Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 08:19
KongOlav2: Det var fortsatt smitte

For noe tull. Vi var nede i 0 et par dager. I all hovedsak var smitten borte før juli. Regjeringen rokket ved et land som fungerte tilnærmet som normalt. Hadde de ikke åpnet for utenlandsreiser kunne vi sikkert droppet avstandsreglene og (tipper jeg) og breddeidretten ville 100 % åpnet nå.

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
12.08.20 08:19
Toresenvel: Du kan jo spekulere alt du vil, men fakta viser en såkalt "signifikant økning" etter at grensene åpnet opp. Jeg sier ikke at "kidsa" er uskyldige, men jeg tror de har rett i at smitten kom fra de som dro til utlandet.
Og jeg synes det er rart at Høie går så hardt ut mot kidsa, kontra de som dro på familietur til Danmark fordi Danmark er koselig, eller Spania fordi de bor i Midt-Norge, Vestlandet og Nord Norge hvor klimaet generelt er ræva ;)
Men det har vel noe med at hvis man kritiserer de som reiste så må han ta selvkritikk på egne veivalg, mens ved å kritisere "kidsa", så er regjeringen frikjent for ansvar. En kan i hvert fall lure på det, selv om det også er spekulativt ;)

Som sagt; du har allerede bestemt deg. Jeg gidder ikke.

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 08:21
Mister_Bister: I og med at sekken "utenlandsreise" omfatter omtrent alt som har med livet å gjøre, hadde vært interessant å vite hvor lista for "spesiell grunn" ligger.

Helt enig, men ikke nødvendigvis så komplisert. Er man i tvil får folk bli hjemme.


Har du en døende far skal du selvsagt få reise. Men kanskje med en karantene? 


Tilsyn av hus i Spania? Usikker. Men i hvert fall med karantene. Sier ikke at jeg sitter med fasiten på hva som er "nødvendig" og ikke.


Men det var altså mulig å dra før de åpnet opp, men da var det de som virkelig måtte dra som dro. 


Mange har reist på vanlig ferie i sommer til utlandet uten å eie bolig, ha slektninger i utlandet, men rett og slett tatt en vanlig ferie i utlandet. Dette burde ikke ha funnet sted. Så enkelt og så vanskelig er det.

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 08:22
KongOlav2: Som sagt; du har allerede bestemt deg. Jeg gidder ikke.

Du gadd å svare da, og du fortsetter i denne tråden med samme argumenter som før du og. Så ikke lat som om bare jeg er sta her ;)

KongOlav2

Innlegg: 42697
KongOlav2
12.08.20 08:25
Toresenvel: Du gadd å svare da, og du fortsetter i denne tråden med samme argumenter som før du og. Så ikke lat som om bare jeg er sta her ;)

Det er ikke jeg som er så innsnevra at jeg tror det er mulig/realistisk å bli kvitt all smitte i Norge fullstendig og tror at vi kan holde grensene stengt på ubestemt tid fremover. Dere som tror dette lever i en jævla fantasiverden.

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 08:26
KongOlav2: Det er ikke jeg som er så innsnevra at jeg tror det er mulig/realistisk å bli kvitt all smitte i Norge fullstendig og tror at vi kan holde grensene stengt på ubestemt tid fremover. Dere som tror dette lever i en jævla fantasiverden.

Godt å se at du likevel ikke ga deg. Sier en ting og gjør noe annet. Kanskje du likevel er litt fleksibel, ja :)

vetalt11

Innlegg: 699
vetalt11
12.08.20 08:28
isvotten: Så mener noe dette utviser svakhet. La meg si deg følgende om du er en av dem som mener det: I 43 år var jeg den sterkeste. Den som alltid kom seg videre uansett hva som skjedde. Brått ble livet totalforandret, og psyken likeså. Snudde min psyke, så vil jeg påstå at det kan skje med alle. Og den psykiske helsen er definitivt det viktigste man har.

Jeg sliter med å forstå deg..Når en dør lukkes åpner en annen, se på det som en mulighet til å spare mer penger, øke verdien på leilighet/hus, vel vitende om at en dag er det over, helt til neste pandemi kommer. Alle er rammet på en eller annen måte av dette, nytter ikke å legge seg ned å spille død.

Mister_Bister

Innlegg: 2311
Mister_Bister
12.08.20 08:31
Toresenvel: Helt enig, men ikke nødvendigvis så komplisert. Er man i tvil får folk bli hjemme.
Har du en døende far skal du selvsagt få reise. Men kanskje med en karantene? 
Tilsyn av hus i Spania? Usikker. Men i hvert fall med karantene. Sier ikke at jeg sitter med fasiten på hva som er "nødvendig" og ikke.
Men det var altså mulig å dra før de åpnet opp, men da var det de som virkelig måtte dra som dro. 
Mange har reist på vanlig ferie i sommer til utlandet uten å eie bolig, ha slektninger i utlandet, men rett og slett tatt en vanlig ferie i utlandet. Dette burde ikke ha funnet sted. Så enkelt og så vanskelig er det.

Her er vi vel sånn nogenlunde enige, bortsett fra at jeg mener tilsyn med eiendom i utgangspunktet er en klar grunn - kanskje særlig med lovverket for "ubebodde" eiendommer som gjelder i Spania. Men det viktigste i den store sammenhengen er hva man gjør mens man er utenlands og hva man gjør når man kommer hjem. Man kan roe ned på sosial omgang, selv om man ferdes til land uten karanteneplikt. 

(Innlegget ble redigert 12.08.20 08:32)

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 08:33
Mister_Bister: Her er vi vel sånn grunnleggende enige, bortsett fra at jeg mener tilsyn med eiendom i utgangspunktet er en klar grunn - kanskje særlig med lovverket for "ubebodde" eiendommer som gjelder i Spania. Men det viktigste i den store sammenhengen er hva man gjør mens man er utenlands og hva man gjør når man kommer hjem. Man kan roe ned på sosial omgang, selv om man ferdes til land uten karanteneplikt.

Ja, kan hende tilsyn med eiendom er nødvendig. Men jeg synes man kan gå i karantene etterpå. Det er risiko forbundet med å kjøpe eiendom i utlandet. Eiendommene må være uten tilsyn deler av året uansett. Ting kan skje, både i Norge og i Spania :) 

 

Red: lovene med ubebodde eiendommer i Spania er jo en klar risiko ved å kjøpe bolig der synes nå jeg da. Derfor karantene. Når det er sagt: hvorfor endrer ikke Spania disse reglene? Trenger kanskje ikke, siden folk kjøper uansett?

(Innlegget ble redigert 12.08.20 08:34)

pfrog567

Innlegg: 18677
pfrog567
12.08.20 08:38
Toresenvel: Men det var knapt nok virus i Norge før de tullingene dro til utlandet og før Høie & co åpnet for det.

"Tullingene" som dro til røde land står for mesteparten av importsmitten. Ikke de som dro til grønne land. 

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 08:41
pfrog567: "Tullingene" som dro til røde land står for mesteparten av importsmitten. Ikke de som dro til grønne land.

I hovedsak enig, bortsett fra at det er en del smittede fra grønne land også. For i grønne land var det på daværende tidspunkt vesentlig mer smitte enn i Norge. Gode gamle dager...

scav0r

Innlegg: 778
scav0r
12.08.20 09:01

Det er pr nå ikke mye smitte i Norge.

 

Ja det er mer enn det var, men fortsatt god kapasitet i helsevesenet.

 

 

 

Så lenge folk følger de generelle smittevernsreglene så går dette helt fint, åpne grenser eller ei.

(Innlegget ble redigert 12.08.20 09:01)

pfrog567

Innlegg: 18677
pfrog567
12.08.20 09:08

Terese (22) må bo sammen med studenter i karantene fra "røde" land:


I Tromsø har Norges arktiske studentsamskipnad ennå ikke forstått hvordan en karantene skal fungere. De ber om mer smitte tydeligvis.

basillen

Innlegg: 1742
basillen
12.08.20 09:28

Sandaas:

Takk for utfyllende svar. Dette blir litt kort da jeg er på jobb.

Må først beklage over at jeg blandet deg og en annen debattant. Dette skyldes nok at det ikke var så lurt å engasjere meg i en debatt sent på kvelden da jeg var trøtt, og det var like før sengetid.

Setningen min "Når skal galskapen ende?" henviste mer til at WHO anbefalte folk å ikke gå til tannlegen. Dette kan jo få ganske alvorlige følger.

Jeg er igjen enig i at det å bruke DailyMail som kilde egentlig er en uting. Som nenvt så var denne informasjonen postet flere steder, men dette var den siden jeg tilfeldigvis hadde oppe da. Du har imidlertid rett i at jeg burde ha verifisert tallene bedre. 

Det reelle antallet dødsfall i UK av covid tror jeg ikke vi vil få oversikt over. Det har vært mye surr i henhold til prosedyrene rundt telling. Mange har jo hevdet at selv friskmeldte personer har fått stempelet "covid" som dødsårsak fordi de testet positivt for viruset f.eks. i mars. Dette til tross for at de kan ha dødd av noen annet. Det er også mange som hevder at slektninger har fått "covid" som dødsårsak selv om dette ikke var den reelle dødsårsaken. Men dette er selvsagt anekdotisk, og vanskelig å verifisere. Så det blir veldig spekulativt. Samtidig er det jo også, slik du påpeker, et faktum at det i tidlig fase sannsynligvis ble registrert for få reelle dødsfall. Den totale overdødeligheten er nok et resultat av både covid, og det faktum at en del personer kanskje ikke har oppsøkt legehjelp de siste månedene. 

Uansett, hvis man ser på worldometer, og statistica så virker det i hvert fall som at pandemien er betydelig redusert i Storbritannia nå i forhold til da den herjet på sitt verste.

Jeg skal også avstå fra å bruke dailymail som kilde i fremtiden. Faktisk pleier jeg å passe på å sitere seriøse kilder, men innrømmer at jeg tok en "kjapp en" i går da det var sent på kvelden :).

(Innlegget ble redigert 12.08.20 09:28)

glitteringprizes

Innlegg: 3950
glitteringprizes
12.08.20 09:41
basillen: det faktum at en del personer kanskje ikke har oppsøkt legehjelp de siste månedene.

Men er det noen grunn til å tro at dette har ført til massedød i UK, når det tydeligvis ikke har gjort det i noen andre vesteuropeiske land? Et ærlig spørsmål, jeg har ikke satt meg inn i situasjonen der borte.

Toresenvel

Innlegg: 1491
KingKongHalvor

Innlegg: 54938
KingKongHalvor
12.08.20 09:57

Toresenvei

Var mye generalisering og offermentalitet i det innlegget. De fikk starte opp igjen, og mister noen timer skjenketid etter midnatt nå, men de får fortsatt lov til å drive butikk. Kulturlivet i Norge ligger brakk, fordi det er forbudt med arrangementer med mer enn 200 mennesker. De folkene fikk ikke sjansen til å starte opp i det hele tatt.

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 09:59
KingKongHalvor: Var mye generalisering og offermentalitet i det innlegget. De fikk starte opp igjen, og mister noen timer skjenketid etter midnatt nå, men de får fortsatt lov til å drive butikk. Kulturlivet i Norge ligger brakk, fordi det er forbudt med arrangementer med mer enn 200 mennesker. De folkene fikk ikke sjansen til å starte opp i det hele tatt.

Du har noen gode poenger du også! :)

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
12.08.20 09:59
KingKongHalvor: Var mye generalisering og offermentalitet i det innlegget. De fikk starte opp igjen, og mister noen timer skjenketid etter midnatt nå, men de får fortsatt lov til å drive butikk. Kulturlivet i Norge ligger brakk, fordi det er forbudt med arrangementer med mer enn 200 mennesker. De folkene fikk ikke sjansen til å starte opp i det hele tatt.

Men innlegget er fortsatt relevant. Var bare Bent Høie som trodde eksplosjon av hjemmefester ikke kom til å skje nærmest 

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
12.08.20 10:00

Hasteinnkaller til pressekonferanse om reiser - blir alt bare farget rødt nå da? 

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 10:05
William_S3: Hasteinnkaller til pressekonferanse om reiser - blir alt bare farget rødt nå da?

Vi kan alltids håpe, min venn!


Men bør være mulig å få til et kompromiss ang disse reisene? Kan vi innrette oss slik at de som må og de som har lyst til å dra til utlandet får gjøre det uten at smitten i samfunnet øker igjen? Feks karantene på alle reiser? Må gå an å finne en løsning? Grønne og røde land... Endres fort. Forvirrende? Ja, spesielt når det kommer smitte fra grønne også. Her tror jeg han svensken har rett. Det er forvirrende når regler endres i hytt og pine.

KingKongHalvor

Innlegg: 54938
KingKongHalvor
12.08.20 10:06

William

Det er det eneste som gir mening nå, ikke noe piss med regioner ol, det funker ikke.

DrSchwei

Innlegg: 51414
DrSchwei
12.08.20 10:07
Toresenvel: Kanonbra innlegg! Trist at det ble slik.

Når folk skriver dette, så faller jeg litt av. "For å blidgjøre folket ble det tillatt å reise. For vi nordmenn må jo bare til Syden. Og til Sverige for å handle billig tobakk, alkohol og bacon."-


Det undergraver hele innlegget. Det var ikke for å "blidgjøre folket",  men å prøve å finne en balanse mellom fullstendig isolasjon og frihet under ansvar. Rådet om å ikke reise var klart. Dessuten er det få som vel reiste til Syden i klassisk forstand. Antar at det var mye familie og besøk rundt om som står for de fleste reisene.


Og hvor lenge mener de som mener at man skulle forby reiser Norge skulle isoleres? I flere år, om nødvendig?


 

scav0r

Innlegg: 778
scav0r
12.08.20 10:08
Toresenvel: Men bør være mulig å få til et kompromiss ang disse reisene? Kan vi innrette oss slik at de som må og de som har lyst til å dra til utlandet får gjøre det uten at smitten i samfunnet øker igjen? Feks karantene på alle reiser? Må gå an å finne en løsning? Grønne og røde land... Endres fort. Forvirrende? Ja, spesielt når det kommer smitte fra grønne også. Her tror jeg han svensken har rett. Det er forvirrende når regler endres i hytt og pine.

Det bør komme på plass ordentlige test regimer

 

f.eks Grønn Land:

 

Negativ test som er maks 72 timer gammel før du ankommer destinasjon, test på destinasjon(karantene på hotell frem til denne er klar)

 

Test ved hjemkost(hjemmekarantene frem til denne evt er OK)

 

 

 

Røde land:

 

Gjerne samme regime, men 10 dagers karantene uansett

 

Utgiftene for tester kan godt de reisende stå for 

Dette vil ikke stoppe all smitte, men mye bedre enn slik det er nå

(Innlegget ble redigert 12.08.20 10:09)

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 10:09
DrSchwei: Og hvor lenge mener de som mener at man skulle forby reiser Norge skulle isoleres? I flere år, om nødvendig?

Norge var jo ikke isolert, men ja enkelte av reisene var nødvendige. Jeg kjenner folk som reiste for å ta farvel med sin far og folk som dro på vanlig familieferie til Danmark og Spania. Så det er litt av begge deler. Kanskje de må lage et system som fungerer bedre og som ikke tillater den ene typen reiser, men som tillater den andre. Eller at man kjører karantene på absolutt alt av utenlandsreiser, inkl. Sverige.


Når det gjelder økonomien vår så var den i ganske grei balanse før åpningen i juli for private reiser. Flyt av varer mellom landene er noe annet :) 

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
12.08.20 10:11
DrSchwei: Og hvor lenge mener de som mener at man skulle forby reiser Norge skulle isoleres? I flere år, om nødvendig?

Dette har jeg forsøkt å få ut i fra dem men uten noe godt svar. Men det er vel noen som ønsker stengt grense i evig tid. Ser også EU ikke ønsker stengte grenser selv i andre bølge eller hva man nå kan kalle det. Dessuten er det vel få smittetilfeller fra grønne land. 

fotballidiot2

Innlegg: 24260
fotballidiot2
12.08.20 10:13
scav0r: Det er pr nå ikke mye smitte i Norge.

Ja det er mer enn det var

Fortsatt ikke mye, men vi er selvsagt i større fare for å miste kontrollen.


Forhåpentligvis er årsaken til at det er "høye" tall i noen dager nå at smittesporingen fungerer. Tror mye av det som oppdages er rundt kjente tilfeller og om vi får avdekket flest mulig av de smittede fra disse er mulighten stor for å få stoppet de enkelte utbrudd.

Mister_Bister

Innlegg: 2311
Mister_Bister
12.08.20 10:13
Toresenvel: Men bør være mulig å få til et kompromiss ang disse reisene? Kan vi innrette oss slik at de som må og de som har lyst til å dra til utlandet får gjøre det uten at smitten i samfunnet øker igjen? Feks karantene på alle reiser? Må gå an å finne en løsning? Grønne og røde land... Endres fort. Forvirrende? Ja, spesielt når det kommer smitte fra grønne også. Her tror jeg han svensken har rett. Det er forvirrende når regler endres i hytt og pine.

En ting som skaper mye unødvendig problemer er at man har samme grense for å gå fra rødt til grønt, som motsatt. Som et eksempel (tenk på et tall) kunne man ha hatt 10 som kriterium for å gå fra rødt til grønt og 20 for å gå fra grønt til rødt. Da hadde færre områder blitt grønne, men man hadde også hatt mer forutsigbarhet fra uke til uke. Nå kan man jo i praksis vingle mellom grønt til rødt uten at smittetallet endrer seg nevneverdig. 

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
12.08.20 10:14

Bra innlegg av Andreas Slettholm . jakten på syndebukker bør skrinlegges.  Forøvrig har det vært en del innlegg av typen folk dør, men XXXX må vi ha  Corona smitter ikke via mat. 

(Innlegget ble redigert 12.08.20 10:15)

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 10:17
William_S3: Bra innlegg av Andreas Slettholm . jakten på syndebukker bør skrinlegges.

Helt uenig, vi må kunne diskutere hva som virker og ikke virker og hvilke tiltak som har best effekt kontra skade for de som rammes :)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg