Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
maxus4

Innlegg: 5922
maxus4
14.08.20 12:18
broren_til_noen: Selvfølgelig fryktelig ergelig om det er flere i slekta di som er blant de 0,3% og dauer da? Men du kan jo alltids trøste deg med at 99,7% overlever.

Naturligvis er ikke viruset ufarlig.   Men det er relativt ufarlig for de aller aller fleste.  Og spørsmålet da er hvor lenge skal man stenge ned og hvor hardt skal man stenge ned.    Samfunnet tar risikoer hele tiden .  Om man ønsket null drepte i trafikken kunne man innført 50 km't maks og krav om hjelm.     Det gjør man ikke fordi det er en vurdering mot risiko VS effektivitet og drift av samfunnet.  Man prøver å finne en middelvei for å ivareta begge deler .  


Vi ser store økonomiske og sosiale problemer flere steder i verden etter all nedstengingen.  Og spørsmålet er bare hvor lenge dette skal vare.       Og når innleggelser har falt i alle land, også USA selv med stor økning i antall registrerte tilfeller så viser det at mange har dette og mange får dette og en liten andel blir sjuke.  .      


Jeg mener at man kunne klart seg lenge med krav om håndvask, ekstra tiltak på utsatte plasser som eldrehjem og helsestasjoner,  lett tilgang på testing og muligheter for hjemmekontor ved forkjølelse etc.    


 

lusekoftan

Innlegg: 47389
lusekoftan
14.08.20 12:19
Solvgutt1: Det var nær utryddet før Norge åpnet grensene igjen

Osannolikt, det hermetiskt stängda öriket Nya Zeeland hade 100 dagar utan någon smitta påträffades likafullt så är Auckland i Lockdown nu då smitta påträffats hos personer som inte satt sin fot utomlands.

New Zealand has extended a lockdown in its most populous city as the country battles a fresh community coronavirus outbreak that comes after months without any locally transmitted cases.

I slutet på 1800-talet spreds pandemin Ryska Snuvan runt hela jorden på några månader innan det ens fanns flyg.

Att ett enskilt land ska kunna isolera sig från en pandemi är en from stilla förhoppning, till slut drabbar den alla såvida inte flockimmunitet uppnås eller det finns ett verkningsfullt vaccin.

(Innlegget ble redigert 14.08.20 12:26)

fotballidiot2

Innlegg: 24237
fotballidiot2
14.08.20 12:23
maxus4: Jeg mener at man kunne klart seg lenge med krav om håndvask, ekstra tiltak på utsatte plasser som eldrehjem og helsestasjoner, lett tilgang på testing og muligheter for hjemmekontor ved forkjølelse etc.

Store arrangementer tror jeg også ville være en for stor risiko ift å kunne ha noenlunde kontroll. Selvom jeg ikke nødvendigvis mener det kun er mulig med 200 på en stadion med plass til 25 000.

Men enig i at tilgang til testing, god smittesporing og isolering av syke er det aller viktigste. Sammen med de enkle tiltakene som håndvask etc.

Tror ikke de sosiale og økonomiske problemene ville blitt mindre om man mistet kontrollen på viruset fullstendig.

(Innlegget ble redigert 14.08.20 12:24)

daniekr

Innlegg: 6204
daniekr
14.08.20 12:25
Solvgutt1: et nivå som knapt belaster helsevesenet i det hele tatt. Med tiltak som rammer samfunnet mindre enn det en epidemi ville gjort uten tiltak som strekker seg lengre enn ved en vanlig influensaepidemi.

Men det går faktisk an å godta at helsevesenet 'belastes' litt mer når det er kapasitet dersom det betyr store gevinster i andre sektorer. Ellers blir det litt som å betale mekanikeren for å være på jobb uten at det er noe behov for reparasjon. Er ikke nødvendigvis snakk om enten null syke, eller total kollaps. 

(Innlegget ble redigert 14.08.20 12:26)

William_S3

Innlegg: 9036
William_S3
14.08.20 12:25

8 innlagte nå. Helsevesenet er i ferd med å bli sprengt!

maxus4

Innlegg: 5922
maxus4
14.08.20 12:26
Solvgutt1: Jeg lurer på hva du mener med at viruset ikke lar seg stoppe. Det var nær utryddet før Norge åpnet grensene igjen, og smittetrykket var svært lavt. Nei, det forsvant ikke helt og nei det lar seg nok ikke gjøre å utrydde det helt heller, men mye tyder på at det er fult mulig å kontrollere det og holde smittespredningen nede på et nivå som knapt belaster helsevesenet i det hele tatt.

Så klart om man isolerer seg helt så holder man viruset unna.  Problemet er at det lar seg ikke gjøre i lang tid. Da må man ha karantene på alle som kommer inn  i landet og krav om test.   Skal vi ha det som standarden i årevis så bør vi iallefall få beskjed om det så vi kan omstille oss.    Skal feks new zealands strategi følges der man etter 100 dager uten tilfeller stenger ned en millionby pga en håndfull tilfeller. Med politiposter som sjekker hvor du ska på hovedveiene inn og ut av byen.       Man ser i større grad slike ekstreme tiltak av myndigheter.     


Så det jeg mener er at selv de mest nedstengte samfunnene kan plutselig få smitte.    Og så lenge vi ikke lukker og låser alt så vil det ikke stanse.  Og er vi villig til å ta alle de konsekvenser som kommer med nedstenging selv til tross for at antallet som blir sjuke er så lavt som det er ?   JEg syns ikke det er selvsagt

Solvgutt1

Innlegg: 18447
Solvgutt1
14.08.20 12:26
daniekr: Men det går an å belaste helsevesenet litt mer når det er kapasitet dersom det betyr store gevinster i andre sektorer. Ellers blir det litt som å betale mekanikeren for å være på jobb uten at det er noe behov for reparasjon. Er ikke nødvendigvis snakk om enten null syke, eller total kollaps.

Det er heller ikke snakk om et virus der man bare kan bestemme hvor mange som skal være smittet og legges inn på sykehus. Det er en situasjon som fort kan eskalere og der smittespredningen kan dobles og firedobles på veldig kort tid. Derfor er det viktig med gode marginer.

Solvgutt1

Innlegg: 18447
Solvgutt1
14.08.20 12:29
maxus4: Så klart om man isolerer seg helt så holder man viruset unna.  Problemet er at det lar seg ikke gjøre i lang tid. Da må man ha karantene på alle som kommer inn  i landet og krav om test.   Skal vi ha det som standarden i årevis så bør vi iallefall få beskjed om det så vi kan omstille oss.    Skal feks new zealands strategi følges der man etter 100 dager uten tilfeller stenger ned en millionby pga en håndfull tilfeller. Med politiposter som sjekker hvor du ska på hovedveiene inn og ut av byen.       Man ser i større grad slike ekstreme tiltak av myndigheter.     
Så det jeg mener er at selv de mest nedstengte samfunnene kan plutselig få smitte.    Og så lenge vi ikke lukker og låser alt så vil det ikke stanse.  Og er vi villig til å ta alle de konsekvenser som kommer med nedstenging selv til tross for at antallet som blir sjuke er så lavt som det er ?   JEg syns ikke det er selvsagt

Det finnes et balansepunkt mellom det å stenge ned hele byer fordi noen få har fått påvist smitte, og isolere landet fram til vaksiner er på plass og tilgjengelig for flertallet og det å gi etter for viruset, la det brenne gjennom befolkningen og forsøke å beskytte risikogruppene uten at man egentlig har noen sjanse til det.

Det er noen tiltak jeg mener er helt åpenbare og udiskutable.

1. Redusere smitterisikoen blant hele befolkningen gjennom god håndhygiene, avstand og å unngå unødvendig kroppskontakt.

2. Isolering av de med påvist Covid-19, og karantene for de med mistenkt Covid-19(isoleringen er enkel, da definisjonen på påvist Covid-19 er klar, men hvem mistenkes å ha det er litt mer uklart og åpent for debatt). Herunder ligger også testing og smittesporing som er avgjørende for å effektivt kunne isolere syke og sette mistenkelige tilfeller i karantene. 

3. Tiltak for å beskytte utsatte grupper og institusjoner.

Jeg ser ingen argumenter mot noen av disse. 

Videre så mener jeg at det er nødvendig å sette inn tiltak for å redusere risikoen for smitte i situasjoner og områder med forhøyet smittefare. Det vil si steder hvor mange samles, gjerne i lukkede rom. Som kollektivtransport, møtesammenhenger, skoler, arbeidsplasser osv. Samt folk som har vært i områder med høyere smitterisiko. Her skal tiltakene bli mer presise etterhvert som man får mer kunnskap om hvordan smitten sprer seg. Er det sånn at 90% av smitten kommer enten i hjemmet eller i større forsamlinger innendørs er det ikke nødvendig å slå så hardt ned på at grupper på ti sitter i parken og drikker øl.

 

(Innlegget ble redigert 14.08.20 12:38)

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
14.08.20 12:33
William_S3: 8 innlagte nå. Helsevesenet er i ferd med å bli sprengt!

Skjønner hva du mener, men samtidig klarer man ikke stille nok personell til testing. Så det er sammensatt. Tiltakene på sykehuset koster også. Ikke minst etterslepet med alle som skulle hatt behandling, operasjon og annet men ble nedprioritert i våres. 

fazz

Innlegg: 27358
fazz
14.08.20 12:35
William_S3: 8 innlagte nå. Helsevesenet er i ferd med å bli sprengt!

>>> Det her er jo fordelen av at det er flest unge som har blitt smittet i denne runden. Men som vi også så tidligere så økte ikke antallet innleggelser og dødsfall før 1-2-3 uker etter at smittet skjøt fart.

Toresenvel

Innlegg: 1491
Toresenvel
14.08.20 12:36
fazz: >>> Det her er jo fordelen av at det er flest unge som har blitt smittet i denne runden. Men som vi også så tidligere så økte ikke antallet innleggelser og dødsfall før 1-2-3 uker etter at smittet skjøt fart.

Det var vel mellom 60 og 70 nye smitta i går. Så det er ikke helt uproblematisk det som skjer. Kommer jo også veldig an på hvor mange nye som smittes.

scav0r

Innlegg: 778
scav0r
14.08.20 12:39
William_S3: 8 innlagte nå. Helsevesenet er i ferd med å bli sprengt!

Har merket meg at helsevesenet fortsatt sier de har mye og gjøre og er utslitte, det er mulig det - men hvorfor


 


Det kan jo ikke være pga antall innlagte, er det pga endrede rutiner ifht til smittevern?

fazz

Innlegg: 27358
fazz
14.08.20 12:43
scav0r: et kan jo ikke være pga antall innlagte, er det pga endrede rutiner ifht til smittevern?

>>> At folk ikke er blitt lagt inn betyr ikke at de ikke går til legen for tester og oppfølging. En blir ikke innlagt før en ikke greier å ta vare på seg selv og kan få bra nok hjelp hjemme.

Jeg er i alle fall ganske sikker på at helsevesenet ikke lyver om situasjonen. Ser ikke helt hva motivasjonen for det skulle være.

(Innlegget ble redigert 14.08.20 12:44)

bjoro33

Innlegg: 5761
bjoro33
14.08.20 12:43
scav0r: Det kan jo ikke være pga antall innlagte, er det pga endrede rutiner ifht til smittevern?

Prøvetaking, labarbeid, smittesporing osv osv

scav0r

Innlegg: 778
scav0r
14.08.20 12:54
bjoro33: Prøvetaking, labarbeid, smittesporing osv osv

Jeg trodde dette var egne ressurser utenom de som til vanlig jobbet med pasienter, mye mulig jeg tar feil

InDeilawetrust

Innlegg: 39827
InDeilawetrust
14.08.20 13:03
William_S3: 8 innlagte nå.

Fire nye dødsfall også


Så har sikkert en sammenheng. 

daniekr

Innlegg: 6204
daniekr
14.08.20 13:04
InDeilawetrust: Fire nye dødsfall også

https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/fire-nye-coronadoedsfall.Kb3ZhbMQB

 

FHI avviser at disse dødsfallene skjedde nå. De har skjedd på et eller annet tidligere tidspunkt.

(Innlegget ble redigert 14.08.20 13:13)

scav0r

Innlegg: 778
scav0r
14.08.20 13:13

En barnehageansatt er smittet i Stavanger, melder Stavanger Aftenblad. Smittevernoverlege i Stavanger kommune Runar Johannessen sier til VG at den smittede var syk og ble satt i karantene i mars, men at han ikke ble testet den gang. – Det kan bety at det sitter igjen smitte fra tidligere. Mikrobiologiske undersøkelser av viruset har tross alt vist at rester av smitte kan bli værende i kroppen i uker - og til og med i måneder, forteller Johannessen. Smittevernoverlegen forteller at hele avdelingen som den ansatte jobber på er satt i karantene.

Kan dette være grunnen til at det har blomstret opp igjen i Auckland/NZ?

(Innlegget ble redigert 14.08.20 13:15)

daniekr

Innlegg: 6204
daniekr
14.08.20 13:15
scav0r: Mikrobiologiske undersøkelser av viruset har tross alt vist at rester av smitte kan bli værende i kroppen i uker - og til og med i måneder, forteller Johannessen.

Bare det vi trengte. Akademiske nivåer av virus i kroppen også er vel det neste tre måneder lange karantener. Psykiatrien må tilføres milliarder av kroner umiddelbart. 

oddvar_kjempebra

Innlegg: 23977
oddvar_kjempebra
14.08.20 13:16
scav0r: En barnehageansatt er smittet i Stavanger, melder Stavanger Aftenblad. Smittevernoverlege i Stavanger kommune Runar Johannessen sier til VG at den smittede var syk og ble satt i karantene i mars, men at han ikke ble testet den gang. – Det kan bety at det sitter igjen smitte fra tidligere. Mikrobiologiske undersøkelser av viruset har tross alt vist at rester av smitte kan bli værende i kroppen i uker - og til og med i måneder, forteller Johannessen. Smittevernoverlegen forteller at hele avdelingen som den ansatte jobber på er satt i karantene.

Det kan også bety at han ikke var syk med corona, men med noe annet i Mars.

bjoro33

Innlegg: 5761
bjoro33
14.08.20 13:21

EU har inngått en overenskomst med Astra Zeneca  om kjøp av 300 millioner enheter med vaksine, med mulighet til å legge til 100 mill.


Astra Zeneca har sin største produksjonesenhet i Sverige, men ingen produksjon vil foregå der.

scav0r

Innlegg: 778
scav0r
14.08.20 13:36
oddvar_kjempebra: Det kan også bety at han ikke var syk med corona, men med noe annet i Mars.

ser de har opppdatert teksten


 


Grunnen til at de tror at smitten stammer fra mars, er at prøven som nå ble tatt ikke var umiddelbar positiv.

mrk89

Innlegg: 194
mrk89
14.08.20 13:38
scav0r: Jeg trodde dette var egne ressurser utenom de som til vanlig jobbet med pasienter, mye mulig jeg tar feil

Hehe, du har litt for god tro på bemanningen i helsevesenet :) Sannheten er alt helsearbeidere er slitne og overarbeidet hele tiden, ikke noe spesielt mer nå. Og sykehusavdelinger har vanligvis tilnærmet fullt belegg, om ikke overbelegg på det jevne.


Jobber selv på sykehus og det har aldri vært roligere enn i mars-april. Men etter at alle som ignorerte hjertetrøbbel, ryggplager osv. mens pandemien sto på nå for fullt kommer stormende er det ganske hektisk om dagen. I tillegg til at en nå må ta igjen alle operasjonene og utredningene som ble utsatt i 1-3 mnd. 

William_S3

Innlegg: 9036
William_S3
14.08.20 13:44

De 4 nye dødsfallene er etterregistrert manuelt. Ikke noe som har skjedd i dag

(Innlegget ble redigert 14.08.20 13:44)

fotballidiot2

Innlegg: 24237
fotballidiot2
14.08.20 13:48

Også det yngste dødsfallet så langt

 

En av de fire dødsfallene var en person mellom 0 og 39 år
Aldri før har det i Norge blitt registrert et dødsfall på noen yngre enn i 40-årene.

(Innlegget ble redigert 14.08.20 13:55)

maxus4

Innlegg: 5922
maxus4
14.08.20 13:53
scav0r: Har merket meg at helsevesenet fortsatt sier de har mye og gjøre og er utslitte, det er mulig det - men hvorfor

Mange TikTok-videoer som skal lages.  Mye tid på planlegging, oppstilling og flikking.


https://www.youtube.com/watch?v=Qn3gHJ8Y5aQ

lusekoftan

Innlegg: 47389
lusekoftan
14.08.20 13:54
DennisB: De brukte munnbindene som ligger slengt her og der, det er ikke meningen at dere skal plukke dem opp og bruke dem

Det är bra att du nu äntligen erhållit den basala kunskapen !

(Innlegget ble redigert 14.08.20 13:55)

maxus4

Innlegg: 5922
maxus4
14.08.20 13:55
fotballidiot2: Også det yngste dødsfallet så langt Aldri før har det i Norge blitt registrert et dødsfall på noen yngre enn i 40-årene.

Noe som burde vært av litt interesse når dødsfallet faktisk skjedde. Så skal tro hvorfor dette dødsfallet falt ut av statistikken.     Uten å påstå for mye så frister det å si at dette godt kan være en som har dødd av andre årsaker og hans positive covid-prøve ble ikke sett på som relevant for dødsfallet da det skjedde.    


 

lusekoftan

Innlegg: 47389
lusekoftan
14.08.20 14:01
William_S3: De 4 nye dødsfallene er etterregistrert manuelt. Ikke noe som har skjedd i dag

En av de fire dødsfallene var en person mellom 0 og 39 år

Årsaken til at dødsfallene blir registrert først nå, er at FHI manuelt har gått gjennom dødsattestene til alle med positiv coronaprøve, og  på den måten funnet fire nye dødsfall hvor covid-19 er oppgitt som dødsårsak.

https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/fire-eldre-coronadoedsfall-registret-ett-av-dem-det-yngste-hittil.qR4rC8ZpS

--------------

Så Norge räknar inte som t.ex. Sverige och Storbritannien, dvs räknar alla som haft positivt test med Covid-19 inom 30 dgr från dödsfallet oavsett faktisk dödsorsak.

Det är ju allmänt bekant att länder för sin statistik på olika sätt, den basala kunskapen har uppenbarligen många inte tagit till sig i detta forum, som jämför hej vilt siffor hit och dit som avser olika saker.

 

(Innlegget ble redigert 14.08.20 14:06)

bjoro33

Innlegg: 5761
bjoro33
14.08.20 14:04
lusekoftan: En av de fire dødsfallene var en person mellom 0 og 39 år
Årsaken til at dødsfallene blir registrert først nå, er at FHI manuelt har gått gjennom dødsattestene til alle med positiv coronaprøve, og  på den måten funnet fire nye dødsfall hvor covid-19 er oppgitt som dødsårsak.

og desverre 7 nye rapporterte dødsfall i sverige. Og 400+ nye smittede

(Innlegget ble redigert 14.08.20 14:06)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg