Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
zetta

Innlegg: 13391
zetta
11.08.20 13:36
mrk89: ) Er virkelig visjonen 0 nye smittede per dag?

Det virker som om folk er villige til å stenge samfunnet i årevis. Selv om det får ekstreme konsekvenser for verdensøkonomien. De fattigste landene blir brutalt rammet og det vil bli en katastrofe i store deler av verden


 Også i den vestlige delen av verden kan økonomien føre til mye uro og uoversiktlige problemer.


 Media reflekterer ikke, de spyr ut propaganda og skremsel. CNN er en av de verste, det smitter over til Norge. Vi trenger en opprydning når det gjelder media. De har blitt mer skadelige enn nyttige. Se f eks hvordan CNN pisker frem opprør og politiforakt. Her i Norge slukes CNN som fasiten. Det har blitt så mye overfladiskhet at det er direkte farlig.

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
11.08.20 13:38
William_S3: Noe av det var nok i overkant strengt som å stenge barnehager og skoler. Det handler rett og slett om å gi barna en kvalitetsmessig god opplæring som de har en lovfestet rett til. Hjemmeskole var tungvint for mange både lærere og elever og ikke minst foreldre på hjemmekontor.  Men til dagens situasjon - smittesituasjonen er ikke i nærheten av det hva var i mars. Den ligner mer på den som var i mai. Likevel gikk folk ut og koste seg i vårsola. Disse skriver jo som om det er pest, kolera, rabies og svartedauden som har ramma oss samtidig. Likevel så ser det ut som det er Bjørg Marit Andersen og co som har mest innflytelse hos folkeopinionen og ikke myndighetene. Det er veldig synd

Grunnen til at jeg spør er bare for å forstå hvor du stiller deg sånn generelt sett til tiltak, jeg tror vi er tålig på bølgelengde. Jeg var i tillegg for skolenedstengningen en periode fordi det var full brems/håndbrekk på/safety first og man hadde altfor lite data å støtte seg på når det kom til risikoen med barn som smittespredere (nye tall fra USA kan jo tyde på at det kanskje var den rette avgjørelsen uansett). Utover det synes jeg regjeringen håndterte det OK, og det var riktig å se an utviklingen og kontrollen på smitte før man innførte tiltakene.

Der jeg tror vi er ganske uenige er hvor alvorlige vi egentlig mener pandemien er og hvorvidt det er greit å vekte felleskapet foran individet. Jeg synes det er bra noen argumenterer for en videre safety first-tilnærming og drakoniske tiltak, uten at det betyr at jeg er enig. Hvis du/andre føler det sprer "frykt" så er det kanskje greit å orientere seg litt om situasjonen verden faktisk er i og hvor skjør en "kontroll" på smitten faktisk er (se på Australia). Det er noen få land som virkelig har klart å slå ned smitten, deriblant Kina, Sør Korea, NZ som alle har gjort det med ekstremt drakoniske tiltak - vi vet det funker. Det vi også vet er (som disse radikale hysterikerne og svenskene advarte mot for lenge siden) at en oppmykning vil føre til økt smitte. Det er der vi er nå. Det jeg ikke tror du/andre forstår er at det er ikke det faktiske antalle smittede per dag som nødvendigvis er alarmerende, men hvordan smitten sprer seg. Har man kontroll på smittekjeden? Hvis ikke er man fort ute å kjører, spesielt hvis det skjer flere plasser og ikke minst i tett befolkede områder. Det er jo dette f.eks Nyborg & co er redde for, det er jo forståelig nok? Man kan fint vekte individets frihet foran det å beskytte den generelle befolkningen, men det er vel bare å argumentere for det da? Latterliggjøringen av det motsatte synet på saken er bare slitsom og bidrar ikke til noe som helst.

(Innlegget ble redigert 11.08.20 13:46)

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
11.08.20 13:45
Amnon: rea, NZ som alle har gjort det med ekstremt drakoniske tiltak - vi vet det funker. Det vi også vet er (som disse radikale hysterikerne og svenskene advarte mot for lenge siden) at en oppmykning vil føre til økt smitte. Det er der vi er nå. Det jeg ikke tror du/andre forstår er at det er ikke det faktiske antalle smittede per dag som nødvendigvis er alarmerende, men hvordan smitten sprer seg. Har man kontroll på smittekjeden? H

Men hvor lenge skal man leve med tiltak? Om svaret er så lenge som nødvendig er det egentlig ikke et godt svar.  Økonomien vil lide massivt pga det. Man balanserer på en knivsegg og det å åpne opp, stenge ned, åpne opp, stenge ned , åpne opp, stenge ned funker rett og slett ikke i lengden. Auckland virker å overdrive i sin reaksjon på bakgrunn av fire smitta i en millionby. 

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
11.08.20 13:47
Amnon: Der jeg tror vi er ganske uenige er hvor alvorlige vi egentlig mener pandemien er og hvorvidt det er greit å vekte felleskapet foran individet. Jeg synes det er bra noen argumenterer for en videre safety first-tilnærming og drakoniske tiltak, uten at det betyr at jeg er enig. Hvis du/andre føler det sprer "frykt" så er det kanskje greit å orientere seg litt om situasjonen verden faktisk er i og hvor skjør en "kontroll" på smitten faktisk er (se på Australia). Det er noen få land som virkelig har klart å slå ned smitten, deriblant Kina, Sør Korea, NZ som alle har gjort det med ekstremt drakoniske tiltak - vi vet det funker. Det vi også vet er (som disse radikale hysterikerne og svenskene advarte mot for lenge siden) at en oppmykning vil føre til økt smitte. Det er der vi er nå. Det jeg ikke tror du/andre forstår er at det er ikke det faktiske antalle smittede per dag som nødvendigvis er alarmerende, men hvordan smitten sprer seg. Har man kontroll på smittekjeden? Hvis ikke er man fort ute å kjører, spesielt hvis det skjer flere plasser og ikke minst i tett befolkede områder. Det er jo dette f.eks Nyborg & co er redde for, det er jo forståelig nok? Man kan fint vekte individets frihet foran det å beskytte den generelle befolkningen, men det er vel bare å argumentere for det da? Latterliggjøringen av det motsatte synet på saken er bare slitsom og bidrar ikke til noe som helst.

Det bør være tiltak som er proporsjonale med alvorsgraden i situasjonen. I mars var det mye usikkerhet, men erfaringen fra den tiden viser at det neppe er nødvendig med like omfattende tiltak nok en gang. Det blir bare overkill.

Og de som helt siden mars har spådd en mye verre situasjon enn det til slutt ble, og derfor ville ha strengere tiltak hele veien, har iallfall tatt helt feil. Da er det ikke spesielt rart at man reagerer på disse når de kommer igjen og igjen og igjen, og vil ha strengere tiltak og mer restriksjoner. Hysterikere er en høyst riktig betegnelse på denne gjengen.

zetta

Innlegg: 13391
zetta
11.08.20 13:48
Amnon: Nyborg & co

Det store problemet med denne gjengen er at de er helt ekstreme. De vil egentlig ha lockdown og portforbud på ubestemt tid. At de skal få sette agendaen og skremme opp folket hele tiden er krise.


 Det er 2 på intensiven! Nesten ingen er syke lenger av viruset. I Sverige også har dette tallet falt dramatisk. Italienske leger sa jo også at de ser en stor endring, folk blir ikke så syke lenger.

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
11.08.20 13:49
KongOlav2: Det bør være tiltak som er proporsjonale med alvorsgraden i situasjonen. I mars var det mye usikkerhet, men erfaringen fra den tiden viser at det neppe er nødvendig med like omfattende tiltak nok en gang. Det blir bare overkill. Og de som helt siden mars har spådd en mye verre situasjon enn det til slutt ble, og derfor ville ha strengere tiltak hele veien, har iallfall tatt helt feil. Da er det ikke spesielt rart at man reagerer på disse når de kommer igjen og igjen og igjen, og vil ha strengere tiltak og mer restriksjoner. Hysterikere er en høyst riktig betegnelse på denne gjengen.

Så enig med deg. Tommel for dette innlegget. For at tiltak skal ha tillit i befolkningen må man ikke drive med overkill gang etter gang. Da blir folk lei og man roper ulv ulv hele tiden. 

zetta

Innlegg: 13391
zetta
11.08.20 13:50
KongOlav2: de som helt siden mars har spådd en mye verre situasjon enn det til slutt ble

Er det noe vi har hørt nok så er det: vent om to uker! DA blir det helt forferdelig!

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
11.08.20 13:51
zetta: Er det noe vi har hørt nok så er det: vent om to uker! DA blir det helt forferdelig!

Jeg husker hvordan det var her da  - vi er to uker bak Italia osv. :P  At viruset rammer ulike land ulikt er det ingen tvil om. For oss nordmenn er sosial distanse en del av kodeksen - det er ikke det i Italia hvor det er kyssing og klemming til alt og alle. Her i Norge kysser man som regel ikke folk man ikke er i et forhold med.  Her i Norge blir man gjerne smått irritert om noen fremmede setter seg ved siden av deg på bussen og det er ledige plasser ellers. 

(Innlegget ble redigert 11.08.20 13:54)

Xavi7

Innlegg: 10224
Xavi7
11.08.20 13:53

Russland har vaksine klart! Gode nyheter fra kamerat Putin dette.

DennisB

Innlegg: 16397
DennisB
11.08.20 14:00
Xavi7: Russland har vaksine klart! Gode nyheter fra kamerat Putin dette.

Den miksen deres vil jeg helst sitte litt på gjerdet og se konturene av, før jeg prøver den selv. Men har de blandet inn litt vodka, så er det vel litt av hvert den kurerer, vil jeg tro.

Everenga

Innlegg: 6195
Everenga
11.08.20 14:02
DennisB: Men har de blandet inn litt vodka, så er det vel litt av hvert den kurerer, vil jeg tro

Legg til badstu og hockey så er den good to go sånn røffly i følge Lukasjenko. 

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
11.08.20 14:03
KongOlav2: Det bør være tiltak som er proporsjonale med alvorsgraden i situasjonen. I mars var det mye usikkerhet, men erfaringen fra den tiden viser at det neppe er nødvendig med like omfattende tiltak nok en gang. Det blir bare overkill.

Helt greit det, og hva er alvorsgraden? Det refereres mye til dødsfall, men et punkt den siste artikkelen til "hysterikerne" tar opp er de potensielle senskadene en stor andel av de som blir friske av Covid-19 ender opp med. Bør det være en faktor man vekter i tiltakene sine? Er ikke det ganske alvorlig? Hvem definerer hvilke tiltak som er overkill? Artikler som denne tar opp viktige problemstillinger, som mange andre ser ut til å enten ikke være klar over, ikke forstå eller rett og slett ikke bry seg om.


Et punkt de tar opp er hvor fort man mister kontroll, og at det ikke nytter å være reaktiv når man snakker om eksponensiell smitte. Hva hjelper det at det er 2 på intensiven i dag hvis skaden som gir 5 døde om 4 uker og 20 døde om 6 uker skjer i dag? Satt på spissen.

Everenga

Innlegg: 6195
Everenga
11.08.20 14:04
William_S3: Her i Norge blir man gjerne smått irritert om noen fremmede setter seg ved siden av deg på bussen og det er ledige plasser ellers.

Greit at de sitter ved siden av, men jeg har en magnetisk tiltrekningskraft på folk som helst vil snakke høyt om HVORFORTRORDUHUNGIKKFRAMEGDA??? OGSÅPÅJULAFTEN!!!! Akkurat dette har det vært mindre av i Coronaperioden så alt er ikke svart :)

basillen

Innlegg: 1742
basillen
11.08.20 14:04
zetta: Det store problemet med denne gjengen er at de er helt ekstreme. De vil egentlig ha lockdown og portforbud på ubestemt tid. At de skal få sette agendaen og skremme opp folket hele tiden er krise.
 Det er 2 på intensiven! Nesten ingen er syke lenger av viruset. I Sverige også har dette tallet falt dramatisk. Italienske leger sa jo også at de ser en stor endring, folk blir ikke så syke lenger.

Helt enig!


Det er også påfallende at denne gjengen med The Usual Suspects som alltid er ute for å hyle i mediene om lockdown og tiltak er pensjonister eller fast ansatte med gode stillinger i staten. Det er ikke disse som vil lide noen nød økonomisk om så landet hadde blitt stengt ned i månedsvis. Det virker som at denne gjengen desperat ønsker at absolutt ingen skal dø av koronaviruset, koste hva det koste vil. Men de gir helt blaffen i at folk mister jobben og kan ende opp med langvarige depresjoner og i verste fall selvmord. Storbritannia er skrekkeksempelet her, hvor titusenvis at mennesker som mistenker at de kan ha fått kreft ikke har fått diagnose på dette fordi alt av helsepersonell skal være parat til å håndtere koronapasienter. Dette til tross for at antallet pasienter på sykehus med koronaviruset har sunket med 96 % i Storbritannia siden april. Det virker som at holdningen er "Pytt, du har bare kreft - tenk om du hadde hatt korona!".

InDeilawetrust

Innlegg: 39885
InDeilawetrust
11.08.20 14:05

Klassisk Putin og Trump å komme opp med sånne vidundermedisiner før resten av verden som skal være en "quick fix" på problemet. Problemet er bare at flere ender opp med å dø av det de anbefaler, fremfor å kurere. Som når Trump anbefalte malaria-medisin eller hva det var, og det endte med flere dødsfall. 

Everenga

Innlegg: 6195
Everenga
11.08.20 14:05
Amnon: Det refereres mye til dødsfall, men et punkt den siste artikkelen til "hysterikerne" tar opp er de potensielle senskadene en stor andel av de som blir friske av Covid-19 ender opp med.

Artikkelen de stadig gjengir er så full av metodefeil at den har blitt tilbakevist en haug med ganger. Det er snakk om sammenligning mellom hjertepasienter som har hatt covid og kontrollgruppe. 

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
11.08.20 14:06
Amnon: Helt greit det, og hva er alvorsgraden? Det refereres mye til dødsfall, men et punkt den siste artikkelen til "hysterikerne" tar opp er de potensielle senskadene en stor andel av de som blir friske av Covid-19 ender opp med. Bør det være en faktor man vekter i tiltakene sine? Er ikke det ganske alvorlig? Hvem definerer hvilke tiltak som er overkill? Artikler som denne tar opp viktige problemstillinger, som mange andre ser ut til å enten ikke være klar over, ikke forstå eller rett og slett ikke bry seg om.
Et punkt de tar opp er hvor fort man mister kontroll, og at det ikke nytter å være reaktiv når man snakker om eksponensiell smitte. Hva hjelper det at det er 2 på intensiven i dag hvis skaden som gir 5 døde om 4 uker og 20 døde om 6 uker skjer i dag? Satt på spissen.

Antall døde og i hvor stor grad helsevesenet belastes er vel to av de viktigste faktorene. Man kan ikke stenge ned store deler av samfunnet kun fordi en svært liten andel får senskader. Vi kan ikke være et samfunn som ikke tåler noen som helst risiko i det hele tatt.

Som sagt har man fått noen erfaring det siste halvåret med hva som fungerer og ikke fungerer. Det bør veldig mange flere smittede til enn det er per i dag før man iverksetter noe lignende som i mars. 

Everenga

Innlegg: 6195
Everenga
11.08.20 14:08
Toresenvel: Direktør i barnevernet ønsker enkelt og greit at fadderukene ikke gjennomføres. Hun frykter at selv om det kanskje hadde vært mulig å gjennomføre dette uten for mye smitte, så vil dette neppe være det som skjer.

Imponerende hva hun greier å lire av seg. "Dette er ikke tiden for å bli kjent med mange nye mennesker" Neivel, hva mener du folk som er nye i ny by på nytt studiested i en helt ny livsfase bør gjøre da? Nek. 

basillen

Innlegg: 1742
basillen
11.08.20 14:08
Amnon: Det refereres mye til dødsfall, men et punkt den siste artikkelen til "hysterikerne" tar opp er de potensielle senskadene en stor andel av de som blir friske av Covid-19 ender opp med

Hvis man faktisk ser på artikkelen som ble henvist til her, så viser den at svært mange av koronapasientene som inngikk i studien hadde en eller flere underliggende tilstander som høyt blodtrykk, diabetes og astma. I kontrollgruppen var det ingen som hadde slike underliggende sykdommer. Det er derfor svært nærliggende å anta at flere av de som ble syke allerede hadde nedsatt hjertefunksjon, eller i hvert fall var mye mer utsatt for skader. Forfatterne har også erkjent dette.

Du kan se dette selv ved å se på Tabell 1 i artikkelen: https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2768916

(Innlegget ble redigert 11.08.20 14:11)

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
11.08.20 14:09
KongOlav2: Det bør veldig mange flere smittede til enn det er per i dag før man iverksetter noe lignende som i mars.

Det må bedømmes utifra kontroll på smittekjeden (slik det også ble i mars), ikke faktisk antall smittede. Det er allerede rapportert at man sliter med å følge opp mange saker nå, så "økt smitte" er relativt. Ukontrollert smitte er det som er skummelt.

(Innlegget ble redigert 11.08.20 14:09)

BlueRaptor

Innlegg: 3199
BlueRaptor
11.08.20 14:10

Merkelig å skylde på ungdommen for en plutselig smitteøkning, da ungdommen har festet siden mai. Det er politikerne sin skyld, som har tillatt reiser inn og ut av Norge.

(Innlegget ble redigert 11.08.20 14:11)

basillen

Innlegg: 1742
basillen
11.08.20 14:11
Amnon: Det at "nesten ingen blir syke lenger" vet du like godt som meg at ikke stemmer. Pandemien tar livet av flere nå enn den noen gang har gjort, det er lite som har endret seg

Ikke i Europa. Går du inn på worldometer og ser på Europeiske land vil du se at det er svært få dødsfall for tiden. Det skrikes så mye om at Spania og Frankrike er blitt så "farlig", når disse landene knapt har hatt en eneste dag med over 10 dødsfall siden tidlig juni, og flere dager har det vært registrert 0 dødsfall. Til sammenligning hadde f.eks. Spania gjerne 900 dødsfall daglig i april.

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
11.08.20 14:11
KongOlav2: Man kan ikke stenge ned store deler av samfunnet kun fordi en svært liten andel får senskader

dobbel

(Innlegget ble redigert 11.08.20 14:12)

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
11.08.20 14:11
KongOlav2: Man kan ikke stenge ned store deler av samfunnet kun fordi en svært liten andel får senskader

"Hysterikerne" argumenterer forøvrig ikke for å stenge ned samfunnet eller deler av samfunnet, men å stramme inn visse tiltak og innføre bruk av munnbind i gitte situasjoner. Og avlyse større sosiale events.

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
11.08.20 14:12
basillen: Ikke i Europa. Går du inn på worldometer og ser på Europeiske land vil du se at det er svært få dødsfall for tiden. Det skrikes så mye om at Spania og Frankrike er blitt så "farlig", når disse landene knapt har hatt en eneste dag med over 10 dødsfall siden tidlig juni, og flere dager har det vært registrert 0 dødsfall. Til sammenligning hadde f.eks. Spania gjerne 900 dødsfall daglig i april.

Og hva er fellesnevneren i de hardt rammede landene i europa?

Everenga

Innlegg: 6195
Everenga
11.08.20 14:13
Amnon: Jeg ser ikke at de argumenterer for hverken portforbud eller lockdown på ubestemt tid. Lager du en stråmann?

Flere av foliehattgjengen denne gruppa består av har vært for lockdown. Nyborg og Andersen spesielt. Westin har sutret seg gjennom hele 2020 og Gilbert har det som livsstil. 

Xavi7

Innlegg: 10224
Xavi7
11.08.20 14:13

Vi er farlig nære ny lockdown om man skal tro alt man leser. Store bokstaver på avisforsidene. Hva er status innleggelser, respirator Og antall døde? De to siste der har trolig kommet ute av kontroll nå?

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
11.08.20 14:14
Amnon: "Hysterikerne" argumenterer forøvrig ikke for å stenge ned samfunnet eller deler av samfunnet, men å stramme inn visse tiltak og innføre bruk av munnbind i gitte situasjoner. Og avlyse større sosiale events.

Akkurat denne gjengen har HELE tiden villet ha strengere tiltak enn man faktisk har. I mars ville de ha portforbud. I april ville de ikke gjenåpne skoler, osv. Foreløpig har ikke noen av deres spådommer slått til, eller ønsker vist seg å være nødvendig. 

Og ang kontroll på smitten kan man ikke stenge ned kun pga et mindre antall tilfeller hvor man ikke har kontroll på smitteveien. Det blir iallfall overkill.

mrk89

Innlegg: 194
mrk89
11.08.20 14:15
William_S3: Jeg husker hvordan det var her da  - vi er to uker bak Italia osv. :P  At viruset rammer ulike land ulikt er det ingen tvil om. For oss nordmenn er sosial distanse en del av kodeksen - det er ikke det i Italia hvor det er kyssing og klemming til alt og alle. Her i Norge kysser man som regel ikke folk man ikke er i et forhold med.  Her i Norge blir man gjerne smått irritert om noen fremmede setter seg ved siden av deg på bussen og det er ledige plasser ellers.

Det er også viktig å huske på forskjellene i helsesituasjonen i Norge/Skandinavia vs. Italia/Brasil/USA. Noe som er svært underkommunisert er problemet som antibiotikaresistens (høyst trolig) spiller i denne pandemien. Dersom du legger statistikken for utbredelse av antibiotikaresistens ved siden av utbredelsen av Covid ser du at det sammenfaller ganske bra. At den vanligste dødsårsaken ved Covid er bakteriell superinfeksjon er mye værre for italienerene og amerikanerne som nesten ikke har antibiotika igjen som virker mot de typiske bakteriene på sykehusene deres. Norge er et av landene med minst utbredelse av resistens, f.eks. bruker vi fortsatt vanlig penicillin mot lungebetennelse. 


Håper dette vil bli studert grundig i etterkant av pandemien. 

basillen

Innlegg: 1742
basillen
11.08.20 14:15
Amnon: Og hva er fellesnevneren i de hardt rammede landene i europa?

Jeg vil si høy befolkningstetthet, historisk overforbruk av antibiotika, dårlig håndtering av smittevern på gamlehjem, stor andel eldre mennesker (Italia og Spania), generelt dårlig helse og kosthold (Storbritannia).

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg