Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Falkevik Hagen kidnappet

NYTT TEMA
Brezjnev

Innlegg: 14850
Brezjnev
08.08.20 09:24
startelver: Nå begynner det å tilspisse seg her.

Jøss, et VG som gjør et stykke ordentlig journalistisk arbeid i denne saken og fremmer motforestillinger mot politiets foretrukne vinkling allerede i første saken:


VG har vært i kontakt med flere kriminalteknikere om fraværet av fingeravtrykk. De sier det hersker stor usikkerhet rundt et slikt funn, og at man skal være svært forsiktig med å tolke betydningen av det.


Hva vil dette få å si for informasjonstilgangen deres?

PerryAndre

Innlegg: 8881
PerryAndre
08.08.20 10:03
Brezjnev: VG har vært i kontakt med flere kriminalteknikere om fraværet av fingeravtrykk. De sier det hersker stor usikkerhet rundt et slikt funn, og at man skal være svært forsiktig med å tolke betydningen av det.

Hvis trusselbrevet er skrevet på bomullspapir. Og/eller konvolutten er laget av det.  Gir det ikke avtrykk. For det papir som ikke tiltrekker seg "møkk". Hensikten med det er at papiret skal ha lang levetid. Bomullspapir er stivere enn vanlig papir.

Kan hende at andre typer papir av god kvalitet ikke så lett tar til seg "møkk"

klausO2

Innlegg: 1577
klausO2
08.08.20 10:16
GARDSDATTRA: Det er også feil at pressen betaler for nyhetsstoff. Dette fordi pressen skal formidle det som skjer og ikke bidra til å lage nyheter. Pressen betaler kun for bestilte artikler, kronikker (ikke debattinnlegg) og bestilte bilder.

Er du sikker på at det du skriver her er fakta?  Det er ikke så lenge siden jeg selv fikk betalt for et nyhetstips, i en mye mindre sak enn denne.

Tolbukin

Innlegg: 2649
Tolbukin
08.08.20 11:35
GARDSDATTRA: Så det vet du fordi?

Det vet jeg fordi det er offentlig kjent.

Og nei, jeg tenker ikke på 1000-tipset. Allerede i 2007 hadde før øvrig verdien av det tipset økt til kr. 25.000 (for månedens beste tips). Ellers betalte VG på den tiden mellom 200 og 1000 kroner for tips. 

(Innlegget ble redigert 08.08.20 11:39)

B.O.B

Innlegg: 7234
B.O.B
08.08.20 11:39
GARDSDATTRA: Jeg ser det her i tråden også hvor mange det er som ikke er i stand til å se at også en milliardær kan være morder. Det er visst mange som har noen forskrudde tanker om hvordan en morder er.

Det er tydelig også at noen ikke er i stand til å skjønne at mord i virkeligheten ikke planlegges som i en av Anne Holts dårlige krimromaner. 

tray358

Innlegg: 5069
tray358
08.08.20 11:45
kansas00: Tja.. er vel bare enda en av en haug av med lekkasjer fra politiet. Facinerende hvordan de lekker og drypper bit for bit. Virker som de har spart opp et stort "lager" med saker og ting som de kan lekke så fort det blir litt stille i saken.

Jeg har ærlig talt vanskelig for å se at politiet kan ha noen spesiell interesse av å lekke opplysninger til pressen. Hva i all verden kan de tjene på det?  Mange ser ut til å tro at det er av stor betydning hva publikum mener om saken og politiets arbeide før saken er ferdig etterforsket.  I virkeligheten er det vel stikk motsatt. Avhør av vitner og mistenkte blir best og mest troverdige hvis de involverte ikke har kunnet lese seg opp på detaljer fra saken. Usikkerhet om hvilke beviser har eller ikke har kan også føre til at gjerningsmennene gjør tabber. 


Etterforsking er ikke en kamp om å bli mest  mulig populær hos publikum. Det som er målet for etterforskerne er å oppklare saken og presentere solide bevis som støtter den tiltalen som eventuelt kommer og som kan lede til en fellende dom.


Når det gjelder spesifikt denne siste opplysningen om at det ikke er funnet fingeravtrykk på konvolutten så tenker jeg at det kanskje er andre enn politiet som har interesse av å "lekke" det, - om noen i det hele tatt kan sies å noe å tjene på det.


 

startelver

Innlegg: 66203
startelver
08.08.20 11:51
kansas00: G er i skrivende stund eneste medie i norge som har denne "fingeravtrykk-saken" til tross for at alle norske medier skriver om TH-saken. Et spesielt forhold mellom politi og vg ?

Det har vi jo skjønt lenge, VG-journalister var jo på plass under arrestasjonen av TH før alle andre mediehus. 

Kanskje politiet håper på at TH skal avsløre seg på en eller annen måte når disse lekkasjene kommer.....

tray358

Innlegg: 5069
tray358
08.08.20 11:53
Tolbukin: Og nei, jeg tenker ikke på 1000-tipset. Allerede i 2007 hadde før øvrig verdien av det tipset økt til kr. 25.000 (for månedens beste tips). Ellers betalte VG på den tiden mellom 200 og 1000 kroner for tips.

Det burde ha blitt en offentlig debatt om dette tips-uvesenet som helt klart har mange negative sider.  Dessverre er det pressen som selv i sterk grad styrer hva som er offentlighetens interesse, også beskrevet som Bukken og Havresekken.

tray358

Innlegg: 5069
tray358
08.08.20 11:59
startelver: Kanskje politiet håper på at TH skal avsløre seg på en eller annen måte når disse lekkasjene kommer.....

På hvilken mener du at TH kommer til å avsløre seg fordi han kan lese eventuelle " lekkasjer" fra politiet. All logikk tilsier vel at det faktisk er det stikk motsatte som vil kunne bli følgende av lekkasjer. Jo mere en gjerningsmann vet om politiets bevis jo mer kan han tilpasse sin forklaring.

Slikkepott

Innlegg: 13686
Slikkepott
08.08.20 12:11
tray358: Jeg har ærlig talt vanskelig for å se at politiet kan ha noen spesiell interesse av å lekke opplysninger til pressen. Hva i all verden kan de tjene på det?  Mange ser ut til å tro at det er av stor betydning hva publikum mener om saken og politiets arbeide før saken er ferdig etterforsket.

Hadde ikke politiet hatt interesse av å lekke opplysninger så hadde lekkasjene stoppet.


Det er en komplisert sak hvor man kanskje aldri kommer til å finne AEH, mangelen på konkrete beviser er problematisk og alt politiet tilsynelatende har er et lass av informasjon som de ikke helt vet hva de skal gjøre med, men hvis de legger godviljen til så kan de kalle det indisier. Ergo, for å få arbeidsro mens saken pågår, så er det jo ganske så vesentlig at det oppfattes som at politiet gjør en god jobb og at de er på rett spor, og det er naturligvis bedre mulighet for å oppnå det ved å kontrollere informasjonsflyten.


Det er stor forskjell på å jobbe med en sak når man har ukentlige oppdateringer i avisene som underbygger teoriene, kontra ukentlige oppdateringer som konsekvent stiller spørsmål rundt politiets metoder og grunnlag.


 


 

Slikkepott

Innlegg: 13686
Slikkepott
08.08.20 12:13
tray358: All logikk tilsier vel at det faktisk er det stikk motsatte som vil kunne bli følgende av lekkasjer. Jo mere en gjerningsmann vet om politiets bevis jo mer kan han tilpasse sin forklaring.

Lekkasjene er aldri "breaking news", ting som akkurat er avdekket, men heller ting som politiet har sittet lenge med og som TH allerede har forklart seg grundig om.


 

TURBRA

Innlegg: 41604
TURBRA
08.08.20 12:14

-Man kan ikke bruke fravær av fingeravtrykk som noe bevis for at Tom Hagen ikke har tatt i konvolutten. Han kan like godt ha tatt i den og ikke avgitt fingeravtrykk. Det kommer an på hvor hardt du tar, og om man er svett på fingrene, sier Per Angel, tidligere kriminaltekniker og leder av Kripos` åstedsgruppe.

Brezjnev

Innlegg: 14850
Brezjnev
08.08.20 12:29
tray358: Jeg har ærlig talt vanskelig for å se at politiet kan ha noen spesiell interesse av å lekke opplysninger til pressen. Hva i all verden kan de tjene på det?  Mange ser ut til å tro at det er av stor betydning hva publikum mener om saken og politiets arbeide før saken er ferdig etterforsket.  I virkeligheten er det vel stikk motsatt. Avhør av vitner og mistenkte blir best og mest troverdige hvis de involverte ikke har kunnet lese seg opp på detaljer fra saken. Usikkerhet om hvilke beviser har eller ikke har kan også føre til at gjerningsmennene gjør tabber. 
Etterforsking er ikke en kamp om å bli mest  mulig populær hos publikum. Det som er målet for etterforskerne er å oppklare saken og presentere solide bevis som støtter den tiltalen som eventuelt kommer og som kan lede til en fellende dom.
Når det gjelder spesifikt denne siste opplysningen om at det ikke er funnet fingeravtrykk på konvolutten så tenker jeg at det kanskje er andre enn politiet som har interesse av å "lekke" det, - om noen i det hele tatt kan sies å noe å tjene på det.

Vel, pressen har ikke fått de fleste av disse opplysningene ved å snakke med naboene. Det er informasjon som 3 parter kjenner; politiet, forsvarer og retten. Lekkasjen må ligge hos en av disse. Jeg er komfortabel med å utelukke at det er retten.

 

Den typen informasjonen som er lekket og hvordan det dekkes er konsekvent i Hagens disfavør. Skulle Hagens forsvarer lekket at klienten ikke har signert avhør og har generelt vært vrang og vanskelig? At anrop fra hans telefon til konas er borte fra hans logg, eller at hans fingeravtrykk ikke er på løsepenger-konvolutten? Neppe.

 

Politiet har flere mulige grunner til å lekke. En er å opprettholde trykket mot Hagen. En siktelse blir ikke akkurat letter å bære når politiet ukentlig bruker avisenes forsider til å fortelle ham at Vi vet godt hva du gjorde, vi kommer og tar deg.

 

Legg til at også politiet er mennesker, som påvirkes av press. Som har en stolthet som rimeligvis ble såret da lagmannsretten fortalte dem at de har mangelfullt utviklede vurderingsevner. Da er det ikke så vanskelig å skjønne at de har et behov for å "rette opp" det inntrykket lagmannsrettens beslutning ga.

(Innlegget ble redigert 08.08.20 12:34)

tray358

Innlegg: 5069
tray358
08.08.20 12:35
Slikkepott: Lekkasjene er aldri "breaking news", ting som akkurat er avdekket, men heller ting som politiet har sittet lenge med og som TH allerede har forklart seg grundig om.

Pågripelsen av Hagen var ihvertfall "breaking news".

Brezjnev

Innlegg: 14850
Brezjnev
08.08.20 12:44
tray358: Pågripelsen av Hagen var ihvertfall "breaking news".

Jeg er likevel overbevist om at heller ikke den var ukjent stoff for Hagen når han leste om den i avisen.

Slikkepott

Innlegg: 13686
Slikkepott
08.08.20 12:45
tray358: Pågripelsen av Hagen var ihvertfall "breaking news".

Og? det henger jo naturligvis sammen med lekkasjene ellers i tillegg til at jeg antar at Tom Hagen forstod at han ble pågrepet ganske så umiddelbart

 

Igjen, lekkasjene har hatt konsekvenser:

 

- En håpløs pågripelse av TH

 

- Avsløring av all kommunikasjon via crypto. Fullstendig håpløst, åpner opp for at alle kan lese hva som er sendt i tillegg til å sende egne meldinger. Man kunne jo umiddelbart bekrefte påstanden om at politiet til de grader dummet seg ut i begynnelsen av saken

 

- VG klarte å umiddelbart avsløre identiteten til "kryptomannen"

 

Sistnevnte var jo morsomt, fordi det var lett å finne frem til innleggene og se forskjellen på konteksten som de skrives i og hvordan mannen så blir presentert i artiklene.

 

Når lekkasjene ikke får stopper, så er det jo en ganske åpenbar årsak til det.

 

 

(Innlegget ble redigert 08.08.20 12:46)

tray358

Innlegg: 5069
tray358
08.08.20 12:51
Slikkepott: Det er en komplisert sak hvor man kanskje aldri kommer til å finne AEH, mangelen på konkrete beviser er problematisk og alt politiet tilsynelatende har er et lass av informasjon som de ikke helt vet hva de skal gjøre med, men hvis de legger godviljen til så kan de kalle det indisier. Ergo, for å få arbeidsro mens saken pågår, så er det jo ganske så vesentlig at det oppfattes som at politiet gjør en god jobb og at de er på rett spor, og det er naturligvis bedre mulighet for å oppnå det ved å kontrollere informasjonsflyten.

Den argumentasjonen du bruker der leder i mine til stikk motsatt konklusjon enn det du kommer til.  Å med mer eller mindre jevne mellomrom å slippe ut små drypp fra etterforskingen skaper ikke arbeidsro men fører bare til flere spørsmål og gjerne kritikk. Se bare på hva som skrives i denne tråden. De langt fleste har kritiske bemerkninger.  Og igjen, - politietterforsking handler ikke om å gjøre seg populær, men om å følge opp alle spor og indisier nærmest uansett hvor ubehagelig det kan føles for den som blir gransket.  

kansas00

Innlegg: 23114
kansas00
08.08.20 13:09
tray358: Jeg har ærlig talt vanskelig for å se at politiet kan ha noen spesiell interesse av å lekke opplysninger til pressen.

Logisk vil det virke veldig merkelig om informasjon fløyt til vg om det ikke var noen drivkraft i den (altså interesse eller motiv). Altså at noen skulle ha noe å oppnå ved å gi informasjon videre som i utgangspunktet bare politiet og holden sitter på. Ville synes det var enda rarere om infomasjon av "lukket" karakter skulle havne hos vg helt på ut av det blå.... Som politiet ikke skulle ha noen interesse av det, så må jo det bety at holden er den som lekker og i så måte har interesse av å spre ufordelaktige saker om sin klient ?

Tror det er umulig å få informasjonen å "flyte" fra etterforsningen til vg uten at det er noe mer i det...

(Innlegget ble redigert 08.08.20 13:13)

tray358

Innlegg: 5069
tray358
08.08.20 13:33
kansas00: Ville synes det var enda rarere om infomasjon av "lukket" karakter skulle havne hos vg helt på ut av det blå....

Jeg mener at politiet, dvs. i denne saken de som sitter med ansvar for å lede etterforskingen, ikke kan ha noen som helst interesse av å dryppe opplysninger til enkelte aviser.  Ser man på hva som er kommet ut så må man bruke mye fantasi for å se hva politiet har å tjene på lekkasjene.  At enkeltpersoner med innblikk i etterforskingen kan finne på å lekke, eventuelt mot betaling, er mer sannsynlig.  Det kan til og med gjerne være noen som svarer på spørsmål eller bare forteller noe uten å forstå rekkevidden av sin løsmunnethet.


Vi skal heller ikke undervurdere pressens arbeide for å grave frem opplysninger.  Bare som et eksempel, i forbindelse med en artikkel i Dagbladet om pågripelsen av "IT-mannen" så kunne man lese at ikke mindre enn 11 journalister hadde arbeidet med den saken!  I en annen nyhetssak om avhør av Tom Hagen sto 7 journalister oppført som bidragsytere i VG.  I avsløringen av Watergate-skandalen var det 2 journalister som greide jobben.

kansas00

Innlegg: 23114
kansas00
08.08.20 13:47
tray358: Jeg mener at politiet, dvs. i denne saken de som sitter med ansvar for å lede etterforskingen, ikke kan ha noen som helst interesse av å dryppe opplysninger til enkelte aviser. Ser man på hva som er kommet ut så må man bruke mye fantasi for å se hva politiet har å tjene på lekkasjene. At enkeltpersoner med innblikk i etterforskingen kan finne på å lekke, eventuelt mot betaling, er mer sannsynlig. Det kan til og med gjerne være noen som svarer på spørsmål eller bare forteller noe uten å forstå rekkevidden av sin løsmunnethet.

Ikke når det er gjennomgående lekkasjer igjennom hele prossesen. Normalt da ville politiet gått igjennom sine rekker for å finne hvem som lekker. Når det ikke gjør det, så er det nå åpenbart ikke noe problem for politiet at det lekker. Og om det iikke er noe problem for politiet, så kanskje det tjener deres hensikt. Mye i denne saken er nå taushetsbelagt, og så måte vil jo det om 1 skulle lekke noe bety at man faktisk må gå etter det.

Har ikke noe tro på at en person i etterforskningen skulle lekke hellt på egen hånd i denne saken, om han gjør det så er det klarert høyere i politiet at det er sånn det skal foregå. Svaret gir seg jo selv at politiet selv ikke ettergår hvor lekkasjene kommer fra fordi de åpenbart ikke er problematiske for politiet. Om noe ikke er problematisk, så har de mulig sin hensikt. Tror "nøkkelord" i alle lekkasjen her er hvor gjennomgående det er.. Om en enkelte person skulle lekke fra en sak innenfra politiet, så ville det neppe vært så mange lekkasjer, da det etterhvert kankje skulle vært enkelt å legge sammen to og to å finne ut hvor det lekker fra.

(Innlegget ble redigert 08.08.20 13:54)

Teddys

Innlegg: 236
Teddys
08.08.20 14:53

Turbra


Selvsagt ikke alltid,syns bare det er et rart argument at han bare snakker pent om kona si. Poenget mitt var at de aller fleste ikke slenger dritt om ektefellen til venner.Og så er det forskjell på venner og bekjente, og nære venner.


Og de som slenger dritt om  ektefellen er jo ikke nødvendigvis mordere de heller.......

rompetrollet_1

Innlegg: 1139
rompetrollet_1
08.08.20 15:02

Slikkepott, politiet dummet seg ikke ut i begynnelsen, de gjorde akkurat det de skulle gjøre, til naboene kontaktet media og blåste det hemmelige de drev med hos TH, det kan være naboene som er indirekte skyld i kvinnens antatte død. Naboene har vel gjort som bygdedyrets sanne natur, kikket seg ihjel på boligen hans 24/7, og kontaktet media... I trusselbrevet stod det at ble politiet involvert så ble hun drept. Så blåste media operasjonen og ingen hørte mer fra kidnapperne

rompetrollet_1

Innlegg: 1139
rompetrollet_1
08.08.20 15:03

Konklusjon, hun ble drept som følge av bygdedyret

BigGeorge

Innlegg: 31634
BigGeorge
08.08.20 15:29

Fravær av fingeravtrykk skal være en del av det samlede bevisbildet i drapsetterforskningen av Tom Hagen, hvor kona Anne-Elisabeth har vært forsvunnet siden 31. oktober 2018. Hagens forsvarer, Svein Holden, mener det har «null bevisverdi» at Hagens fingeravtrykk ikke er på konvolutten.


Tom går på smell etter smell

Rhabagatz

Innlegg: 31735
Rhabagatz
08.08.20 15:33
BigGeorge: Hagens forsvarer, Svein Holden, mener det har «null bevisverdi» at Hagens fingeravtrykk ikke er på konvolutten.
Tom går på smell etter smell

Lagmannsretten var vel strengt tatt enig, dette er ikke noe bevis.


 

BigGeorge

Innlegg: 31634
BigGeorge
08.08.20 15:35

Det er summn av spor som gjør at politiet mistenker Tom Hagen. En lang rekke spor som ikke taler Tom Hagens sak.

Rhabagatz

Innlegg: 31735
Rhabagatz
08.08.20 15:38
BigGeorge: Det er summn av spor som gjør at politiet mistenker Tom Hagen. En lang rekke spor som ikke taler Tom Hagens sak.

Men det er fortsatt ikke skjellig grunn til mistanke, i følge de tre fagdommerne som har sett på saken.


 

BigGeorge

Innlegg: 31634
BigGeorge
08.08.20 15:41
Rhabagatz: Men det er fortsatt ikke skjellig grunn til mistanke, i følge de tre fagdommerne som har sett på saken.

Det var 2 mot 1 i siste innstans og 0 mot 1 i forrige instans


Så 2 mot 2 og jeg håper dette er siste gangen vi må rette debattanter om det.

Rhabagatz

Innlegg: 31735
Rhabagatz
08.08.20 15:46
BigGeorge: Det var 2 mot 1 i siste innstans og 0 mot 1 i forrige instans
Så 2 mot 2 og jeg håper dette er siste gangen vi må rette debattanter om det.

Men altså fortsatt ikke skjellig grunn til mistanke. Det er fasiten pr. i dag.


 

Brezjnev

Innlegg: 14850
Brezjnev
08.08.20 15:48
BigGeorge: Det var 2 mot 1 i siste innstans og 0 mot 1 i forrige instans
Så 2 mot 2 og jeg håper dette er siste gangen vi må rette debattanter om det.

Det kan i beste fall tolkes som at bevisbildet ikke er soleklart noen vei, at sjansen for at herr Hagen er skyldig iht siktelsen er rundt 50/50. Det er langt derfra til å konkludere med at han er skyldig.


Det burde i hvert fall være det.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg