Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

HBO med serie av George R.R.Martin

NYTT TEMA
wig1
wig1Innlegg: 3396
02.05.19 12:43
JCDenton: Nope, JC Denton fra Deus Ex (derav mitt vgd nick)

Ok, han lignet bare litt. Takk for svar.

Tjaaah
TjaaahInnlegg: 32142
02.05.19 15:01
TheUnitedWay: Men seriøst, hvor kom Arya fra? Totalt ulogisk.

Jeg skjønner ikke at de ikke benyttet anledningen til å la henne kutte ansiktet av en død fyr, forkle seg og overraske han slemmingen ved å plutselig ligge rett ved beina hans og spille død før hun drepte ham.


Hadde gitt litt mer mening, for å si det forsiktig. Ser ikke at det hadde blitt dårligere tv heller, og hun hadde virket litt smartere.

RamGuy
RamGuyInnlegg: 5206
02.05.19 15:59

Har ikke sett så veldig mange av disse bakom filmene/episodene men det virker litt som serieskaperne nå i mangel på kildematerialet å bygge ifra sitter med en slags forståelse av at det som gjorde Game of Thrones såpass populært å bra var alle de sjokkerende scenene og vendingene vi fikk ved flere anledninger i løpet av de første sesongene.


De henger seg utrolig mye opp i at de skal gjøre helt andre ting enn det publikum forventer. Virker nesten som hele tankeprosessen når de nå bygger plot, karakterer og episoder at det handler om å bygge opp et forventning av at alternativ A skal skje, men så kontrer de med å gi deg alternativ X.


Det er jo forsåvidt ikke noe galt med dette. Problemet oppstår jo når de ikke klarer å skrive noen spesielt bra eller overbevisende plot, karakterer eller hendelsesforløp som ei heller er spesielt godt grunnlagt i de eksisterende universet og de normer, regler og logikk som er blitt satt av tidligere sesonger i samme serie.


Når vi ble servert halshugging av Ned Stark, The Red Wedding, Joffery's død, Tyrion's rettssak, Tywin's død og alle disse nokså sjokkerende og nokså lite forventede karakterutviklingene/dødsfallene og nokså store forandringene på historieforløpet i serien så var de alle temmelig solid bygd opp med temmelig logiske handlingsforløp i forkant og etterkant. Ingenting av disse tingene kommer ut fra ingen steder og de skjer ikke helt uten mål og mening for historieforløpet og karakterutviklinger videre i serien. Det fremstår som sjokkerende og nokså brutale hendelser, men når du ser tilbake på karakterene det skjer med, hendelseforløpene så fremstår det veldig logisk og realistisk for denne serien, universet og de normene og reglene som er satt.


Vi blir sjokkerte for det er ikke vanlig for TV-serien å være såpass ærlig og brutal med karakter vi blir kjent med og knytter et bånd til, samtidig så er det jo helt logisk at Ned Stark skaffer seg selv problemer når han er så ærlig og moralsk at at advarer Cersei om at hun må komme seg unna før han skal avsløre hvordan de har manipulert sine egne incestbarn inn arverekkefølgen til tronen. Og dette passer perfekt med Ned Stark som karakter for at han var tvers igjennom ærlig og redelig uansett og det førte han i graven.


Det samme er det jo med Robb Stark som var veldig lik sin far, men var ung og naiv og lot seg forføre av kjærlighet og det er i det hele tatt ganske så logisk at dine allierte begynner å sette spørsmålstegn når du begynner å halshugge personer i egne rekker om det er aldri så rettferdig og du går tilbake på dine egne løfter osv.. The Red Wedding er ikke noe som kom fordi noen serieskapere sitter der å lurer på hva i allverden kan vi finne på nå som vil sjokkere alle og som ingen forventer.


Fra og med sesong 5 så forsvant mye av logikken og integriteten bak endel av handlingene og karakterene. Måten de gjør om hele handlingsforløpet bak Dorne og karakterutviklingen og plottet til Elleria Sand, hvor hun er så oppsatt på hevn etter Oberyn Martell sin død i duellen med The Mountain at hun kaster all logikk over bord gir egentlig ingen mening. House Martell og Dorne er jo sterk motstander av å skade/angripe barn, like fult så får vi en Elleria som dreper Myrcella i TV-serien, og hun følger like så greit opp med å drepe hele familien Martell??? Dette var vel det første plottet som ble totalforandret i serien sammenlignet med bøkene og allerede her så gikk jo ting helt over bord hva gjelder alt av logiske karaktervalg og karakterutvikling. Skal ikke dra inn bøkene her, men ting har et langt mer logisk handlingsforløp i bøkene selv om jeg ikke akkurat er noe fan av Dorne i bøkene heller.


Og dette fortsatte jo bare videre. Hvordan Arya liksom skal klare å unnslippe House of Black and White, og at The Many Faced God skal være helt ok med alt hun holder på med som ikke følger deres religion gir jo ingen mening. Opptreningen hennes gikk jo også alt for fort, men det er klart serien ikke har like god tid til å dedikere massevis av tid på at vi ser Arya trene for å bli endel av The Faceless Men. Men samtidig drar de det jo utrolig langt igjen med å vise oss en Arya som blir stukket i magen X-antall ganger, hopper i en skitten bekk med avløpsvann for å komme tilbake i rett etterpå og være like fin og plutselig være ferdigutlært og som dreper The Waif til tross for at hun nylig ble livstruende skadet og The Waif har trent der mye lenger enn Arya.


Alt dette skjer jo for "shock-value", vi skal bli sjokkerte og tro at Arya er rett ved å stryke med hvorpå hun kommer tilbake sterke enn noen gang i neste episode og vi alle blir overrasket igjen da hun plutselig klarer å overgå The Faceless Men og stikke av fra The Many Faced God helt uten straff og konsekvenser. I en serie hvor konsekvenser av dine handlinger har spilt en såpass stor rolle i hele serien så blir jo dette ekstra sykt.


Også har det jo egentlig bare ballet på seg siden da. I forrige sesong så blir vi servert en helt ulogisk plan som sender X-antall navngitte karakter "Beyond the Wall" i ren Avenger's stil som jo ikke i noe som helst mening for serien, men som kun fungerer sånn at serieskaperne skal gi oss det som utvilsomt var en ekstremt kul episode på TV-skjermen i sesong 7 og som også skulle gjøre sånn at The Night King fikk seg en drage så de kunne få han sør for The Wall litt raskere enn at de eventuelt måtte sette opp et slag mellom Night's Watch og Army of the Dead for å gå de igjennom veggen. Det hele ser jo også langt kulere ut og skaper jo langt mer "shock-value" igjen.


Og sånn har jo egentlig alt fungert siden. Det er ikke engang gjort noe forsøk på å skrive en handling som henger sammen eller som følger serien sine egne regler og logikk. Og som de selv sier, de bestemte seg allerede for 2-3 år siden at det å ha Arya til å drepe The Night King på denne måten ville skape et veldig sjokkerende og lite forventet handlingsforløp derfor går de for det og forsøker å kaste sammen noe som får dette til å kunne fungere sånn halvveis på TV-skjermen. Eneste grunnen til at Arya som karakter valgte å snu opp mot Winterfell istedenfor å dra ned mot King's Landing i sesong 7 som ville gitt mer mening for henne som karakter var fordi de allerede hadde bestemt seg for at hun måtte være i Winterfell så hun kunne bli brukt i episode 3 til å drepe The Night King.

Lew_Ashby
Lew_AshbyInnlegg: 5934
02.05.19 16:25
RamGuy: Det er jo forsåvidt ikke noe galt med dette.

Du er ekstremt sterk på disse analysene dine. 

Amnon
AmnonInnlegg: 18308
02.05.19 16:26

«Er dem egentlig det?


Er ikke drager ett vanlig syn østenfor i Ashai?»


- Ja, GRRM går så langt jeg kan huske langt i å hinte til at all magi i verden er knyttet til dragene. Øst for Ashai er det vel knapt noen som egentlig vet hva som befinner seg, så det er vanskelig å svare på.

LaGoeba
LaGoebaInnlegg: 18152
02.05.19 16:48

RamGuy er ganske spot on. Ned sitt dødsfall er ganske «naturlig» når man ser tilbake på det, denne videoen forklarer det egentlig best. Anbefaler alle å se den.

Solvgutt1
Solvgutt1Innlegg: 16662
02.05.19 16:51
LaGoeba: RamGuy er ganske spot on. Ned sitt dødsfall er ganske «naturlig» når man ser tilbake på det, denne videoen forklarer det egentlig best. Anbefaler alle å se den.

Men de brukte en hel sesong på å bygge opp Neds halshugging. Og mer på Red Wedding. I starten av en serie har man gjerne tid på å bygge plot. Det har også mindre konsekvenser å drepe sentrale karakterer, fordi man har god tid til å bygge nye. 


 

Machine_Head
Machine_HeadInnlegg: 13878
02.05.19 17:03
Trehjulssykkel: Tenk hvis LOTR hadde gått over til å bli GoT, det hadde blitt ekstremt rart. Plutselig så backstabber Theoden Aragorn liksom.

Haha! Lo av denne tanken, tenk hvor fucka LoTR hadde vært om det fulgte GoT sin mal. 


Frodo og Sam på Mount Doom f.eks. "I can´t carry it for you....and I can´t carry you!" Cue at Sam tar ringen fra Frodo og dytter han ned berget og fortsetter på egenhånd. 

LaGoeba
LaGoebaInnlegg: 18152
02.05.19 17:25
Solvgutt1: Men de brukte en hel sesong på å bygge opp Neds halshugging. Og mer på Red Wedding. I starten av en serie har man gjerne tid på å bygge plot. Det har også mindre konsekvenser å drepe sentrale karakterer, fordi man har god tid til å bygge nye.

Joda, men det er heller ikke hele poenget. Poenget var at så fort Ned gikk i mot seg selv, så døde karakteren. Sånn sett så kunne scenen rundt peisen vært en fin avslutning for mange karakterer, selv i GRRM sin ånd. 

Det er litt klønete lagt frem, men poenget mitt(og RamGuy) er at drapene er ikke så sjokkerende som de i utgangspunktet føltes ut som. Som det kommenteres under videoen: "G.R.R.M doesn't just throw death and destruction around for shock value."

WaltonBreckRd
WaltonBreckRdInnlegg: 15563
02.05.19 17:34
Trehjulssykkel: Tenk hvis LOTR hadde gått over til å bli GoT, det hadde blitt ekstremt rart. Plutselig så backstabber Theoden Aragorn liksom.

Haha! Ja de er heldigvis gode på hver sin måte.

Brezjnev
BrezjnevInnlegg: 14578
02.05.19 18:07
Solvgutt1: I starten av en serie har man gjerne tid på å bygge plot. Det har også mindre konsekvenser å drepe sentrale karakterer, fordi man har god tid til å bygge nye.

Med 3 episoder igjen er vel behovet for å bygge nye hovedkarakterer minimalt. Vil nå jeg mene, i hvert fall.

 

De kunne selvsagt ikke utrydde alle de større protagonistene, men å nøye seg med Theon og Ser Friendzone? Minst 2, gjerne 3, av firkløveret Varys, Davos, Tyrion og Grey Worm kunne fint ha tatt kvelden uten at ser noen større skade på plot-et. Jonerys vil da fortsatt ha rådgivere igjen, og de virker å ta avgjørelsene selv uansett.

 

Det begynner å bli en stund siden Varys hadde noen annen rolle enn å være mål for Tyrions evnukk-vitser, mens Tyrions rolle stort sett har vært å avlevere dem, og gi dritdårlige råd. Grey Worm, hva har han å komme med etter at han ofret (størsteparten av?) hæren sin til NK? Han avsa jo også sin egen dødsdom med drømmeriene i forrige episode, så når serien nå først har etablert seg innenfor Hollywood-malen skulle han vært stein dau.

 

Det samme med kjæresten hans for så vidt, men greit om én av dem overlevde. Da kunne man latt vedkommendes videre valg bli influert av savn, sinne og kanskje til og med tvil om hvor god leder Dany er som lot dette skje (det siste er en longshot, jeg vet).

 

Det samme om man lot Gilly og kanskje til og med Sansa bli revet i filler i krypten. Brienne fikk også sin Hollywood-dødsdom da hun ble slått til ridder, burde vært død ut fra omstendighetene i slaget og kan heller ikke se hva som er så viktig med at hun er med videre.

 

Jaime som overlever er greit, han har definitivt unfinished business. Det burde vært gjort på en måte som ikke inkluderte passasjer hvor omstendighetene tilsa at han skulle vært død, men han er viktig videre.

 

Jon det samme, og etter hvert som jeg har tenkt på episoden har jeg kommet til at jeg egentlig liker at han ikke er så mye involvert. Det at han er viktig betyr ikke at han må gjøre alt, og helt fint at det var Arya som fikk NK-killen. Også her har jeg innsigelser til hvordan det ble gjort, men resultatet var OK.

 

Dany, derimot, hun kunne med fordel endelig fått betale for alle feilene sine. Jeg har som kjent innsigelser mot slagplanen som ble lagt, men det var nå i hvert fall en plan. I den skal hun og typen/nevøen/tronrivalen vente på NK, men når dothrakiene hennes slukes av Døden friker hun ut og legger av gårde. Hun gjør det fordi hun bryr seg om sine dothrakier, men nettopp derfor ville det vært i (i hvert fall det opprinnelige) showets ånd.

 

Om hun døde her ville det definitivt vært et savn for resten av storyen, og det vil kunne innvendes at det var en enkel løsning på type/nevø/tronrival-problematikken, men jeg mener altså at det endelig var på tide at hun fikk føle den logiske konsekvensen av idiotiet sitt.

(Innlegget ble redigert 02.05.19 18:14)

daskedusken
daskeduskenInnlegg: 5582
02.05.19 19:49

Mr. H'gar knerter nok Arya for at hun bedriver blasfemi i Westeros.

Morten_1996
Morten_1996Innlegg: 2934
02.05.19 20:20

Det er jo ingen tvil om at serieskaperne har slitt med kvaliteten på serien etter at de gikk tom for bokmateriale, og har store problemer med å samle trådene på en god og tilfredsstillende måte.


Dessverre tror jeg at dette gjelder GRRM selv også. Han merker selv at det er no way in hell han får avsluttet dette clusterfucket på en verdig måte, og derfor drøyer han også bøkene helt til han dør, i håp om at ettermælet hans blir at han helt sikkert hadde en grand master plan. Så tror jeg også han selv har blitt overrasket over hvor lenge han har overlevd, så nå må han sitte og unnskylde seg mye lengre enn han hadde håpet også. 


GG

Makatelli
MakatelliInnlegg: 10590
02.05.19 20:30

Jeg tror ikke GRRM drøyer med vilje. Jeg tror bare at han er en perfeksjonist og stadig endrer ting. Det kombinert med at han tydeligvis gjør masse annet i tilleg gjør at det tar så lang tid. Jeg tror heller ikke at han blir ferdig før han dør.

milfern
milfernInnlegg: 71645
02.05.19 20:36
TomBrady_12: Det er veldig lite som tyder på at Cercei har noe for å stoppe de.

Jo det har hun.


Ikke glemt at Bronn nesten tok en drage selv da Dany angrep i forrige sesong. Cersei har nok nok ressurser til å masseprodusere slike ballistaer.

Bml-93
Bml-93Innlegg: 1000
WaltonBreckRd
WaltonBreckRdInnlegg: 15563
02.05.19 20:56

Er det noe som tyder på at han dør snart? Siden så mange prater om at han ikke rekker bøkene.

TomBrady_12
TomBrady_12Innlegg: 4156
02.05.19 21:24

Plot twist. Arya er død og har vært det i flere sesonger. A man is inside Arya.

(Innlegget ble redigert 02.05.19 21:24)

WaltonBreckRd
WaltonBreckRdInnlegg: 15563
02.05.19 21:28
TomBrady_12: A man is inside Arya

Jasså

Brezjnev
BrezjnevInnlegg: 14578
02.05.19 21:31
TomBrady_12: Plot twist. Arya er død og har vært det i flere sesonger. A man is inside Arya.

Da vet i hvert fall Gendry hva han skal få høre resten av livet.

Enzino
EnzinoInnlegg: 37904
02.05.19 21:46
milfern: Jo det har hun.
Ikke glemt at Bronn nesten tok en drage selv da Dany angrep i forrige sesong. Cersei har nok nok ressurser til å masseprodusere slike ballistaer.

Var vel noe liknende som tok Smaug i Hobitten?

LaGoeba
LaGoebaInnlegg: 18152
02.05.19 21:57

Er jo prat om at Viserys rev opp mye av skallet til Rhaegal i duellen deres også. Kan ha noe å si på ballistaen.

Morten_1996
Morten_1996Innlegg: 2934
02.05.19 21:58
WaltonBreckRd: Er det noe som tyder på at han dør snart? Siden så mange prater om at han ikke rekker bøkene.
spårt
spårtInnlegg: 3208
02.05.19 22:03
Morten_1996: Jupp.

Like mørkt som forrige episode.

-Jolla
-JollaInnlegg: 17893
02.05.19 22:26
Amnon: I sesong 7, når serieskaperne står på egne bein, ser man Jon poppe opp på Dragonstone - plutselig er han/de bak muren, plutselig er Eurons flåte på den ene siden av Westeros, plutselig på den andre (dette er snakk om laaange distanser). Daenerys sin flåte er plutselig i Westeros selv om hun var ca. halve jordkloden unna, Olenna spretter mellom Highgarden og Dragonstone som om det var minutter unna mens Theon ser ut til å kunne forflytte seg mellom KL, Dragonstone og Winterfell uten at det tar nevneverdig med tid.

Tenker jeg kjører litt superenkel forskning, og fokuserer kun på Jon sine reiser med båt. Hvor lang tid han bruker på å dra fra Winterfell til White Harbor og lignende tar jeg ikke med, tiden som blir brukt på Dragonstone, nord for veggen og i Kings Landing tar jeg ikke med, så føl dere frie til å legge på endel dager, spesielt mens han var på Dragonstone og hugget ut nok obsidian til hele hæren sin og tilsynelatende også til Unsullied.

Fra White Harbor til Dragonstone så er det sånn sirkus 2400 kilometer med båt. La oss si at det fartøyet han drar rundt i oppfører seg som en karakk, og at båten hans dermed beveger seg rundt regnet 125 kilometer per døgn. Da tok det 19-20 dager å dra fra White Harbor til Dragonstone. Fra Dragonstone til Eastwatch så snakker vi 3200 kilometer med båt. Denne reisen tar altså 25-26 dager. Fra Eastwatch til Kings Landing så snakker vi i overkant 3650 kilometer med båt. Denne reisen tar altså i overkant av 29-30 dager. Fra Kings Landing tilbake til White Harbor så er det 2850 kilometer med båt. Denne reisen tar altså 22-23 dager.

Totalt, på bakgrunn av min superenkle forskning, så skal båtturene alene gjøre at Jon Snow var borte fra Winterfell i 95-100 dager. Tror vi trygt kan legge på 40-50 dager i reise på land og annen handling. Synes at Sansa var flink som ikke stresset mer, og klarte å holde alle i skinnet mens the King in the North var borte fra sitt kongedømme i 140 dager i strekk.

(Innlegget ble redigert 02.05.19 22:26)

-Jolla
-JollaInnlegg: 17893
02.05.19 22:51
LaGoeba: Hvordan kan Ned og Catelyn, som hadde henholdsvis 15 og 11 kapitler i A Game of Thrones (flest og nestflest i boken), bli definert som "aldri vært hovedkarakterer i bøkene"? I den grad man kan kalle noen en hovedkarakter i disse bøkene.

Alle vet at den eneste hovedkarakteren i bøkene er Victarion Greyjoy.

For et herlig, simplistisk syn den mannen har på verden. Er rett og slett fascinerende lesning å være i hodet hans.

jback
jbackInnlegg: 18263
02.05.19 23:51

Tror dere Jon Snow tar på seg æren? Mulig han tror det var brølet som gjorde susen.

Jeg stoler ikke på Daenerys, tipper det klikker for hun.


 

TheUnitedWay
TheUnitedWayInnlegg: 10180
03.05.19 00:04
Tjaaah: Jeg skjønner ikke at de ikke benyttet anledningen til å la henne kutte ansiktet av en død fyr, forkle seg og overraske han slemmingen ved å plutselig ligge rett ved beina hans og spille død før hun drepte ham.
[Slettet]

(Innlegget ble redigert 17.04.20 15:45)

Tjaaah
TjaaahInnlegg: 32142
03.05.19 00:31
TheUnitedWay: Hadde vært tusen ganger fetere enn det rælet de kom fram til med det jævla trampolinehoppet.

Ja, sikkert flere gode måter å gjøre det på også, men jeg nesten forventet noe ala det.


Det som skjedde i denne episoden var bra nok i utgangspunktet, det blir bare så mye rart i utførelsen at man desverre sitter og gremmer seg i perioder. Synd.

ragnarMadrid
ragnarMadridInnlegg: 35923
03.05.19 01:04

White Walkers ble skapt av Children of the Forest ved å skyve dragonglass inn i brystet på et menneske. Dragonglass er også tilnærmet den eneste måte å drepe dem på.


Tusen år senere får Theon Greyjoy et knekt spyd gjennom seg. Vil det om tusen nye år komme en arme av Grey Walkers som kun lar seg stoppe av tresverd?

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg