Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

1001 film # 291 – Marty (1955)

NYTT TEMA
Mifune

Innlegg: 12287
Mifune
18.01.11 21:58

 

1001 film # 291 – Marty (1955)

Regi: Delbert Mann

Med: Ernest Borgnine

Handler om Marty Piletti, en ugift slakter som bor I New York. Han er også italiensk katolikk. I en by hvor en skulle tro at folk holdt meningene for seg selv får han hver dag kritikk fra kunder som klager over hans ungkarsstatus,samme gjør mora hans. En godhjertet og høflig fyr, men også ensom og frustrert.

Han møter så en fremmed kar på en dans, som tilbyr ham $ 5 for å ta med seg en dame hjem siden denne karen ikke er særlig hypp på denne jenta. Forbløffet over frekkeheten til den fremmede og for å ikke forulempe den stakkars jenten mer, og siden han er alene selv byr han henne opp til dans og de har en fin fin aften sammen.

Et lite underliggende tema i filmen er Marty’s tante som flytter inn med ham og mora siden hun ikke kommer overens med svigerdatteren. Regner med at dette for å vise at livet tilbyr problemer selv om en er gift. Og om du lever lenge nok til at folk kaller deg ”gammel” kan du være til bry for familie og venner.

Borgnine er fantastisk og vant oscar for beste skuespiller, og dette over Ganske tøff konkurranse. Joe Mandelle som Angie og Betsy Clair som Clara (jenta han møter) var også nominerte. Borgnine gjorde en glimrende rolle som Marty, en rolle som er som skreddersydd. En fin scene som jeg mener viser Borgnine på sitt beste er en i begynnelsen hvor han og kompisen Angie diskuterer hva de skal gjøre på lørdagskvelden (I don’t know, what you feel like doing ?) hvor han leser avisen mens Angie tydelig er bekymret for ikke å komme seg ut på kvelden uten sin faste kompis. Han spiller så bra i den scenen og alt han gjør er å lese avisen og svarer Angie. Det minnet meg om et utsagn Borgnine hadde om Spencer Tracy, mest sannsynlig fra filmen Bad Day At Black Rock. Han fortalte om en scene hvor Tracy og Robert Ryan hadde sammen og Tracy kikket i bakken mens han snakket med Ryans karakter Smith. Og måten Tracy ”eide” den scenen, bare ved å se ned i bakken og lot replikkene falle. Akkurat det samme her gjør Borgnine mens hans øyne er festet på avisen. Absolutt glimrende.

Clara blir fremstilt av samtlige i filmen som ”stygg” og ”lite pen”. Noe hun egentlig ikke her, tvert i mot så er hun pen. Kanskje usminket og ”enkel”  men ikke ”stygg ! Betsy Clair var en ganske god skuespillerinne og attraktiv, så hvorfor ordet ”dog” ble brukt så ofte mot henne gjør det hele utroverdig og en smule teit.

Jerry Paris spiller Tommy som er sønn til hu tanta som må flytte inn til Marty og mora, og han var såpass overspillende og en utroverdig skuespiller at det ble irriterende.

Ellers en koselig seanse, passende når en om sommeren sitter hjemme og det er regnvær om en klarer en mengde med romantiske øyeblikk.

4/5

Neste film : Ordet (1955)

 

 

(Innlegget ble redigert 18.01.11 22:00)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg