Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

1001 ALBUM-934-01-RYAN ADAMS-Gold

NYTT TEMA
cressida1
cressida1Innlegg: 18998
20.05.15 13:34

 

RYAN ADAMS – Gold – 2001

 

Ryan eller Bryan ja – who’s the best – that’s not the question. Så la oss glemme gamlegubben Adams for en liten time og konsentrere oss om “den yngre garde” Adams. Ikke har jeg noe særlig forhold til musikken til Ryan, men jeg har vel sikkert hørt ei låt eller tre i ny og ne.

 

Og jomen starter ikke albumet med en låt som heter ”New York, New York”, som man skulle tru var den gamle Sinatra-slageren, noe det definitivt ikke er. Låta starter med kjappe kassegitar-akkorder, tablas og skarpt elgitaranslag, før vi ruller inn i en stampende, men lett takt, litt avventende. Et orgel fyller bakrommet med herlige brede akkorder. En bra låt dette her, som mixer både Dylan(orgel og vokal), Who(gitaranslagene) og mer til.

 

”Firecracker” har en drivende intro med kjapp, straight takt, og et herlig blues-munnspell. Man blir jo her sittende og tappe med foten automatisk. Lett og sommerlig låt, igjen med det herlige orgelet langt der bak.

 

”Answering bell” er en slentrende og seig låt, taktmessig. Saftig, men likevel avslappende groove. Det skjer også mye i lydbildet, som er ganske saftig, med både det allerede nevnte herlige orgelet og steelgitar. Nok en fin låt!

 

La Cienega just smiled” har en slentrende rytme, men er likevel litt ”stressende” pga en doublespeed visperytme på trommene. Behagelig og rund vokal oppå, demper likevel ”stresset”, slik at låta får et behagelig dra. De diskrete strykerne skaper ekstra bredde i låta.

 

”The rescue blues” er nok en behagelig slentrende låt, med piano og kassegitar som fremtredende instrumenter. Orgelet dukker inn i bakgrunnen på refrenget, mens en syngende elgitar skaper ekstra liv i låta med tidvise inputs.

 

”Somehow, someday” er saftigere fra start, med herlig tettpaket groove inkl.orgel. Småkjapp takt og glitrende mild vokal. Endrer takt og tempo på refrenget, for så å straighte ut og kjøre på igjen på verset. Melankolsk og vakker låt!!

 

Stille og forsiktig dras ”When the stars go blue” i gang. En vakker låt som vi kjenner veldig godt her på berget også, med Kurt Nilsen og Venke Knutson. Lett ruslende låt med behagelige strykere i bakgrunnen og herlig vokal. Denne originalen er herlig, men jeg er nå av den mening at den norske versjonen er enda sterkere!!

 

”Nobody girl” er ”eviglang”, nesten 10 minutter og innledes med uhyre følsomt spill på kassegitar, understøttet av himmelske orgelchorder. Vakkert så det holder. Så slentrer vi oss av sted med Ryans rolige vokal og får en indre ro i kroppen. Bare å lene seg tilbake og nyte, holdt på å si stillheten. Trass lengden, så blir ikke låta kjedelig. Til det er den for behagelig.

 

”Sylvia Plath” rulles i gang av behagelige pianotoner. Får følge av strykere og deretter vokalen, lys og behagelig. Vokalen blir liggende krystallklar oppå med kun pianoet og strykerne låta gjennom.

 

”Enemy fire” er satigere igjen og vi vekkes solid av en massiv fuzzgitar, som sammen med blytung bass og trommer skaper en skikkelig saftig groove på denne låta. Adams synger også litt rustent og raspende på verset. Herlig harmnivokal på refrenget.

 

”Gonna make you love me” er en kortere og kjappere låt med en kjapp rislende kassegitarrytme fra start. Stampende , men lett rytme. Et herlig skjelvende orgel dukker også inn og lager en herlig sound. Artig låt!!

 

”Wild flowers” har en ultrastille plukking på akustisk gitar fra start. Skjør lys vokal legges på etter en runde. Kun gubben-Adams og hans kassegitar det første halvannet minuttet, før dne florlette backingen med vispetrommer og  vibrafon faller inn. Tetner litt til etter hvert, men noen ”heavy metal”-låt blir det ikke ut av det ;) Melodisk sett er vel dette kanskje en av de svakeste på skiva.

 

”Harder now that it’s over” har en litt saftigere intro enn forgjengeren, men er skikkelig seig I takten. Litt melankolsk låt med et vakkert preg. Strykerne som dukker inn på refrenget gir låta ekstra dybde. Flott og enkelt mellomspill med steelgitar, og på de påfølgende verset har man jommen lagt på et flytende ”dragspel”. Veldig effektfullt!

 

”Touch feel and lose” har en saftig intro med blåsere og harde ansatser. Stilner av på verset med ultra-forsiktig groove; florlette trommer, flytende orgel og lett plukking på gitar. Pakker seg på opp mot refrenget, med bl.a. et herlig ”ooooo”-damekor.

 

Skivas nest siste låt er ”Tina Toledo’s street walkin’ blues”. Skikkelig bankende intro med saftig slide-gitar drag. Her blir det stampefot umiddlebart. Litt Stones-preg over dette her. Er liksom samme drag som over ”Gimme shelter” og ”Brown sugar”. Fengende!

 

Siste låt er ”Goodnight Hollywood Blvd.”. Veldig stille avslutning på skiva. Adams og hans piano. Etter hvert får han besøk av strykerne som skaper en skikkelig ”godnatt-stemning” på denne vakre låta.

 

Det må jeg definitivt si, at denne skiva overrasket positivt. Hadde liksom forestilt meg noen kjedelig og trist, men her var det mye vakkert melodisk sett, og herlige arrangementer. Derfor ender vi opp på en………..

 

KARAKTER: 9 (av 10)
Next to come: DESTINY'S CHILD - Survivor - 2001

 

 

 

minuspol
minuspolInnlegg: 34699
20.05.15 15:07
cressida1: Stille og forsiktig dras ”When the stars go blue” i gang. En vakker låt som vi kjenner veldig godt her på berget også, med Kurt Nilsen og Venke Knutson.

Nei, de har ALDRI spilt inn den. OK!?

Manbitecat
ManbitecatInnlegg: 7940
20.05.15 16:19

Jeg må dessverre være litt kjip og gjøre dagdrømmen om til mareritt. Hvorfor? Fordi jeg fikk så lyst. Mohahahah.

cressida1
cressida1Innlegg: 18998
20.05.15 16:35
minuspol: Nei, de har ALDRI spilt inn den. OK!?

Du tuller med meg nå?????? Visst har de da det..................

KURTIS & VENKE

TheBracket
TheBracketInnlegg: 37961
20.05.15 19:03

"La Cienega Just Smiled" er kanskje den fineste låta noen sinne. Teksten er noe av det beste Adams har skrevet. 

harrowdown
harrowdownInnlegg: 1560
20.05.15 20:21

Hvilken plate er Shadowlands på?

CapTrips
CapTripsInnlegg: 1288
20.05.15 20:36

Noen fine spor,men jeg ville nok ikke gitt en nier.

Lurer på hva som rørte seg i hodet til fyren da han lagde Sylvia Plath. Var han ute å sykla på den tiden ?

Jonaz
JonazInnlegg: 11944
27.05.15 00:43
harrowdown: Hvilken plate er Shadowlands på?

Love and Hell.

Jonaz
JonazInnlegg: 11944
27.05.15 00:44
CapTrips: Lurer på hva som rørte seg i hodet til fyren da han lagde Sylvia Plath. Var han ute å sykla på den tiden ?

Hehe, godt poeng.

Ellers er dette en kanonskive. 9/10 er helt riktig. Litt trekk for at skiven ikke føles helt sammenhengende og at lydbildet er noe generisk, men det er så mange fine enkeltlåter her at det tilgir vi.

Jonaz
JonazInnlegg: 11944
16.06.15 21:35
CapTrips: Lurer på hva som rørte seg i hodet til fyren da han lagde Sylvia Plath. Var han ute å sykla på den tiden ?

Sylvia Plath er faktisk helt, helt nydelig på den nye live-skiva hans fra Carnegie Hall, overraskende nok.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg