Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Ytringsfrihet og VGD

NYTT TEMA
VG Nett
VG NettInnlegg: 18721
02.07.13 11:29

Siden vi ofte får både spørsmål og kritikk som handler om ytringsfrihet, så legger vi tre svar fra en tidligere diskusjon også her.

 

VG Nett
VG NettInnlegg: 18721
02.07.13 11:29

1. Ytringsfrihet

Ytringsfrihet er en beskyttet menneskerettighet. Norge er medlem av Europarådet, og alle stater som er medlem er forpliktet til å følge den Europeiske menneskerettskonvensjon, hvor ytringsfrihet er en rettighet.

I Norge er disse lovene nedfelt i menneskerettslovene, som også innbefatter lover om barns rettigheter, diskriminering mm.

Men - ytringsfriheten er "bare" en av lovene. Det er det som kalles en relativ rettighet, som i konkrete tilfeller gjøres innskrenkninger i. Det gjelder f eks den enkeltes krav på personvern. I reglene her på VGD er dette nevnt spesielt ("Du forplikter deg til ikke å krenke privatlivets fred.").

Den enkeltes personvern er altså også endel av den Europeiske menneskerettskonvensjon og generelt likestilt med ytringsfriheten.

Ytringsfriheten står dermed ikke over alt annet. 

Jeg kan f eks ikke bruke ytringsfrihet som beskyttelse for å legge ut privat informasjon om andre mennesker på VGD. Og det er en rekke andre lover som innskrenker din rett til å ytre deg. I tillegg er det et annet viktig poeng som også slår inn når du debatterer her på VGD - det er neste punkt: ytringsplikt.

(Innlegget ble redigert 02.07.13 11:31)

VG Nett
VG NettInnlegg: 18721
02.07.13 11:30

2. Ytringsplikt

Ytringsfrihet og ytringsplikt er ikke det samme.

Selv om den enkelte av oss har en grunnleggende menneskerett til å ytre oss, har derimot ikke hver enkelt av oss en grunnleggende plikt til å la andre ytre seg hos oss.

Du kan velge om du vil la meg ytre meg hos deg.

Et par eksempler: Om du eier en butikk, kan du selvsagt nekte en kunde og stå inne i butikken med skilter som sier at andre kunder ikke bør kjøpe en vare du selger.

Om du eier en avis, kan du selv velge hvilke nyheter som skal i avisen.

Om du eier et hus med en hage, kan ikke jeg stille meg inne i hagen og ytre meg mot deg.

I disse eksemplene er det flere andre lover som spiller inn, blant annet lover om eiendom og privatliv.

Men det grunnleggende er at det er opp til den enkelte eier av en kanal (tv, radio, nett, avis, sted) og velge hvem som kan ytre seg i denne kanalen.

Men - det stilles selvsagt andre krav til en stat enn en privat bedrift eller en privatperson.

Derfor må man kunne forvente en annen type ytringsfrihet på et nettsted som VGD, enn f eks på en nettside for en klubb eller interesseorganisasjon.

I VGs stiftelseserklæring fra 1945 heter det:

-----------------------------

Verdens Gang A/S er en mediebedrift med avisutgivelse og beslektet virksomhet som formål. Avisen Verdens Gangs formål er å være en partipolitisk og økonomisk uavhengig dagsavis for hele landet. Grunnleggende retningslinjer for Verdens Gang er fastlagt ved etableringen i 1945.

Det skal være avisens oppgave å bygge bro over motsetninger i samfunnet og dempe politisk strid som ikke er begrunnet i ideologiske forskjeller. Dette ser avisen på som et mål også på det internasjonale plan gjennom et positivt syn på mellomfolkelig samarbeid. I enhver sammenheng vil avisen kjempe mot ytterliggående, samfunnsnedbrytende tendenser.

Avisen bygger på humanistiske idealer og de grunnleggende demokratiske verdier. Verdens Gang A/S skal drives etter sunne forretningsmessige prinsipper, med sikte på å trygge arbeidsplassene, og med lønnsomhet for den samlede virksomhet som mål.

-----------------------------

Vi vil derfor strekke oss langt for å slippe til alle typer ytringer, og vi kommer til å forsvare folks rett til å ha en mening, så lenge den fremføres på en måte som gavner debatten her på VGD.

Dermed er vi framme ved punkt 3: Hvordan skape en god debatt

(Innlegget ble redigert 02.07.13 11:33)

VG Nett
VG NettInnlegg: 18721
02.07.13 11:30

3. En god debatt

Denne nettsiden heter VG Debatt - vgd.no. Den er opprettet for at folk skal kunne diskutere alt fra politikk til tegneserier. 

I utgangspunktet kan folk ytre det de ønsker, men for at det skal bli en god debatt har vi regler for hvordan denne debatten skal foregå.

Reglene er beskrevet på denne siden, og du som bruker må godta at du skal følge disse reglene for å kunne være medlem på VGD.

Det er vi i vår fulle rett til å gjøre, og dette er på ingen måte en innskrenkning av dine menneskerettigheter eller din ytringsfrihet.

Om du ikke liker eller aksepterer reglene kan du nemlig ytre deg en rekke andre steder, så VGDs regler innskrenker ikke dine rettigheter.

Reglene våre skal sikre at vi får en god debatt, hvor folk liker å diskutere og argumentere for sine meninger.

Derfor tillater vi ikke sjikanering av de du debatterer med. Vi tillater heller ikke spamming, reklame, trolling eller innlegg på andre språk.

Og vi minner om de lovene som er relevante for et nettforum, nemlig at du ikke kan injuriere andre, at du ikke kan krenke privatlivets fred, eller - som det står i reglene:

"Du kan ikke skrive, laste opp, linke til, embedde eller på annen måte publisere noe som kan medføre straffeansvar, er ærekrenkende, rasistisk, truende, obskønt, pornografisk eller på annen måte er i strid med norsk lov."

Uten disse reglene blir det en umulig debatt. Uten en regel om trolling kunne en bruker f eks skrive "mø" som svar på alle innlegg uten å bryte reglene.

Heller ikke disse reglene bryter med menneskerettighetene eller krenker din ytringsfrihet. Om du ikke liker reglene, kan du ytre deg et annet sted.

Vi håndhever disse reglene ved at vi har moderatorer som går gjennom det som postes på VGD, og sletter innlegg som bryter reglene. Grove eller gjentatte brud fører til utestengelse. På den måten håper vi at det blir en god debatt - som er hele hensikten med nettsiden.

Øyvind Solstad

Ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG
http://www.vg.no/profil/?u=8862/ 

(Innlegget ble redigert 02.07.13 11:30)

VG Nett
VG NettInnlegg: 18721
16.11.13 19:13

Det var endel innlegg i denne tråden som ikke hører hjemme her - fordi de handler om en konkret sak. Vi lenker ofte til denne tråden for å forklare ytringsfrihet og da er det feil med en lang diskusjon om en konkret sak - selv om man argumentere for at dette også handler om ytringsfrihet. Derfor er alle innlegg om denne saken slettet, og om dere vil ta opp teamet igjen så er dere selvsagt fritt til å starte en ny tråd om det i dette forumet.

Øyvind

(Innlegget ble redigert 16.11.13 19:20)

Klikk for å gå tilbake til toppen