Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Midtøsten-konflikten

NYTT TEMA
gerrard_6
gerrard_6Innlegg: 581
01.11.10 23:44

Hei

Har en skoleoppgave om konflikten. Lurer på hva som er målet i konflikten. Både for palestina/israel? Også hva som er motivet deres.

Takker for svar

PetriHaikio
PetriHaikioInnlegg: 4760
02.11.10 00:57

vanskelig spørsmål.

 

offisielt så er begge partene intresserte i å ha to stater, basert på grensene fra 1967...Israel er mer intresset å få øst-Jerusalem og dom største bosetningene inn i Israel, mens Palestinere ikke er villig å gi slipp på øst-Jerusalem.

 

Palestinere ønsker også få la flyktinger få rett til retur til Israel (dom har en slik rett, men Israel nekter), mens for Israel er dette svært vanskelig fordi det ødelegger for Israels ønske om å ha en majoritetsbefolkning bestående av jøder.

 

disse er stort sett det offisielle...og så langt, alt greit.

 

problemer finner du da du kikker litt nærmerer på hva partene ønsker.

 

Hamas og andre ekstreme grupper ønsker å fjerne hele Israel...Hamas har gitt signaler om å kunne akseptere grenser fra 1967, men har fortsatt Israels ødeleggelse i charteret sitt.

Israelske partier som Likud (statsminister Netanyahus parti) og Israel beitenu (eller noe) som er utenriksminister Liebermans parti har ikke noe ønske om å se en Palestinsk stat...men isteden å øke/beholde alt som Israel har tatt (områder med vannresurser spesielt).

 

PA og Abbas (Palestinske selvstyremyndigheter og presidenten til dem) virker å ha gode intensjoner, men mangler støtte og tiltro i folket fordi dom har en historie om å være svært korrupte.

Hamas er mindre korrupt, men langt mer islamistisk..og det virker ikke folket ønske heller...Palestinere står mellom to onder.

 

Israelere flest virker å ønske fred også...men har sitt dilemma i sine bosetninger...å gi opp bosetninger/øst-Jerusalem (som er ulovlige enlig genevekonvensjonen) i dom okkuperte Palestinske områder innebærer evakuering av opptil en halv miljon Israelere.

 

så...i grunn og bunn er konflikten svært, svært simpel, lett å løse.

men av mange grunner så er ingen av partene (da spesielt Hamas og Israel) ikke så veldig intresserte i en løsning..det er noen som tjener på å ha status quo, og det er ikke Israelere eller Palestinere flest.

krug76
krug76Innlegg: 23956
02.11.10 00:57
gerrard_6: Hei Har en skoleoppgave om konflikten. Lurer på hva som er målet i konflikten. Både for palestina/israel? Også hva som er motivet deres. Takker for svar

For guds skyld.....vær særs kildekritisk til hva du får høre om konflikten her inne....

PetriHaikio
PetriHaikioInnlegg: 4760
02.11.10 01:08
krug76: For guds skyld.....vær særs kildekritisk til hva du får høre om konflikten her inne....

tommell gitt!! :D

Jedi-Master
Jedi-MasterInnlegg: 8523
02.11.10 07:36
gerrard_6: Hei Har en skoleoppgave om konflikten. Lurer på hva som er målet i konflikten. Både for palestina/israel? Også hva som er motivet deres. Takker for svar

Konfliktens årsak er ikke det samme som dens mål. Årsaken er relativt enkel; de arabiske landene i midtøsten og de arabiske innbyggerne i det som fra WW1 til 1948 var et britisk styrt mandatområde nektet jødene retten til en nasjonal stat i området. Konflikten startet allerede på 20-tallet - over 20 år før staten Israel ble etablert.

Da staten (Israel) ble opprettet med godkjennelse fra FN og de fleste land i verden 14.mai 1948 gikk de arabiske landene til krig mot Israel. De som i dag omtales som palestinere hadde da ligget i konflikt med jødene i området i omkring 25 år, og det siste året i en skala som kunne ligne ordinær krig.

Israel forsvarte seg selvsagt og drev de arabiske hærene tilbake. I 1949 ble det inngått våpenhvile, men ingen fred ble etablert. Hele tiden fra 1949 til 1967 begikk arabiske militser (i dag ville de blitt omtalt som terrorister) over grensen til Israel og angrep det de fant. Fatah som er kjernen i PLO var en slik gruppe. Alle de som i dag ofte omtales som terrorgrupper i området har sin tradisjon fra dette.

I 1967 angrep 3 arabiske stater Israel (Syria, Egypt og Jordan). Igjen forsvarte Israel seg og okkuperte områder større enn sitt eget land (vestbredden, Gaza, Golanhøyden og Sinaihalvøya).

I 1973 angrep 2 arabiske land (Syria og Egypt).

Fra 1967 til i dag har militsene som angriper Israel langs grensene blitt mer og mer moderne. I 1970 okkuperte PLO sørlige Libanon og overtok bedriften med å angripe Israel fra disse områdene. Dette var med på å dra Libanon inn i en omfattende og ødeleggende borgerkrig. Fra 1978 valgte Israel å forsvare seg mot slike angrep ved å svare dem gjennom militære aksjoner. Israel har gjort dette siden. I 1982 lyktes Israel i å tvinge PLO ut av Libanon. Angrepene stoppet alliekvel ikke; Hizbollah ble etablert og har siden vært den store trusselen fra Libanon.

I 1993 inngikk Israel en avtale med PLO. Det viktigste i avtalen var at Israel anerkjente PLO som en representant for palestinerne og PLO anerkjente Israels regjering. Dette førte til store håp om fred på begynnelsen av 90-tallet. Personlig mener jeg det var et feilsteg; PLO var den gangen en slagen terrorgruppe uten penger, mest fordi Arafat hadde støttet Saddam Husseini krigen mot Kuwait. Det hadde ført til at PLOs pengegivere sluttet å gi. Jeg tror midtøsten hadde vært et bedre sted om PLO den gang hadde avgått ved døden.

Avtalen mellom PLO og Israel hindret ikke angrepene over grensene som jeg har nevnt allerede. På 90-tallet utviklet disse seg i en makaber retning ved at personer ledde på seg bombebelter og sprengte seg selv på et offentlig sted (kafe, kjøpesenter, diskotek, buss etc). Dette førte til at Israel ikke lenger kunne reagere som før med militære aksjoner; de valgte to ting; bygge et sikkerhetsgjerde mot øst og aktivt jakte på terrorledere.

Dette førte til aksjoner der f.eks. helikoptere skjøt med luft-til-bakke raketter mot et mål i en gate i Gaza. Ofte med relativt store skader på områdene i nærheten og mange drepte og skadde i tillegg til den som var målet for aksjonen.

Avtalen mellom PLO og Israel hadde som mål å ende i en fredsavtale, muligens med etableringen av en slags ny palestinsk stat. I dag har det utviklet seg til å bli noe mer håndfast, selv om ingen er enige i grensene og hvilken form en slik stat skal ha.

Mange vil si at det er rettigheter som er en del av konflikten i Midtøsten. Jeg mener det er en misforståelse. Konflikten handler om forholdet mellom jøder og andre. Jøder var ikke og er ikke velkommen. Det er motstanden mot dette som er kjernen i konflikten og det er dette som driver konflikten videre. Det spiller ingen rolle om det opprettes en ny stat for palestinere - hvis hatet mellom aarabere og jøder opprettholdes vil konflikten vedvare.

Så noen onelinere til slutt:

- Det er ikke riktig at de såkalte "palestinske flyktningene" har noen rettigheter i Israel.

- Det er ikke riktig at israelske bosettinger på vestbredden er ulovlige.

- Det er ikke riktig at Israels okkupasjon er ulovlig.

- Det er ikke riktig at Israel ikke er interessert i en fredsløsning.

joplina
joplinaInnlegg: 60350
02.11.10 09:25
Jedi-Master: Da staten (Israel) ble opprettet med godkjennelse fra FN og de fleste land i verden 14.mai 1948 gikk de arabiske landene til krig mot Israel. De som i dag omtales som palestinere hadde da ligget i konflikt med jødene i området i omkring 25 år, og det siste året i en skala som kunne ligne ordinær krig. Israel forsvarte seg selvsagt og drev de arabiske hærene tilbake. I 1949 ble det inngått våpenhvile, men ingen fred ble etablert.

For trådstarters del sier jeg meg enig med krug76 og Petri. Dette er egentlig ikke stedet for en som skal skrive en skoleoppgave om midtøstenkonflikten. Svarene du får her vil stort sett være unyanserte , fordi de som svarer deg stort sett har slagside den ene eller andre veien (er enten israelvenn eller palestinavenn)  og svarene vil bære preg av det.

Dette innlegget jeg siterer er et helt typisk eksempel i så måte.

Allerede i begynnelsen av beskrivelsen av hva som skjedde kommer unyanserte påstander som liksom skal beskrive fakta.

Hele området var i forkant av opprettelsen et bristisk mandatomårde. Det ble aktivt arbeidet for at en Israelsk stat skulle opprettes som en trygg havn for jøder , og utslagsgivende var Hitlers fremferd under andre verdenskrig. Verdenssamfunnet viste virkelig godvilje/ansvar...og FN la frem et delingsforslag på hvordan dele det palestinske mandatområdet  i to, slik at det ble en israelsk stat og en palestinsk stat.

Jødene sa ja til delingsforslaget mens araberene sa nei.

Grunnen var såre enkel....araberne var den opprinnelige befolkning som befolket hele området. Jødene var stort sett immigranter - oppglødde og oppfordret av sionistbevegelsen "til å dra hjem". Majoriteten av bofaste arabere fikk i delingsforslaget en prosentvis mindre del til stat enn minoriteten av innvandrede jøder.  Dette syntes de var ualminnelig urettferdig, og sa naturlig nok nei til forslaget.

Jødiske terroristgrupper lagde mye kvalme (drap og terroranslag) for britene  og araberne i området i denne perioden (og etterskuddsvis)  http://www.dagbladet.no/2009/01/13/magasinet/terrorisme/historie/israel/4296519/

..og det kom til et punkt der britene kastet inn håndkleet og erklærte at de kom til å forlate/overgi mandatområdet sitt og overlate det til FN å ordne opp i.

Samme dag - Ja virkelig eksakt samme dag -  som britene trakk seg ut av det palestinske mandatområdet , kuppet jødenes leder David Ben-Gurion dagen og erklærte staten Israel for opprettet.  (han ble naturligvis Israels første statsminister).  Denne dagen var den 14 mai 1948.

Dette kuppet medførte selvsagt at delingsforslaget aldri rakk å re-forhandles.

Staten ble en unilateral stat - ensidig proklamert.   (veldig interessant at Israel kjemper med nebb og klør for at palestinerne IKKE skal få lov å gjøre det samme for sin egen del i dag)

 

- Dette er noe ganske annet enn  "Da staten (Israel) ble opprettet med godkjennelse fra FN og de fleste land i verden 14.mai 1948 gikk de arabiske landene til krig mot Israel. "

 

Araberne mobiliserte  til krig men tapte. Israel kriget og gjennomførte NAKBA'en som rammet bofaste arabere så hardt  (Israel utslettet over 400 palestinske landsbyer - og de arabere som ikke ble drept i sine hjem eller kamper ble jaget på flukt...omlag 750 000  arabere....som i dag er over 4 millioner statsløse flyktninger).

Her kan søkeordene "Nakba" og "palestinske flyktninger" googles.

Jeg opfordrer trådstarter til å være særs kildekritisk og styre  unna åpenbare fallgruber når det kommer til kildebruk - såsom informasjon fra palestinakomitteen og andre pro-palestinske info-senter SÅVEL som informasjon fra MIFF og andre pro-israelske info-senter.

Og ikke minst : Styr unna midtøstenforumet hvis det er mest mulig nyansert informasjon du er ute etter!

Jedi-Master
Jedi-MasterInnlegg: 8523
02.11.10 09:43
joplina: Grunnen var såre enkel....araberne var den opprinnelige befolkning som befolket hele området. Jødene var stort sett immigranter - oppglødde og oppfordret av sionistbevegelsen "til å dra hjem". Majoriteten av bofaste arabere fikk i delingsforslaget en prosentvis mindre del til stat enn minoriteten av innvandrede jøder.  Dette syntes de var ualminnelig urettferdig, og sa naturlig nok nei til forslaget.

Her har vi nok kjernen i misforståelsen om konfilkten i Midtøsten; en tror det dreier seg om landområder og hvem som var der først eller sist.

Men problemet er langt mer "tradisjonelt"; araberne vil ikke ha jøder i området. Dette kommer til uttrykk på forskjellige måter, men først og fremst gjennom religiøse holdninger (Islam) og rasemessige holdninger (først nazisme, deretter en mer tradisjonell rasisme).

joplina
joplinaInnlegg: 60350
02.11.10 09:49
Jedi-Master: Men problemet er langt mer "tradisjonelt"; araberne vil ikke ha jøder i området. Dette kommer til uttrykk på forskjellige måter, men først og fremst gjennom religiøse holdninger (Islam) og rasemessige holdninger (først nazisme, deretter en mer tradisjonell rasisme).

Palestinerne hadde overhode ikke problemer med at jøder kom til området som immigranter  etter oppfordring fra sionistbeveglsen som vokste frem med Theodore Hertzl.  De  fikk komme.

De var uvitende til hele oppfordringen, og ante ikke at jødene hadde tenkt å ta over deres hjem, deres områder og deres liv. Det gikk faktisk mange år før de skjønte omfanget av hvorfor jødene strømmet til.

Men når det først skjønte det, så fikk skuffelsen og foræderiet frem mange reaksjoner og holdninger.

- Finner du det unaturlig eller...?

joplina
joplinaInnlegg: 60350
02.11.10 10:39
Jedi-Master: Men problemet er langt mer "tradisjonelt"; araberne vil ikke ha jøder i området. Dette kommer til uttrykk på forskjellige måter, men først og fremst gjennom religiøse holdninger (Islam) og rasemessige holdninger (først nazisme, deretter en mer tradisjonell rasisme).

Denne syns jeg du skal lese. Forfatteren er 100% pro-israelere (må falle deg i smak og kan vel ikke hevdes å være propaganda av deg eller meningsfeller av deg)  og åpenbart også religiøs (han avslutter i hvertfall med en haug bibesitater) - men har er like mange prosent mere  faktabevisst enn du er, og bestreber seg på en noenlunde nøytral fremstilling (frem til avsnittet "Staten Israel" vel à merke)

Få med deg Hertzl og sionistbevegelsen...deretter storpolitikken bak. Og få endelig med deg at det var ikke noe problem at jøder begynnte å  immigrere - MEN når økonomisk vekst gjorde seg gjeldende og immigrasjonen tok av og araberne omsider skjønte hva som foregikk - så ble det også problemer.

http://home.c2i.net/tro-og-tanke/index-filer/omisra.htm

Jedi-Master
Jedi-MasterInnlegg: 8523
02.11.10 10:47
joplina: Palestinerne hadde overhode ikke problemer med at jøder kom til området som immigranter

Setningen er meningsløs - siden jøder også var palestinere på den tiden du omtaler.

Jedi-Master
Jedi-MasterInnlegg: 8523
02.11.10 10:49
joplina: - Finner du det unaturlig eller...?

Jeg finner det unaturlig at du ikke vet historien til midtøstenområdet til tross for at du bruker store deler av din tid på dette forumet.

Jedi-Master
Jedi-MasterInnlegg: 8523
02.11.10 10:51
joplina: Og få endelig med deg at det var ikke noe problem at jøder begynnte å  immigrere - MEN når økonomisk vekst gjorde seg gjeldende og immigrasjonen tok av og araberne omsider skjønte hva som foregikk - så ble det også problemer.

Du skal få plusspoeng for riktig benevnelse;-)

Kan jeg forstå deg slik at du er enig i terroraksjonene mot jødene i Midtøsten i tidsrommet 1920-1948?

PetriHaikio
PetriHaikioInnlegg: 4760
02.11.10 11:55
Jedi-Master: I 1967 angrep 3 arabiske stater Israel

Gutten skal ha dette til sin skoleoppgave..ikke forvirr han med løgner eller usanninger.

 

for en gangs skyld, la oss være litt ærlige og faktiskt hjelpe trådstarter isteden for å ta opp udokumenterbare åsikter.

Jedi-Master
Jedi-MasterInnlegg: 8523
02.11.10 12:19
PetriHaikio: Gutten skal ha dette til sin skoleoppgave..ikke forvirr han med løgner eller usanninger.   for en gangs skyld, la oss være litt ærlige og faktiskt hjelpe trådstarter isteden for å ta opp udokumenterbare åsikter.

Selv om du og mange andre gjentar løgn om Israel blir det ingen sannhet. Denne gangen er det krigen i 1967 du reagerer på. Hva er det du savner at informasjon om den krigen? Hva er grunnen til at du fremdeles ikke vet hva som skjedde?

Årsaken er en bevisst handling; du har ingen interresse av å vite sannheten.

joplina
joplinaInnlegg: 60350
02.11.10 12:20
Jedi-Master: Kan jeg forstå deg slik at du er enig i terroraksjonene mot jødene i Midtøsten i tidsrommet 1920-1948?

Jeg har da aldri benektet at vare seg arabere eller jøder hadde aktive terrorister blandt seg i denne perioden du nevner.

Kan derimot se ut som om du har strøket Sterngjengen,Irgun og Haganah fra historien.

joplina
joplinaInnlegg: 60350
02.11.10 12:22
Jedi-Master: Setningen er meningsløs - siden jøder også var palestinere på den tiden du omtaler.

Nei, setningen er ikke meningsløs. Palestinerne var de fastboende. Immigrantene var nettopp immigranter på den tiden som omtales.

joplina
joplinaInnlegg: 60350
02.11.10 12:25
PetriHaikio: Gutten skal ha dette til sin skoleoppgave..

Nei, det håper jeg virkelig ikke at han skal. Gutten bør finne andre kilder til informasjon en dette polariserte forum. Han  må   google - for det er masse informasjon å finne. Og dernest må han prøve å være så kildekritisk som han bare kan.

Jeg syns vi alle - tiltross for meningsforskjeller - bør oppfordre gutten til nettopp det.

Det er viktig at hans skoleoppgave ikke blir for farget av forumet her. Det ville i tilfelle ikke bli noen god innlevering.

Jedi-Master
Jedi-MasterInnlegg: 8523
02.11.10 12:26
joplina: Jeg har da aldri benektet at vare seg arabere eller jøder hadde aktive terrorister blandt seg i denne perioden du nevner.

Jeg spurte ikke om det -

Jedi-Master
Jedi-MasterInnlegg: 8523
02.11.10 12:27
joplina: Nei, setningen er ikke meningsløs. Palestinerne var de fastboende.

Er du da enig i at jøder også var palestinere?

PetriHaikio
PetriHaikioInnlegg: 4760
02.11.10 12:27
Jedi-Master: Selv om du og mange andre gjentar løgn om Israel blir det ingen sannhet. Denne gangen er det krigen i 1967 du reagerer på.

Israel angrep egyptiske flyfelt i et forkjopsangrepp og begynte en krig som varte i 6 dager...du finner ikke noe annet informasjon noe steder på nettet, ikke på wikipedia, ikke i historiebøker og ikke heller hos Israeliske militære kilder.

 

det eneste stedet der det hardnakket hevdes at Israel ble angrepet og måtte forsvare seg, er her på VGD...og greit, det er jo hva vi driver med her inne, vi krangler om små detaljer, om meninger og tolkninger av "hvem er Palestinere" og "har gud gitt jødene rett" og slike ting.

 

men ikke noe av dette passer i en skoleoppgave...sett egoet ditt i et skap for en stund og enten hold deg unna tråden her, eller hjelp gutten til å få en imponerende, saklig og dokumenterbar presentasjon av konflikten, og målene og grunnene til den.

 

la oss bruke kun standard, aksepterte kilder som wikipedia holde oss til FN sin tolkning av saken...ok?

 

så fortsetter vi med våre egne fantasier i andre tråd, der vi argumenterer om Palestinere eksisterer og hvorvidt jødene styrer verden, ok?

Jedi-Master
Jedi-MasterInnlegg: 8523
02.11.10 12:29
joplina: Det er viktig at hans skoleoppgave ikke blir for farget av forumet her. Det ville i tilfelle ikke bli noen god innlevering.

Der er jeg uenig - årsaken til debatter i Norge om midtøsten har samme grunnlag som årsaken til konflikten i seg selv. Dette fenomenet er svært interessant og kanvære en vitkig del av en skoleoppgave - litt avhengig av hvor omfattende oppgaven skal være. Men en yter ikke konflikten rettferdighet om en ikke har litt fokus på det vanvittige omfanget som tema har over hele verden.

Jedi-Master
Jedi-MasterInnlegg: 8523
02.11.10 12:33
PetriHaikio: Israel angrep egyptiske flyfelt i et forkjopsangrepp og begynte en krig som varte i 6 dager...

Du vet like godt som meg at dette ikke er startet på krigen - selv om den omtales som "seksdagerskrigen".

Har du glemt alliansen mellom de tre angrepslandene? Husker du ikke Syrias gjentatte grensekrysninger våren 1967? Er det ukjent for deg at Egypt i lange tider før juni 1967 både handlet etter krigsmønster og informerte om krigen? Har du hørt om FN-soldatene som sto i Sinai for å hindre et angrep - og som valgte å forlate området fordi Egypt truet dem til det?

Aldri hørt om, sier du? Hmmm.

joplina
joplinaInnlegg: 60350
02.11.10 12:54
Jedi-Master: Jeg spurte ikke om det
      Jedi-Master: Kan jeg forstå deg slik at du er enig i terroraksjonene mot jødene i Midtøsten i tidsrommet 1920-1948?  

joplina : Jeg har da aldri benektet at vare seg arabere eller jøder hadde aktive terrorister blandt seg i denne perioden du nevner.

Kan derimot se ut som om du har strøket Sterngjengen,Irgun og Haganah fra historien.

joplina
joplinaInnlegg: 60350
02.11.10 12:57
Jedi-Master: Er du da enig i at jøder også var palestinere?
Jedi-Master: Setningen er meningsløs - siden jøder også var palestinere på den tiden du omtaler.

joplina : Nei, setningen er ikke meningsløs. Palestinerne var de fastboende. Immigrantene var nettopp immigranter på den tiden som omtales

******************************

De fastboende jødene FØR immigrasjonen startet var palestinske jøder. De fastboende araberne var pal-arabere.

Jødene som immigrerte i tiden som omtales var jødiske immigranter. Og de var ikke få!

joplina
joplinaInnlegg: 60350
02.11.10 13:02
Jedi-Master: Du vet like godt som meg at dette ikke er startet på krigen - selv om den omtales som "seksdagerskrigen". Har du glemt alliansen mellom de tre angrepslandene? Husker du ikke Syrias gjentatte grensekrysninger våren 1967?

Araberne rustet opp...ingen tvil om det. MEN Israel gjorde akkurat det samme i akkurat samme periode.

Hvordan kunne de ellers starte 6-dagers krigen med et massivt flytokt og sveipe araberne av banen?

Og selv Israelske historikere prøver seg ikke på at Israel ikke rustet opp og la krigsplaner i samme periode, samt startet 6-dagerskrigen med et massivt flybombetokt.

Så hvorfor DU gjør det må gudene vite.

Jedi-Master
Jedi-MasterInnlegg: 8523
02.11.10 13:02
joplina:       Jedi-Master: Kan jeg forstå deg slik at du er enig i terroraksjonene mot jødene i Midtøsten i tidsrommet 1920-1948?   joplina : Jeg har da aldri benektet at vare seg arabere eller jøder hadde aktive terrorister blandt seg i denne perioden du nevner. Kan derimot se ut som om du har strøket Sterngjengen,Irgun og Haganah fra historien.

Nei, overhode ikke. Men jeg legger merke til at du ikke klarer å ta avstand fra terroraksjonen mot jødene i Midtøsten.

Jeg er ikke overrasket, for å si det slik.

Jedi-Master
Jedi-MasterInnlegg: 8523
02.11.10 13:05
joplina: Og de var ikke få!

Nei. Heller ikke de araberne som immigrerte til området var få. 

Du har nå skrevet at du mener jødene osm bodde i områdene var palestinske jøder og de araberne som bodde der var palestinske arabere. Greit nok.

Da blir de jødene som immigrerte til området ikke palestinere. Greit for meg.

Et det da greit for deg at de araberne som immigrerte til området etter 1881 heller ikke er palestinere...?

Jedi-Master
Jedi-MasterInnlegg: 8523
02.11.10 13:08
joplina: Araberne rustet opp...ingen tvil om det. MEN Israel gjorde akkurat det samme i akkurat samme periode. Hvordan kunne de ellers starte 6-dagers krigen med et massivt flytokt og sveipe araberne av banen?

Igjen en meningsløs setning. Israel startet selvsagt ikke krigen i 1967 og de "sveipet" ikke araberne av noen bane.

Men det er helt riktig at Israel rustet opp. I denne perioden var området en aktiv del av den globale kapprustningen. Hadde ikke USA gitt Israel våpen er det lite trolig at Israel hadde eksistert i dag.

 

PetriHaikio
PetriHaikioInnlegg: 4760
02.11.10 13:38

ok...jeg tar og rekommenderer Gerrard til å google seg frem til egne svar.

 

wikipedia er et godt sted å starte på...ofte er det mer informasjon på engelske sider enn på norske.

Jedi-Master
Jedi-MasterInnlegg: 8523
02.11.10 13:39
joplina: Og selv Israelske historikere prøver seg ikke på at Israel ikke rustet opp og la krigsplaner i samme periode, samt startet 6-dagerskrigen med et massivt flybombetokt. Så hvorfor DU gjør det må gudene vite.

Israel la mange planer for angrep på nabolandene. Blant annet ble det heftig diskutert om Israel skulle gå inn i Libanon og etablere en ny nordlig granse det var enklere å forsvare. Dette var på 50-tallet under de mange og voldsomme angrepene fra Fadeyer.

Slike planer er helt nødvendig for å overleve når en er truet av andre. Det er innlysende at israel har (og har hatt hele tiden det har vært aktuelt) planer for hvordan Israel kan uskadeliggjøre atomanlegg i Iran, for eksempel.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg