Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Den store åttitallstråden

NYTT TEMA
Frank.N.Steen

Innlegg: 4161
Frank.N.Steen
15.02.19 10:51

Sterkt inspirert av de mange hyggelige små-diskusjonene omkring dette fantastiske underholdningstiåret jeg har hatt med blant andre Kumite i Bildeleken tråden tenkte man så at det var på høy tid å få i gang en egen tråd til å fortsette praten, mimringen og kanskje og finne nye eller gamle favoritter fra perioden 1980-1989 :)

 

Frank.N.Steen

Innlegg: 4161
Frank.N.Steen
15.02.19 11:35

Hadde egentlig tenkt tidligere å sette i gang en filmliste tråd (vet at forumet har en egen plass for det men virker å være nærmest en gravplass for tia) der man kunne liste opp alt fra sine favoritt regissører, skuespillere, filmer, musikk, komponister osv i en og samme tråd. 

Vel, for å slå ihjel litt dødtid så tenkte jeg å liste opp de beste (og mest underholdende) av mine favoritt filmer med Arnold Schwarzenegger i hovedrollen, da satt opp til de episke tonene fra Power Station og deres We Fight For Love (1985):

01. Commando (1985) - 10/10

02. The Terminator (1984) - 10/10

03. Predator (1987) - 10/10

04. Conan the Barbarian (1982) - 10/10

05. The Running Man (1987) - 8/10

06. Raw Deal (1986) - 8/10

07. Red Heat (1988) - 7,5/10

08. Twins (1988) - 7/10

09. Conan the Destroyer (1984) - 6/10

10. Red Sonja (1985) - 4/10

Vel, topp 3 er jo nærmest bankers for min del selv om Conan the Barbarian er meget nær og føles litt feil å unnlate men slik måtte det altså bli. Commando er på langt nær samme kvalitet som The Terminator og Predator men den tar så til de grader igjen på underholdningsdelen og er nok kanskje en av de filmene man har sett flest ganger og en der aldri skuffer og alltid byr på noe nytt og meget interessant en har oversett tidligere. 

The Running Man og Raw Deal blir ofte litt uglesett (selv av Arnold fansen) som mer b-film underholdning (vel, Commando kan vel og føye seg inn der, men den har i motsetning nytt godt av mer positive tilbakemeldinger som en av åttitallets absolutte mesterverk innen "so-bad-its-good" type underholdning og har vel forlengst oppnådd kult status grunnet all cheesen og moroa den innehar. De to nevnt tidligere derimot har jeg alltid ansett som noe undervurderte blant Arnies åttitallsfilmkatalog og synes spesielt The Running Man er et godt eksempel på hvordan hans sjarm og larger than life tilstedeværelse kan gjøre om en "middels" film til å bli en av hans aller mest underholdende og sitatbare utgivelser.

Hjelper sjølvsagt på at den også byr opp på et lite galleri av latterlige bad guys og minneverdige sidekicks samt alltids deilige Maria Chonichita Alonso og en masse herlig og oppløftende synth-musikk i regi Harold Faltermeyer samt den fine power-pop balladen til John Parr - Restless Heart. Alt i alt, The Running Man er muligens kun slått på streken av The Terminator (1984) som den mest åttitalls (utseende og lydmessig) dominerte filmen Arnold gjorde, eller så syntes nå jeg da. :)

Raw Deal er nok noe "stivere" i kantene men bare tanken på at Arnie skal kunne gli rett inn i rollen som "realistisk" undercover purk i mafiaens underverdenen er jo ene og alene grunn til å gi den en sjanse og den skuffer så absolutt ikke med tanke på underholdning og action. Her plaffes bad guysa ned i hytt og pine, da til legendariske toner fra The Rolling Stones og så er det er bare å skru av topplokket og sette seg tilbake for å nyte en real action godbit med masse cheese. Som de fleste av Arnie åttitalls filmer har denne også et grisetøft åpnings theme, da med tittelen Kaminski Stomps. Må også legges til at posteren til filmen levner ingen tvil, det er en ny actionkonge i byen!

På de øvrige plassene finner man altså Red Heat som jo er tøff og langt røffere i stilen (her er skurken mesterlig spilt av Ed O'Ross) VICTOR ROSTAAAH! av en mer "jordnær" figur i sterk kontrast til mer fargerike karer som Bennett (Commando) eller samtlige andre bad guys i Arnolds filmer til da. Regien står Walter Hill for og denne kom jo i en tid hvor buddy-cop filmene herjet som verst, og selv om den ikke når helt på til de beste (deriblant en av de som starter det hele, også fra Hill 48 Hours) er den likevel helt klart blant de bedre og syntes kjemien mellom den robotaktige (vil tro denne rollen var sterkt inspirert av Dolph Lundgrens Ivan Drago fra Rocky IV) sovjet politimannen spilt av Arnie var god match med den mer gatesmarte og rappkjefta amerikanske purken spilt av James Belushi. 

Filmen har nok av action, deilige Gina Gershon samt en klassisk "lets play chicken" med to svære busser i kampmodus.

Twins viser at Arnie hadde få problemer med å gå over fra action genren til den mer komiske og lettere underholdningsfilmen og gjør så med stor suksess takket være kjemien med Danny DeVito (dessverre kunne dette ikke redde dem gang nummer 2 i Junior) samt at råflotte Kelly Preston krydrer opp til at filmen står igjen som en av de klart mest suksessfull komediene Schwarzenegger spilte i (ikke at konkurransen var så hard egentlig).

Conan the Destroyer husker jeg godt fra barndommen, men innså vel straks hvor underlegen den er sammenlignet med The Barbarian etter å ha endelig fått sett den ukuttede VHS utgaven en stund senere. Men likevel Conan oppfølgeren er underholdende og har et fantastisk soundtrack, samt mye morsomme scener spredt utover. Helt til sist kommer Red Sonja (som enkelte anser som en uoffisiell Conan 3) men denne gang virket sverd og sandal eventyret å synge på siste versj, da denne minus musikken til Ennio Morricone føles ut som en veldig billig b-film der ble unnagjort helt i siste liten for å melke på Arnolds nye stjernestatus og heldigvis ble det ikke forsøkt gjort noen flere filmer fra denne stinkaren. Bridgette Nielsens kanskje største rolle, vel foruten å være gift med Sly Stallone på den tiden, men syntes hun gjorde det bedre i Cobra hvor hun spilt opp mot sin daværende ektemann. 

(Innlegget ble redigert 15.02.19 11:47)

dengelgen

Innlegg: 28911
dengelgen
15.02.19 21:35
Frank.N.Steen: Red Heat som jo er tøff og langt røffere i

Husker veldig godt da Revolvermagasinet (satire på radio) Med Charlo Halvorsen, Stig Holmer og Otto Jespersen anmeldte denne filmen. 

Fint initiativ, Frank! Veldig mye gode filmer i dette herlige tiåret! 

Kommer nok til bidra på min måte i denne tråden! 

Hitherto

Innlegg: 1280
Hitherto
15.02.19 23:31
Frank.N.Steen: 03. Predator (1987) - 10/10

Mandigste filmen ever made.

Det er også den mest "replayable". Det finnes bedre filmer, men jeg kan ikke tenke meg noen som er like slitesterke. Mistenker at det er filmen jeg har sett flest ganger nå, og i motsetning til andre filmer jeg gikk lei av etter å ha sett dem for mye er jeg sikker på at jeg kan sette på Predator når som helst og fremdeles ikke gå lei.

Den er også langt mer kløktig en flere gir den kredit for. I en tid da enmannshærer på actionfilm (uzi i hver hånd) var normalen, fikk vi i Predator en hel gjeng med enmannshærer, spilt av de tøffeste gutta åttitallet hadde å by på. Utgangspunktet er jo så fett som overhodet mulig, og åpningen er til forveksling lik åttitalls-stereotypen.

Det som gjør den så intens, og rimelig nifs egentlig, er at den så dekonstruerer hele konseptet med muskelaction. I ordinære filmer ville gjengen enkelt tatt knekken på alle og enhver, effektivt demonstrert i raidet tretti minutter ut i filmen. Så viser det seg at de plutselig står ovenfor noe helt nytt - en fiende som er så langt over deres nivå at de ikke engang får øye på styggingen, og uten at de får muligheter til å gjøre effektiv motstand. Enheten blir jaktet ned som dyr. Det er en usedvanlig effektiv måte å skape både spenning og frykt på - når selv Arnold (i sin beste form) skjelver av skrekk må de VIRKELIG stå ovenfor noe diabolsk.

Har alltid betraktet den som en slasherfilm, hvor ofrene er kommandosoldater i jungelen framfor tenåringer på campus.

(Innlegget ble redigert 15.02.19 23:37)

Elguaje

Innlegg: 22196
Elguaje
16.02.19 01:59

Hva er deres favoritt 80-tallsfilm, uansett sjanger? Eller helst av alt, deres skjulte perler?

 

Jeg har sett en del av de mest populære 80-tallsfilmene, men er alltid gøy å se noe nytt. Spesielt fra en epoke som jeg ikke er kjent i.

dengelgen

Innlegg: 28911
dengelgen
16.02.19 02:38
Elguaje: deres skjulte perler?

Her kunne jeg sagt mange titler men den første som dukket opp i hodet mitt var 

Paris, Texas (1984) 

Roshambo

Innlegg: 4854
Roshambo
16.02.19 02:41
Elguaje: Hva er deres favoritt 80-tallsfilm, uansett sjanger? Eller helst av alt, deres skjulte perler?

Ikke akkurat skjulte, men Amadeus og Der Himmel über Berlin er to veldig gode filmer som overraskende få har sett. Merry Christmas Mr. Lawrence og They All Laughed er to noe mer obskure som absolutt er verdt å se.

Fjøsbonden

Innlegg: 40855
Fjøsbonden
16.02.19 02:57

Hvem pokker av dagens filmskuespillere ( uansett hvor de kommer i fra ) kan kopiere karakterer som Marlon Brando, Gene Hackman, Robert Duvall, Dustin Hoffmann, Clint Eastwood, Jack Nicholson, Robert De Niro og Al Pacino ?

Ja, jeg har passert 60 - men likevel ?

( Og ja, jeg vet jeg her kun nevnte mannlige skuespillere ).

(Innlegget ble redigert 16.02.19 02:59)

Kumite

Innlegg: 6976
Kumite
16.02.19 12:32
Fjøsbonden: Hvem pokker av dagens filmskuespillere ( uansett hvor de kommer i fra ) kan kopiere karakterer som Marlon Brando, Gene Hackman, Robert Duvall, Dustin Hoffmann, Clint Eastwood, Jack Nicholson, Robert De Niro og Al Pacino ?

Er ikke lett å overgå disse, må ha noe ut av det uvanlige.

Kumite

Innlegg: 6976
Kumite
16.02.19 12:33
Elguaje: Hva er deres favoritt 80-tallsfilm, uansett sjanger? Eller helst av alt, deres skjulte perler?

Min favoritt må nok være Blade Runner. 

Fjøsbonden

Innlegg: 40855
Fjøsbonden
16.02.19 12:40
Kumite: Er ikke lett å overgå disse, må ha noe ut av det uvanlige.

Nei dette var karakterskuespillere i ordets rette forstand, og i øverste klasse. Selv om jeg kanskje glemte å nevne noen få navn til, i samme elitedivisjon.

Man ser noe av den samme tendensen om man sammenligner tidligere tiders norske karakterskuespillere, med mange av dagens "lettvektere". Dog med noen hederlige unntak, også i vår tid - naturligvis.

Frank.N.Steen

Innlegg: 4161
Frank.N.Steen
16.02.19 14:42
dengelgen: Fint initiativ, Frank! Veldig mye gode filmer i dette herlige tiåret!  Kommer nok til bidra på min måte i denne tråden!

Takk :)

Moro å se at tråden har blitt livat, og ser frem til dine fremtidige bidrag da det virker fra tid til annen som at vi ikke er så langt unna når det gjelder filmsmak og spesielt da fra 80-tallet ;)

 

GreySerpent

Innlegg: 29701
GreySerpent
16.02.19 14:49
Elguaje: Hva er deres favoritt 80-tallsfilm, uansett sjanger?

Die Hard.

glycinello

Innlegg: 6779
glycinello
16.02.19 15:03
Elguaje: Hva er deres favoritt 80-tallsfilm, uansett sjanger? Eller helst av alt, deres skjulte perler?

Er jo så mye snadder å velge mellom... Men om jeg skulle laget en liste over favorittfilmer gjennom tidene, så hadde en del vært fra 80-tallet. Platoon, Full Metal Jacket, Terminator, Scarface, Das Boot som jeg kommer på uten å ha tenkt meg nøye om.

Frank.N.Steen

Innlegg: 4161
Frank.N.Steen
16.02.19 15:16
Hitherto: Mandigste filmen ever made.

Vanskelig å motsi det ja :) 

Bare lyden av Arnolds legendariske primalbrøl er jo mer mandig og macho enn 99,9 prosent av dagens totalt tannløse og lettglemte actionfilmer/helter. 

Som du nevner er Predator så mye mer enn kun enda en av de utallige macho "hjernedøde" action filmene, og selv om den virker å bli litt sett ned på da den kom ut i 87 av en del kritikere, så har den virkelig vokst seg til å bli en av de virkelige klassikerne fullt på høyde med First Blood (1982), Die Hard (1988), Aliens (1986) og The Terminator (1984) som en av de der holder seg fortsatt like godt over 30 år senere.

Det at man får se en såpass tøff og larger than life gruppe med elitesoldater bli nærmest plukka fra hverandre en etter en av en tilsynelatende ustoppelig fiende må ha vært nesten for godt til å være sant i 1987, spesielt synet av Arnold Schwarzenegger i sin absolutte alpha male peak periode her bli redusert til et nervevrak på tampen av filmen, og der Dutch i helikopteret i sluttscenen er på langt nær noen triumferende "vinner" men i stedet en slagen og knust mann som nettopp har mistet sine nærmeste kompiser og mest sannsynlig vil slite med å takle det å ha endt opp som the last man standing for resten av livet.  

Synd at Predator, en såpass fin blanding action, skrekk og spenning aldri endte opp med noen verdig fortsettelse. Alien (1979) fikk en fantastisk oppfølger i Aliens, men Predator 2 (1990) føltes som en nedtur hvor de aldri greide å gjenskape den intense og gufne følelsen fra jungelen og da det ukjente som hovedkarakterene sto ovenfor. I stedet gikk de for mer og i dette tilfellet virket det ikke særlig godt, og hjalp vel heller ei at Arnie ikke lenger medvirket og de greide aldri å erstatte hans tilstedeværelse, selv om jeg alltid har syntes Danny Glover gjorde en fin jobb men filmen er ikke i nærheten kvalitetsmessig og funker mest som en helt okei actionfilm men en som egentlig aldri var nødvendig å lage, og det som kom i ettertid har for min del gått rett i den store glemmeboka.

Så jo nylig The Predator (2018) og denne var dessverre lite å skrive om. En skuffende og helt unødvendig film som jeg for et par år siden hadde kanskje litt for mye forventninger til, mest grunnet det faktum at Shane Black og Fred Dekker var tilbake og at Arnie var igjen ryktet å gjenta rollen som Dutch. Men det første tegnet på at noe var fryktelig galt kom med det første promo bildet hvor det så ut som samtlige av skuespillerne prøvde for hardt å se "macho" ut men så i stedet nesten skrekkslagne ut (kun Olivia Munn så ut som hadde noen "baller", og hvor han lille guttungen med autisme så ut som en hånddukke som var holdt oppe av Shane Black. Det ga meg mildt sagt bange anelser. Bedre ble det ikke av at ryktene om en potensiell "super Predator" der skulle være 3 meter høy først dukket opp, og selv om det ble forsøkt skyvd under teppet av Black selv, viste det seg i ettertid å være bare en av mange grunner til at denne filmen ville bli alt annet enn hva enn hadde håpet på. Alt i alt, The Predator var ikke så horribel som fryktet men dæven så dem har fucka opp mulighetene til å noengang få en verdig Predator film tilbake på banen, dette kan jo umulig repareres med det første. 

Synd det gikk så galt for serien, men originalen kommer jeg alltid tilbake til og en som jeg setter veldig høyt uansett filmsjanger. 

Frank.N.Steen

Innlegg: 4161
Frank.N.Steen
16.02.19 15:27
Elguaje: Hva er deres favoritt 80-tallsfilm, uansett sjanger? Eller helst av alt, deres skjulte perler?

Den blir ikke enkel, et tiår som har såpass mange gode og underholdende filmer å by på, blir nesten umulig å kun liste opp 1 stykk film, men skal forsøke meg på en større liste av mine favoritter om ikke lenge, og ser jo her at Letterboxd kan være en noe enklere måte å få system og orden i sakene enn IMDb, hvert fall av de jeg har rata og sett, som jo er en god del. 

Skjulte perler har jeg mange av og skal nok få lista opp og skrevet ned en del av de fremover, men klart smak og behag. Det som for min del er en skjult "perle" kan jo være en real drittfilm for andre ;)

Frank.N.Steen

Innlegg: 4161
Frank.N.Steen
16.02.19 15:32
Kumite: Blade Runner

Vanskelig å komme utenom den ja ;) Må bare spørre, hvilken utgave (er vel omtrent 5-7 forskjellige versjoner eller noe slik) liker du best, eller av de du har sett? 

Eier både den 2007 DVD kofferten samt en rekke andre DVD utgaver av Blade Runner, og vil tippe jeg besitter 5-6 forskjellige versjoner men kun fått sett The Directors Cut (1992) og  The Final Cut (2007). Der Directors Cut er min personlige favoritt, da jeg syntes 2007 utgaven ble litt for "pen og ren" i kantene og foretrakk heller det mer skitne preget den andre hadde. 

Tror jeg rett og slett må få snart sett The Theatrical version der virker å være en som er "elsket eller hatet" blant veldig mange, kanskje mest grunnet virker det som, den berømte voice-over delen. 

Frank.N.Steen

Innlegg: 4161
Frank.N.Steen
16.02.19 15:46
Fjøsbonden: Hvem pokker av dagens filmskuespillere ( uansett hvor de kommer i fra ) kan kopiere karakterer som Marlon Brando, Gene Hackman, Robert Duvall, Dustin Hoffmann, Clint Eastwood, Jack Nicholson, Robert De Niro og Al Pacino ?

Muligens at jeg får tyn for denne, men Clint Eastwood har for meg aldri vært noen stor skuespiller (i hvert fall ikke på samme høyde som flere av de du nevner). Til det blir det litt for mye av samme type "figur" selv om det er jo kanskje grunnen til at han ble såpass populær og ikonisk men kan faktisk ikke komme på en eneste filmrolle (av de jeg har sett) hvor han virkelig skiller seg ut eller går langt bort fra de typiske tøffere enn tøffest karakterene hans.

Når det kommer til 80-tallet føler jeg at karer som Christopher Walken, William Hurt, Mickey Rourke, William Petersen, Rutger Hauer, Bob Hoskins og James Woods var fullt på høyde med de beste, men dessverre endte flere av dem oftest opp med å bli "typiske" birolle karakterer og skulle likt å sett de få bryne seg på bedre roller/filmer enn det de ofte endte med å jobbe med.

Spesielt Rutger Hauer var en meget dyktig kar som dessverre ble lenka litt for mye fast til å kun gjøre creepy skurkeroller (men han gjorde det nå meget godt også) og de få gangene han fikk mer heroiske roller tildelt, var dessverre filmene ikke av samme kvalitet.

Frank.N.Steen

Innlegg: 4161
Frank.N.Steen
16.02.19 16:34

Tja, kan jo like gjerne komme i gang med et par forslag til skjulte perler, eller så synes nå jeg da. Disse er filmer jeg husker å ha sett og oppdaget på TV (ofte langt ut på nattetid) og spesielt der den tidligere nordiske versjonen av Showtime (denne forsvant dessverre for et par år sia) viste mange gode, spennende og definitivt "spesielle" titler da fra 80 og tidlig 90-tallet. 

Split Decisions (1988) er en av de sene nattfilmene som jeg alltid har likt godt. Gene Hackman gjør som alltids en god innsats her, da som en frustrert far og boksetrener der ser at hans eldste sønn blir drept grunnet boksesportens mørkere side, og da hjelper det fint lite at hans andre sønn ønsker å hevne familien ved å ta opp arven etter storebror. Nådeløs Hevn er tittelen på norsk, noe som føles mer tilknyttet en typisk Charles Bronson hevner-action thriller, men Split Decisions er nok mer et drama enn en "action" film, og innehar foruten Hackman, Craig Sheffer, Jeff Fahey, Jennifer Beals og Eddie Velez. Langt fra noen banebrytende og stor film, men likevel en som virker å være gått litt under radaren og anbefales om en er glad i boksefilmer, men ikke gå inn å forvent noen Raging Bull eller Rocky. Legger ved en trailer til slutt.

Homeboy (1988) er en annen noe glemt boksefilm fra åtttitallet, og som fikk en ny "vår" da norske Star Media Entertainment valgte å utgi den på DVD i 2008, noe som ikke var tilfeldig da den innehar en viss likhet med Mickey Rourkes kortvarige comeback i The Wrestler fra samme året. Her spiller Rourke en godhjerta og noe naiv amatørbokser ved navn Johnny der blir tatt inn i varmen hos en sjarmerende småkjeltring (Christopher Walken) mens han samtidig forsøker så godt han kan å imponere ei søt dame ved navn Ruby (Debra Feuer). Homeboy er en film jeg endte opp med å like utrolig godt, faktisk hakket mer enn The Wrestler, og da mye takket være Christopher Walken som her byr på flere velspilte og minneverdige scener samt den stemningsfulle musikken til Eric Clapton. Et fint lite krim-drama der jeg for min del ikke kan fatte og begripe at har knapt 2000 stemmer på IMDb, da i sterk motsetning til The Wrestler med sine omtrent 300, 000 votes. Uansett, en film som burde være et must for fans av Rourke og Walken.   

Frank.N.Steen

Innlegg: 4161
Frank.N.Steen
16.02.19 17:30

Slenger med et par andre perler der fortjener å nevnes oftere (synes jeg da) og da fra skrekkgenren:

Dark Night of the Scarecrow (1981) ble handlet inn på rein og skjær impuls tilbake i høst 2011 da den hadde funnet veien på DVD (visstnok første gang utgitt i det formatet) og den ble raskt en favoritt her i heimen, mye da grunnet den gufne stemningen samt meget gode roller fra karakterskuespillere som Larry Drake og Charles Durning. Handlingen tar for seg et tilsynelatende uskyldig vennskap mellom en liten bys noe spesielle karakter Bubba (Drake) og ei ung jente men når restene av et lik blir oppdaget tar ikke lange tiden før den lokale mobben tar saken i egne hender og det medfører til en grusom menneskejakt der skal vise seg å få katastrofale følger for de involverte. Til å være en TV-film må dette være noe av det aller ypperste åttitalls skrekkgenren hadde å by på. For denne er virkelig god og spennende og faller ikke i fella om å forsøke å være nok en Friday the 13th slasher-rip-off, spesielt i ei tid hvor denne type film virkelig var i toppform. Anbefales på det sterkeste til alle horrorfrelste som har sett "alt" av skrekk, men kanskje denne perlen er likevel en av de der har gått dem forbi?

Visiting Hours (1982) er annen noe oversett skrekkfilm fra tidlig åttiåra og slasher eraens storhetstid, men en der har mer til felles med Maniac (1980) enn nok en film om en økssvingende gærning på jakt etter kåte tenåringer i skauen. Her følger vi et meget sykt individ (Michael Ironside) som har bestemt seg for at han har ei høne å plukke med en kjent TV-personlighet (Lee Grant). En slesk og interessant skrekk-thriller der kan virke noe saktegående men tar dette så absolutt igjen med meget minneverdig innsats fra Michael Ironside, og jaggu meg dukker ikke selveste Captain Kirk opp også. En film som burde være midt i blinken om man liker stemning og at det tar seg tid til å bygge opp, fremfor å vise altfor mye, hele tiden. Denne handlet jeg inn også i høst 2011, da var det Shout! Factory som kom med en fin ukutta og remastra DVD dobbeltutgave (andre filmen var en heller små-dårlig Nightmare on Elm Street rip-off ved navn Bad Dreams fra 1988). Legger ved en trailer til slutt.

dengelgen

Innlegg: 28911
dengelgen
16.02.19 19:09

Skjulte perler kan også være glemte filmer som en gang var Oscarnominerte filmer.

Running on Empty (1988) er en slik film, der River Phoenix ble nominert som "Best actor in a supporting role" men vant ikke.  Dette må være den beste prestasjonen til Phoenix i sin altfor korte karriere. (Han døde i 1993 kun 23 år gammel for de som ikke visste det) Han spiller eldste sønnen i en familie som er på rømmen fra FBI -dette livet med oppbrudd hver 6.måned sliter på samholdet i familien og kanskje mest på River Phoenix sin karakter. Veldig god og original film. Judd Hirsch spiller faren i familien på en veldig overbevisende måte.  

 

Frank.N.Steen

Innlegg: 4161
Frank.N.Steen
17.02.19 11:03

Satt å tenkte på om jeg ikke skulle ta å forsøke meg på en topp 100 liste over alle favorittene/beste filmene en har sett fra åttitallet, men det ville nok ha blitt litt for drøyt å gyve løs på en slik oppgave akkurat nå, men kanskje en topp 50 hadde vært noe? Vel, det for bli en annen gang. Arnie fikk ei grei oppsummering noe lenger opp og i dag er turen kommet til en annen action legende som dominerte stort på filmlerretet gjennom store deler av åttitallet, nemlig Sylvester Stallone.

01. First Blood (1982) - 10/10

02. Cobra (1986) - 10/10

03. Rocky IV (1985) - 8/10

04. Rocky III (1982) - 7,5/10

05. Tango & Cash (1989) - 7,5/10

06. Over the Top (1987) - 7/10

07. Rambo: First Blood Part II (1985) - 6,5/10

08. Lock Up (1989) - 6/10

09. Nighthawks (1981) - 6/10

10. Rambo III (1988) - 4/10

Innser at man burde få sett unna et par av filmene ovenfor, da flere av dem har jeg ikke fått med meg på godt over 10-15 år og det kan hende inntrykket den gang vil bli annerledes ved et nærmere gjensyn. Litt overrasket å se at Rambo III ikke scora høyere enn 4/10 (ikke sett siden tidlig 00-tallet) men av en eller annen grunn imponerte denne meg aldri, og følte at fallet fra første Rambo filmen og ned til 2ern var litt for høyt med tanke på kvalitet. 

Aldri noen tvil om vinneren her. First Blood (1982) er en beinhard klassiker og game changer for action genren. Men dessverre for Sly og da i motsetning til Arnie så blir dette tiåret litt for mye Rambo og Rocky (ikke at det er noe galt med det) men syntes nå at Sly lente seg kanskje litt vel mye på disse to ikoniske filmseriene og er liksom ikke så altfor mange av hans andre filmtitler som jeg føler greier å matche Arnies vinnerrekke bestående av Predator, Terminator, Conan og Commando som for meg er helt i toppsiktet når det gjelder rein underholdning og kvalitet. 

Valgte å unnlate Escape to Victory (1981) grunnet at den føles ikke særlig ut som en Sly film, og har faktisk glemt mye av den og ble en sånn man så kun for å se og så var ut av samlingen dagen derpå.

Cobra er og blir en stor favoritt, definitivt ikke i nærheten av First Blood med tanke på skuespill og kvalitet men når det gjelder underholdning så er den helt der oppe blant de tøffeste actionfilmene fra 80-tallet. Brian Thompson er fenomenal i rollen som den mildt sagt urovekkende og creepy som bare pokker skurken The Night Slasher og Sly er tøffere enn tøffest i rollen som Marion "Cobra" Cobretti der må redde ei ung og vakker Bridgette Nielsen fra å havne i klærne til The Night Slashers sinnsvake arme av blodtørstige øksesvingende gærninger ved navn The New World Order.

Visstnok en film som ble til da Sly hadde takket nei til å ta på seg rollen som Axel Foley i Beverly Hills Cop men føler likevel at Cobra har mer en The Terminator aktig stemning eller preg over seg. Uansett en film jeg har sett mildt sagt en god del ganger i livet og faktisk mer enn First Blood. 

Tango and Cash scorer høyt grunnet, vel Kurt Russell og Sly teamer opp, det kan jo ikke bli dårlig samt ei smellheit og ung Teri Hatcher og Jack Palance som bad guy. En skikkelig barndomsfavoritt og helt klart en av de mest underholdende av buddy-cop filmene fra tampen av åttitallet. 

Over the Top er pure cheese og masse deilig feel-good stemning og musikk samt komiske øyeblikk, og et par litt mer dramatiske. Joa, han som spiller sønnen til Sly er muligens ikke den mest sympatiske, men han gjør jo en god jobb som bortskjemt drittunge før Stallone tar han med ut på en skikkelig roadtrip far og sønn style. Også en liten favoritt og en jeg burde få sett igjen om ikke lenge.

Lock Up er en grei og noe mer seriøs fengsel drama-thriller med mange gode skuespillere men føler at den mangler den ekstra "nerven" som skal til for å komme blant de bedre av type uskyldig mann mot den slemme fengselssjefen og syntes foreksempel at Tom Selleck lyktes bedre med An Innocent Man fra samme året.

Nighthawks gikk jeg inn med store forventninger til, Rutger Hauer som terrorist og Sly må jobbe hardt og intenst for å stoppe han før neste oppdrag, men blir liksom aldri det helt store tross potensialet. Hjelper ikke at noe av originalmusikken visstnok ble byttet ut (tror det var på region 1 DVD utgaven min).

Kumite

Innlegg: 6976
Kumite
17.02.19 13:12
Frank.N.Steen: Vanskelig å komme utenom den ja ;) Må bare spørre, hvilken utgave (er vel omtrent 5-7 forskjellige versjoner eller noe slik) liker du best, eller av de du har sett?

Jeg tror det er fire versjoner av filmen vis jeg ikke tar feil. Men Final Cut er den jeg foretrekker, liker også directors cut. Orginal releasen blir litt ødelagt av Harrison Ford litt kjedelige voiceover.

(Innlegget ble redigert 17.02.19 13:13)

Frank.N.Steen

Innlegg: 4161
Frank.N.Steen
17.02.19 13:22

Lenge siden jeg gikk gjennom den 3-4 timers bakom filmen/filmingen dokumentar ved navn Dangerous Day? men virket som det var nokså oppildnet stemning i større perioder mellom særlig Ridley Scott, manusforfatterne og spesielt den største stjerna deres Harrison Ford som nærmest leste inn voice-over linjene med fråden hengende rundt munnvikene, da grunnet et av flere mindre hyggelige møter med en arrogant manusforfatter satt til et ørlite kontor hvor Ford gjentatte ganger ble "tvunget" til å komme tilbake til for å gjenta de ofte omskrivde scenene.

Kumite

Innlegg: 6976
Kumite
17.02.19 13:30
Frank.N.Steen: slasher-

Noen som har sett Pieces? holy shit snakk om voldelig, men cheesy film. Det må være en av de mest intressante i wtf film kategorien.

Andre fra dette tiåret som går under det.

Hard Ticket To Hawaii

Silent Night, Deadly Night 2 

Samurai Cop

Troll 2(er vel 1990 men men)

Adventures of Buckaroo Banzai

Return Of The Killer Tomatoes

The Lift - digger at handligen er om en heis som dreper folk. Taglinen er også ganske morsom. Take the stairs, take the stairs. For God’s sake, take the stairs!

The Stuff

Jaws 3 og 4

Of Unknown Orgin - Egentlig en ganske underholdne film. syns plottet er meget intressant, man vs stor rotte.

Chopping Mall - ekke lett å handle, når du har morderiske roboter rundt deg. 

 

 

 

 

(Innlegget ble redigert 17.02.19 13:31)

Kumite

Innlegg: 6976
Kumite
17.02.19 13:42
Frank.N.Steen: Ford gjentatte ganger ble "tvunget" til å komme tilbake til for å gjenta de ofte omskrivde scenene.

Var nok mye styr rundt den filmen der ja, Harrison Ford kom også på kanten med Sean Young, men no har jo ho et rykte på seg for å være veldig vanskelig å jobbe med. Synd egentlig, for jeg simpelt elsker hennes karakter. Kunne tenkt å sett henne i andre store filmer, enn det hun gjorde videre i karrieren.

 

(Innlegget ble redigert 17.02.19 13:43)

Frank.N.Steen

Innlegg: 4161
Frank.N.Steen
17.02.19 13:48

Oj, her dukka det opp mye kremfilm ;) Keep em coming.

Handlet inn en flott og meget underholdende og sexy filmboks under navn Girls, Guns and G-Strings: The Andy Sidaris Collection for et par år sia og den inneholdt 12 filmer med noe action, masse tits and ass (mer soft-porn enn action i mange av dem) og en hel del ræva "skuespill", men dæven så mye T&As man fikk for en ufattelig billig sum. Kosta meg knapt 60-70 kroner og Hard Ticket To Hawaii kan vel fint sies sammen med Malibu Express (1985) å være de to "mesterverkene" til Sidaris. 

The Stuff (1985) er en klar favoritt av de mange underholdende og satiriske skrekk-thrillerne (med en god dose svart humor) til Larry Cohen og setter den sammen med The Ambulance (1990) som den jeg har sett og liker aller best. Fantastiske spesial effekter og Paul Sorvino som stormannsgal kommunisthater slår heller aldri feil. 

Chopping Mall (1986) er også en stor favoritt innen slasher genren. Stort utvalg av T&As scream queens, drapsroboter, Dick Miller (R.I.P.) samt kjøpesenteret over alle 80-talls kjøpesentre The Galleria (også brukt i Terminator 2 og jeg tror og et par andre Arnold klassikere som True Lies og Kindergarten Cop), der kanskje best huskes for min del for scenene med Arnold i Commando (1985).

Of Unkown Origin har jeg tilgode å se, men virker som en lovandes film og er vel Peter Weller mot ei mannevond rotte?

En annen Weller film jeg har alltid ønsket å se, men enda ikke gjort noe med er Buckaroo Banzai. Holdt på å handle den inn hos Platekompen for en stund siden, men fy faen for noen priser de opererer med om dagen. Nærmere 400 spenn!!! for en film, mest sannsynlig fordi den var "IMPORT" utgave og dermed slang de på 250 kroner ekstra i pris. Men får heller gå for en mye billigere DVD utgave enn den brutale Blu-ray prisen de skal ha.

Jaws 3 og 4 = b-film krem deluxe, pisser på alt av dagens hai relaterte skrekkfilmer.

Samurai Cop er knall. Ler godt hver gang og denne type b-filmer er sjelden kost i dag, dessverre. Tror faktisk den også fikk en oppfølger for ikke lenge siden, men den har jeg tilgode å se.

Return of the Killer Tomatoes husker jeg at norske Star Media Entertainment utga (i uklippa utgave og alt). En herlig parodi på b-filmer og må være noe av det beste George Clooney noengang har gjort som skuespiller. Har faktisk skammelig nok aldri sett den første Killer Tomatoes filmen, men jeg tror faktisk TV3 en sen sommernatt i 1998 viste hele Killer Tomatoes Eat Paris (eller France) fra tidlig 90-tallet, og den har jeg hatt lyst til å se igjen i lang tid.

The Lift høres jo genial ut. En heis som dreper, dette må jo være en film som definitivt skal ses nærmere på ja. Og for en fantastisk tøff tagline, takker for tipset :)

Pieces har jeg faktisk to kopier av. Cheesy som pokker, men absolutt av den smakfulle utgaven. 

Troll 2 er morsom, men av en eller annen grunn foretrekker jeg førstefilmen.

Silent Night, Deadly Night både enern og 2ern er topp b-filmunderholdning og burde egentlig være bankers i julen som en rak motsetning til alle de gørrkjipe romantiske familiefilmene.

Kumite

Innlegg: 6976
Kumite
17.02.19 13:55

Aldri hatt så mye sympati for en karakter, som jeg har for Peter Weller sin karakter i Of Unknown Origin 

(Innlegget ble redigert 17.02.19 13:57)

Frank.N.Steen

Innlegg: 4161
Frank.N.Steen
17.02.19 13:56
Kumite: Sean Young, men no har jo ho et rykte på seg for å være veldig vanskelig å jobbe med. Synd egentlig, for jeg simpelt elsker hennes karakter. Kunne tenkt å sett henne i andre store filmer, enn det hun gjorde videre i karrieren.

Gikk det ikke noen historier om at hun nærmest forfulgte James Woods en periode på 80-tallet, og var mer creepy stalker enn eks kjæreste? 

Synd at karrieren hennes gikk så det gikk, hun hadde en slags klassisk skjønnhet over seg som jeg tror ble vanskelig å toppe etter Blade Runner og virket som ei som Daryl Hannah (mer "jordnær") hadde enklere for å få bedre og mer kjente roller i tiden etterpå enn Young. Tror også at Sean hadde noen mindre hyggelige episoder med et par visstnok kjente produsenter som gjorde at hun fikk et mildt sagt negativt syn på hele Hollywood maskineriet og fikk vel en "vanskelig" å jobbe med merkelapp. 

Må være ærlig at jeg per dags dato har kun Blade Runner og den første Ace Venturar filmen som dukker opp når jeg tenker på hennes filmer, men så har jeg jo ikke akkurat løpt ned filmsjappene i jakt på filmer hun har vært med i, siste årene. Men ville vært moro om noen hadde noen gode tips. 

(Innlegget ble redigert 17.02.19 13:57)

Frank.N.Steen

Innlegg: 4161
Frank.N.Steen
17.02.19 14:06
Kumite: Peter Weller

En kar jeg synes er noe rart aldri slo an større, med tanke på at han hadde jo burde ha utnyttet sin status som actionhelt i langt større grad etter suksessen med Robocop (1987). Nå finner man han som oftest i b-filmer og DTV utgivelser til karer som Dolph Lundgren og Steven Seagal (tror jeg) og greit at lønna skal innkasseres osv men i en periode på 80 og tidlig 90-tallet skulle en da tro at han burde melke bedre på hans kortvarige actionhelt status.

Tviler på at det hadde hjulpet ham å spille i Robocop 3, men tenker at han og Paul Verhoeven var jo et godt team, og han leverte da en del underholden action, thrillere og sci-fi filmer som Leviathan (1989), Shakedown aka Blue Jean Cop (1988) og den noe undervurderte Screamers (1995) mens av nyere film er det vel kun hans innsats som Bruce Wayne/Batman i de solide animerte filmene The Dark Knight Returns del 1 og 2 fra 2012-13 som er egentlig verdt å dra frem som noe av kvalitet. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg