Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

1001 # 441 – Repulsion (1965)

NYTT TEMA
Miffy

Innlegg: 310
Miffy
24.01.14 19:52

1001 # 441 – Repulsion (1965)

Regi: Roman Polanski

Med: Catherine Deneuve, Ian Henry

I denne psykologiske thrilleren møter vi vakre, men noe ustødige Carol (Deneuve) som blir igjen alene i leiligheten etter at søsteren Helen og kjæresten Michael (Henry) reiser på ferie. Hennes mentale tilstand tilsier en noe kjip oppvekst, og mens hun er alene kommer hennes demoner å besøker henne.

Første film ut i Polanski’s «leilighets»trilogi, tar oss med på en troverdig tur inn i det schizofrene sinn, og var rimelig tidlig ute rent filmatisk med å bruke en kvinnelig morder. Den utforsker Carols frastøtelse av menn som er interessert i henne og hvordan hun opplever seksualiteten.

Romanski er en kar som fort havner i samme bås som Woody Allen, en respekterer filmmakeren, men deres utskeielser er «far out there». Her sammen med fotograf Gil Taylor heves marerittet med intense drømmesekvenser, og under Carols tid alene i leiligheten opplever plutselig at veggene blir mindre, og slår sprekker. Røffe mandige hender griper tak i henne gjennom veggene, og obskure demoner lurer overalt og voldtar henne.

En røff sort hvitt film som virkelig satte psykologiske thrillere på kartet, og fungerer utmerket den dag i dag. Mer moderne innflytelser som Arronowsky’s Pi og Black Swan bruker mye av de samme effektene og lyssetting for å oppnå lignende atmosfære.

En detaljert forstyrrende portrett om mentalt frafall til psykose, som Polanski bare et par år senere skulle få oppleve ganske nært på kroppen.

5/5

Neste film : Giulietta degli spiriti

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg