Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Filmroller som er uforglemmelige

NYTT TEMA
BigGeorge
BigGeorgeInnlegg: 29240
18.10.19 22:52

Jan Fonda i Klute fra 1971. Spiller prostituerte Bree og nærmest tar over filmen der Donald Sutherland jakter en forsvunnet mann . Hun fikk Oscar for rollen.

Maryl Streep i Sophies Choice fra 1982. Streep spiller en kvinne som har rømt fra Polen og innledet et forhold til en ustabil og eksentrisk mann som spilles av Kevin Kline. Deres forhold skildres av en tredje person som er nær venn. Hemmeligheter kommer frem og er hjerteskjærende.

Maryl fikk Oscar for rollen

 Begge disse filmene er regissert av Alan Pacula

(Innlegget ble redigert 18.10.19 22:57)

malacay3
malacay3Innlegg: 20098
18.10.19 22:56

Dennis Hopper i Blue Velvet. Tror aldri jeg har sett en bedre psykopat.


Malacay

BigGeorge
BigGeorgeInnlegg: 29240
18.10.19 23:12

Marlon Brando i On the Waterfront(storbyhavnen) som en  ung mann som kommer i lojalites-klemme mellom masfiaen, fagforening og en vakker kvinne som er søster av drapsoffer. 

 

Marlon Brando er av mange betraktet som tideres mannlige skuespiller tross handikap med en elendig hukommelse. Jack Nicholson som spilte mot Brando I Missouri Breaks måtte ha skrift i panna så Brando kunne lese replikkene sine.

 

Brando forandret rollene han fikk av  Francis Coppola  i Gudfaren og Apocalypse nå og replikkene i Storbyhavnen. 

(Innlegget ble redigert 18.10.19 23:13)

MrPets
MrPetsInnlegg: 515
18.10.19 23:40
BigGeorge: Brando forandret rollene han fikk av  Francis Coppola  i Gudfaren og Apocalypse nå

Brando var klin gæren; historiene fra Apocalypse Now, The Island of Doctor Moreau og The Score avslører en narsissist blottet for moral. Hans rolle i Gudfaren står for meg igjen som den mest ikoniske, men så har så langt heller ikke sett noe særlig av Brando før 70-tallet. 


Tror min mest uforglemmelige enkeltrolle er Anthony Hopkins i Silence of the Lambs. 

MrPets
MrPetsInnlegg: 515
18.10.19 23:47
BigGeorge: Marlon Brando er av mange betraktet som tideres mannlige skuespiller tross handikap med en elendig hukommelse. Jack Nicholson som spilte mot Brando I Missouri Breaks måtte ha skrift i panna så Brando kunne lese replikkene sine.

Er du sikker på at dette skyldes dårlig hukommelse, og ikke Brandos forberedelser og generelt negative holdning? I Apocalypse Now gadd ikke mannen lære seg replikker, men bablet i vei med improviserte dialoger. I Superman nektet han igjen å lære seg manuset, med forklaringen at det ville være mest naturlig om han leste dem første gangen ved opptak. 

Ale-Jet
Ale-JetInnlegg: 17987
19.10.19 00:27

Anders Danielsen Lie i Oslo 31. august.

Roshambo
RoshamboInnlegg: 4712
19.10.19 00:54
MrPets: I Apocalypse Now gadd ikke mannen lære seg replikker, men bablet i vei med improviserte dialoger.

Heldigvis gjorde han det. Filmen hadde ikke vært i nærheten av det samme med den Kurtz som opprinnelig var planen. At han ikke kunne replikkene sine i Apocalypse Now er en myte som har oppstått av at Coppola uttalte at Brando ikke gadd å lese Heart of Darkness, som filmen er basert på. Av en eller annen grunn har det blitt til at han ikke gadd å lese manuset. Det gjorde han, og gjorde store endringer som gagnet filmen enormt.

 

At han ikke lærte seg replikkene i filmene sine hadde hverken med dårlig hukommelse eller at han ikke gadd å gjøre, men som du sier for at det skulle være mest mulig naturlig. I de siste årene av karrieren hadde han til og med en assistent som leste replikkene til han via en ørepropp mens scenene ble filmet. Hvor bra det funket kan sikkert diskuteres, men at Brando tok skuespill ekstremt seriøst bør det ikke være noen tvil om.

(Innlegget ble redigert 19.10.19 00:57)

BigGeorge
BigGeorgeInnlegg: 29240
19.10.19 02:03
Roshambo: . Av en eller annen grunn har det blitt til at han ikke gadd å lese manuset

Lest Brando-biografen "Songs my mother taught me"?

 

Brandos forhold til seriøse roller var forbundet med mye smerte opplevd med en alkoholisert mor som han imiterte lyder fra dyra på gården for å roe henne ned. Faren var kald og mye fraværende.

Mora var en kjent instruktør på amatør-teater og hun klarte å overtale Henry Fonda til satse på scene-kunst som levebrød.

(Innlegget ble redigert 19.10.19 02:08)

Hudsucker
HudsuckerInnlegg: 1540
19.10.19 02:36
BigGeorge: Donald Sutherland

Donald Sutherland og Julie Christie - men særlig Donald - i Don't Look Now, kanskje den beste skrekkfilmen jeg har sett og definitivt en av de beste filmene jeg har sett uavhengig av genre.

Sammen stod de for en utrolig bra sex-scene, muligens den eneste gangen jeg har sett et gift par ha meningsfull sex sammen på film, vanligvis er det jo enten for første gang, eller utroskap, eller (hvis gift) for å demonstrere engstelse / kjedsomhet / behov for bekreftelse.

Men Donalds jakt på ytre og indre fantomer gjennom Venezias smug og kanaler er filmens kjerne, og den rollen er han som skapt for med sin litt lidderlige, nervøse og sky fremtoning.

Hudsucker
HudsuckerInnlegg: 1540
19.10.19 02:44
malacay3: Dennis Hopper i Blue Velvet. Tror aldri jeg har sett en bedre psykopat.

Denne filmen ble tekstet på norsk av Leif Helgeland, som omtrent på den tiden var vokalist i bandet Sterk Naken og Biltyvene.

Han satte sin signatur på filmene han oversatte, kan man trygt si. Det var nok ikke alle som verdsatte det, men jeg holdt på å le meg i hjel da han nettopp i Blue Velvet - som jeg setter høyt - plutselig, etter at Dennis Hopper hadde brukt uttrykket "you fucker" hundre ganger, ble lei av å skrive "din jævel" eller hva det nå var og i stedet oversatte det med "din nissetufs".

BigGeorge
BigGeorgeInnlegg: 29240
19.10.19 02:48

"Hvem er redd for Virginia Woolf"? fra 1966 med Elisabeth Taylor og Richard Burton er trolig den "kranglefilmen" jeg husker best og en av mine favoritter. Utrolig hva dette paret som hadde et forhold også utenfor scenen klarte å engasjere.

 

Elisabeth Taylor fikk Oscar for sin rolle.

(Innlegget ble redigert 19.10.19 02:50)

BigGeorge
BigGeorgeInnlegg: 29240
19.10.19 02:55

"Picnic med døden"   Deliverance 1972

 

Jon Voight forandrer helt karakter underveis i filmen der fire kompiser drar på villmarkstur og havner i et helvete med voldtekt, drap og flukt . Burt Reynolds sa før han døde at han ihvertfall hadde spilt i en bra film og det var denne.

(Innlegget ble redigert 19.10.19 02:56)

MrPets
MrPetsInnlegg: 515
19.10.19 09:08
Roshambo: Heldigvis gjorde han det

Takk for opplysende tilsvar, Roshambo! Skal ikke kuppe tråden med ytterligere Brando-prat. 

(Innlegget ble redigert 19.10.19 09:18)

Frank.N.Steen
Frank.N.SteenInnlegg: 2959
19.10.19 13:28

Vernon Wells som Captain Bennett i Commando (1985)

"Welcome Back John, So Glad You Could Make It!"

Etter å ha gjort seg godt bemerket som den fargerike og rabiesbefengte krigs hunden til Lord Humungus i kult-mesterverket Mad Max 2: The Road Warrior (1981) var det lite som tilsa at den australske tøffingen Vernon Wells kom noengang til å greie å gjenta en like vill og minneverdig figur på det store kinolerretet. Heldigvis gjorde hans innsats såpass inntrykk (tross av et par års ventetid) i Hollywood at noen må ha likt det de så og plutselig fikk Vernon muligheten til å forlate hjemlandet og søke større utfordringer. 

I 1985 gjorde han først unna en lignende villmann/biker cameo i John Hughes artige teen-sex/sci-fi komedie Weird Science, der Wells er lederen for en gjeng med gærne motorsykkelgjengmedlemmer som forsøker å ødelegge moroa.

Men den virkelig utfordringen var i å ta på seg rollen som selveste Arnold Schwarzeneggers nemesis, den sadistiske kaptein Bennett i den legendariske action-festen Commando.

Dette var en produksjon som var ment å sette i gang Schwarzeneggers mer heroiske leading man satsing for full maskin, spesielt da etter å ha rystet kinopublikumet året i forveien da som en av tidenes mest iskalde og fryktinngytende figurer på film.

Resultatet ble en av tidenes aller mest over-the-top, ufrivillig komiske og mest underholdende actionfilmer noensinne og en som satte standarden for hvor mange bad guys som kunne bli avlivet i løpet av knappe 85-90 minutter. Men mye av grunnen til at nettopp Commando lykkes så utrolig bra i forhold til der så mange andre lignende titler feilet, er rewatchibility-faktoren.

Denne filmen er perfekt underholdning fra start til slutt. One-linerne og de komiske øyeblikkene er der hele veien, og blunker man en gang for mye så kan en fort gå glipp av et øyeblikks galskap eller "magi" som tvilsomt ville ha overlevd dagens actionmarked.  

En annen viktig årsak til at den stadig lever i beste velgående og blir alltid et hett tema for actionfans når det skal mimres, er alle de minneverdige og hysteriske skurkene. Og den som besitter kanskje denne herlige 80-talls stereotypiske bad guy rollen aller best var jo Vernon Wells.

Han vralter rundt i store deler av filmen i hva som ser ut som en episk blanding av klær rappet fra Village Peoples garderobe til middelalderbrynjer og hundekjeder. Det må også nevnes at hans mildt sagt originale skurkeplagg var jo et par størrelser for smale, da den opprinnelige skuespilleren tiltenkt Bennett rollen var langt tynnere og smalere bygd. Ellers hjelper det jo ekstra på også at han lot ansiktshåret gro, og ble kjapt spøkefullt omtalt som "Freddy Mercury on roids".

Gjennom hele filmen fremstår kaptein Bennett som en besatt gærning og tross av at det forsøkes å fremstille ham tidlig ut som kun en typisk second-in-command eller heavy-henchman type bad guy, så er det faktisk Bennett som står igjen i en mørk og dampfylt kjeller klar for en aller siste fight, da en stund etter at filmens hovedskurk (spilt av Dan Hedaya) har blitt pepret full med bly og kuler av John Matrix (Arnie).

Hvorfor? Jo, Bennett var smart og klin gæren!

Trenden med middelalderbrynje slo dessverre aldri helt an, selv om bad guyen i Van Dammes Cyborg (1989) gjorde et verdig forsøk da gjennom et lignende klesplagg samt at Tom Noonan åpenbart parodierer denne stilen i Last Action Hero (1993)

Mange har forsøkt latterliggjøre det faktum at en muskuløs Arnie får en av sine tøffeste film fighter mot sin mer "utrente" rival, men sistnevnte var visstnok sterk som en bamse og gikk såpass langt inn i rollen som Bennett at selv Arnold ble skremt og beskrev det som en ubehagelig opplevelse at en som til vanlig var "The nicest fella around" endte opp som en vaskeekte villmann i det kamera ble skrudd på og var en han da helst ville ha på lang avstand. 

Husker også Arnie nevnte noe om at skurkeskuespillerne på den tiden ønsket gjerne å matche/utfordre ham og at det foregikk mye mindgames under og bakom filminnspillingene der de forsøkte å overgå hverandre i styrketester osv. Så ikke helt utenkelig at det gikk ganske så vilt for seg når macho-faktoren tok overhånd. Var jo også mange herlige fortellinger omkring Predator (1987) og hvordan livvakter måtte hyres inn så ikke skuespillerne skulle skade hverandre for mye. Men resultatet var jo et stort stykke filmhistorie.  

Uansett, Vernon Wells kom aldri i nærheten av å toppe kaptein Bennett, og kanskje like greit. Han fikk nå likevel utdelt en rekke bad guys roller i både tv-serier og filmer på 80 og 90-tallet men aldri noen som var like fremtredende og minneverdige som den han så til de grader leverte i Commando.

Mulig Oscaren glapp i 1985 men pytt, pytt for meg og mange andre så vil du alltid være best husket for den fantastiske innsatsen med å gi oss en av åttitallets mest uforglemmelige filmskurker. 

(Innlegget ble redigert 19.10.19 13:28)

Frank.N.Steen
Frank.N.SteenInnlegg: 2959
19.10.19 14:25

John Candy som Del Griffith i Planes, Trains and Automobiles (1987)

"I'm the real article. What you see is what you get"

I grunn den første jeg kom på når man fikk øyet på denne tråden i morgentimene men følte at kaptein Bennett lå liksom klar og at Del Griffith var dermed neste ut. 

Blir litt klipping og liming fra mine tidligere innlegg angående Candy og hans fantastiske skuespillerinnsats i John Hughes klassiske feel-good/road-trip komedie Neste Stopp Chicago

Den kanadiske moromannen John Candy hadde i ei årrekke opparbeidet seg et stadig større ry da som en av de mest lovende komiker-talentene i bransjen og der tilbudene fra både film og tv ikke lot vente på seg. Men tross av flere minneverdige roller i varierende størrelser i filmer som blant andre The Blues Brothers (1980), Stripes (1981)National Lampoon's Vacation (1983), Splash (1984) og Brewster's Millions (1985) så ble det etter et par prøv og "feil" solo-film forsøk ganske så tydelig at John Candy var nå mer enn klar nok for å ta på seg roller der var av de litt mer krevende slaget, enn da kun å forbli værende den alltids morsomme, småsleipe og sjarmerende sidekicken til karer som Tom Hanks, Richard Pryor og Bill Pullman.

Og under sine gode venn John Hughes regi skulle han nå endelig få muligheten til å bryte ut av dette mønsteret og for alvor få bevist at han kunne stadig være den morsomste mannen på kloden men også en der hadde litt flere strenger å spille på enn tidligere. Da gjennom en karakter med en langt mer sårbar og komplisert bakgrunn og der skulle sørge for å gi John Candy kanskje sitt livs beste og mest minneverdige rolle som den sjarmerende og pratsomme dusjforhengselgeren Del Griffith.

En rolle der på godt og vondt kom til å følge ham i resten av hans altfor korte karriere, men det er nå hvert fall bedre å ha unnagjort en slik minneverdig filmrolle en ingen. Candy gjorde jo mange likandes og artige roller både før og etter men Del Griffith er one of a kind.

(Innlegget ble redigert 19.10.19 14:28)

malacay3
malacay3Innlegg: 20098
19.10.19 22:04

Må legge til en til. Dicaprio i Gilbert Grape. En herlig film, og rolleprestasjonen hans der står ikke tilbake for noe. 

Malacay

Sarella
SarellaInnlegg: 15931
19.10.19 22:48

Paul Newman som Henry Gondorff og Robert Redford som Johnny Hooker i The Sting.

Roshambo
RoshamboInnlegg: 4712
21.10.19 06:59
BigGeorge: Lest Brando-biografen "Songs my mother taught me"?

Har lest utdrag fra den, men ikke hele boka. Noe av det diskuterer han også i dokumentaren Listen to Me Marlon, som er satt sammen av hans egne private lydopptak.

PaulBearers_urne
PaulBearers_urneInnlegg: 3627
24.10.19 06:43

Bruce Lee (Cheng i Big Boss , Zhen i Fist of Fury - kanskje Lees beste skuespill , keitete Tang Lung)

Synd den andre horescenen fra Boss er forsvunnet, Cheng bestemmer seg for å gå til bordellet en siste gang da han ikke vet om han vil overleve konfrontasjon med bossen og hans menn (kilde radiointervju med Lee) , det gir mer dybde til Cheng imo

Syns det er interessant stemningen i Way : ene stunden er det kos på restauranten (vel , ikke hvis du er bad guy dog , lol) , i neste stund slår to menn hverandre i hjel i Kolluseum , stor kontrast fra starten av filmen

(Innlegget ble redigert 24.10.19 06:48)

PaulBearers_urne
PaulBearers_urneInnlegg: 3627
24.10.19 07:01

Deer Hunter (ledern Mike , Nick , hissigproppen Stanley)

 

Axel Foley

Purjadov , Horror Express (satanisk munk spilt av Alberto de Mendoza)

Robert , Comfort of Strangers (så creepy at selv Walken selv ble litt ucomfy)

Dirty Harry

Oddball , Kellys Helter (festlig fyr , knegg knegg)

Shredder og Casey Jones , TMNT '90

Maremasken , Batman MoP

(Innlegget ble redigert 24.10.19 07:11)

death_death
death_deathInnlegg: 441
24.10.19 10:52

DDL - There will be blood

Klikk for å gå tilbake til toppen