Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Solvgutt1

Innlegg: 18447
Solvgutt1
11.08.20 19:03

Alle som har vært med på fadderukene vet at de blir vesentlig amputert når smittevernet skal ivaretas. Selv om alle er edru. Poenget er at dette stort sett er en gruppe som har ofret mye, nå ber vi dem ofre mer selv om regjeringen ikke klarte å ofre folks sydenturer ved å opprettholde restriksjonene.

Ungdommer og unge voksne er jo ikke en gruppe som er veldig utsatt for korona. Litt mer enn vanlig influensa, men det er først og 40-årene og oppover at det synes noen vesentlig forskjell. Alle ofte de gjør er derfor for å beskytte andre grupper. Det må myndighetene være bevisst på når de snakker til og om ungdommer og unge voksne. Når man ber en gruppe som har ofret mye for andre om å ofre enda mer er det iallefall viktig at man kan vise til at de som faktisk rammes av viruset ofrer minst like mye. Om ikke mer. Og at det er en prioritet å gjøre tiltakene så lite inngripende for mulig for de som ikke trues mest av viruset.

Det er fortsatt de i 50-årene som har flest påviste smittetilfeller og de i 40-årene som kommer på andre.

(Innlegget ble redigert 11.08.20 19:07)

LOB

Innlegg: 647
LOB
11.08.20 19:08

Sølvgutt1: hvor er bevisene eller indisiene som tilsier at smittens  oppblomstring hovedsakelig skyldes utenlandsreiser? Sp ordføreren i Askim som sier at i "4 av 5 grupper" av de smittede har noen vært i Sverige?  Det er synsing og ikke smittesporing som ligger bak den uttalelsen. Värmland hadde mye mindre smitte enn Oslo disse ukene. Hvor mange i Askim har vært en tur i Oslo de siste ukene? 

Solvgutt1

Innlegg: 18447
Solvgutt1
11.08.20 19:10

Bare å lese FHIs ukearapporter det LoB, før du blir krenka på Sveriges vegne igjen.

startelver

Innlegg: 66158
startelver
11.08.20 19:12
Xavi7: Kan det bli verre enn Raja og Høie?

Tja , de representerer både LGBT og multikulturisme, så Norge liker jo dette. Kunne representert AP/SV begge to. 


DrSchwei

Innlegg: 51402
DrSchwei
11.08.20 19:16
Solvgutt1: Poenget er at dette stort sett er en gruppe som har ofret mye, nå ber vi dem ofre mer selv om regjeringen ikke klarte å ofre folks sydenturer ved å opprettholde restriksjonene.

Hvem er det som ber dem om noe annet enn å opprettholde smittevernreglene??!

pfrog567

Innlegg: 18667
pfrog567
11.08.20 19:22
InDeilawetrust: 17 prosent av befolkningen over 18 år oppgir at de vil nekte å bruke munnbind dersom det blir påbudt

Ikke noe overraskende akkurat, for hvorfor skal vi nå plutselig bruke munnbind når det er lite smitte, men ikke i vinter når det var mange smittede. Det henger ikke på greip dette.

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
11.08.20 19:31

Ikke noe overraskende akkurat, for hvorfor skal vi nå plutselig bruke munnbind når det er lite smitte, men ikke i vinter når det var mange smittede. Det henger ikke på greip dette.

Norge har forholdt seg konservativt til bruk av munnbind på grunn av uvissheten rundt effekt og eventuelle bieffekter, det er jo en positiv ting. Hvis myndighetene nå innfører oppfordring eller til og med påbud i gitte situasjoner så er det jo fordi de nå mener det er vitenskapelig belegg for at det bidrar til å forhindre smitte. 

(Innlegget ble redigert 11.08.20 19:32)

pfrog567

Innlegg: 18667
pfrog567
11.08.20 19:40
Amnon: - Norge har forholdt seg konservativt til bruk av munnbind på grunn av uvissheten rundt effekt og eventuelle bieffekter, det er jo en positiv ting. Hvis myndighetene nå innfører oppfordring eller til og med påbud i gitte situasjoner så er det jo fordi de nå mener det er vitenskapelig belegg for at det bidrar til å forhindre smitte.

Men det er da ikke noen særlig effektivt med munnbind hvis man ser til de landene der det har vært påbudt med en gang de stengte ned? Det hjelper da tydeligvis ikke stort. Avstand og god håndhygiene er nok det viktigste. Ikke folk med munnbind som durer omkring og tror de er fritatt fra både avstand og hygiene. 

Og de som maser om munnbind kan da bare bruke det. Virker som at de som ivrer mest for det, ikke tør å bruke det nå, men kan liksom slå i bordet med det og kjefte på andre hvis det kommer et påbud. 

(Innlegget ble redigert 11.08.20 19:41)

SlimWhitman

Innlegg: 6261
SlimWhitman
11.08.20 19:42
isvotten: Så mener noe dette utviser svakhet. La meg si deg følgende om du er en av dem som mener det: I 43 år var jeg den sterkeste. Den som alltid kom seg videre uansett hva som skjedde. Brått ble livet totalforandret, og psyken likeså.

Det er akkurat derfor det aldri lønner seg å være optimist, hvor du er dømt til å bli skuffet, gang på gang.


Bli pessimist, så du kan bli like lykkelig som det jeg er. Da kan du nemlig fryde deg over å enten ha rett, eller å bli positivt overrasket hver gang noe kjipt oppstår. 

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
11.08.20 19:43

Det blir først og fremst aktuelt der man ikke kan opprettholde avstand. Og det er vel mye som tyder på at det har en effekt gitt riktig bruk og at alle bruker det. Det du nevner er en av grunnene til at myndighetene ikke anbefalte det opprinnelig, så det er garantert en del av regnestykket når de nå vurderer det på nytt.

Det har forøvrig liten effekt for den som bruker det, munnbind beskytter først og fremst andre fra brukeren. Derfor er man avhengig av at alle bruker det i de situasjonene hvor god avstand ikke er mulig.

(Innlegget ble redigert 11.08.20 19:45)

daskedusken

Innlegg: 5677
daskedusken
11.08.20 20:16
William_S3: Er ingen som tvinger deg til å dra til Oslo.

Poenget var vel heller om myndigheten bør gå ut og fraråde reiser til hovedstadsområdet. Det har jo vært det mest kritiske området hele denne coronaperioden (sett bort fra enkelte utbrudd på små avsides plasser).

pfrog567

Innlegg: 18667
pfrog567
11.08.20 20:31
Amnon: Derfor er man avhengig av at alle bruker det i de situasjonene hvor god avstand ikke er mulig.

Det er det ofte, ikke bare på buss, trikk o.l., men også i en helt vanlig matbutikk. Og det er da ikke mange butikkansatte som er smittet? Heller ikke før de fikk plastskille i kassa.

pfrog567

Innlegg: 18667
pfrog567
11.08.20 20:33
daskedusken: Poenget var vel heller om myndigheten bør gå ut og fraråde reiser til hovedstadsområdet.

??? Pga noen privatfester på vestkanten?

HNilsen

Innlegg: 12196
HNilsen
11.08.20 20:36
Amnon: Det jeg mener er at vi er i en unntakssituasjon hvor man har lite data og erfaring å handle ut ifra - det blir en god porsjon prøv&feil, og det vil også media ha en viss forståelse for.

Det er nettopp når man er i en krisesituasjon det er aller viktigst å ha våkne og kritiske medier. Det er nettopp i krisetider vi trenger en velfungerende, kritisk mediestand. Som Sven Egil Omdal skriver i en kommentar i Stavanger Aftenblad, så har regjeringen både opptrådt autoritært og praktisert hemmelighold. Regjeringen har også igangsatt tiltak mot faglige råd. Dette har kommet alt for lite fram i mediebildet. Journalistene har vært på regjeringens banehalvdel - nær sagt - under hele koronakrisen. Jeg synes du (og andre) tar for lett på dette. 

mcdermott

Innlegg: 66693
mcdermott
11.08.20 20:38

Og det er da ikke mange butikkansatte som er smittet? Heller ikke før de fikk plastskille i kassa.

 

--- Kan jo ha noe å gjøre med at det generelt har vært fryktelig lite smitte der ute.

 

Det er fortsatt veldig lite smitte der ute,hvordan det utvikler seg nå får vi jo bare  bare se an de neste ukene....

(Innlegget ble redigert 11.08.20 20:39)

LOB

Innlegg: 647
LOB
11.08.20 20:40

Sølvgutt1; og i FHIs  ukesrapport står det at  8 av 290 i uke 31 ble smittet i Sverige. 

(Innlegget ble redigert 11.08.20 20:42)

HNilsen

Innlegg: 12196
HNilsen
11.08.20 20:45
Solvgutt1: Alle som har vært med på fadderukene vet at de blir vesentlig amputert når smittevernet skal ivaretas. Selv om alle er edru. Poenget er at dette stort sett er en gruppe som har ofret mye, nå ber vi dem ofre mer selv om regjeringen ikke klarte å ofre folks sydenturer ved å opprettholde restriksjonene. Ungdommer og unge voksne er jo ikke en gruppe som er veldig utsatt for korona. Litt mer enn vanlig influensa, men det er først og 40-årene og oppover at det synes noen vesentlig forskjell. Alle ofte de gjør er derfor for å beskytte andre grupper. Det må myndighetene være bevisst på når de snakker til og om ungdommer og unge voksne. Når man ber en gruppe som har ofret mye for andre om å ofre enda mer er det iallefall viktig at man kan vise til at de som faktisk rammes av viruset ofrer minst like mye. Om ikke mer. Og at det er en prioritet å gjøre tiltakene så lite inngripende for mulig for de som ikke trues mest av viruset. Det er fortsatt de i 50-årene som har flest påviste smittetilfeller og de i 40-årene som kommer på andre.

Jeg er jo enig med deg her, men synes det er fascinerende at du blir så utrolig provosert over et så marginalt problem som fadderuka. Her har ungdommen måttet "tåle" skolestenging ut fra et svært svakt faglig fundert grunnlag. Ungdom har måttet finne seg i at de ikke kan drive med organisert idrett. Studenter har ikke fått møte til forelesninger på månedsvis. Alt dette - og mye til - har vært helt greit, men når det rokkes ved fadderuka, ja, da våkner engasjementet. Igjen, som sagt, helt enig med deg i sak. Jeg er stusser bare på valg av "koronatiltak" å fyre seg opp over. 

fotballidiot2

Innlegg: 24237
fotballidiot2
11.08.20 20:53
HNilsen: Journalistene har vært på regjeringens banehalvdel - nær sagt - under hele koronakrisen. Jeg synes du (og andre) tar for lett på dette.

Synes det stilles kritiske spørsmål rundt mye jeg. Spørs sikkert litt hva man ønsker å lese. Jeg iallefall fått med meg de tingene du påpeker i media også i spørsmålsstilling fra journalister ifm de daglige presskonferansene. 

Kritikken fra breddefotballen synes jeg f.eks har fått pinlig mye mediedekning. Også mye mededekning ift personer som har stikk motsatt syn av deg som kritiserer regjeringen for å ha åpnet for mye. Det har også vært en haug med artikler om hvorvidt skolestengning var riktig og at de ventet med å åpne mot ekspertenes råd. Det har vel "alle" fått med seg. 

Til og med svenske eksperters kritikk av vår strategi har kommet klart fram i mange artikler.

Media har også en annen rolle som er viktig i disse dag. 

Vi står ihht WHO og Helsdirektøren i den største helsekrisen i moderne tid. Forhåpentligvis den største krisen vi får oppleve i vår levetid. Selvom mange her ønsker å bagatallisere det så velger jeg å ha mer tillit til dem. Samtidig som jeg muligens har et annet forhold alle liv enn eneklte her inne. 

Føler du er farget av en politisk preferanse i din kritikk (men kanskje jeg tar feil).
Jeg har selv aldri stemt noen av regjeringspartiene, men muligheten for at jeg gjør det i 2021 er absolutt tilstede. Ikke fordi jeg er så ekstremt fornøyd med alt de gjør, men fordi alternativet skremmer vannet av meg. 

 

Media har da også et ansvar for å være med å bidra til å få fram den faktiske situasjonen. Bidra sammen med resten av samfunnet til å få oss gjennom denne Pandemien på en best mulig måte. Selvsagt ikke uten å være kritiske, men kritikken er der og vil garantert komme i sterkere grad. At media har fokus på de "enkelt" smittetilfellene som enkelte klager på har også sin funksjon i smittesporingen. Folk tar selv kontakt eller tester seg om de får vite at de potensielt har vært eksponert for smitte. 

 

 

(Innlegget ble redigert 11.08.20 21:00)

return_of_drakkar

Innlegg: 27718
return_of_drakkar
11.08.20 20:57
mcdermott: Og det er da ikke mange butikkansatte som er smittet? Heller ikke før de fikk plastskille i kassa.   --- Kan jo ha noe å gjøre med at det generelt har vært fryktelig lite smitte der ute.   Det er fortsatt veldig lite smitte der ute,hvordan det utvikler seg nå får vi jo bare  bare se an de neste ukene....

Ganske enkelt fordi i begynnelsen var folk redde for fremmede.
Man passet på at ingen kom for nær, og man stod med strak arm ved kassa for å si det slik.

Det er jo helt annet enn når såkalte studenter samler seg i tette klynger og drikker seg fra det meste av kontroll. Derfra er smitteutbredelse ikke helt å undervurdere.

Det er faktisk en del mellomting mellom veldig lite smitte og at viruset samler seg i myriader og flyt etter deg.

fotballidiot2

Innlegg: 24237
fotballidiot2
11.08.20 20:58
LOB: Sølvgutt1; og i FHIs ukesrapport står det at 8 av 290 i uke 31 ble smittet i Sverige.

Står det noe om hvor mange av de 282 som er i samme smittekjede som de 8 som var i Sverige?

Og vet man om paret fra Haugesund som har ført til mye smitte ble smittet i Sverige eller i det europeiske landet de var i før de kjørte hjem via Sverige? Her var det vel kun 2 som var utenlands, mens det har medført mange titalls smittede i Sveio og Haugesund. Vet ikke helt hvor mange på Askøy, Bergen og Kristiansand som er i samme kjede, men det var jo mistanke om at de hadde spredt seg der også.

 

 

(Innlegget ble redigert 11.08.20 21:07)

HNilsen

Innlegg: 12196
HNilsen
11.08.20 20:59
fotballidiot2: Media har da også et ansvar for å være med å bidra til å få fram den faktiske situasjonen.

Det er mye jeg kunne kommentert av det du har skrevet i innlegget, men jeg tror jeg lar det ligge. Jeg vil nøye meg med å si følgende: Hvis en person bare følger VGs, Dagbladets og TV2s dekning av koronakrisen - slik jeg er overbevist at veldig mange gjør - så kan jeg garantere at vedkommende ikke blir informert om den faktiske situasjonen. Det er sikkert! Disse mediers dekning har for lengt gått over til det spekulative. 

fotballidiot2

Innlegg: 24237
fotballidiot2
11.08.20 21:02
HNilsen: Det er sikkert! Disse mediers dekning har for lengt gått over til det spekulative.

Det skal du få lov å mene uten at jeg kommentere det mer. En slik diskusjon blir neppe videre fruktbar

(Innlegget ble redigert 11.08.20 21:03)

daskedusken

Innlegg: 5677
daskedusken
11.08.20 21:03
pfrog567: Pga noen privatfester på vestkanten?

Hehe, på ingen måte. Jeg måtte forklare en liten morsomhet.


Vask hender og hold avstand, vanskeligere er det ikke.

Amnon

Innlegg: 18445
Amnon
11.08.20 21:04

Jeg begrunner ganske grundig hvorfor jeg mener det er naturlig at media først og fremst må vurdere effekten av tiltakene (og regjeringens håndtering underveis), all den tid man er tvunget til å gjøre tiltak i stor grad basert på antagelser og ikke alltid håndfast empiri/data. Slik er det i en ukjent krisesituasjon, man prøver seg litt frem. Det er ikkd det samme som å ta lett på medias rolle underveis her.

Det forklarer også hvorfor jeg i stor grad er uenig i hele premisset til den kronikken du linker til. Ikke er jeg enig i mye av det han tar opp heller, men ser den er ganske gammel så kanskje det ga mer mening nør han skrev den. Hvorfor påstå at hytteforbudet ikke ble begrunnet? Det må være det mest begrunnede tiltaket de hadde, og den ble gjentatt hver bidige pressekonferanse i ukesvis. Ikke var det et smittevernstiltak heller.

(Innlegget ble redigert 11.08.20 21:07)

HNilsen

Innlegg: 12196
HNilsen
11.08.20 21:11
Amnon: Hvorfor påstå at hytteforbudet ikke ble begrunnet?

Du skraper i overflaten av det innholdsmessige i denne kommentaren. Det mest oppsiktsvekkende med den er:

"Tall over hva andre pasienter tapte på at så mange ressurser ble brukt på covid-19, ble holdt hemmelig. De daglige rapportene fra Justisdepartementets krisestøtteenhet om hvordan Norge er blitt rammet på en rekke samfunnskritiske områder, ble unntatt offentlighet."

Og:

"Regjeringen har et eget beredskapsutvalg som spiller en svært viktig rolle. Når Aftenposten ber om innsyn i referatene fra utvalgets møter, får avisen til svar at utvalget «må ha en trygghet for at innspill, råd og vurderinger som gis internt, kan gis fritt uten at disse blir gjenstand for offentlighet»."

(Innlegget ble redigert 11.08.20 21:11)

RazorBoy

Innlegg: 3334
RazorBoy
11.08.20 21:11

Ser det er 15 nye smittetilfeller i Värmland i dag, 13 i går. Selv om det ikke skulle komme en eneste ny smittet før fredag så er de allerede over 20 pr 100 000 på 2 uker. Da blir det nok slutt på Harry-handel fra helgen av. Deler av Danmark stenges og, ser det ut til.

pfrog567

Innlegg: 18667
pfrog567
11.08.20 21:12
daskedusken: Vask hender og hold avstand, vanskeligere er det ikke.

Det er nok det beste og enkleste rådet som alle kan klare å følge, uten å sutre :)

pfrog567

Innlegg: 18667
pfrog567
11.08.20 21:25
RazorBoy: Deler av Danmark stenges og, ser det ut til.

Ja, de nordmennene som befinner seg på Sjælland eller Midtjylland nå, må pelle seg hjem før kl.24.00 natt til lørdag, ellers så blir det rett i karantene etter hjemkomst. Heter det seg da..

RazorBoy

Innlegg: 3334
RazorBoy
11.08.20 21:31
pfrog567: Ja, de nordmennene som befinner seg på Sjælland eller Midtjylland nå, må pelle seg hjem før kl.24.00 natt til lørdag, ellers så blir det rett i karantene etter hjemkomst. Heter det seg da..

De må nok det. Det er visst avgrensede miljøer i Danmark der smitten har spredd seg, spesielt blant somaliere, men regionene stenges selvfølgelig like fullt.

Forøvrig en fornuftig artikkel fra VGs Astrid Meland om smitte utendørs og innendørs. Synes hun skriver mye bra om mange ting.
https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/50P2rW/dette-er-faktisk-ikke-saa-farlig

Fernandovonarb

Innlegg: 5653
Fernandovonarb
11.08.20 21:44

For enkelhets skyld så burde alle grensene blitt stengt ut året. Det hadde blitt litt mer forutsigbart for alle de tusenvis som har fått jobb i dagligvarebutikker(bare norgesgruppen har ansatt 2000 ekstra) samt andre næringer som nyter godt av stengte grenser. I tillegg hadde vi mye lettere fått kontroll på viruset, som er viktigst. Bare Tegnell i verden som mener at smitte ikke spres over grensene, så han kan vi se bort fra;)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg