Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Slagsteder

NYTT TEMA
garincha4
garincha4Innlegg: 273
13.10.05 21:34
Er det noen her som kan gi meg en oversikt over steder der det var treffninger under 2 verdenskrig her i Norge?
Ribba
RibbaInnlegg: 34829
13.10.05 21:45
Trur de største trefnningene på Norsk jord under 2.vk, var i områdene rundt Narvik og selve Narvik i 40 (slaget om Narvik varte vel i ca 60 dager tilsammen) og i Sør-Varanger og inn mot Tanaelven i 44 (varte vel i et par uker med kamper på Norsk jord).

Ellers var det vel ganske mange mindre trefninger rundt om i landet.

Fudge
FudgeInnlegg: 718
13.10.05 22:24
Er det noen spesielle seiere vi kan være litt stolte over? Noen spektakulære aksjoner eller noe i den duren?

Tjobing!
Ribba
RibbaInnlegg: 34829
13.10.05 22:29
Vel slagt i Narvik er på mange måter litt legendarisk, ettersom det var her tyskerne først møtte nederlag. De slagene som foregikk i Sør-Varanger var jo mellom Sovjet og Tyskerne, så det er ikke mye vi kan være stolt av der sånn om man ser overfladisk på det.

Og vi har jo de to tungtvann aksjonene, selv om de i ettertid ikke var så viktig av strategisk hensyn likevel.
maxg
maxgInnlegg: 6636
13.10.05 23:05
Ved Klekken Hotell v/jevnaker var det trefninger.
Har hørt at tyskerene brukte panzer her for første gang, ellers så står det en bauta ven Midtskog på hedmark.
____________________
VWaksinert mot VAG.
Aldri mer.
varjen
varjenInnlegg: 15092
14.10.05 00:27
I Rogaland var det innledningsvis trefninger på Sola, hvor 1000 fallskjermstropper raskt inntok flyplassene på Sola og Forus.

De norske styrkene trakk seg tilbake mot Ålgård, Oltedal og forskanset seg til slutt i Dirdal og Gloppedalsura hvor det var ganske harde kamper.
-----------------------------------------------------------------

- Forøvrig er det min mening at Karthago bør ødelegges.

Cato d.e.
Barak
BarakInnlegg: 8458
14.10.05 00:33
Erobringen av Sola flyplass var en blodig affære for tyskerne.
De møtte uventet stor motstand fra de norske styrkene, bl.a. var det folk fra kjøkkentjenesten som var de siste som trakk seg unna.
De norske tapet var på 3 skadde.
De tyske tapene er anslått til nesten 100 døde, og et stort antall skadde.
varjen
varjenInnlegg: 15092
14.10.05 00:43
Kjenner til dette ja. Har du forresten noen anelse om hvor mange tyskere som strøk med i Dirdal? Kan tenke meg at det også var en del.
-----------------------------------------------------------------

- Forøvrig er det min mening at Karthago bør ødelegges.

Cato d.e.
cochise
cochiseInnlegg: 1526
14.10.05 07:41
Kampene ved Hegra festning (Ingstadkleiven fort) i Nord-Trøndelag bør vel ikke gå i glemmeboken. Under major Holtermann's kommando holdt ca. 250 mann - og ikke å forglemme en kvinne - stand mot massive tyske angrep i nesten en måned.

Isolert sett fikk kanskje ikke dette noen stor direkte militær betydning - men kampene ble godt kjent internasjonalt og fikk stor symbolbetydning. Noe som ikke kan overvurderes i en tid der nyheter om tyske tilbakeslag var mangelvare.


cochise-
Erin Go Bragh
varulv2468
varulv2468Innlegg: 7611
14.10.05 17:29
De to bøker "Kampene i Norge 1940" av Andreas Hauge ( eldre opplysninger som har ikke blitt justert med nyere vinkling på basis av senere innsiktelse ) har kart som vist hvor ulike slagsteder eller "kampstedene" ( mer passende dersom det er som en regel trefninger og småskala operasjoner ) er. Det vil være verdt et besøk i bibliotektet og bare simpelt kopiskriver ut siden med kartet over disse kampsteder som telles i flere dusiner.

Slaget om Narvik, Midtskog-trefningen, kampene langs Gudbrandsdalen som også er det første militære sammenstøtet mellom britiske og tyske bakkestyrker i 2.vk, Hegra-beleiringsslaget og senkingen av "Blücher" er disse man husker best fra Norgesfelttoget som krigen i 1940 også het i et internasjonalt perspektiv- og siden hjemlige syn.

Et av de intenste sammenstøter mellom nordmenn og tysker var Roverud-trefningene den 17. april 1940 mellom Glommas østside og skogholter langs et stripe av åpent lend med et par gårdtun på hver sin vei- Rustad-gården langs veien og Grøndalen-gården langs jernbanetraseen. Fra Glomma rykker en tysk kompani fra "Gruppe Fischer" eller Østerdalsgruppen under oberst Fischer oppover veien i retning Elverum. Østerdalsgruppen består av to bataljoner fra IR 340 og IR 345, støttet av artilleribataljonen III/AR 233, et sambandskompani og et pionerkompani, deretter kom 2rd. bataljon fra IR 340 og 1st. bataljon fra AR 233 slik at Fischer hadde 2.000 soldater med seg. I mellomtiden hadde man mobilisert avdelinger i Øst-Oppland infanteriregiment nr. 5 ( IR 5 ) som tross samme styrkeforhold var for fragmentert til å kunne utgjorde en motstander med koherens- enda man fikk 131 veteraner fra Vinterkrigen i Finland av norsk og endels svenske arter, et par estlender var med som vel.

I forveien hadde det vært flere trefninger som alle var kjennpreget av kjapphet og seige basketak, men Roverud skulle overgår dem alle og deretter blir en av de hardtkjempende sammenstøter i hele Norgesfelttoget. Major Magnus Vangerud som leder en kompani på flere hundrer av menn, fikk ordre om å rykket mot Kongsvinger i etterkjølet av et kollaps utløst av nederlaget om Kongsvinger festning og Børke-Oppset. I snøen valgt man å etterlatt bilene og marsjere til fots for å når igjen de altfor langt forflyttede forhugninger og deretter nådde Nordre Rustad hvor de siden hvilt ut om morgen til 17. april. De tyske avansementsstyrker i en kolonne kom uklar over at nordmennene hadde tatt opp stilling på begge sider av veien gjennom Rustad-gården et stykke vekk nesten helt inn i disses midten idet begge realisere at de hadde snubler over hverandre.

Forvirringen og sjokket fulgt til et voldsomt villhet på begge sider idet nordmennene pepret løs og deretter ødelagt den første lastebilen derfra 38 tyskerne var blitt skånselsløst slaktet, inkludert de sårede som falt av ned i gløften langs veien. De tre andre lastebiler som kom etter, straks kjørt til side så soldatene kunne kaste seg ned i veigløftene derfra de rettet et voldsomt ild mot de norske stillinger. En tropp i troen på at man kunne omgår nordmennene, rykket mot Nordre Rustad uten å ante at man løpet inn i en dødelige felle. En sivilist så grufulle scener hvor minst et dusin døde, alle tysker, var liggende- de var ikke drept i kamp, men massakrert uten nåde med kule og bajonett. I få minutter var halvparten av fortroppskompaniet Kp 5/IR 340 tilintetgjort.

Vangerud deretter tok kontrollen og siden fikk bilene veltet av veien mens en styrke avansert framover minst 300 m langs jernbanetraseen mot Grøndahls gård hvor de støttet på tyskerne som deretter avansert langs traseen med sterk støtte fra bombekasterskyts. Nærkamp hendt ved fyllingen idet man kom overraskende på nordmennene som etterlatt seg tre bajonetterte døde og idet sterk dekkeild blir rettet mot Rustads gård og Grøndahls gård stormløpe tyskerne framover og straks fikk drive vekk nordmennene ved vill heftighet. Vangerud måtte trakk seg under så sterk press at han måtte tilbake til Føttaskjulet, men ikke uten å ha gjort et nytt angrep som dog blir stoppet av sterk motild fra tyskerne nå opptatt med å sanke inn de drepte og sårede.

Roverud-trefningen var utvilsomt kanskje det verste sammenstøtet noensinne i Sør-Norge om man ser bort fra de britiske-tyske kampene dersom tyske falnelister er meget ufullstendig selv om det lot til at minst femti var trolige drept eller såret, 7 døde var navngitt. 13 nordmenn var blitt drept, men de hadde gjort et voldsomt inntrykk for et usensurert brev funnet i senere tid vist at kampene måtte ha vært katastrofalt- spissen var sagt "fullstendig ødelagt." Dessuten er Roverud et av de få steder hvor man vet at det var begått klanderverdige handlinger under kampens hete fra begge parter som vist at Roverud måtte ha vært meget ubarmhjertigt.
Peilstand
PeilstandInnlegg: 35
14.10.05 23:24
En liten bekerkning der Varjen, men det var tyskerne som bygget Forus flyplass!
I april 1940 var det utelukkende bondegårder der. Arbeidet med den nye rullebanen startet like etter okkupasjonen, og da den var ferdigstillet var det vissnok den første flyplassen i Europa med rullebane på over 2000 meter betongdekke.
Allerede i 1941 begynte rullebanen å sprekke opp pga dårlig fundamentering, noe som gjorde flyplassen mer eller mindre ubrukelig for større fly.

Når vi er inne på slag i Norge, har jeg lyst å nevne Dombås, hvor tyske fallskjermjegere gikk på en sin første store smell. Finner sikkert mer detaljer på nettet, men kort sagt så ble et helt kompani nedkjempet og tatt til fange av norske soldater etter en flere dager lang kamp. Kompanisjefen Ob.Lt Schmidt ble dødelig såret og delvis lammet, men fortsatte kommandoen i et par dager før han overga seg. Restene av kompaniet ble befridd i Ålesund av Tysk infanteri like før de skulle sendes til England. Schmidt ble tildelt Ridderkorset og skrev året etterpå boken "Die Fallschirmjäger von Dombaas".

Peilstand
PeilstandInnlegg: 35
15.10.05 00:17
De mest nøyaktige tapstall for selve bakkeoperasjonen på Sola er mye lavere en de fleste tror. Folk som har jobbet en del med dette angrepet oppgir at kun 3 tyske soldater ble drept. Hvis man derimot regner med de som omkom i ulykker og trefninger i den etterflgende luftbroen, er tallet noe høyere, men tvilsomt over 100.

Kampene innover mot Dirdal startet for alvor 16 April etter at tyskerne hadde fått inn nok styrker til Sola/Stavanger. Den tyske fortroppen ble stoppet ved Vaula nordøst for Ålgård. 9 tyskere ble drept, og 10 tatt til fange. Ikke lenge etterpå startet flyangrepene mot den norske stillingen, om tilbaketrekningen mot Dirdal tok til.
Det første angrepet mot Dirdal kom 20 April. Den senere velkjente tyske minesveiperen M-1 kom inn mot bryggene i Dirdal fullastet med infanteri. Båten ble kraftig beskutt av norske styrker, og en landgang var umulig. I løpet av 20-21 bombet Luftwaffe Dirdal flere ganger, og det oppgis at over 200 bomber ble sluppet over bygda. Kl 16 den 21 April prøvde Tysk infanteri å komme inn til Dirdal via Røyrdalen, men også her ble de kraftig beskutt og måtte trekke seg tilbake med tap. 22 April fortsatte flyangrepene, etterfulgt av to forsøk fra tysk side på å komme inn Røyrdalen. Begge ganger måtte tyskerne trekke seg tilbake med tap.
Sjefen for II./Infanterie Rgt 193, Hapmann Lucke satt nå en styrke i marsj over fjellet for å komme ned i Dirdal. Denne styrken klarte utrolig nok å komme seg usett helt ned i dalbunnen, hvor overaskskelsen ble total på nordmennene.
I den korte men intense kampen falt Løytnant Brandt, og Major Brandt ble dødelig såret. Ca 50 nordmenn ble tatt til fange nede i bygda, resten av styrkene oppe i fjellsidene hadde ikke stort annet valg enn å overgi seg. Major Brandt døde på Rogaland sykehus 24 April.
Gloppedalen var frmdeles besatt av norske styrker 22 April. Det innledende tyske angrepet langs Vinjevann ledet av Hauptmann Wüst ble umiddelbart satt under intens norsk ild. Tyskerne rykket sakte fram støttet av fly og bombekastere, men med store tap. Ikke før ved mørkets frembrudd lykkes det tyskerne å lokalisere norske stillinger innimellom steinura. Avstanden mellom de stridene var nå så kort at det ble brukt både maskinpistoler og håndganater. Etterhvert hadde tyskerne så mange falne og sårede at et videre angrep var umulig. Tyskerne trakk seg tilbake med ca 120 sårede og 32 falne. På norsk side var det kun 5 sårede, hvorav en døde dagen etter. 23 April var så godt som all amunisjon brukt opp, og alle styrker kapitulerte etter oppfordring fra Oberst Spørck.
Det tyske 193 Regiment ble etterhvert beryktet på vestlandet, da de etter Dirdal/Gloppedal fortsatte mot Voss. Regimentssjefen Oberst Von Beeren ble iløpet av krigen Generalleutnant, og bla sjef for 280Divisjon i Bergen. Boken "Wacht am Fjord" ble i 1941 gitt ut av Nordland Echo til minne om Regimentets fremrykning under Weserubung.
I 193 Regiment ble det i November 1940 delt ut 10 EKI, og 64 EKII for innsatsen under Weserübung.
Minesveiperen som nevt tidligere var under kommando av Bartels, som senre ble tildelt ridderkorset i Bergen som leder av "Tigerverband". Bartels utga også boken "Tigerflagge Heiss Vor" under krigen.
Peilstand
PeilstandInnlegg: 35
15.10.05 16:44
Av flere slag, bør ikke de britisk/norske commandraids gå i glemmeboka. Det mest kjente er nok operasjon Archery, eller Måløyraidet som vi sier, som bla kostet Martin Linge livet.
Tyskerne i Måløy ble tatt fullstendig på senga, i tillegg var kommunikasjonen innen Wehrmacht elendig (Noe som senere førte til en større oppvask i systemet)
Etter et massivt bombardement fra britiske skip, gikk i underkant av 600 soldater i land like ved byen. Det brøt ut intense kamper i gatene, hvor man sloss fra hus til hus. Paralellt med dette gikk RAF til angrep mot flere kystfort i distiktet. Etter en kort men brutal kamp hadde tyskerne mistet ca 150 mann, mens 98 var tatt til fange. 17 Commandosoldater og to marinegaster på HMS Kenya ble drept.
immelmann
immelmannInnlegg: 2448
06.11.05 20:18

Kampene i Dirdal og flere historier fra beleiringen der
er dokumentert i boka "Bygda i krig" skrevet av Hermann Henriksen.

Trex25
Trex25Innlegg: 796
06.11.05 20:53
På Kvam og Dombås var det harde treffninger.
Har vært på begge stedene og søkt med metal detektor.
På kvam fant vi blant annet bren gun magasin, haug med tomhylser og beltene fra en panzer tanks ligger vel der den dag i dag.
KjartanA
KjartanAInnlegg: 4254
06.11.05 21:09
Fudge skrev:
Er det noen spesielle seiere vi kan være litt stolte over? Noen spektakulære aksjoner eller noe i den duren?
------
Har stor sans for sabotasjeaksjonen som medførte senkingen av Donau (Max Manus og Roy Nielsen) og Monte Rosa (Max Manus og Gregers Gram). Spesielt med tanke på den utrolige risikoen de tok og den utrolige frekkhet de viste ansikt til ansikt med faren.
Nikki Sixx
Nikki SixxInnlegg: 344
10.11.05 21:04
Haglebu i buskerud.
Noe oversikt kan jeg dog ikke gi.
Rakrygget
RakryggetInnlegg: 193
21.02.06 22:39
Jeg kan prøve å gi deg noen navn:

- Bagn i Valdres.
- Gråbeinhølet
- Lapphaugen
- Gratangsbotn
- Bjerkvik
- Narvik
- Bjørnefjell
- Hegra festning
- Hadeland
baldviking
baldvikingInnlegg: 22304
21.02.06 23:00
Kampene rundt Narvik var klart størst, men det ble faktisk kjempet like lenge øverst i Gudbrandsdalen. Wehrmacht drev fortsatt opprenskingsaksjoner ved Otta 8. juni.
leviarius
leviariusInnlegg: 610
22.02.06 01:57
Døde ikke flere hundre norske soldater i Gratangsbotn, på grunn av udugelighet i ledelsen hos nordmennene? Mener å huske pappa fortalte noe om dette.. De hadde visstnok glemt å sette ut vakter om natta
TetilKje
TetilKjeInnlegg: 2687
22.02.06 19:15
34 nordmenn fra Trønderbataljonen døde og de fleste andre ble tatt tilfange. Grunnen for dette var at de var helt utkjørte etter å ha gått over et fjell i et forykende uvær. Dessuten var de norske offiserene ikke klar over at sambandet deres ble overvåket, da tyskerne hatt tatt kontroll over over telegrafstasjonen i Gratangsbotn.
Kilde: "Fjellkrigen- en ukronet seier"
mvh Tetilkje
************************
"Men var det verdt det, Håkons mann, å sloss for Folk og Fedreland? Du kunne ha sittet lunt i ly av andres blod og andres bly, og ventet på den store dag med jubelrus og fylte krus til det var trygt å tone flagget."

Erik Bye
Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg