Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
fazz

Innlegg: 27360
fazz
11.08.20 12:10
Demidov: På tide å legge russer hatet og Putin demoniseringen til side nå!

>>> Russland var jo også de første til å komme med en Concorde, eller "Concordskji" som den het. Las oss si at jeg venter litt før jeg spretter champagnen og prøver vaksinen.

Demidov

Innlegg: 2432
Demidov
11.08.20 12:15

Dattera hans har tatt den 

Bagley-Towns

Innlegg: 1701
Bagley-Towns
11.08.20 12:15
Toresenvel: Direktør i barnevernet ønsker enkelt og greit at fadderukene ikke gjennomføres. Hun frykter at selv om det kanskje hadde vært mulig å gjennomføre dette uten for mye smitte, så vil dette neppe være det som skjer. 
Videre skriver hun at hun er redd konsekvensen blir stengte skoler og barnehager.

Synes egentlig dette er ganske selvsagt, det viktigste er at barnehagene og barneskolene holdes åpne, og at vi beskytter de eldre. For å sikre dette, så trenger vi strenge tiltak. Tenker dessverre at man må anmelde de som ikke følger tiltakene. Dessverre fordi det ikke burde vært nødvendig. Men når folk ikke kan høre etter, så må man bruke sterkere midler..


Russisk vaksine...Som med alle slike ting, det er nok lurt å se om den russiske vaksinen fungerer og hvilke bivirkninger den har før man mener noe som helst. 


For øvrig veldig paradoksalt med unge som bare må treffe så mange andre, når det igjen fører til at man i neste omgang må innføre strengere tiltak mot større forsamlinger. 

Teddys

Innlegg: 236
Teddys
11.08.20 12:19

Har en perifer venn som er voldsom til å klage på andre og roper hver dag på strengere tiltak,militæret i gatene nå liksom, og er livredd for skoleåpning,busser,osv.osv.


Men selv har vedkommende vært mye rundtomkring i hele sommer.hytteturer,byturer,middager og mye annet.har hjemmekontor og


Trenger egentlig ikke dra noen steder.Kan få levert mat hjem i Oslo.


Det virker som h^n tror at sine venner og bekjente selvsagt er friske mens enhver fremmed på bussen er en livsfarlig smittebombe.


Tror mange tenker sånn.

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
11.08.20 12:29
Rexwiller: Hvorfor får Oslo-folk lov til å drikke i parkene? Det er jo forbudt andre steder, korona eller ikke.

Det er heller ikke eksplisitt lov i Oslo men poltiiet i Oslo har bedre ting å gjøre enn å jakte folk som har gjort den gigantiske kriminelle handlingen det er å drikke øl i en park. De aller fleste land i Europa er dette lov feks i Danmark og Tyskland. Sverige og Finland gir mye fullmakt til kommunene å bestemme dette., men har ikke noe eksplisitt nasjonalt forbud. I Tyskland er det dog en del restriksjoner på metro og lokaltog, men overtredelse er ikke en straffesak, men mer som å bli tatt i en billettkontroll eller få en parkeringsbot. 

 

Det er fortsatt paragrafer i straffeloven som går på ordensforstyrrelser om dette skaper problemer for  andre mennesker.  Politiet selv sier i Oslo at dette er ikke noe man normalt prioriterer og det er en fornuftig holdning. Jeg har selv studert i USA hvor det var forbudt å gå over på rødt lys. GJett hva politiet gjorde ved universitetet gjentatte ganger i en ikke-trafikkert gate (kun lov med gjennomkjøring for buss) - jo de bøtela mange, men så brukes bøter i USA som viktige inntektskilder til politiet en del steder.  Det skal vi være glad for at vi ikke har i Norge - at politiet bruker forelegg og forenkla forelegg for å sikre inntekter. For da ville de gått etter ekstreme kriminelle handlinger som å drikke øl i en park.  

(Innlegget ble redigert 11.08.20 12:36)

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
11.08.20 12:38
HNilsen: Fra Wikipedia:   "Journalistens samfunnsrolle er å gjøre informasjon, politikk og kultur tilgjengelig for publikum, legge til rette for en kritisk debatt [min utheving] om samfunnet og samtiden, utøve et press og kritikk mot politiske og økonomiske makthaverne [min utheving], og utøve kritikk mot andre medier og journalister."   I kornadebatten svikter mediene samfunnsoppdraget sitt.

Jeg forstår poenget ditt, og jeg er ikke uenig i prinsippet. Det jeg mener er at vi er i en unntakssituasjon hvor man har lite data og erfaring å handle ut ifra - det blir en god porsjon prøv&feil, og det vil også media ha en viss forståelse for. Det betyr ikke at man ikke skal forholde seg kritisk, men jeg er overbevist om at det er en faktor som spiller inn når det kommer til nøyaktig hvor kritisk media sitt blikk er i det tiltak blir innført. I det store hele er det absolutt viktigste at de er på ballen med tanke på verdien av tiltakene på sikt når man får den nødvendige erfaringen og dataen. Dette synes jeg store deler av media var gode på i kjølvannet av de første tiltakene i mars. Det var også god dekning av prosessen bak.

For å gi min mening rundt det siste tiltaket har jeg full forståelse for at regjeringen ser seg nødt til å handle preventivt når vi først har lagt oss på linjen med å slå ned viruset, det går ikke an å se an utviklingen når man tar høyde for den eksponensielle måten det sprer seg på. Det er også viktig å huske på at myndighetene først og fremst ser på smittekjeder (som selvfølgelig er sterkt påvirket av antallet som blir smittet) og kontrollen de har på de, og dette er noe som forholder seg enklere ved hjemmefester hvor det i de fleste tilfeller både vil være færre folk og de aktuelle menneskene vil forflytte seg mindre/være i kontakt med færre folk. I mars stengte man først ned når man begynte å få ukjent opphav av smitte, det har flere ganger den senere tid vært meldt fra det offentlige at de sliter med å holde styr på smittekjedene. Da må det gjøres noe uansett om noen måtte føle tallet på smittede/innlagdte er lavt. Mister man først kontrollen går det lynraskt fra tilsynelatende kontroll til eksplosjon.

(Innlegget ble redigert 11.08.20 12:39)

InDeilawetrust

Innlegg: 39885
InDeilawetrust
11.08.20 12:40

Fadderuken er viktigere enn folk tror. Jeg har fortsatt kollokviegrupper og best kontakt med de jeg møtte i min fadderuke for 2 år siden, kommer også til å skrive bachelor med en jeg var i samme faddergruppe med. Jeg ser at mange som ikke deltar på fadderuken blir ensomme og faller fort utenfor det sosiale på skolen. Så fadderuken er egentlig hele nøkkelen til å komme inn i dette og bli kjent med nye mennesker du skal samarbeide med og gjøre sosiale ting med de neste 3 årene. 

 

 

 

Men er selvsagt enig i at man kan ha en dempet fadderuke, hvor man overholder smittevern. Det viktigste er det sosiale og at man blir kjent med folk på sitt nye studie, da blir man mye tryggere med en gang og det har faktisk mye å si. Trivsel har mye å si for hvordan man gjør det på skolen. 

(Innlegget ble redigert 11.08.20 12:42)

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
11.08.20 12:41
Morra-DI-2: Jeg skjønner at folk blir frustert når de har en liten unge som er glovarm med feber. Ikke får de komme til coronatest, eller gjennom telefonen, og ikke får de oppsøke lege. Hva skal syke folk gjøre da?

La være å ljuge til legen og heller si det som det er? Kanskje det hadde gitt den aktuelle legen/andre leger mulighet til å stille opp slik du etterspør. Det er jo vanvittig å vri ansvaret her over på legen som melder i fra om totalt uakseptabel oppførsel i en pandemi. 

VivaLV

Innlegg: 36141
VivaLV
11.08.20 12:41
Demidov: På tide å legge russer hatet og Putin demoniseringen til side nå!

Ingenting tyder på at den vil bli godkjent i Norge på leeeenge.

fotballidiot2

Innlegg: 24260
fotballidiot2
11.08.20 12:43
VivaLV: Ingenting tyder på at den vil bli godkjent i Norge på leeeenge.

Holder lenge om alle andre land godkjenner den og massevaksinerer. Da får vi nok fort kontroll også i Norge :-)

FjernsynVG

Innlegg: 1221
FjernsynVG
11.08.20 12:47

@ promillekrapylet.


Lenken om viruset sier ingenting om antall sykehusinnleggelser eller intensivbehandling. Om man kunne sammenligne disse forholdene rundt virusene ville man sansynligvis sett et helt annet bilde. Dødsraten sier ikke alt.

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
11.08.20 12:48

Vipps dukket en kronikk med Bjørg Marit Andersen og co opp igjen. Synes media gir de i overkant mye taletid. 

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
11.08.20 12:49
William_S3: Vipps dukket en kronikk med Bjørg Marit Andersen og co opp igjen. Synes media gir de i overkant mye taletid.

For no vas, det er da et sunnhetstegn at de slipper til. Skriv en egen kronikk med mot-argumenter hvis du mener de tar feil.

VivaLV

Innlegg: 36141
VivaLV
11.08.20 12:50
William_S3: Vipps dukket en kronikk med Bjørg Marit Andersen og co opp igjen. Synes media gir de i overkant mye taletid.

Denne gangen har vel hun/de noen poenger.


Auckland innfører lockdown etter 4 personer har smittet positivt. I Oslo/Norge gjør vi vel praktisk talt ingenting.


 

Rexwiller

Innlegg: 11494
Rexwiller
11.08.20 12:50
William_S3: Det er heller ikke eksplisitt lov i Oslo men poltiiet i Oslo har bedre ting å gjøre enn å jakte folk som har gjort den gigantiske kriminelle handlingen det er å drikke øl i en park

Jeg ønsker ikke noe forbud mot dette, men synes det er ren idioti at lovverket ikke praktiseres likt innad i samme land. Men det er vel en annen diskusjon.

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
11.08.20 12:51
Amnon: For no vas, det er da et sunnhetstegn at de slipper til. Skriv en egen kronikk med mot-argumenter hvis du mener de tar feil.

Det synes jeg faktisk ikke. De bidrar til å piske opp stemningen unødvendig (husker du 150.000 døde?). 

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
11.08.20 12:52
VivaLV: Auckland innfører lockdown etter 4 personer har smittet positivt. I Oslo/Norge gjør vi vel praktisk talt ingenting.

Auckland overreagerer vil jeg påstå. Man har fått litt mye virus i monitor. 

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
11.08.20 12:54
William_S3: Vipps dukket en kronikk med Bjørg Marit Andersen og co opp igjen. Synes media gir de i overkant mye taletid.

I jøssenavn. Her har jo alle rikshysterikerne rottet seg sammen i ett og samme innlegg. Fra Gilbert og Kvåle via Svanæs til Nyborg og Andersen.

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
11.08.20 12:54
William_S3: Det synes jeg faktisk ikke. De bidrar til å piske opp stemningen unødvendig (husker du 150.000 døde?).

Nyborg har selv dementert det tallet, hvorfor er det så viktig å dra frem hver gang det handler om henne i stedet for å kommentere det hun faktisk sier eller skriver? Som jeg har foreslått til deg før; kom med motargumenter. Skriv en kronikk som hun og andre gjør hvis du er redd de sprer unødvendig frykt eller panikk, jeg tipper du slipper til hvis du har noe halvveis fornuftig å komme med.

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
11.08.20 12:57
Amnon: Nyborg har selv dementert det tallet, hvorfor er det så viktig å dra frem hver gang det handler om henne i stedet for å kommentere det hun faktisk sier eller skriver? Som jeg har foreslått til deg før; kom med motargumenter. Skriv en kronikk som hun og andre gjør hvis du er redd de sprer unødvendig frykt eller panikk, jeg tipper du slipper til hvis du har noe halvveis fornuftig å komme med.

Nyborg har heller ikke så mye fornuftig å komme med, men hun slipper likevel til. 

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
11.08.20 12:58
KongOlav2: Nyborg har heller ikke så mye fornuftig å komme med, men hun slipper likevel til.

Det gjelder åpenbart fler i denne debatten. Mye grining dog.

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
11.08.20 12:58
KongOlav2: I jøssenavn. Her har jo alle rikshysterikerne rottet seg sammen i ett og samme innlegg. Fra Gilbert og Kvåle via Svanæs til Nyborg og Andersen.

JEg er ikke overraska at de skriver noe sånt. Det var vel de samme som mente at 12 mars tiltakene var alt for milde og helst ikke ville gjenåpne noe. 

Morra-DI-2

Innlegg: 6405
Morra-DI-2
11.08.20 12:59
Amnon: La være å ljuge til legen og heller si det som det er? Kanskje det hadde gitt den aktuelle legen/andre leger mulighet til å stille opp slik du etterspør. Det er jo vanvittig å vri ansvaret her over på legen som melder i fra om totalt uakseptabel oppførsel i en pandemi.

Jeg støtter ikke at de løy til legen. Det er helt feil. 

Mitt poeng er at de ikke har hjelp til folk som nå har feber, eller andre symptomer som kan ligne på corona. DVS at folk med høysnue ikke kommer inn til legen, samtidig som de ikke kommer gjennom på telefonen eller får teste seg. Det er ikke forsvarlig. 

Slik var det i hele mars og nærmest april også. Siden jeg var syk selv da, så var det helt forferdelig å ikke kunne få hjelp noen plass. Og det er ikke forsvarlig med et barn som  har masse feber. 

 

Da jeg var liten husker jeg at brødrene mine hadde høy feber, og legen kom hjem til oss for å sjekke dem. Det var et fleksibelt samfunn der man hørte på problemene og stilte opp. Nå kommer man ikke gjennom på telefonen og kommer ikke inn til en lege hvis man ikke passer inn i riktig boks. Hva skal man gjøre med en som nå har hjerteproblemer, og snue samtidig? Skal han bare dø fordi han ikke kommer gjennom på telefonen og får testet seg?

 

Folk skal ikke lyve, men myndighetene MÅ jo nødvendigvis vite at det er mange mennesker som nå havner mellom barken og veden, og det virker ikke som det er noe bedre opplegg denne runden, enn forrige. 

 

At en fastleger og andre ikke ser ut til å gidde eller å belyse den problematikken,gjør meg oppgitt.  

(Innlegget ble redigert 11.08.20 13:00)

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
11.08.20 13:00
William_S3: JEg er ikke overraska at de skriver noe sånt. Det var vel de samme som mente at 12 mars tiltakene var alt for milde og helst ikke ville gjenåpne noe.

Hva mente du om tiltakene 12. mars?

scav0r

Innlegg: 778
scav0r
11.08.20 13:03

I influensasesongen 2016 fikk 130 000 nordmenn påvist influensa hos fastlege eller legevakt(mørketallene er sikkert store)

 

1 700 personer døde, 6000 trengte sykehus behandling - dette i Norge alene

 

I tillegg var ca. 500 000 vaksinert (de som er i riskiogruppen og har størst sjangs for å dø) 

 

 

 

I Sverge som kanskje har hatt minst tiltak mot COVID-19 i vestlige land er nå 82 000 bekreftet smtitet, 5 800 døde, Sverige har ca. dobbelt så mange innbyggere som oss. Dette uten en vaksine.

 

 

 
For meg virker ikke COVID-19 veldig mye mer smittsomt eller dødlig enn en hissig influensa?

Eller har jeg mistforstått noe?

Skjønner ikke helt hva folk er så redde for?

 

 

 

 

 

 

 

 

(Innlegget ble redigert 11.08.20 13:05)

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
11.08.20 13:07
Amnon: Hva mente du om tiltakene 12. mars?

Noe av det var nok i overkant strengt som å stenge barnehager og skoler. Det handler rett og slett om å gi barna en kvalitetsmessig god opplæring som de har en lovfestet rett til. Hjemmeskole var tungvint for mange både lærere og elever og ikke minst foreldre på hjemmekontor.  Men til dagens situasjon - smittesituasjonen er ikke i nærheten av det hva var i mars. Den ligner mer på den som var i mai. Likevel gikk folk ut og koste seg i vårsola. Disse skriver jo som om det er pest, kolera, rabies og svartedauden som har ramma oss samtidig. Likevel så ser det ut som det er Bjørg Marit Andersen og co som har mest innflytelse hos folkeopinionen og ikke myndighetene. Det er veldig synd

(Innlegget ble redigert 11.08.20 13:10)

fazz

Innlegg: 27360
fazz
11.08.20 13:09
scav0r: For meg virker ikke COVID-19 veldig mye mer smittsomt eller dødlig enn en hissig influensa? Eller har jeg mistforstått noe?

>>> Ja, du har missforstått å ta hensyn til tiltakene som er innført. FHI regnre med at i år så vil færre folk enn vanlig dø, betyr det at det er en fordel med COVID smitte?

mrk89

Innlegg: 194
mrk89
11.08.20 13:25
scav0r: For meg virker ikke COVID-19 veldig mye mer smittsomt eller dødlig enn en hissig influensa? Eller har jeg mistforstått noe? Skjønner ikke helt hva folk er så redde for?

En hissig influensa er ille nok, noe vi opplever innimellom. Men en blir halshugd om en sammenligner Covid med influensa, selv om infeksjonene har mye til felles. Begge fører til systemisk viremi med feber, nedsatt allmenntilstand osv. og i uheldige tilfeller til lungebetennelse. Dødelig utgang skjer ved begge stort sett gjennom sekundær infeksjon med bakterier eller organsvikt hos predisponerte. Den store forskjellen er vel at Covid ser ut til å være noe mer opportunistisk, dvs. går hardere utover gamle, svake og immunsupprimerte. Det er synd at tiltakene ikke er mer spesifikt rettet inn mot disse gruppene. 


Poenget er vel at under Covid-pandemien har media enkelt og greit sett sitt snitt til å generere klikk ved å spy ut hysteri og avskrekking. VG er i ferd med å bli den værste. F.eks. den nevrotiske statistikk-trangen er i ferd med å bli latterlig.


Noen spørsmål en burde stille når det gjelder tiltakene er f.eks.:


1) Hvorfor bruker ikke alt helsepersonell og pasienter munnbind på sykehus og andre helseinstitusjoner? 


2) Hvorfor blir ikke det ALLER viktigste tiltaket mer fremhevet - nemlig at folk må holde seg hjemme dersom de har symptomer og la seg teste ASAP. 


3) Er virkelig visjonen 0 nye smittede per dag? Dette er helt urealistisk og eneste måten å oppnå det på er ved å slutte å teste. Poenget med pandemibekjempelse er å holde trykket lavt nok til at sykehusene ikke overbelastes. 40-50 nye smittede per dag og 15-30 innlagte er absolutt null stress, og denne situasjonen er egentlig en kjempesuksess (vi hadde godt klart 100-150 nye smittede og 100 innlagte også for den del). 


Neida, i stedet stenger vi barnehager og universiteter, forbyr folk å klemme og tar fra folk bevegelsesfriheten. Og media hyler og griner om at vi må stenge grensene mot land som har mindre smitte enn Østlandet. 

return_of_drakkar

Innlegg: 27732
return_of_drakkar
11.08.20 13:27
scav0r: influensasesongen 2016 fikk 130 000 nordmenn påvist influensa hos fastlege eller legevakt(mørketallene er sikkert store)   1 700 personer døde, 6000 trengte sykehus behandling - dette i Norge alene

Det er vel ingen som vet antallet.
Det spørs hvordan man definerer noe.

Ser man på statistikkbanken til FHI så sier den at influensa var dødsårsak til kun 114 personer i 2016.

Vi vet heller ikke hvor mange som ville dødd nå uten tiltakene.
bruker vi Sverige som en nærmeste nabo for å finne et anslag, så
skrev jeg noe om det her:
http://vgd.no/samfunn/aktuelt/tema/1860234/tittel/doedsviruset/innlegg/49396792/#49396792


Så hadde vi gjort som svenskene ville vi kunne hatt noen 1000-talls. 

VFK1989

Innlegg: 1126
VFK1989
11.08.20 13:34

Kanskje på tide å stenge ned fadderfestivalen før det ender opp med at de stenger deler av landet? Dette er jo bare latterlig å sitte å se på, blir jo ikke løftet en eneste finger fra noen for å forsøke å dempe dette. Men utestedene, de var det viktig at vi stengte tidligere. Det løste hele problemet med fester og alkohol. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg