Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
12.08.20 11:21
LOB: Regjeringen sjekke", "forbud" og evig "shaming" i avisene. Jeg trodde Norge var et relativt fritt land der innbyggerne hadde frihet under ansvar... 
Sveriges "koronaregler" er hovedsakelig helt frivillige men likevel er det nå  ikke noen stor forskjell mellom  svensker og nordmenn mtp risikoadferd, utenlandsresier etc.

Tror det som kommer ut av denne coronakrisen er at nordmenn har blitt et betydelig sintere folkeslag enn før - alle skal ha skyld  for alt. 

(Innlegget ble redigert 12.08.20 11:22)

daniekr

Innlegg: 6204
daniekr
12.08.20 11:23
LOB: Jeg trodde Norge var et relativt fritt land der innbyggerne hadde frihet under ansvar...

Det gjelder visst bare når alt er fryden og gammen.

Når vi settes litt på prøve så er det tydeligvis rett på sjøen med slike prinsipper. Mange er nå i en sinnstilstand der de omtaler tiltakene vi har hatt i Norge som "milde tiltak" selv om de er de mest inngripende tiltak i fredstid, gjerne med begrunnelsen at det har vært enda strengere i et eller annet utland.

Jeg tror det handler om at man har blitt helt besatt av Corona. Corona går 24/7 og det har blitt kronisk sinnstilstand etter mange måneders konstant pågang.

Det er ingenting annet som teller, og det finnes for mange nå ikke verre skjebner individuelt eller kollektivt, eller andre samfunnsutfordringer enn Corona. Risiko og konsekvens er også sterkt overdrevent. Bærer preg av nærmest 50/50 sjans for smitte dersom man drar utenlands eller kjøper øl over disk, og 50/50 sjans for død eller alvorlig sykdom. Derfor er det ingen grenser for hva man kan forsvare av myndighetsbruk ovenfor enkeltmennesker eller privat sektor, næringsliv og annet.

Høie har overrasket positivt med å prøve slå fast at en ikke kan holde på i en evighet eller drive overdrevent inngripende tiltak når situasjonen tillater det motsatte. Men jeg er redd det bikker under så fort man finner en rødfarge på en graf som er enda rødere enn før, og panikken slipper løs igjen.

(Innlegget ble redigert 12.08.20 11:27)

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 11:30
William_S3: Tror det som kommer ut av denne coronakrisen er at nordmenn har blitt et betydelig sintere folkeslag enn før - alle skal ha skyld  for alt.

Men William du har jo motsatt deg omtrent alle tiltak. Er det slik at når du motsetter deg dette så er du glad og blid, mens vi andre som er uenige i at folk bør dra på sydenferie i en global epidemi er moraliserende grinebitere? 

BlueRaptor

Innlegg: 3199
BlueRaptor
12.08.20 11:31
daniekr: Jeg tror det handler om at man har blitt helt besatt av Corona. Corona går 24/7 og det har blitt kronisk sinnstilstand etter mange måneders konstant pågang.

Og folk er likevel overrasket over at Hitler evnet å ta makten slik han gjorde. Eller Mussolini. Eller Franco.

(Innlegget ble redigert 12.08.20 11:31)

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
12.08.20 11:32
daniekr: Det er ingenting annet som teller, og det finnes for mange nå ikke verre skjebner individuelt eller kollektivt, eller andre samfunnsutfordringer enn Corona. Risiko og konsekvens er også sterkt overdrevent. Bærer preg av nærmest 50/50 sjans for smitte dersom man drar utenlands eller kjøper øl over disk, og 50/50 sjans for død eller alvorlig sykdom. Derfor er det ingen grenser for hva man kan forsvare av myndighetsbruk ovenfor enkeltmennesker eller privat sektor, næringsliv og annet. Høie har overrasket positivt med å prøve slå fast at en ikke kan holde på i en evighet eller drive overdrevent inngripende tiltak når situasjonen tillater det motsatte. Men jeg er redd det bikker under så fort man finner en rødfarge på en graf som er enda rødere enn før, og panikken slipper løs igjen.

Ja jeg har påpekt det her før at nedstenging av samfunn er langt i fra uproblematisk som enkelte her vil ha det til. De mener kanskje det fordi en nedstenging ikke vil ramme dem selv - men det rammer mange. Studie gjort i England viste faktisk at en del ikke fikk forsvarlig helsehjelp for andre alvorlige tilstander pga nedstengingen og at det har ført til økte dødsfall pga andre ting 

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 11:32
daniekr: Når vi settes litt på prøve så er det tydeligvis rett på sjøen med slike prinsipper. Mange er nå i en sinnstilstand der de omtaler tiltakene vi har hatt i Norge som "milde tiltak" selv om de er de mest inngripende tiltak i fredstid, gjerne med begrunnelsen at det har vært enda strengere i et eller annet utland.

Individuel frihet bør ikke stå øverst på agendaen i en global pandemi hvor en persons tankeløshet i større grad enn før kan ta livet av en annen. Finnes mange ganske direkte eksempler på dette nylig, men av hensyn til de involverte lar jeg være å eksplisitt nevne tilfelle.

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 11:33
William_S3: De mener kanskje det fordi en nedstenging ikke vil ramme dem selv

Altså, hvor har du det fra at en nedstenging ikke rammer alle? Hvor har du vært de siste 6 mnd? Det rammer ALLE på en eller annen måte.

scav0r

Innlegg: 778
scav0r
12.08.20 11:34

Lurer på om verden i 2032 vil se ut som i filmen Demolition Man

(Innlegget ble redigert 12.08.20 11:35)

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
12.08.20 11:35
Toresenvel: Altså, hvor har du det fra at en nedstenging ikke rammer alle? Hvor har du vært de siste 6 mnd? Det rammer ALLE på en eller annen måte.

Det er klart lettere for de som bare kan lene seg tilbake på hjemmekontoret  og gå til og fra kaffetrakteren gjennom dagen enn folk som jobber i utsatte bransjer. 

maxus4

Innlegg: 5922
maxus4
12.08.20 11:38
William_S3: Kan jeg få dele noen gode nyheter midt opp i alt det pessimistiske her? Ser ut som det går bedre med besetningsmedlemmene på Hurtigruta.

Gode nyheter .   Men ikke overrasket.   Dette var vel menn med mest sannsynlig relativt god helse .    


Det er også greit opp i kaoset å minne folk om at status nå vs toppen 1.april iår:


Innlagt 1.april (topp ) 324   Innlagt idag 15
Intensiv 1.april (topp) 114  Intensiv idag   2
Respirator 1.april (topp) 99  Respirator idag 2

Og 90 % av alle dødsfall i Norge knyttet til Korona skjedde for 3 mnd eller mer siden.   Og 95 % skjedde for 2mnd eller mer siden.     

------
Jeg tror ikke vi kommer til å se noen stor økning på innleggelser eller intensivpasienter i august.   

fazz

Innlegg: 27360
fazz
12.08.20 11:39
daniekr: Jeg tror det handler om at man har blitt helt besatt av Corona. Corona går 24/7 og det har blitt kronisk sinnstilstand etter mange måneders konstant pågang.

>>> Det enkleste er selvsagt å stappe hodet i sanda og late som at alt er normalt og ingenting skjer. 

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 11:39
BlueRaptor: Sånn går det når du absolutt må til utlandet for å ha ferie nå.

Det kan du si, ja. Når man kritiserer at folk finner en global pandemi ute av kontroll som passende tid for å ta ferie i utlandet får man ofte høre: "ja, men hva med alle dem som har viktige ting å gjøre i andre land".


Men der ser man jo da. "Kjærestetur til Polen" i disse dager. Jeg tror jeg skal la være å si mye mer siden de står der med fullt navn.

maxus4

Innlegg: 5922
maxus4
12.08.20 11:39
scav0r: Lurer på om verden i 2032 vil se ut som i filmen Demolition Man

Et samfunn der staten bestemmer hvordan du hilser, hva du sier, hva du mener, at du ikke får ta på folk og hvilken ord du får si . .


Hmm syns det er litt mindre uvirkelig idag enn for bare få år siden.. 

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 11:41
William_S3: Det er klart lettere for de som bare kan lene seg tilbake på hjemmekontoret  og gå til og fra kaffetrakteren gjennom dagen enn folk som jobber i utsatte bransjer.

Det er sant, men det er også litt forenklet. Du snakket om betydningen av fadderuker og lignende, og at fraværet av denslags kan ha seriøse konsekvenser. Hva da med barn og voksne som driver med breddeidrett? Eller som hele det sosiale livet omhandler supporterklubben, eller det å gå på fotballkamper? Du kan fint ha hjemmekontor men likevel oppleve at du bare får snakke med din demente mor på reduserte tider, utendørs. Så ALLE har vært rammet og selv om noen har vært rammet hardere så har alle fått smake på dette. Man kommer liksom ikke unna.

Dr_Who

Innlegg: 2322
Dr_Who
12.08.20 11:41

Regjeringen synes det er for lite corona-smitte i Nord-Norge, og åpner sannsynlig for inn- og utreise til Norrbotten i dag.

Heldigvis er ferietiden over, og heldigvis har ikke Troms og Finnmark grenseoverganger til Norrbotten, det har bare Nordland.

https://www.vg.no/spesial/2020/corona/reise/

(Innlegget ble redigert 12.08.20 11:41)

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
12.08.20 11:42
Dr_Who: Regjeringen synes det er for lite corona-smitte i Nord-Norge, og åpner sannsynlig for inn- og utreise til Norrbotten i dag. Heldigvis er ferietiden over, og heldigvis har ikke Troms og Finnmark grenseoverganger til Norrbotten, det har bare Nordland.

Bor jo knapt mennesker i store deler av Norrbotten da. 

maxus4

Innlegg: 5922
maxus4
12.08.20 11:43
Toresenvel: Det kan du si, ja. Når man kritiserer at folk finner en global pandemi ute av kontroll som passende tid for å ta ferie i utlandet får man ofte høre: "ja, men hva med alle dem som har viktige ting å gjøre i andre land".

Jeg syns man kunne også spandert litt kritikk på de som kom INN i Norge.  Når alle land som ikke heter Norge tydeligvis er så full av smitte at annenhver nordmann som har en lilletå innenfor landegrensen i mer enn 20 min blir smittet, ja da er det virkelig ille  .. '

Da burde jo de som faktisk bor og virker i disse smittenasjonene på fulltid være langt mer risikable for å ta med seg smitte enn noen nordmenn som har luftet seg i utlandet noen dager. 


Er det i det hele tatt gjort noen opptelling på om "smitte fra utlandet" betyr nordmenn som har vært ut og kommet tilbake VS Utlendinger som har kommet inn i Norge og smittet nordmennn her ? 

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
12.08.20 11:46
maxus4: Jeg syns man kunne også spandert litt kritikk på de som kom INN i Norge.  Når alle land som ikke heter Norge tydeligvis er så full av smitte at annenhver nordmann som har en lilletå innenfor landegrensen i mer enn 20 min blir smittet, ja da er det virkelig ille  .. ' Da burde jo de som faktisk bor og virker i disse smittenasjonene på fulltid være langt mer risikable for å ta med seg smitte enn noen nordmenn som har luftet seg i utlandet noen dager. 
Er det i det hele tatt gjort noen opptelling på om "smitte fra utlandet" betyr nordmenn som har vært ut og kommet tilbake VS Utlendinger som har kommet inn i Norge og smittet nordmennn her ?

Interessant problemstilling som absolutt hadde vært greit å fått mer info om, ja.


Det det har vært skrevet om tidligere er at utlendinger på ferie i Norge omgir seg mindre med lokalbefolkning. En annen ting er jo næringsperspektivet , nemlig at vi tjener mye penger på turistene som kommer hit. Pros and cons osv.

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
12.08.20 11:48
Toresenvel: Det det har vært skrevet om tidligere er at utlendinger på ferie i Norge omgir seg mindre med lokalbefolkning. En annen ting er jo næringsperspektivet , nemlig at vi tjener mye penger på turistene som kommer hit. Pros and cons osv.

De som kommer i bobiler fra kontinentet holder seg stort sett for seg selv ja. Jeg tror ikke det har vært mange tilfeller fra utenlandske turister i sommer. 

fazz

Innlegg: 27360
fazz
12.08.20 11:51
LOB: Folk flest (og godt voksne hytteeiere spesielt) tar ansvar selve og ønsker ikke å få krona eller å smitte noen andre.

>>> Problemet er aldri de som følger lover og regler, det er de få som IKKE gjør det som velger å ødelegge for alle andre. Jeg skjønner at du gjerne vil til hytta i Värmland, eller på harry-tur til Charlottenberg og prøver å argumentere så godt som mulig for egen interesse.

Rainmaker

Innlegg: 56571
Rainmaker
12.08.20 12:00
KongOlav2: Dette et spørsmål om oppfatning og risikoaversjon. Det er rimelig banalt å regne alle utenlandsturister som en homogen masse.

Det er ingen grunn til å behandle noen utenlandsreisende annerledes, dersom man skal opprettholde kontroll med spredningen.

Rainmaker

Innlegg: 56571
Rainmaker
12.08.20 12:01
mcdermott: --- Alle sendes til interneringsleir på Trandum? Eller så kan vi jo åpne Grini igjen!

Det finnes hotell i de aller fleste byer.

LOB

Innlegg: 656
LOB
12.08.20 12:06
daniekr: Det gjelder visst bare når alt er fryden og gammen. Når vi settes litt på prøve så er det tydeligvis rett på sjøen med slike prinsipper. Mange er nå i en sinnstilstand der de omtaler tiltakene vi har hatt i Norge som "milde tiltak" selv om de er de mest inngripende tiltak i fredstid, gjerne med begrunnelsen at det har vært enda strengere i et eller annet utland. Jeg tror det handler om at man har blitt helt besatt av Corona. Corona går 24/7 og det har blitt kronisk sinnstilstand etter mange måneders konstant pågang. Det er ingenting annet som teller, og det finnes for mange nå ikke verre skjebner individuelt eller kollektivt, eller andre samfunnsutfordringer enn Corona. Risiko og konsekvens er også sterkt overdrevent. Bærer preg av nærmest 50/50 sjans for smitte dersom man drar utenlands eller kjøper øl over disk, og 50/50 sjans for død eller alvorlig sykdom. Derfor er det ingen grenser for hva man kan forsvare av myndighetsbruk ovenfor enkeltmennesker eller privat sektor, næringsliv og annet. Høie har overrasket positivt med å prøve slå fast at en ikke kan holde på i en evighet eller drive overdrevent inngripende tiltak når situasjonen tillater det motsatte. Men jeg er redd det bikker under så fort man finner en rødfarge på en graf som er enda rødere enn før, og panikken slipper løs igjen.

Helt enig! De er noe med "dramaturgien" der media hetser befolkningen som i sin tur presser politikerne å gå alt lenger og der konsekvensanalyse er helt fraværende.      

LOB

Innlegg: 656
LOB
12.08.20 12:07

Slik som forutspådd er det nå "underdødelighet" i Sverige da covid-19 i løpet av våren forkortet livet med noen måneder for mange over 80 år. 


https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7531219

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
12.08.20 12:09

Jeg er faktisk vettskremt over hvor inngripenede tiltak en del her ser ut til å ville akseptere. Portforbud, lockdown osv. Neste blir vel at man bygger murer rundt steder med litt smitte. 

Rainmaker

Innlegg: 56571
Rainmaker
12.08.20 12:09
William_S3: Det er klart lettere for de som bare kan lene seg tilbake på hjemmekontoret  og gå til og fra kaffetrakteren gjennom dagen enn folk som jobber i utsatte bransjer.

I sommer var vi i en posisjon at vi egentlig snart kunne åpnet helt opp, med unntak av grensene.

 

Men neida, man måtte absolutt ta imot turister og reise på ferie uten kararantene. 

 

Hadde man krevd karantene for alle som kom inn i landet, hadde landet trolig vært så godt som 100% åpent nå eller rimelig snart.

(Innlegget ble redigert 12.08.20 12:12)

Gloriana

Innlegg: 8189
Gloriana
12.08.20 12:11
William_S3: Jeg er faktisk vettskremt over hvor inngripenede tiltak en del her ser ut til å ville akseptere. Portforbud, lockdown osv. Neste blir vel at man bygger murer rundt steder med litt smitte.

Vettskremt? Du kan nå stort sett gjøre som du vil og det er fortsatt både mat og alkohol i butikkene. Noen klarer å påstå at det er verre enn under krigen, men det går faktisk ikke an å sammenligne. Er det mindre sosial omgang som plager deg mest? 

William_S3

Innlegg: 9045
William_S3
12.08.20 12:13
Gloriana: Vettskremt? Du kan nå stort sett gjøre som du vil og det er fortsatt både mat og alkohol i butikkene. Noen klarer å påstå at det er verre enn under krigen, men det går faktisk ikke an å sammenligne. Er det mindre sosial omgang som plager deg mest?

Vel - det er hyling og skriking om å stenge alt alt alt alt alt overalt nå. 

Solvgutt1

Innlegg: 18482
Solvgutt1
12.08.20 12:14
William_S3: Vel - det er hyling og skriking om å stenge alt alt alt alt alt overalt nå.

Hvor?

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg