Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Krig i skiløypene

NYTT TEMA
SamusAran

Innlegg: 38
SamusAran
18.01.21 13:05
trondhjem: Fotgjengere og syklister har muligheten til å legge turen mange andre steder.

Uhm nei, det har de ikke. Er du så historieløs at du har glemt skienes opprinnelse?

Columbus_3

Innlegg: 14256
Columbus_3
18.01.21 13:06
skaftetryne32: Det har faktisk skiløpere å, langt flere muligheter i skog og mark for skiløpere enn fotgjengere og syklister f.eks. Det er jo faktisk ski sin opprinnelse, et redskap og bruke i dyp snø, den egenskapen har ski den dag i dag. Det er intet problem og ta på seg et par ski og ta seg en tur i upreparerte områder i skog og fjell, det er mye vanskeligere for gående og syklister som gjerne vil ut i naturen, lysløypa er det beste tilbudet de har.

Da vil jeg heller anbefale truger. Dagens ski har lite i løssnøen å gjøre..

SamusAran

Innlegg: 38
SamusAran
18.01.21 13:06
Columbus_3: Da vil jeg heller anbefale truger. Dagens ski har lite i løssnøen å gjøre..

Det endrer likevel ikke anførselen til vedkommende. Det er så tåpelig at fotgjengere skal henvises til å gå langs bilveier mens skiløpere skal ha enerett på skogen hele vinteren.

(Innlegget ble redigert 18.01.21 13:07)

granateple

Innlegg: 3558
granateple
18.01.21 13:08
SamusAran: Man høster som man sår er det et ordtak som heter. Det er ingen som har noe til overs for skiløperne lenger, slik altfor mange holder på om dagen.

Og hvordan holder de på da?

Personlig har jeg ingenting i mot verken skiløpere, forgjengere, syklister, bilister ja selv politikere har jeg ett greit forhold til på gruppe nivå.

Det betyr ikke at jeg ikke samtidig mener at det finnes idioter i alle disse gruppene, men jeg prøver å ikke la min antipati mot enkeltmedlemmer definere mitt syn på gruppen!

Ljot

Innlegg: 18137
Ljot
18.01.21 13:17

Altså...hvert år kommer den samme diskusjonen og de samme knallertene fyrer løs med sine selvsentrerte enøydheter. Meg, meg, meg! Det er til å få utslett av! Kan ikke folk bare en sjelden gang bruke hodet litt og slutte å være så utrolig fokusert på kun sine egne behov?

Dere midlivskrise-birkenkondomdresshelter som kjefter opp barn i løypa, slår etter bikkjer i bånd og håner de som ikke går på ski akkurat som dere. Dere sulliker som insisterer på å trampe fottur midt i de nypreparerte løypene de få dagene det er snø her. Dere med bikkjer, som er for plukk råtne til å engang å gidde plukke opp godsakene etter Fenris sitt forrige måltid (er jo utmark, må vite...). Dere med løse huskyer eller skjødehunder som forvirrer seg inn i draget mitt når jeg snørekjører med hundene mine. Alle dere andre som skuler, glefser og generelt sett oppfører seg ufordragelig og uten tanke på å gjøre dagen litt mer hyggelig for sine medmennesker; TA DERE SAMMEN!

Bruk hodet litt, vær så snill? Det er noen få dager i året det er skiføre heromkring, da koster det ikke så mye å la de som ønsker å gå på ski få sjansen til det uten å valse rundt med vernesko i nypreppa løyper med en 'lufta-er-for-alle' holdning verdig de mest utsøkte av klessetryner. Men skiløpere trenger ikke gå full retard likevel? Burde en ikke glede seg over å se barn som snubler seg avgårde for første gang? Burde en ikke glede seg av familer på skitur og god stemning selv om 'hindringene' gjør at strava-intervallet gikk litt seinere i dag? Er det ikke en selvfølge å holde hunden i bånd og plukke opp dritten etter den?

Er det virkelig så forbanna vanskelig å senke skuldrene litt, se andre mennesker med ulike behov enn ditt, ta hensyn til de og generelt ta livet med et smil?

SamusAran

Innlegg: 38
SamusAran
18.01.21 13:27
granateple: Og hvordan holder de på da?

Det er da beskrevet i detalj i denne tråden hvordan gruppen som ødelegger for majoriteten oppfører seg. Dessverre har denne gruppen vokst seg så stor at det går utover alle skiløpere.

SamusAran

Innlegg: 38
SamusAran
18.01.21 13:29
Ljot: Er det virkelig så forbanna vanskelig å senke skuldrene litt, se andre mennesker med ulike behov enn ditt, ta hensyn til de og generelt ta livet med et smil?

Ut i fra hvordan nordmenn generelt oppfører seg rundt mennesker som ikke er familie eller venner?

Ja, det fremstår forbanna vanskelig. Vi har blitt et sært og eget folk.

skaftetryne32

Innlegg: 2566
skaftetryne32
18.01.21 13:37
Columbus_3: Da vil jeg heller anbefale truger. Dagens ski har lite i løssnøen å gjøre..

Vel det avhenger selvfølgelig av hva slags ski du velger, man bruker ikke i slalomski i lysløypa f.eks. Mange typer ski er helt suverene og bruke i løsnø.

joplina

Innlegg: 67067
joplina
18.01.21 13:51
trondhjem: Jeg snakker ikke om din juridiske rett til å trampe i andres bed, men om å vise hensyn til andres behov. Det å ha rett til å gjøre noe behøver ikke nødvendivis bety at det er riktig å gjøre det.

Det trampes i bedene året rundt og alltid er det noen som opplever å ikke bli tatt hensyn til.

Det dreier seg ikke bare om skispor/gående

Samme problematikk er lett gjenkjennelig med terrengsykling og gående langs samme løyper og stier i sommerhalvåret - langs veibaner og mellom  motoriserte kjørende og syklister/rulleskiløpere midt i veibanen - mellom bær- og soppplukkere og jegere i jaktsesongen.

Eller slik du ordla deg :"Det å ha rett til å gjøre noe behøver ikke nødvendivis bety at det er riktig å gjøre det."

Så lenge lovverket fastslår at alle kan bruke skog, vei, løyper og stier - så gjenstår bare å moralisere og klage.

Og det gjør vi jo...året rundt.

trondhjem

Innlegg: 11732
trondhjem
18.01.21 14:46
Ljot: Men skiløpere trenger ikke gå full retard likevel?

Så definitivt ikke. Å bruke hodet og vise hensyn gjelder for alle. 

Jeg er mosjonist og turgåer som liker å bruke skia til å få luftet og mosjonert skrotten. Min marsfart i løypa er rundt halvparten av marsfarten til en skikkelig birkenklasseløper. Jeg har opplevd å bli kjeftet opp av en kondomdresskledd testosteronfjott i 40-årene for å gå for sakte i sporet. Det egoet der kan jeg spare meg for, han var et skikkelig skår i gleden på en ellers super dag i løypa. 

Jeg er oppvokst med klassisk skigåing og skøyter lite. For meg har det verdi at skisporene er intakte. Det gjør skituren langt mer lystbetont. Jeg vil ikke si at turgåene på beina som tramper i stykker sporene er like irriterende enn testosteronfjotter som tror de eier sporet for seg selv, men jeg fatter ikke at ikke folk kan vise såpass respekt og hensyn at de lar være å tråkke i skisporene. Det handler om normal høflighet. 

(Innlegget ble redigert 18.01.21 14:57)

trondhjem

Innlegg: 11732
trondhjem
18.01.21 14:51
joplina: så gjenstår bare å moralisere og klage.

Gjør det så vondt å bli bedt om å vise hensyn til de som ønsker å gå på ski ved å la være å tråkke i stykker løypa deres?

 

 

skaftetryne32

Innlegg: 2566
skaftetryne32
18.01.21 16:18
trondhjem: Gjør det så vondt å bli bedt om å vise hensyn til de som ønsker å gå på ski ved å la være å tråkke i stykker løypa deres?

Er det egentlig noen reale folk som gjør det ? ja det har jo vært noen historier de siste åra som har nådd avisene om kondomkledde skifantomer som slår med stavene og skriker og hyler som ville dyr til yngre skiløpere. Det er ikke sånn at alle andre enn min leir er rasshøl, det er rasshøl i alle leire. det er nok fort sånn at de som med viten og vilje ødelegger spor kommer til og fortsette med det og de som slår med stavene kommer til og fortsette med det. Kommunale lysløyper er nå faktisk for alle, samme om det kommer noen skiguder og saboterer/forbedrer løypene med skispor eller ikke.

TheBracket

Innlegg: 41390
TheBracket
19.01.21 13:26

At folk med bikkje velger å bruke preparerte skiløyper for å lufte sine lodne avføringsdispensere, er både irriterende og forståelig.

Det ligger tross alt i hundeeierens natur å aktivt oppsøke situasjoner hvor man kan være til sjenanse for sine omgivelser. Dette er så innarbeidet at det ikke kan avlæres.

PapaSmurf

Innlegg: 43357
PapaSmurf
19.01.21 13:28

Var en tur i skiløypa i går kveld. Det var ekstremt med hundedritt. Meningsløst å kjøpe seg vesener som man drasser med seg rundt for å forurense for andre. 

Justice 96

Innlegg: 53131
Justice 96
19.01.21 13:32
PapaSmurf: Det var ekstremt med hundedritt. Meningsløst å kjøpe seg vesener som man drasser med seg rundt for å forurense for andre.

Synes dette er noe som går igjen i hele fylket, både sommer og vinter. For meg som er tilflytter, er jeg nærmest sjokkert over å se hvordan folk gir faen i å plukke dritt etter bikkjene sine

skaftetryne32

Innlegg: 2566
skaftetryne32
19.01.21 13:37
PapaSmurf: Var en tur i skiløypa i går kveld. Det var ekstremt med hundedritt. Meningsløst å kjøpe seg vesener som man drasser med seg rundt for å forurense for andre.

Ingen som ser og det er vel pes og kanskje måtte ta av seg ski for og plukke skit. 

Frank.N.Steen

Innlegg: 4064
Frank.N.Steen
19.01.21 13:56
PapaSmurf: hundedritt

"Favoritten" der virker å ha blitt en stor trend hos en god del hundeiere, og som oftest gjør sin illeluktende inntreden, kommer jo via fylte hundeposer, som blir kastet/slengt/hengt opp i busker, trær og på gjerder/skilt, over alt. Selv om det ofte er flere søplekasser/bøtter i nær området, så har altså eieren bare "kvittet" seg med skiten, og vips, så er det ute av verden. 

Men, så kommer fuglene, de hakker opp posen som henger og "godgjør" seg, og stanken blir gradvis varmet opp i det vårsolen gjør sin ankomst, og når snøen fordufter, ligger møkkaposene igjen på både bakken og i trærne. 

Husker det var nærmest "krig" i en bratt og lang nedoverbakke, for en del år tilbake. Der det for forbi mange stressa og grinete eldre skiløpere, som ikke tok spesielt hensyn til noen andre enn seg selv. Fort skulle det gå, men ingen tid til å tenke over at det fantes andre som også brukte skog og mark, og kanskje ikke gikk like fort, eller ofte på ski.

Mulig en eller annen opphetet situasjon mellom en Klæbo/Northug wannabe, og en rasende hundeier startet det hele. For plutselig begynte noen å grave ned hundeposer med bæsj, litt skjult under snø i skiløypa. Og dermed fikk uheldige skiløpere greit med "smøring", og som resultat, metervis med brun/sorte "fartsstriper" var å se i bakken. Og deretter eskalerte det gradvis, med alt fra kvister, stokker, ja til og med noen som hadde slengt fra seg en sykkel, midt i løypa. 

(Innlegget ble redigert 19.01.21 13:59)

joplina

Innlegg: 67067
joplina
19.01.21 14:02
trondhjem: Gjør det så vondt å bli bedt om å vise hensyn til de som ønsker å gå på ski ved å la være å tråkke i stykker løypa deres?

På ingen måte - jeg bare går ut fra bønnene blir tatt til etterretning i samme grad som som alle som ber syklister og rulleskiløpere å slutte å benytte veibanen som private treningsløyper der de ikke viker for å bidra til smidig trafikkavvikling fordi "de har rett til å bruke veien som alle andre kjørende selv om de ikke er i nærheten av å klare å holde farten hvis den passerer 40 km/h" og det forstyrrer tross alt "flyten" for dem  hvis de skal måtte ta hensyn, legge til rette for forbikjøring og vike  for å muliggjøre det hvis vei eller trafikktetthet tilsier det.

- Eller i tilsvarende grad som terrengsyklister i god stuk bruker løyper og stier slik at gående må vike ut i periferien når det kommer, fordi "de har lov å sykle der"

- Jeg skjønner ikke hvorfor du med flere tror eller mener at de bør/skal være noen forskjell å vente når kommunale lysløyper er for alle innbyggere å bruke også i vinterhalvåret.

Skal alle nordmenn liksom skifte mindset fordi det er vinter...?

Er ikke det et snev naivt å innbille seg..?

Det er grunner for at kommunale lysløyper benyttes av gående i vinterhalvåret - og det er at 1. underlaget er til å gå på og 2. det ER LYS så de ser å gå - og 3. det er ingen biltrafikk/eksos og 4. og sist men ikke minst: det er lov å gjøre det så lenge kommunale vedtak ikke sier noe annet!

trondhjem

Innlegg: 11732
trondhjem
19.01.21 15:16
joplina: Jeg skjønner ikke hvorfor du med flere tror eller mener at de bør/skal være noen forskjell å vente når kommunale lysløyper er for alle innbyggere å bruke også i vinterhalvåret.

Jeg ber ikke om annet enn at folk skal være smidige, vennlige og respektfulle overfor hverandre i skisporet og ellers hvor folks interesser og ønsker krysser hverandre. 

Å tviholde på sin rett selv om det medfører at du tråkker istykker skispor er det motsatte. Det er hensynsløst, egoistisk og konfliktskapende. Ferdig snakka.

Larsabal

Innlegg: 11148
Larsabal
19.01.21 15:42

Hvis det IKKE ble preparert for bruk av ski i lysløypene i perioder med mye snø. Hvor skulle fotfolket gått da?

(Innlegget ble redigert 19.01.21 15:42)

skaftetryne32

Innlegg: 2566
skaftetryne32
19.01.21 15:53
Larsabal: Hvis det IKKE ble preparert for bruk av ski i lysløypene i perioder med mye snø. Hvor skulle fotfolket gått da?

Hvor skulle skifolket gått ? Ifølge noen av dem her så er det jo helt umulig og bruke ski i noe annet enn preparerte løyper. Ser ut som de er på samme side, om de greier og oppføre seg og godta at det er andre som bruker lysløypene da, big if.

(Innlegget ble redigert 19.01.21 15:55)

Larsabal

Innlegg: 11148
Larsabal
19.01.21 16:11
skaftetryne32: Hvor skulle skifolket gått ?

De kunne gått på ski der det var preparert for ski, utenom lysløypene. Det var spørsmålet om "retten til å gå i lysløypene hele året", jeg adresserte der.

Når det er sagt så handler det, som i svært andre situasjoner her i livet, om sunn fornuft og alminnelig folkeskikk. Det er dessverre mangelvare hos en del mennesker, i hele spekteret fra de som "skal gå i skiløypene, fordi de har rett til det", til de som skriker og hyler om folk og hunder som faktisk gjør det. 

Jeg bruker Nordmarka i Oslo mye, som skiløper (med og uten hund), syklist, på bena eller med kjøretillatelse for bilkjøring. Jeg kan ikke huske at noen av problemstillingene her har økt blodtrykket mitt nevneverdig – og jeg tror heller ikke at mine bevegelser har økt så mange andres. Utfordringene som beskrives i denne tråden går uansett stort sett over av seg selv maks et par km inn i marka, siden majoriteten av de uten ski eller sykkel sjeldent går så langt innover i løypenettet.

PapaSmurf

Innlegg: 43357
PapaSmurf
19.01.21 18:26
skaftetryne32: Ingen som ser og det er vel pes og kanskje måtte ta av seg ski for og plukke skit.

Jeg ser det i allefall. Det er som en brun allé. 

Jeg forbante meg på at om jeg noen gang ser noen som dropper å plukke opp live så skal jeg bli en slik som slår folk med skistaven. 

PapaSmurf

Innlegg: 43357
PapaSmurf
19.01.21 18:32
trondhjem: Å tviholde på sin rett selv om det medfører at du tråkker istykker skispor er det motsatte. Det er hensynsløst, egoistisk og konfliktskapende. Ferdig snakka.

Enig i det. Dette har ikke med regler å gjøre, men stahet. Jeg har lov å gå her, da går jeg her selv om jeg er til sjenanse. 

Folk må generelt sett bli flinkere til å ta hensyn. 

skaftetryne32

Innlegg: 2566
skaftetryne32
20.01.21 12:06
PapaSmurf: Jeg har lov å gå her, da går jeg her selv om jeg er til sjenanse.

Dette kan lett snus, hvem er det som bestemmer hvem som er til sjenanse i en kommunal lysløype for alle ? Kanskje det er skiløperne som hoster å peser og drar rundt på bikkjer som driter overalt som er til sjenanse ? En sånn holdning at dette er for oss ingen andre, det er det som er hensynsløst, egoistisk og konfliktskapende.

Det er faktisk så enkelt at når en gruppe tror de har full rett på en kommunal lysløype for alle så da blir det konflikt, men det er neppe de som mener den er for alle som skaper konflikten.

Larsabal

Innlegg: 11148
Larsabal
20.01.21 13:05

Dere som mener dere har like stor rett til å ferdes i kommunale lysløyper, også når de er preparert for bruk av ski – har dere samme holdning til ferdsel til fots eller med sykkel i kommunalt driftede, preparerte og belyste alpinbakker?

joplina

Innlegg: 67067
joplina
20.01.21 13:29
Larsabal: Dere som mener dere har like stor rett til å ferdes i kommunale lysløyper, også når de er preparert for bruk av ski – har dere samme holdning til ferdsel til fots eller med sykkel i kommunalt driftede, preparerte og belyste alpinbakker?

Hvilket annet formål har alpinbakken, sa du..? Eller hva er flerbruksformålet med en alpinbakke?

 

Larsabal

Innlegg: 11148
Larsabal
20.01.21 13:34
joplina: Hvilket annet formål har alpinbakken, sa du..? Eller hva er flerbruksformålet med en alpinbakke?

Jeg er helt sikker på at mange ville synes det var helt OK å benytte en belyst bakke med hardpakket snø til f.eks trening til bakkeløp, downhill sykling, eller bare generelt for mosjon/tur, i de bakkene som ikke er så veldig bratte. Områder som brukes som alpinbakker i vintersesongen har heldigvis også en viss utnyttelsesgrad gjennom sommeren, som ikke nødvendigvis et hardt dekke av snø stopper.

Skal det være fritt frem for de?

daniekr

Innlegg: 7811
daniekr
20.01.21 13:39
SamusAran: Hvorfor kan ikke skiklubbene sette opp egne treningsløyper på løyper de selv eier?

Nå er det sånn at kommunene eier og drifter de fleste idrettsanlegg i landet, uansett type idrett, så at skiklubber skal få ha en viss disposisjonsrett over kommunale anlegg som (sesongvis) er driftet og opparbeidet nettopp for deres idrett, som oftest også politisk vedtatt å dedikere til langrennsidrett, er da helt i tråd med hvordan en behandler andre idretter.

Igjen, dette er opp til kommunen som anleggseier å definere, og ikke ethvert individ som skal hevde sin rett.

(Innlegget ble redigert 20.01.21 13:45)

skaftetryne32

Innlegg: 2566
skaftetryne32
20.01.21 13:42
Larsabal: har dere samme holdning til ferdsel til fots eller med sykkel i kommunalt driftede, preparerte og belyste alpinbakker?

Nei for den er mest sannsynlig ikke for alle, den er for alpinister. 

"Dere som mener dere har like stor rett til å ferdes i kommunale lysløyper"

Det er ikke en mening det er et faktum, om ikke annet er stipulert. Og det er dette noen mest sannsynlig ikke er i stand til og forstå at en kommunal lysløype er for alle, den er for meg og mitt og ingen andre er holdningen som rår. Det er det som er en hensynsløs og egoistisk holdning, ikke at andre som ikke bruker ski bruker en kommunal lysløype, når det fins så mange andre alternativer for skiløpere så burde det ikke være et problem. Skiløpere har enorme områder med skog, mark og fjell tilgjengelig for bruk fordi de har ski på beina, dette er et faktum som moderne skiløpere ikke ser ut til og forstå. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg