Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Bransjeavtalen på bøker må vekk!

NYTT TEMA
ChrOslo

Innlegg: 39
ChrOslo
03.04.04 13:08
Det er mye diskusjon om bransjeavtalen.

Fastprisordning på bøker, dvs. at en bok skal ha samme pris over hele landet i nesten to år.
Forlagene og bokhandlerne kjemper for en videre avtale og skjuler seg bak kulturelle motiver. I virkeligheten er det vel heller ran å forlange 349,- til 399,- for en bok.

En annen argumentasjon er frykten for at forfatterne for den smale litteraturen ikke skal overleve. Men hvor lenge skal man subsidiere forfattere som folk ikke har noe interesse av å lese. Jeg er lei av de høye bokprisene og håper at kartell virksomheten i bokbransjen forsvinner.
bean

Innlegg: 19316
bean
03.04.04 18:15
> Men hvor lenge skal man subsidiere forfattere som folk ikke har noe interesse av å lese.

1. Fordi vi i festtaler skryter på oss at vi er en kulturnasjon. En kulturnasjon lar ikke markedet være enerådende på litteraturens område, i hvert fall ikke i et så lite språkområde som det norske.
2. Fordi man ikke kan vite på forhånd hvem som en gang blir forfattere som folk faktisk ønsker å lese. Å "subsidiere" forfattere som neppe vil kunne skrive en bok som rent markedsøkonomisk ikke er lønnsom, vil kunne bidra til at man får frem en ny Solstad eller Kjærstad om et tiår eller to.

Bean
kanon95

Innlegg: 2447
kanon95
14.04.04 20:09
Som alle andre må snart "kunstnere" og "forfattere" snart lære å klare seg selv. Uten og snylte på staten eller norske forbrukere.

Selger man ikke, så selger man ikke. Da får man enten:
1: Prøve å skaffe seg litt PR (f.eks. Mads Larsen med Pornopung)
2: Finne seg en annen jobb, og skrive litt når det måtte passe.
3. Prøve igjen etter et par år.
4. Gi opp!

Det vil være langt bedre for "kultur-Norge" at folk faktisk har råd til bøker, enn at alle disse slaskete, raddisene, av noen udugelig forfatter får fråtse seg i statlige tilskudd.
.........................................................................................
"Der finnes blant folk en fordervelig lyst til likhet, som kan få de dårligst stilte til å trekke de sterke ned på sitt nivå for å slippe å leve i et samfunn der noen har større muligheter enn andre. Det er likhet for likhetens skyld, fordi det smerter å se at andre har større evne og vilje til å utvikle seg enn det en selv har."
Alexis de Tocqueville (1805 - 1859)

kiwimannen

Innlegg: 314
kiwimannen
14.04.04 20:51
uenig her. selvfølgelig må vi subsidiere dårlige forfattere. selv de dårlige kan bidra med ingredienser i samfunnets grønnsakssuppe. pass på deg selv neste gang og ikke tro at du er så mye bedre enn alle andre. fei foran din egen hedenske dør.
bean

Innlegg: 19316
bean
15.04.04 08:46
> Det vil være langt bedre for "kultur-Norge" at folk faktisk har råd til bøker

Salget av bøker tyder ikke på at folk ikke har råd til dem.

Ellers må folk som vil få et kjent ansikt gjerne gjøre som Mads Larsen for min del, men boken hans blir jo ikke noe mer interessant av den grunn.

Bean.
kanon95

Innlegg: 2447
kanon95
15.04.04 16:10
kiwimannen skrev:
uenig her. selvfølgelig må vi subsidiere dårlige forfattere. selv de dårlige kan bidra med ingredienser i samfunnets grønnsakssuppe. pass på deg selv neste gang og ikke tro at du er så mye bedre enn alle andre. fei foran din egen hedenske dør.
..........................
Har da aldri påstatt at jeg er "bedre enn alle andre". Imidlertid har jeg sagt at jeg ikke har mye til overs for statsstøttede møkka-forfattere med sugerør rett ned i felleskassa. Virker som om veldig mange kunstnere tror at det bare er å gjøre som de føler for, og produsere et stykke ubegripelig kunst (f.eks. en dårlig bok) i ny og ne. Det tragiske med dette er at de anser det som en menneskerett og få støtte av staten.

Du skriver at "selvfølgelig må vi subsiduere dårlige forfattere". Har du den minste peiling på hvor tragisk denne påstanden er? Hvis du virkelig mener dette må du trekke ideen videre. Da må nemlig også alle firmaer med håpløse forretningsideer subsidueres, så de ikke går på trynet, alle privatpraktiserende leger og tannleger, som gjør en dårlig jobb og får få kunder subsiduerers osv. u name it.

Personlig skulle jeg gjerne opprettet et firma som videreformidler aksjesparetips til arbeidsløse via aetat. Det må jo bli bra (ironi). Og håvet inn penger fra staten...
bean

Innlegg: 19316
bean
15.04.04 16:44
> Imidlertid har jeg sagt at jeg ikke har mye til overs for statsstøttede møkka-forfattere med sugerør rett ned i felleskassa. Virker som om veldig mange kunstnere tror at det bare er å gjøre som de føler for, og produsere et stykke ubegripelig kunst (f.eks. en dårlig bok) i ny og ne.

Av innsendte manus til norske forlag, hvor mange av dem tror du noen gang blir til en bok? Og hvor mange av de refuserte manusene tror du er skrevet av forfattere som har fått statsstøtte for å skrive dem?

Bean.
kanon95

Innlegg: 2447
kanon95
15.04.04 20:15
Av innsendte manus til norske forlag, hvor mange av dem tror du noen gang blir til en bok? Og hvor mange av de refuserte manusene tror du er skrevet av forfattere som har fått statsstøtte for å skrive dem?
............
Mange blir nok refusert ja (takk Gud for det).

Poenget er at mange som skulle blitt refusert likevel blir utgitt, selv om også forlaget vet at de aldri kommer til å selge, rett og slett fordi staten ved sin substiduering kjøper 1500 eksemplarer eller noe sånt. I tillegg blir såkalte "møkka-bøker" substiduert ved at de pga. fastprisavtalen kan selges billigere enn mer meningsfylte bøker. Hvor mange yrker er man uansett resultat dømt til å gjøre suksess pga. statsstøtte? Norsk landbruk er et godt unntak her. Ellers stiller mange forfattere på lik linje med de mindre begavede på såkalte vernede arbeidsplasser.

bean

Innlegg: 19316
bean
15.04.04 21:02
> Poenget er at mange som skulle blitt refusert likevel blir utgitt, selv om også forlaget vet at de aldri kommer til å selge, rett og slett fordi staten ved sin substiduering kjøper 1500 eksemplarer eller noe sånt

Hvem er du som slår fast at de "skulle blitt refusert"? Kvalitet og salg er to vidt forskjellige ting. Dessuten kan man aldri vite hva som blir en salgssuksess heller. "Dette blir vi ikke rike av", sa Jostein Gaarder til sin kone da han leverte manuset til Sofies Verden til forlaget.

> I tillegg blir såkalte "møkka-bøker" substiduert ved at de pga. fastprisavtalen kan selges billigere enn mer meningsfylte bøker.

Skjønner ikke hva du mener med dette. Hva er møkka-bøker? Bøker som ikke selger mer enn 500 eksemplarer utover innkjøpsordningen? Og hva i all verden mener du i så fall med at de er billigere enn andre bøker?

Gjennomgående selger bøker mindre jo mer meningsfylte de er, da den jevne leser ikke orker for mye mening.

Å ta vare på litteraturen er ellers spesielt viktig i et lite språksamfunn som det norske. I større språksamfunn kan det lønne seg å gi ut også smale bøker, fordi opplaget kan bli anselig også hvis bare et par promille av befolkningen er interessert. I Norge blir det for lite. Derfor har vi for eksempel nesten ikke norskspråklige kvalitetsaviser. Men bokbransjen er heldigvis organisert på et nogenlunde fornuftig vis slik at også jeg får bøker jeg har utbytte av å lese - enn så lenge.

Bean.
kanon95

Innlegg: 2447
kanon95
16.04.04 00:47
Som alle andre må også forfattere gjøre et arbeid som kommer andre mennesker til gode. Staten skal ikke subsiduere den eventuelle selvrealiseringen mange forfattere føler når de får gitt ut en bok.

Selvfølgelig er det noe galt når ingen gidder å lese en bok. Da er boka enten dårlig, eller så smal at den ikke burde vært utgitt. En bok må være såpass kommersiell at andre mennesker enn forfatteren har glede av å lese den.

Folk som ønsker slike smale evner får heller kjøpe utenlandske bøker. Forfattere som skriver om slike evner, som er for små for Norge, får da prøve og utgi bøkene sine i utlandet.

Det er en kjent sak at boksalget generelt vil øke hvis prisen går ned. Grunnen til at bøker er så dyre er jo nettopp at man betaler overpris for å støtte disse "alternative forfatterne" som bidrar med så mye i "kultur-Norge". Denne overprisen er jeg personlig svært lei av.
bean

Innlegg: 19316
bean
16.04.04 09:42
> Folk som ønsker slike smale evner får heller kjøpe utenlandske bøker.

Dette skjønte du ikke. Poenget med å støtte norsk skjønnlitteratur er å forsvare *norsk* språk og *norsk* språkutvikling.

Ellers har jeg forlengst innsett at det er vanskelig å komme til orde med argumenter mot markedsfundamentalister, så dette blir mitt siste innlegg i denne omgang.

Bean
kanon95

Innlegg: 2447
kanon95
16.04.04 16:51
Norsk språk greier seg nok utmerket uten alle disse "smale" kvasi-intellektuelle utgivelsene.

Ellers vil jeg gjenta:
"En bok må være såpass kommersiell at andre mennesker enn forfatteren har glede av å lese den."

Dette kan godt gjentas enda en gang:
"En bok må være såpass kommersiell at andre mennesker enn forfatteren har glede av å lese den."

Og takk for debatten :)
Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg