Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

1001 ALBUM-938-01-GOTAN PROJECT-La revancha del ta

NYTT TEMA
cressida1
cressida1Innlegg: 19046
12.06.15 06:02

 

GOTAN PROJECT – La revancha del tango – 2001

 

Tror kanskje jeg har hørt navnet på dette bandet, men that’s it. Ser jo av tittelen på både album og låter at det her dreier seg om noe spansktalende, men en nærmere googling avslører at gruppa holdt til i Paris, og at spansken og ikke minst tangoen kommer fra hovedmannens røtter, nemlig argentineren Eduardo Makaroff. Så her blir det altså tango-rytmer. Spanandes!

 

”Queremos paz” er første låt. Lett straight takt fra start med dragspel som svever inn fra intet. Kanskje ikke akkurat tango-rytme, men lett ”bossa”-takt. Herlig svevende låt med trekkspellet som solodrager. Det er ikke fritt for at man blir sittende med ”stampefot” her. Skikkelig ”annerledes” låt, og en lovende start på skiva.

 

”Epoca” er seigere en åpningssporet, og har også vokal. En mørk, sensuell kvinnelig stemme messer på spansk oppå den støtvise litt mer tangoaktige rytmen, mens man har lagt på noen strykere som fyller ut lydbildet på en effektfull måte. Kanskje ikke like ”spenstig” som åpningslåta, men grei nok.

 

Den neste må jo være inspirert av Zappa, i hvert fall tittel-messig sett, ”Chunga’s revenge”. Låta har en sløy, slentrende gange med det jeg kaller ”risletrommer” fra start. Masse ekkobelagte lydeffekter fra ”dragspelet”. Egentlig en stemningsfull låt. Og igjen instrumental, som gjør stemningen ekstra effektfull. Vel, bortsett fra noen mør ”mumling” underveis da.

 

”Triptico” innledes med kjapp og lett gitargange før diskrete percussion instrumenter bygger under på rytmen. Etter en runde faller dragspelet inn igjen, krystallklart og stemningsfullt. Når man sitter og lytter til dette, føler man at dette egentlig er veldig behagelige saker. Kanskje ikke helt ”oppi der” sånn musikalsk sett, men stemningsfull og full av ”ro-i-sjela”-vendinger.

 

”Santa Maria” dras i gang med støtvise anslag og en slags reggaeaktig gående bass. Oppå ligger en metallisk damestemme. Dragspelet sniker seg inn eetterhvert med tidvise toner. Låta bygger seg opp hele tiden. Skikkelig saftig rytmisk , og tar seg i å sitte å stampe med foten.

 

”Una musica brutal”  starter med trekkspil i fri flyt, helt avventende, før en saftig stamperytme med rund”rullebass” faller inn sammen med en småhes, behagelig kvinnelig stemme. Igjen en avslappende låt som bare svever av gårde.

 

”El capitalismo foraneo” har en slækk takt med småsynkoperte risletrommer. Saftige ansatser med ekkobelagte trekkspell-akkorder gjør låtas atmosfære ganske effektfull. Men kjedelig er og blir den uansett.

 

”La del ruso” er lang, 6 ½ minutt som starter med bankende indianertromme, med tikkende cymbal i bakgrunnen; skikkelig mystisk og stemningsfullt. Taktene er småsynkopert og suggerende. Så legges bassen på og etter hvert plukkende akustisk gitar. Og man blir rett og slett revet med inn i denne trollbindende rytmen, og kroppen bare beveger seg i takt med lydbølgene. Så da pianoet entrer scenen, er vi bare ett med låta. Herlig fiolinsolo underveis.

 

Nest siste låt bærer det kjente navnet ”Last tango in Paris”. Om låta har noe med den en gang så ”namngjetne” filmen å gjøre, vites ikke. Ikke mye tango over den straighte, taktfaste rytmen fra start. Lette småjazza pianochorder og en gående litt flat bass preger låta. Pianosoloen sier meg vel egentlig at jeg har hørt dette før; så det kan nok tenkes at det er temalåta fra den nevnte filmen. Trekkspellets tilstedeværelse skaper en ekstra dybde i låta.

 

Aller siste låt er ”Vuelvo al sur”. Låta er også skivas lengste med sine 7 minutter. Innledes med cadenza dragspel, før vi glir elegant inn i en ultrasløy tamburinbasert rytme, underbygget av lett plukkende akustisk gitar og ”indianertromme”. Det ekkobelagte trekkspillet er stemningsfullt. En fin avslutning på skiva.

 

Jo da, detta her var faktisk en høvlig skive. Masser av stemninger og her bevises at også ”dragspel” kan brukes til annet enn gammaldans. Vingler litt karaktermessig, men velger å dra skiva opp, fordi den egentlig er annerledes og spennende.

 

KARAKTER: 8 (av 10)
Next to come: WHITE STRIPES - White blood cells - 2001

 

TheBracket
TheBracketInnlegg: 38295
12.06.15 12:19
cressida1: Next to come: WHITE STRIPES - White blood cells - 2001

Du som er så glad i fyldige lydbilder og fingernemme basister bør glede deg til denne!

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg