Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

CGFOPPS-56-FIFTY FOOT HOSE-Caulderon-1967

NYTT TEMA
cressida1

Innlegg: 19099
cressida1
12.02.15 16:11

Så er det endelig på tide igjen å ta et nytt step på lista over CRESSIDA'S GLEMTE FAVORITTERS OPPSAMLINGSHEAT, altså de skivene som falt utenfor min Top 300 album gjennom tidene, men likevel  bør "nevnes/høres". I dag en litt ukjent sak.


FIFTY FOOT HOSE – Caulderon – 1967


Man kan vel kanskje tenke tanken på at man kunne spart seg å skrive om og poste denne skiva her, fordet er vel neppe gitt av flere enn en ”håndfull” folk i vårt langstrakte land kjenner til dette amerikanske bandet som spillte en tidlig form fir spacerock, hele 3 år før Hawkwind debuterte i 1970.


Skiva dras i gang med ”And after”. Låta er en 2 minutter lang intro til LP’en, som høres ut som en fjern storm som uhyre sakte øke ri styrke og intensitet. Forvrengte keyboard-toner bringe ross opp til klimaks etter 2 minutter, og så er vi i gang.


”If not this time” kjøres i gang av svevende gitar/bassgange i ”gå-tempo” før vi sklir inn i en slepen takt hvor den kvinnelige vokalisten dukke rinn og synger ”dobbelt” med seg selv, èn stemme i hver kanal, mens elektro-effektene blipper rundt i lydbildet. Herlig flytende låt!!


”Opus 777” er 22 sekunder med glidense elektronikk og et perfekt ”bindemiddel” til……..


…..”The things that concern you”. En lett slentrende låt med mannlig vocal og krystallklar sound. Flott melodi og space-effektene som dukker inn skaper en enorm dybde og bredde I lydbildet!


”Opus 11” er nok en effektfull binde-”låt” på snaue 30 sekunder. Herlig med disse elektroniske lydene.


”Red the sign post” drønner igang med en skikkelig seig fuzzgitar-gange. Damevokalen slår følge i en skikkelig saftig groove hvor 2 gitarer og en bass kjører rundt hverandre i lydbildet, bassen i midten og de to gitarene i hver sin kanal. Og igjen dukker space-effektene in på en uhyre klangfull måte.


”For Paula” er nok en halvminutts korting med syntheffekter, som da leder oss over i……


..:::”Rose”, en slentrende og rolig låt. Igjen med de to gitarene og bassen i glirende overlappende samspill i hvert sitt ”hjørne” av lydbildet. Låta bygger seg opp mot refrenget for så å tone ned igjen. De glidende synth-tonene går rett i ryggmargen på lytteren.


”Fantasy” er lang, med sine drøye 10 minutter. Sniker seg i gang med listende trommer og en nesten uhørbar bass. Bygger seg gradvis opp med bankende tamtams og repeterende gitargange. Etter hvert sklir vi over i en mer slepen takt med herlig laidback gitarsolo i høyre kanal, mens gitar nr 2 kjører på med rytmiske akkorder i venstre. Bassen jazzer og ruller i senter. På en så lang låt fra 60-tallet har det veldig lett for å bli mye improvisajsoner. Det gjør det også her, men det er bare herlig. I partier så jazzer man bare av gårde, for så og samles igjen underveis.


”God bless the child” er jo den gamle Billie Holliday-låta som ogsp Blood Sweat & Tears udødeliggjorde på sin 2. LP 2 år senere. Skikkelig seig låt med listende vispetrommer. Litt malplassert kanskje med en sånn rolig blueslåt pakket på med space-effekter. Men det er så ”far out” at resultatet likevel blir utrolig bra.


Så følger tittelsporet ”Cauldron”, som også avslutter skiva. Skikkelige plin-plong effekter fra start, sammen med lett forvrent og vibrerende damestemme. Litt ”far out” og atonal, men likevel svært stemningsfull avslutning på skiva. Litt i god gammel”Zappa-aktig ånd”.


Ja jo , detete er en banebrytende og sterk skive, som man gjerne betaler dyre dommer for  å få tak i. Et skikkelig mesterverk av et psychedelia-album og altså en sterk forløper til space-rocken som Hawkwind skulle introdusere i 1970.

Neste som omtales: KERRS PINK - A Journey on the inside - 1993 

HER ER ALBUMET I SIN HELHET

bobben

Innlegg: 5002
bobben
13.02.15 09:21

smell of incense har spilt inn If not this time!

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg