Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Baneheia-dømt ikke skyldig likevel?

NYTT TEMA
TURBRA

Innlegg: 43296
TURBRA
10.06.21 13:02
VivaLV: Men virkelig spennende med de nye DNA-prøvene. Skulle det vise seg å være treff på VK så vil jo det være en STOR skandale.

Ja det kan du si, men jeg tror ikke han ville ha vært så interessert i å ta nye DNA-prøver hvis han var skyldig?

Men er han skyldig, håper jeg virkelig det kommer klart fram!

Jompa

Innlegg: 16122
Jompa
10.06.21 13:18
Champis: Men har ikke JHA forklart at VK var borte en periode fra åstedet?

Han anslo noen få minutter, i forbindelse med at JHA kuttet grener. Det er ikke mulig for VK å bevege seg inn og ut av dekningsområdet på den tiden, og det er ingen som har trodd at VK i så fall har gjort dette bevisst for at mobilen skulle slå inn på en annen basestasjon. Det er ikke en mesterhjerne vi har med å gjøre her, la det være klart. Skal vel ikke legge for mye i IQ-tester, men han hadde en score langt ned på 80-tallet. Nå kan man jo google selv hva det blir kategorisert som.

Spekulerer litt her, gitt at VK er uskyldig:

JHA blir jo også satt i en skvis her. Politiet prøvde igjen å styre forklaringen til JHA ved å konfrontere han med at mobilen til VK var utenfor dekningsområdet. Før dette har JHA vært fast bestemt på at VK hadde med seg mobilen inn i Baneheia. Så endrer han til at den kanskje lå i sykkelveska. Men siden det har gått 4 smser til og fra telefonen må han komme opp med en forklaring som kunne passe med at VK var innenfor dekningsområdet på de tidspunktene. Sier da at VK er borte. Han må både ha vært borte før og etter drapene. Problemet er at han kan ikke si at VK er borte en halvtimes tid, for da vil det tale mot den passive rollen JHA skulle hatt i dette. Så da må han si noen få minutter. I tillegg er det som sagt flere smser, så da må VK har flydd frem og tilbake til sykkelen et par ganger. En sykkel som ingen vitner har sett, selv personer som har stått og tøyd ved bommen. 

Så da er den eneste forklaringen at det akkurat den dagen var andre forhold (svaberg/vannspeil, atmosfæriske forhold eller at programvaren var annerledes enn det året målingene ble utført). Og det er jo den syltynne teorien som rapportene til Telenor og Teleplan åpner for som eneste mulige forklaring. 

Retten konkluderte heller ikke med hvordan telefonen kunne slå inn på basestasjonen på EG. Men at det allikevel ikke var nok når man så på de andre "tunge" bevisene (da man trodde man hadde bevis for at to menn hadde utført handlingene).

Jeg mener at alt dette er bortkastet tid, da de fleste skjønner at dette ikke kan være tilfelle. Gitt at VK er skyldig, så har vi å gjøre med et ekstremtilfelle der veldig mye var annerledes hva gjelder dekning akkurat den dagen. Og at JHA ikke fikk med seg at VK mottok og sendte SMSer. 

Og et par ting om JHA sin forklaring. Gitt at han var alene om handlingene, så kan det være fristende å trekke inn en person til om han blir presentert for muligheten. Og da er han fort forbi point of no return, og da blir fort historien usammenhengende.

Og gitt at de var to om det, så kan det samme være tilfelle. Det er nærmest bevist at han ville gått langt for å unngå mest mulig straff, med bakgrunn i at han først nekter for voldtekten, og først innrømmer det etter å ha blitt presentert for DNA-bevis. Da er det ikke rart at historien blir usammenhengende, men størstedelen av den kan allikevel være sann (altså at VK var drivkraften bak handlingene).

ObjektivtSett

Innlegg: 5207
ObjektivtSett
10.06.21 17:50

For meg er det mildt sagt sjokkerende at så mange støtter VK. Han hadde tuklet med barn før Baneheia-saken, og det i seg selv er grunn nok for 21 års forvaring, spør du meg. Jeg skal ikke uttale meg for bastant om akkurat denne saken, men det er trist å se at så mange støtter en overgriper.

Han har fortjent hver eneste dag bak lås og slå.

masterpool

Innlegg: 20273
masterpool
10.06.21 18:00
VivaLV: Men virkelig spennende med de nye DNA-prøvene. Skulle det vise seg å være treff på VK så vil jo det være en STOR skandale.

Hvordan får du evnt et treff til å bli en skandale? Mannen har sittet 21 år i fengsel, han er dømt for drap på to personer uten bevis som knytter han til saken. Så hvis man endelig fikk et bevis, måtte være stikk motsatt av en skandale.

Det ville vært en mye større skandale om man selv med dagens metoder, ikke kan knytte han til åstedet eller ofrene.

 

Kero79

Innlegg: 4366
Kero79
10.06.21 18:02
ObjektivtSett: For meg er det mildt sagt sjokkerende at så mange støtter VK.

Set er ikke snakk om støtte ihvertfall ikke fra min side av saken. Det gjelder i om han er skyldig i baneheia saken. Der mener jeg at bevisen taler helt klart for at han er uskyldig.

Så jeg er mere spent på om saken får en oppfølging i forhold til den elendige håndteringen av enkelte i politiet og påtalemyndigheten har gjort.

Dessuten om han er uskyldig er det en person som slapp ut etter altfor få år som garantert hadde fortjent 21 år og fortsatt forvaring.

GoingKronos

Innlegg: 52308
GoingKronos
10.06.21 18:06
ObjektivtSett: For meg er det mildt sagt sjokkerende at så mange støtter VK. Han hadde tuklet med barn før Baneheia-saken, og det i seg selv er grunn nok for 21 års forvaring, spør du meg.

Men vi lever heldigvis ikke et diktatur der du styrer, vi lever i en rettsstat der folkevalgte politikere lager lovene og uavhengige domstoler dømmer. Og den forbrytelsen VK gjorde da han var mindreårig har ikke en slik strafferamme du ønsker, sannsynligvis ville han fått behandling og samfunnsstraff siden det både den gang og i dag er særdeles uvanlig å putte barn i fengsel.

Og det er ikke VK som person som er interessant, men at vi er et land der mennesker ikke sitter fengslet for ting de ikke har gjort og at vi har et system som fanger opp når justismord skjer. Derfor er denne saken så viktig, og engasjerer så mange. 

Jobs

Innlegg: 12136
Jobs
10.06.21 18:10
ObjektivtSett: For meg er det mildt sagt sjokkerende at så mange støtter VK. Han hadde tuklet med barn før Baneheia-saken, og det i seg selv er grunn nok for 21 års forvaring, spør du meg. Jeg skal ikke uttale meg for bastant om akkurat denne saken, men det er trist å se at så mange støtter en overgriper.

Helt klart.Det må ringe en klokke når han under avhør forsatte og gi jan helge alibi selv etter han hadde tilstått.Han pratet seg også selv inn i saken i starten av avhørene.Så politiet viste selvfølgelig at de hadde tatt de rette personene. 

guru

Innlegg: 13622
guru
10.06.21 18:41
Brezjnev: Den "ubehagelige fortiden" er en del av bevisbildet, så å se den isolert fra resten av saken er en umulighet. Det er ganske enkelt ikke så mange av oss som er i stand til å begå slike overgrep mot små barn - det er en grunn til at det første politiet gjør i slike saker er å hente frem listen over kjente barneskjendere.

Hadde du visst hvor mange barneovergripere som bor rundt omkring i vårt ganske land, og GARANTERT også i ditt nabolag, tror jeg du hadde blitt overrasket. De er overalt. Forskjellen er at de er anonyme og de lever helt normale liv, mange har familie og barn. Det er mennesker som har begått seksuelle overgrep mot barn, alt fra "milde" overgrep som blotting til grove overgrep som voldtekter som har gitt flere års fengsel. Mange ville nok kalt hele denne gjengen for "svin". Og mange fortjener kanskje også den tittelen.

Men jeg synes likevel ikke det er rett å pælme dem i fengsel i 21 år for noe de ikke har gjort, bare fordi de har begått uakseptable handlinger tidligere. Jeg ønsker å bo i en rettsstat, der det grunnleggende rettsprinsipp gjelder; uskyldig til det motsatte er bevist. Videre ønsker jeg en rettsstat som er i stand til å erkjenne feil, og å rette opp feil som er begått. Justismord kommer man ikke unna, og det vil skje fra tid til annen - det er tross alt bare mennesker som skal dømme, men jeg forventer at all form for prestisje legges til side når det avdekkes feil, slik at denne kan rettes opp, og de som urettsmessig har blitt straffet kan få sin oppreisning.

Veldig mye tyder på at VK er offer for et justismord, og hvis så er tilfelle, må feilen rettes opp så langt det lar seg gjøre. Det er umulig å rette opp en 21 år lang forvaringsdom, men økonomisk erstatning og renvaskelse er et stykke på vei.

(Innlegget ble redigert 10.06.21 18:42)

Jobs

Innlegg: 12136
Jobs
10.06.21 19:02
guru: Hadde du visst hvor mange barneovergripere som bor rundt omkring i vårt ganske land, og GARANTERT også i ditt nabolag, tror jeg du hadde blitt overrasket. De er overalt. Forskjellen er at de er anonyme og de lever helt normale liv, mange har familie og barn. Det er mennesker som har begått seksuelle overgrep mot barn, alt fra "milde" overgrep som blotting til grove overgrep som voldtekter som har gitt flere års fengsel. Mange ville nok kalt hele denne gjengen for "svin". Og mange fortjener kanskje også den tittelen.

Beste måten og få bukt med de pedofile er og og ha minst 1 slik person i hver kommune. Vi burde bruke alle midler for og ta og forhindre overgrip mot barn.

 

https://www.tv2.no/a/11609199/

sisyf0s

Innlegg: 10954
sisyf0s
10.06.21 19:26
Jobs: Beste måten og få bukt med de pedofile er og og ha minst 1 slik person i hver kommune. Vi burde bruke alle midler for og ta og forhindre overgrip mot barn. https://www.tv2.no/a/11609199/

Vi er et sivilisert land, og altså en rettsstat. Her skal vi dømme etter beviser, vett og forstand, og ikke på bakgrunn av primitive følelser.

(Innlegget ble redigert 10.06.21 19:26)

Jobs

Innlegg: 12136
Jobs
10.06.21 19:34
sisyf0s: Vi er et sivilisert land, og altså en rettsstat. Her skal vi dømme etter beviser, vett og forstand, og ikke på bakgrunn av primitive følelser.

Er det ikke bevis nok når han logger seg på nettet som mindreårig og voksne tar kontak for møte ? Er vel mer en nok bevis mener da jeg. 

sisyf0s

Innlegg: 10954
sisyf0s
10.06.21 19:35
Jobs: Er det ikke bevis nok når han logger seg på nettet som mindreårig og voksne tar kontak for møte ? Er vel mer en nok bevis mener da jeg.

Denne tråden handler om Baneheia-saken og dem som er involverte i den saken.

UnitedThom

Innlegg: 661
UnitedThom
10.06.21 23:35
sisyf0s: Denne tråden handler om Baneheia-saken og dem som er involverte i den saken.

Breaking news...

Etter å ha inntatt en betydlig mengde med mors elgkarbonader forrige helg, så går ryktene om at denne helgen ,er det fars grillpølser som skal svelges unna

 

VivaLV

Innlegg: 38535
VivaLV
10.06.21 23:57
Jompa: Skal vel ikke legge for mye i IQ-tester, men han hadde en score langt ned på 80-tallet. Nå kan man jo google selv hva det blir kategorisert som.

Usikker på hvilken IQ-test som er brukt. Men svært mange jeg kjenner som jeg vil kategorisere som oppegående (bl.a. min samboer) hater slike logiske tester og ville nok scort veldig lavt. Kanskje både på dette nivået og også under!

Champis

Innlegg: 4929
Champis
11.06.21 01:05
ObjektivtSett: For meg er det mildt sagt sjokkerende at så mange støtter VK. Han hadde tuklet med barn før Baneheia-saken, og det i seg selv er grunn nok for 21 års forvaring, spør du meg. Jeg skal ikke uttale meg for bastant om akkurat denne saken, men det er trist å se at så mange støtter en overgriper. Han har fortjent hver eneste dag bak lås og slå.

Så hvis man i ungdomsårene gjør noe sånt, så tenker du at man poteniselt burde sitte inne resten av livet? Helt kokos i så fall.

At en del folk støtter VK HVIS han er uskyldig, er da bare rett og rimelig, hvis man ønsker at Norge skal være en rettferdig stat med en sterk rettssikkerhet. Alt annet blir useriøst.

engafever

Innlegg: 21843
engafever
11.06.21 09:43
ObjektivtSett: For meg er det mildt sagt sjokkerende at så mange støtter VK.

Det jeg tenker at mange støtter er rettssikkerheten, og at det er viktig at man får en fair og god behandling.

(Innlegget ble redigert 11.06.21 09:45)

TURBRA

Innlegg: 43296
TURBRA
11.06.21 12:24
ObjektivtSett: For meg er det mildt sagt sjokkerende at så mange støtter VK. Han hadde tuklet med barn før Baneheia-saken, og det i seg selv er grunn nok for 21 års forvaring, spør du meg. Jeg skal ikke uttale meg for bastant om akkurat denne saken, men det er trist å se at så mange støtter en overgriper. Han har fortjent hver eneste dag bak lås og slå.

Man behøver ikke "å støtte Viggo" om man vil ha rettssikkerheten i høysetet, og vil at den/de rette blir dømt og fengslet i en sak!

Hvis Jan Helge har løyet og sagt at Viggo var hovedmannen i denne saken for selv å få mer sympati og kortere straff, er vel ikke det ok hvis Jan Helge begikk forbrytelsen mot de to jentene alene?

For meg er det "sjokkerende" at noen mener det er helt greit.

(Innlegget ble redigert 11.06.21 12:26)

storpeder

Innlegg: 6087
storpeder
11.06.21 12:32
ObjektivtSett: For meg er det mildt sagt sjokkerende at så mange støtter VK.

For meg er det mildt sagt sjokkerende at så mange tror at så mange av de som mener JHA må ha vært alene om drapene samtidig "støtter VK". Det er jo to helt uavhengige saker, hvor det ene ikke impliserer det andre.

GoingKronos

Innlegg: 52308
GoingKronos
11.06.21 12:43
storpeder: For meg er det mildt sagt sjokkerende at så mange tror at så mange av de som mener JHA må ha vært alene om drapene samtidig "støtter VK". Det er jo to helt uavhengige saker, hvor det ene ikke impliserer det andre.

Og sannheten er jo at om JHA hadde blitt for denne forbrytelsen alene så hadde han med står sannsynlighet fått 21 år og forvaring. Så det sannsynlige justismordet mot VK har ført til at en vi vet har begått disse handlingene har sluppet unna med mindre straff og i dag går fritt rundt i samfunnet. Men likevel så later disse debattantene som om vi som er kritiske til dommen mot VK på en eller annen måte vil ha mildere straffer for de som forgriper seg på og dreper barn. Det henger rett og slett ikke sammen.

return_of_drakkar

Innlegg: 29997
return_of_drakkar
11.06.21 15:20
ObjektivtSett: Jeg skal ikke uttale meg for bastant om akkurat denne saken, men det er trist å se at så mange støtter en overgriper.

Jeg forstår hva du mener, men det blir som i fotball.

Om du som dommer ikke blåste straffe da du skulle det, så skal du ikke kompensere det med å blåse straffe hvis man ikke skal det :).

(Innlegget ble redigert 11.06.21 15:21)

return_of_drakkar

Innlegg: 29997
return_of_drakkar
12.06.21 12:27

Ser at bistandsadvokatene til de etterlatte har vært på befaring og også tatt tiden de brukte på diverse strekninger.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/41yq19/baneheia-saken-jentenes-familier-har-haap-om-nye-svar 

De sier
" Vi har sett hen til opplysningene som ligger i saken og brukt stoppeklokke når vi har gått ruten som er beskrevet. Det ga oss nyttig informasjon og stemmer godt med teledatamaterialet som ligger i saken. Det er kortere avstander enn forventet og man kommer seg langt på kort tid, sier de to advokatene."

Hva man legger i at det stemmer med teledatamaterialet kan man saktens lure på hva de mener med.

(Innlegget ble redigert 12.06.21 12:27)

storpeder

Innlegg: 6087
storpeder
12.06.21 13:00

Er bistandsadvokatenes poeng å gi støtte til den såkalte skytteltrafikk-teorien? Kommer nok mye rart fra den kanten den kommende tiden.

GoingKronos

Innlegg: 52308
GoingKronos
12.06.21 13:09
return_of_drakkar: Hva man legger i at det stemmer med teledatamaterialet kan man saktens lure på hva de mener med.

Sånn går det når VG velger å være mikrofonstativ i stedet for å stille konkrete spørsmål. Det er fryktelig trist at de pårørende blir utsatt for bistandsadvokater som i stede for å saklig informerer om situasjonen driver å gi de falske forhåpninger. 

storpeder

Innlegg: 6087
storpeder
12.06.21 13:13
GoingKronos: Sånn går det når VG velger å være mikrofonstativ i stedet for å stille konkrete spørsmål. Det er fryktelig trist at de pårørende blir utsatt for bistandsadvokater som i stede for å saklig informerer om situasjonen driver å gi de falske forhåpninger.

Jeg er ikke så sikker på om de har noen særlige forhåpninger om ny domfellelse. Strategien kan like gjerne være "skadebegrensning", og et håp om at oppfatningen i samfunnet etter en frifinnelse blir "skyldig, bare kanskje litt for svake beviser", slik at man slipper det store "fallet" med tanke på å ha gått så hardt ut mot VK og hans støttespillere, om det viser seg at man har tatt feil. Det de nok frykter er om den nye etterforskningen vil konkludere med at man mener det kan bevises at JHA var alene om drapene.

(Innlegget ble redigert 12.06.21 13:14)

oddvar_kjempebra

Innlegg: 27804
oddvar_kjempebra
12.06.21 16:32
storpeder: Jeg er ikke så sikker på om de har noen særlige forhåpninger om ny domfellelse.

Tja. Offentlig gir de jo veldig klart utrykk for at de tror det. Og da må vi regne med at de også sier det til sine klienter. Hvis ikke ville vel de etterlatte reagert på hva de sier i media.

Så hvis de ikke tror på det selv bedriver de jo regelrett bedrageri overfor sine klienter. I tillegg til å bryte helt med rollen som bistandsadvokat som jo er å gi sine klienter råd basert på realiteten i den situasjonen de er oppe i.

Jeg mistenker at de først og fremst prøver å overbevise seg selv her, men ser jo ikke bort i fra at du kan ha rett i at de bedriver skadebegrensing for seg selv.

storpeder

Innlegg: 6087
storpeder
12.06.21 17:52

Det de sier er selvsagt i samråd med sine klienter. Men hva de snakker om «bak lukkede dører» vet vi ikke. For alt vi vet er de veldig klar over at det mest sannsynlig går mot frifinnelse, men har en strategi som går ut på det jeg nevnte over. Fallhøyden er stor, spesielt for den ene av de fire foreldrene, og da vil nok en oppfatning hos flest mulig i befolkningen om «sannsynligvis skyldig, bare kanskje litt for svake beviser» kunne være et mulig mål som i minst grad fører til at man taper ansikt.

oddvar_kjempebra

Innlegg: 27804
oddvar_kjempebra
12.06.21 17:57
storpeder: Det de sier er selvsagt i samråd med sine klienter. Men hva de snakker om «bak lukkede dører» vet vi ikke. For alt vi vet er de veldig klar over at det mest sannsynlig går mot frifinnelse, men har en strategi som går ut på det jeg nevnte over

OK. Det er jo en ganske usympatisk holdning du her tillegger foreldrene.

(Innlegget ble redigert 12.06.21 17:58)

storpeder

Innlegg: 6087
storpeder
12.06.21 19:13

Jeg sier ikke at de bare later som om de tror VK er skyldig, så et mål om at flest mulig skal tenke i retning av det de selv tror er vel ganske naturlig, uten at jeg mener de er usympatiske av den grunn. Men om de rent faktisk fryktet at VK skulle oppsøke dem, vel, det kan vel ikke utelukkes (at de gikk med slike tanker), men virker mer å være et ledd i en strategi om at VK skal fremstilles som farlig. Det er ikke nødvendigvis slik at det er bistandsadvokatene som selv har funnet på det synet de gir utrykk for. De har blant annet som jobb å fronte sine klienters syn utad. 

Det er i hvert fall en mulig alternativ tolkning til at det er bistandsadvokatene som nekter å fortelle sine klienter om at dette ser ut til å gå mot frifinnelse, med mindre man finner DNA av VK i nye analyser.

(Innlegget ble redigert 12.06.21 19:17)

oddvar_kjempebra

Innlegg: 27804
oddvar_kjempebra
12.06.21 21:49
storpeder: De har blant annet som jobb å fronte sine klienters syn utad.

Nja. De etterlatte er ikke tiltalt. En bistandsadvokat har en litt annen rolle. Det er å realitetsorientere sine klienter. Hjelpe dem gjennom prosessen. Sørge for at deres rettigheter blir opprettholdt.

Jeg tviler på at de hadde opptrådd slik de har hvis de ikke selv stod for det samme synet. Jeg har lagt merke til at de flere ganger har sagt «vi mener bevisene er gode nok» og ikke «de etterlatte mener…»

Enn så lenge så synes jeg det virker som om det er bistandsadvokatene som påvirker de etterlatte her. Å sitte på dax 18 å si at «vi synes dna-beviset står like sterk som før» er ganske spesielt.

(Innlegget ble redigert 12.06.21 21:52)

torhag

Innlegg: 322
torhag
12.06.21 22:42
GoingKronos: Ble Sjødin eller noen andre invitert til å delta i debatten? For er merkelig at NRK syns det er greit at denne lokalpolitikeren kan hevde at det drives kampanje for VK og stille seg tvilende til om VK har skrevet brevet selv - uten at det blir motsagt. Men dessverre har vi lært oss å ikke forvente mer fra NRK i denne saken.

Det første jeg tenkte på med dette brevet var at dette har ikke Kristiansen skrevet selv. Her synes jeg det skinner igjennom at det noen av støttespillerne som har forfattet det hele. FVN-redaktøren sa vel at de hadde spurt om et intervju. Det ville tydeligvis ikke støttespillerne som i stedet skriver brevet.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg