Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Rasisme, nasisme og kommunisme

NYTT TEMA
elkat
elkatInnlegg: 1751
21.09.10 09:36

I dette forumet blir man ofte beskyldt for å være rasist. Så da er det på tide å stilkle spørsmål om hva er forskjellen på nasjonalsosialisme (nazisme) og den praktiserende kommunisme?

Nazisme er http://no.wikipedia.org/wiki/Nasjonalsosialisme 
Kommunisme er http://www.snl.no/kommunisme 

Ser man på disse to ismene har de skremmende mange likhetstrekk. Et felles trekk er at de bruker rå vold for å undertrykke sitt folk.

Det andre er at staten skal eie alt og enkeltmenneske er ingenting verdt. Ser man kommunismen i et historisk perspektiv ber jeg om dokumentasjon på en kommunistisk stat som ikke bruker maktapparatet for å undertrykke sitt eget folk.

I komminismen ånd er det bønder og arbeidere som skal ha makten. Det er legitimt å tilrane seg verdier fra mennesker som har skapt disse gjennom hardt arbeid.

Så de som erklærer seg som kummunister kan like gjerne erklære seg som nazister. Forskjellen er forvinnende liten.

Så alle kommunister, foren eder å slå ring om ny-nazistene. Dere er jo ett slag.

 

(Innlegget ble redigert 21.09.10 09:37)

ulefos
ulefosInnlegg: 105586
21.09.10 09:37
elkat: I dette forumet blir man ofte beskyldt for å være rasist.

ok

vis meg de tre siste gangene du har blitt kalt rasist

husk dato...........

elkat
elkatInnlegg: 1751
21.09.10 09:52
ulefos: vis meg de tre siste gangene du har blitt kalt rasist
Abelsborg
AbelsborgInnlegg: 19778
21.09.10 09:55
elkat: Det andre er at staten skal eie alt og enkeltmenneske er ingenting verdt.

Herregud det gaar ikke an aa ta mere feil. Du skriver om kommunisme og dummer deg saa loddrett ut paa et meget elementaert omraade. Staten skal ikke spille noen vesentlig rolle under kommunismen. Slik gaar det naar de uvitende skriver innlagg.

ssangyong
ssangyongInnlegg: 1225
21.09.10 09:57

og slik går det når UVITENDE nazistkommunister svarer på innlegg der de gjentatte ganger mener at de ikke er rasister og nasister og whatever, MEN å innrøme og stikke fingeren i jorda klarer dere ikke,, dere er sammen med muslimene de nye nazistene!!

skjønner du det ikke,, så skulle det holde med barne tv for deg!

Koion
KoionInnlegg: 2656
21.09.10 10:46
Abelsborg: Herregud det gaar ikke an aa ta mere feil. Du skriver om kommunisme og dummer deg saa loddrett ut paa et meget elementaert omraade. Staten skal ikke spille noen vesentlig rolle under kommunismen. Slik gaar det naar de uvitende skriver innlagg.

Likevel så har staten spilt en enorm rolle under alle kommunistiske regimer gjennom historien. Morsomt, er det ikke?

Per_Rong
Per_RongInnlegg: 11067
21.09.10 10:55
Koion: Likevel så har staten spilt en enorm rolle under alle kommunistiske regimer gjennom historien. Morsomt, er det ikke?

Sikkert ikke så morsomt for de 100 millioner som de kommunistiske statene Sovjetunionen, Kina og Kambodsja drepte i løpet av 60 år.

villevika
villevikaInnlegg: 3048
21.09.10 11:12
Abelsborg: Herregud det gaar ikke an aa ta mere feil. Du skriver om kommunisme og dummer deg saa loddrett ut paa et meget elementaert omraade. Staten skal ikke spille noen vesentlig rolle under kommunismen. Slik gaar det naar de uvitende skriver innlagg.

Kommunisme=diktatur. Denne styringsformen har vel vært benyttet i alle land med denne svært negative sykdommen kommunismen vitterlig er. Undertrykkelse og regelrett terror av egne borgere har vært maktmiddelet for å beholde makten. Vis meg det land eller kontinent at kommunismen har vært en ubetinget suksess.

engafever
engafeverInnlegg: 17734
21.09.10 11:14
elkat: I komminismen ånd er det bønder og arbeidere som skal ha makten. Det er legitimt å tilrane seg verdier fra mennesker som har skapt disse gjennom hardt arbeid.

Hva heter personene som skapte olja, mineralene, fisken i havet, elver og innsjøer til vannkraftverk, trærna, kuer og okser? Hva heter disse personene som du mener  Statens stjeler disse verdiene fra?

Abelsborg
AbelsborgInnlegg: 19778
21.09.10 12:02
Koion: Likevel så har staten spilt en enorm rolle under alle kommunistiske regimer gjennom historien. Morsomt, er det ikke?

Det viser da bare at regimene ikke var kommunistiske. Du har aapenbart ikke lest saa mye som det kommunistiske manifest.

elkat
elkatInnlegg: 1751
21.09.10 12:07
Abelsborg: Staten skal ikke spille noen vesentlig rolle under kommunismen

I tråd med Lenins partiteori ble særlig sovjetisk sosialisme en sterkt autoritær statssosialisme. Mange intellektuelle sosialister kritiserte denne vei til klasseløshet. Bl.a. pekte jugoslaven Milovan Djilas, opprinnelig en av Josip Titos medarbeidere, at sentraliseringen av makt skaper en elite beskyttet mot kritikk og dermed ekte læring; en elite som lett kunne bli opptatt av å beskytte egen makt og egne privilegier. Proletariatets diktatur kan lett, hevdet han, føre til at revolusjonen stjeles fra proletariatet – av diktatorene.

Abelsborg
AbelsborgInnlegg: 19778
21.09.10 12:11
elkat: I tråd med Lenins partiteori ble særlig sovjetisk sosialisme en sterkt autoritær statssosialisme. Mange intellektuelle sosialister kritiserte denne vei til klasseløshet. Bl.a. pekte jugoslaven Milovan Djilas, opprinnelig en av Josip Titos medarbeidere, at sentraliseringen av makt skaper en elite beskyttet mot kritikk og dermed ekte læring; en elite som lett kunne bli opptatt av å beskytte egen makt og egne privilegier. Proletariatets diktatur kan lett, hevdet han, føre til at revolusjonen stjeles fra proletariatet – av diktatorene.

Her blander du kortene noe fryktelig. Hvor har Lenin ivret for en statssosialisme, det var Stalin Djilas kritiserte. Jeg har da lest hans bok Samtaler med Stalin.

elkat
elkatInnlegg: 1751
21.09.10 12:20
Abelsborg: Det viser da bare at regimene ikke var kommunistiske. Du har aapenbart ikke lest saa mye som det kommunistiske manifest.

Lenin hevdet at utviklingen mot det kommunistiske samfunn må ledes av en bevisstgjort elite innen arbeiderklassen, nemlig det kommunistiske parti. Proletariatets diktatur må altså i praksis bli partiets nokså uforutsigbare diktatur; diktatur over den klasse partiet skal være utgått fra.

Du er jo blitt utfordret til å legge fram dokumentasjon der kommunismen har vært vellykket som isme. Det er mulig du fortsatt leter, men du kan like gjerne gi opp. De finnes ikke.

Marx og Engels kan sammenliknes med HC Andersen da de skrev det kommunistiske manifest. "Det går et spøkelse gjennom Europa - det kommunistiske spøkelse".

Historien har vist nettopp at Marx og Engels levde i sin egen drømmeverden, en verden som ikke var forenelig med den virkelige.

Det er jo fortsatt en gåte hvordan til del oppegående mennesker av i dag kan se på kommunisme som realisme.  

Abelsborg
AbelsborgInnlegg: 19778
21.09.10 12:26
elkat: Historien har vist nettopp at Marx og Engels levde i sin egen drømmeverden, en verden som ikke var forenelig med den virkelige.

Marxismen har aldri blitt forsökt gjennomfört i noe land, tiden har ikke vaert moden. Marxismen er vyer om et bedre samfunn for alle mennesker, uten rasisme og fremedhat. Merkelig at en som lever i en drömmeverden kan gi en analyse av kapitalismen og dens kriser som er gyldig i dag.

RattusNorvegicus
RattusNorvegicusInnlegg: 12421
21.09.10 12:26
Abelsborg: Det viser da bare at regimene ikke var kommunistiske. Du har aapenbart ikke lest saa mye som det kommunistiske manifest.

Alle de statskapitalistiske regimene som bekjente seg til det kommunistiske manifest kan heller ikke ha lest det.

Abelsborg
AbelsborgInnlegg: 19778
21.09.10 12:34
RattusNorvegicus: Alle de statskapitalistiske regimene som bekjente seg til det kommunistiske manifest kan heller ikke ha lest det.

Hvilket regime har paastaatt at det styrte landet i traad med marxismen? 

elkat
elkatInnlegg: 1751
21.09.10 13:01
engafever: Hva heter personene som skapte olja, mineralene, fisken i havet, elver og innsjøer til vannkraftverk, trærna, kuer og okser? Hva heter disse personene som du mener  Statens stjeler disse verdiene fra

Navnet på den som skapte oljen, fiskene og mineralene vet jeg ikke, men noen kaller ham Gud. De som strides at Gud er mann kaller henne kanskje for Gudrun.

Men den som skapte fabrikken, snekkerfirmaet, arbeidsplassene har et navn. Kjell Inge Røkke er en av dem. Satset og vant. Andre som satset sparepengene sine på å etablere en bedrift tapte alt.

Problemet er når Staten kommer inn å beslaglegger alt slik som ideologien i blant annet kommunismen.

Makro1
Makro1Innlegg: 8517
21.09.10 13:15
ulefos: ok vis meg de tre siste gangene du har blitt kalt rasist husk dato...........

Forsøker du igjen å få en tråd til å spore av?

Forøvrig stiller trådstarter et helt legitimt spørsmål; Totalitære ideologier har svært mye til felles. Men jeg vet slikt er svært ubehagelig å diskutere for folk langt ut på ytterkantene, politisk. 

Koion
KoionInnlegg: 2656
21.09.10 14:25
engafever: Hva heter personene som skapte olja, mineralene, fisken i havet, elver og innsjøer til vannkraftverk, trærna, kuer og okser? Hva heter disse personene som du mener  Statens stjeler disse verdiene fra?

Det heter eiendomsrett. Noen på venstresiden har desverre ikke respekt for den.

Nattevakt
NattevaktInnlegg: 7406
21.09.10 14:33

"Ser man på disse to ismene har de skremmende mange likhetstrekk. Et felles trekk er at de bruker rå vold for å undertrykke sitt folk.

Det andre er at staten skal eie alt og enkeltmenneske er ingenting verdt. Ser man kommunismen i et historisk perspektiv ber jeg om dokumentasjon på en kommunistisk stat som ikke bruker maktapparatet for å undertrykke sitt eget folk".

"Lenin hevdet at utviklingen mot det kommunistiske samfunn må ledes av en bevisstgjort elite innen arbeiderklassen, nemlig det kommunistiske parti. Proletariatets diktatur må altså i praksis bli partiets nokså uforutsigbare diktatur; diktatur over den klasse partiet skal være utgått fra".

Bortsett fra det faktum at det sovjetkommunistiske systemet og deres avleggere var totalitære diktatur og at det nasjonalsosialistiske systemet og deres åndsfrender fascistene også var det finnes det få likheter mellom de to. Du får gjerne vise hvor nazistene kjempet for proletariatets diktatur og hvor de faktisk gjennomførte statlig eierskap av nasjonal eiendom, da spesifikt selve produksjonsmidlene, en av hjørnestenene i marxistisk økonomisk tankegang.

Eller påvise likhetene mellom organisasjoner som det anarko-syndikalistiske CNT i Spania og nazismen, eller endatil mellom moderne sosialdemokrati og nazismen - alle disse er produkter av Marx og Engels' opprinnelige sosialistiske idè.

Eller eventuelt bare innse at forsøkene dine på å plassere sosialisme og nazisme i samme bås er like tåpelige som alle de andre forsøkene på det samme før deg...

engafever
engafeverInnlegg: 17734
21.09.10 15:07
Koion: Det heter eiendomsrett. Noen på venstresiden har desverre ikke respekt for den.

Ja, det er kanskje noe mener noen få mennesker har fått som dåpsgave siden tidenes morgen, og som dagens regjering har røvet fra dem? Da vet du kanskje navnet på de eller den som eier olja i Nordsjøen?

RattusNorvegicus
RattusNorvegicusInnlegg: 12421
22.09.10 15:23
Abelsborg: Hvilket regime har paastaatt at det styrte landet i traad med marxismen?

Sovjet-Unionen (Marxism-Leninisme) og Kina (Maoisme) er begge nevnt spesifikt i wikipedia-artikkelen om Marxisme.

http://en.wikipedia.org/wiki/Marxism#Marxist_schools_of_thought

Hvis du med Marxisme mener noe annet enn det som er en så vanlig forståelse av begrepet bør du kalle det noe helt annet. Men jeg heller mer til at du er uvitende.

Pappasmurf
PappasmurfInnlegg: 5462
22.09.10 16:32

Kollektivistiske samfunn må ha lederskap, dette lederskapet (som skal fordele godene tilbake til folket) blir automatisk staten i disse samfunn.

Hele rabbelet ble grundig avkledd av Orwell, nøffnøff!

Sovjet, det 3 riket etc. er bare noen ekstreme eksempler fra nyere historie.

 

Pappasmurf

(Innlegget ble redigert 22.09.10 16:36)

Abelsborg
AbelsborgInnlegg: 19778
22.09.10 21:03
RattusNorvegicus: Hvis du med Marxisme mener noe annet enn det som er en så vanlig forståelse av begrepet bør du kalle det noe helt annet. Men jeg heller mer til at du er uvitende.

Jeg har forelest i marxisme ved Universitetet i Oslo he he.

Haraldduden
HaralddudenInnlegg: 317
23.09.10 01:21

Fint vi ikke har noen av delene her i norge da...

lobotomisten
lobotomistenInnlegg: 11795
23.09.10 01:31
Abelsborg: Hvilket regime har paastaatt at det styrte landet i traad med marxismen? 

Vel, det er mange som har forsøkt.

Men de har alle kommet til den samme konklusjonen etter kort tid, at det ikke er realistisk og praktisk mulig å gjennomføre noe av det vrøvlet som denne tullete gamlingen Marx klarte å presse ned i mellom 2 permer.

I teorien fremstår dette som vakket, kanskje endatil fornuftig og så rettferdig, så logisk... men der stopper det også.

Når du skal bringe denne teorien ut i praksis så krasjer den med blandt annet menneskets egoisme, latskap, sluhet og grådighet...

lobotomisten
lobotomistenInnlegg: 11795
23.09.10 01:32
Abelsborg: Jeg har forelest i marxisme ved Universitetet i Oslo he he.

Men da burde jo minimumet være, at du er klar over at Marxismen ikke kan fungere i praksis.

lobotomisten
lobotomistenInnlegg: 11795
23.09.10 01:38
Abelsborg: Merkelig at en som lever i en drömmeverden kan gi en analyse av kapitalismen og dens kriser som er gyldig i dag.

Merkelig at en som påstår at han har undervist i Marxisme/Marx, ikke ser at det meste av den Marx omtaler innenfor økonomien, kommer i sykluser på 7 til 15 år, med større og mindre utslag, og slik har det vært siden den moderne økonomien ble oppfunnet i tidlig indutrialiseringsrevolusjon.

Marx var ikke den eneste som omtalte dette, de aller fleste av samtidens økonmer omtalte også dette, men med en annen vinkling.

Det Marx glemte å ta med i sin økonomi, var at uten personlig lønn og binuser for å skape og produsere, så blir intet produsert, han så glatt bort i fra det faktum, og dermed blir han en rablende gammel mann, som ikke helt forsto seg på mennesket og verden...

(Innlegget ble redigert 23.09.10 01:40)

Drømmeulv
DrømmeulvInnlegg: 18454
23.09.10 01:44
Abelsborg: Herregud det gaar ikke an aa ta mere feil. Du skriver om kommunisme og dummer deg saa loddrett ut paa et meget elementaert omraade. Staten skal ikke spille noen vesentlig rolle under kommunismen. Slik gaar det naar de uvitende skriver innlagg.

Hei! Jeg vet om et land som er kjempegrønt og fint og alle er venner.

Dessverre er det en stor mur rundt dette. Større enn den kinesiske mur. Og minefelt. Og krokodiller og lava.

Hvor mange mener du vi skal ofre livet og ende med å stå å stange i muren, før man innser at gresset muligens ikke smaker like godt fra den andre siden av muren?

Det er så utrolig lett å gjemme seg bak : "KOMMUNISME HAR ALDRI BLITT REALISERT"

Det har blitt realisert flere ganger, og hver jævla gang har det endt i den samme dritten.

Jeg driter i hva det skal og burde ende i.

Her er fakta : Det ender i død og fordervelse. Stor stat som kontroller befolkningen til minste detalj. En liten elite, enda mindre enn i kapitalismen, som råder over langt større resurser enn resten av befolkningen. Autoritære ledere. Konsentrasjonsleire. Sult. Forfall. Undertrykking. Diktatur.

Onkel_Skrue
Onkel_SkrueInnlegg: 2982
23.09.10 02:06

Abelsborg har faktisk rett i at kommunisme i praksis ikke innebærer en form for stat så vidt jeg vet. "Proletarets diktatur" skal være et midlertidig styre som skal hindre borgerskapet i å ta makten, og gradvis forsvinne ettersom kommunistsamfunnet vokser frem. Problemet med kommunismen er at mennesker er grådige, og stort sett alle som fremmer kommunismen mener vold er et akseptabelt middel for å fremme den, og de som gjennomfører det viser seg å kun være maktsyke jævler som har misbrukt ideologien til de grader ved å narre mennesker til å tro at de vil "folkets beste" når de egentlig har vært de største, mest ondskapsfulle egoistene i historien.

 

Jeg tror problemet med "proletarets diktatur" som et overgangsstyre er at proletaret aldri har smakt på makt eller ansvar, og blir gjennomsyret maktsyke. (Dette ser vi gang på gang på gang).

I Maos tilfelle har man også eksempel på at proletarets diktatur medfører at en komplett idiot sitter bak rattet og gjennomfører ideer så latterlige og innsiktsløse at man skulle tro han var prepubertal.

Uansett er kommunisme utprøvd, og feilet. Kanskje en gang langt, langt inn i fremtiden, vil den blusse opp på ny (på samme måte som "demokratiet" i oldtiden først har blitt realisert som et faktisk folkevalgt styre den dag i dag)

(Nå kan det hende jeg tar feil i begrepene her, jeg mener å huske at det var slik det var.)

(Innlegget ble redigert 23.09.10 02:09)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg