vet at det ikke stemmer.

Ellers er drømmelogikk noe som interesserer meg. I våken tilstand vil det vi opplever under REM-fasen ofte fremstå som fullstendig ulogisk, men når vi opplever det virker virker det ikke slik. Kanskje er det noe lignende som oppstår under meditasjon, når man føler at man plutselig forstår hele naturen, verden og kosmos.

Har også opplevd at reaksjoner på drømmer i det de oppleves og senere i våken tilstand ikke alltid samsvarer. Som du sier kan man le av noe i ettertid som ikke føles morsomt da. Eller noe kan oppleves som så ubehagelig at man gjør sitt beste for å glemme det når man våkner, selv om innholdet på sikt faktisk kan vise seg å være interessant. Noen få ganger har jeg opplevd drømmer som er så fantastisk behagelige at det å bli vekket av klokka om morgenes og tvunget til å stå opp nesten har blitt opplevd som et emosjonelt overgrep, og jeg skulle gitt alt for å oppleve dette igjen. Andre igjen kan gjøre et såpass sterkt inntrykk at en føler for å dele opplevelsen med familie og bekjente, som på sin side synes det er kjedelig å høre om en eller annen drøm som ikke betyr noe som helst for deres vedkommende. 

Villalad_
Villalad_Innlegg: 973
26.07.12 21:26

Hjernen produserer DMT-molekyler når vi når REM søvn. Dette er det samme som mange benytter som "hellig psykadelika" og flyr opp til fargelandskap for å telepatere med diverese vesener med.

...SAMT peakes i produksjon i øyeblikket vi blir født og spesielt i når dør.

Det skal være sagt at i hvit frakk, vitenskapelige baner ikke er påvisst hvilke formål DMT produksjon har i hjernen, bare at det skjer under REM søvn (+fødsel og død).

Men litt morsomt at den mest hardbarkede narkotikamotstander "tripper" hver eneste natt.

Gautiz
GautizInnlegg: 2
20.09.12 22:56

Hadde en lucid dream inatt. Eg jekk opp trappa til stua så såg jeg ut vindue og opp på himmelen. Der såg jeg 4 store måner i forskjelige farger. Så tenkte eg. Dette kan ikkje stemme, da fant jeg ut at jeg drømte. jeg såg bort på mamman min og hu sa.

Mamma: Du drømme.
Meg: Jeg vet.
Mamma: Gjer noe da

Da prøvde jeg og gå gjennom vindue slik at jeg kunne fly, men det endte opp men at jeg berre kræsja i vindue, så blei det en helt annen drøm som jeg ikkje husker. Men jeg var ikkje bevist lenger =( 

orbixx
orbixxInnlegg: 3657
21.09.12 00:21
Gautiz: Da prøvde jeg og gå gjennom vindue slik at jeg kunne fly, men det endte opp men at jeg berre kræsja i vindue, så blei det en helt annen drøm som jeg ikkje husker

Jeg har skrevet det før; det er bare du som kan tolke dine drømmer.

Men kanskje en del av deg ønsker å leve ditt eget liv, men vinduet forhindrer at du forlater hjemmet?

"Mamma: Gjør noe da." (I drømmen)."

Flygedrømmer kan fortelle oss at vi er klar til å "ta av."

Bare en overfladisk tolkning fra min side.

Pelle_Parafin
Pelle_ParafinInnlegg: 2967
11.10.12 13:49

Min drøm fra noen dager siden;

Jeg skulle ta nattbussen hjem med ett langvater i den ene hånda og kamera i den andre. Bussturen ville ingen enda ta fordi den stadig ble forsinket bl.a veiarbeid og at noen hadde bestemt seg for å gifte seg på bussen, i tillegg kom pornostjernen på Roxy Jezel på bussen. Etter at veiarbeid, bryllup og pornostjernen var uta av veien og bussturen fortsatte ble den turen enda en gang avbrutt av Jon Stewart og Stephen Colbert. De hadde bestemt seg for å lage ett eller annet stunt om bord i bussen, jeg var lei å kjeftet på produsenten som svarte med å by opp til slåsskamp. Jeg kastet så produsenten ut for fjellklippe og oppdaget så at kameraet mitt var blitt stjålet, jeg så tyven løpe ut  i skogen og løp etter tyven, når jeg tok igjen tyven oppdaget jeg at det ikke var mitt kamera. Langvateret hadde jeg enda i god behold.

Så våknet jeg. Drømmetyd den.

 

Ale-Jet
Ale-JetInnlegg: 16118
04.11.19 10:17

Drømmer reflekterer virkeligheten. Er en grunn til at mange sanndrømmer. Ting som skjer i løpet av dagen, folk man møter (eller tenker på) popper gjerne opp i drømmer. Det er ikke tilfeldig og er hjernens måte å prosessere tankemønstrene våre.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg